REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Poradňa Bežkára | 12.5.2009 | Juraj Pituch | Čítané 4121x | 0 príspevkov v diskusii
Nordic blading
Letná aktivita pre každého

UVOD: Zimná sezóna na snehu skončila a mnohí z nás už myslia na tú ďalšiu. Aby sme nevyšli z trénovanosti ba dokonca nepozabudli techniku, snažíme sa rozvíjať našu kondíciu počas celého leta, lebo vtedy dávame základ úspechu do budúcna. Jedným z mnoho druhov športu ako si vylepšiť fyzickú a psychickú zdatnosť je Nordic Blading (NB).
Tento druh športu, ktorý pochádza z Fínska sa azda najviac podoba voľnému štýlu v bežeckom lyžovaní.
Používajú ho pri príprave nielen vrcholoví atléti ale teší sa čoraz väčšej popularite aj u hobby športovcov.

TECHNIKA:
NB je vlastne korčuľovanie na kolieskových korčuliach s použitím palíc, to znamená, že okrem práce dolných končatín sa zapája do činnosti aj horná časť tela vrátane chrbta a brucha. Základná technika sa rovná technike vykonávanej pri bežeckom lyžovaní voľným štýlom. Švih a vedenie horných končatín je veľmi ľahko osvojiteľné.
NB využíva fyziologický priebeh pohybov korčuliarskeho kroku s pomocou palíc ako je tomu pri bežkovaní a dá sa rozdeliť do symetrických a asymetrických foriem pohybu.

1. KORČUĽOVANIE 1:1
Vychádza zo symetrického pohybu pri ktorom každý odraz korčuľou je podporovaný odrazom palíc. Pri tejto technike sa oba pohyby efektívne kombinujú. Rytmus: odraz palicami - odraz korčuľou - odraz palicami -odraz korčuľou. Charakteristická je dlhá fáza kĺzania sa na jednej nohe.
2. KORČUĽOVANIE 1:2
Je najviac používaná technika pri NB. Jedná sa o asymetrický spôsob pri ktorom po každom druhom odraze korčúľ nasleduje odraz palicami. Pri korčuľovaní 1:2 sa do vykonávaného pohybu efektívne integruje horná časť tela, pričom jej podiel na celkovom výkone činí cca 30-40%.

3.KORČUĽOVANIE V STÚPANIACH.
Bežný záber oboma palicami tu predstavuje asymetrický priebeh pohybu pri ktorom ruka na strane odrážajúcej nohy udáva posun vpred. Paralelne ku každému odrazu palicami nasleduje odraz nohami.

VÝBAVA:
K základnej výbave patria samozrejme inline korčule, ktoré je bežne dostať v obchodoch už za pár eur aj tu však platí, že za kvalitu sa priplatiť oplatí! Lepší materiál ocenia hlavne pokročilí bladeri. Palice na NB su dĺžkou totožné s palicami používanými pri bežkovani voľnou technikou. Avšak s tým rozdielom, že hroty sú zo špeciálne tvrdenej ocele aby odolali tvrdým povrchom. Namiesto oceľových hrotov sa však dajú použiť aj gumové násadce, vďaka ktorým je odraz mäkší a tým pádom sú šetrnejšie na kĺby v zápästí. Majú však jednu nevýhodu a to, že za mokra podšmykujú a záber nie je dostatočne dokonalý. Dĺžka palíc sa dá vypočítať podľa nasledovného vzorca: výška tela x 0,90 + 2,5 cm . K ďalšej výbave patria rukavice (v lete bez prstov) a pulzomer vďaka ktorému vieme udávať tempo aby bol tréning dostatočne efektívny.

BEZPEČNOSŤ:
Tu je potreba zdôrazniť hlavne tú skutočnosť, že NB sa vykonáva často po cestách a za plnej premávky, preto si je dôležité chrániť zdravie a predchádzať úrazom! Medzi najdôležitejšie patrí ochrana hlavy cyklistickou prilbou a hlavne začínajúcim bladerom odporúčam používať chrániče kolien a lakťov. Ochrana očí pred hmyzom, slnkom či vetrom sa ľahko vyrieši športovými okuliarmi. Oblečenie by malo byt funkčné a zodpovedať poveternostným podmienkam.

ČO NÁM DÁ NORDIC BLADING?
Už v úvode som spomínal NB ako bezsnehovú alternatívu bežeckého lyžovania vďaka tomu sa dá celoročne vylepšovať kondícia a samotná skejtová technika, vytrvalosť, rýchlosť a pohyblivosť, koordinačné schopnosti. Získava sa dynamická schopnosť rovnováhy pre dlhý odraz a sklz pri vysokých rýchlostiach. NB v skratke umožňuje športovcom efektívny celotelový tréning. NB ponúka širokej športovej verejnosti novodobú možnosť nástupu do sveta bežeckého lyžovania.









Termíny pretekov NB v roku 2009 :
23.5.2009 Bike&Roll - Skalka pri Kremnici,
16.8.2009 Stožecká brusle - Šumava CZ.

Použitý materiál: http://www.nordicblading.de
http://www.inline.skisumava.cz



Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár