REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 17.12.2009 | Karol Kováč | Čítané 4113x | 0 príspevkov v diskusii
Kam na bežky?
Sú už niekde vyhovujúce podmienky pre nadchádzajúci víkend? - aktualizované

Príliš veľa otáznikov? Žiaľ sitúácia v snehových podmienkach pre bežkárov je stále pomerne nepriaznivá. Po príchode mrazov do našej oblasti ešte stále poriadne nesnežilo a tak sú podmienky na bežecké lyžovanie stále zlé. Aj terajšie sneženie je pomerne málo výdatné a neprinesie výraznejšie zlepšenie podmienok. Priaznivejšie to vyzerá len na východe Slovenska, kde je sneženie intenzívnejšie. Čakáme preto na informácie od užívateľov ako to vlastne s podmienkami je. Na Skalke pri Kremnici by v súčasnej dobe mohla byť výška snehu 15 až 20 cm a terajšie sneženie podmienky veľmi nezlepšilo. Ako uvádza užívateľ nášho servera v úseku od Králik po hrebeň v Kremnických vrchoch bolo v pondelok 14.12. cca 12 až 18 cm prachového snehu a na bežky sa už dalo. Trate pri takejto výške snehu sa ešte strojom upravovať nedajú. Webové kamery v tejto oblasti nás obmedzujú iba pohľadmi na zjazdovky na Králikoch a na Donovaloch. Terény sú tam zasnežené ale výška snehu sa len ťažko odhaduje. Pre bežkárov z Bratislavy a okolia je zaujímavé stredisko cca 150 km od Bratislavy v Rakúsku, neďaleko Semmeringu - Wechselland:
http://www.wechselland.cc/default.asp?id=60331&ci=karte. Trate v tejto oblasti ležia v nadmorskej výške 1300 až 1500 metrov a aj tu je zatiaľ snehu nedostatok. Ako však uvádzajú prevádzkovatelia tratí, plánujú na víkend 19. a 20. decembra sprístupniť niektoré trate pri výške snehu od 15 do 30 cm. Aktuálne informácie v nemčine nájdete na uvedených stránkach. Poplatok za užívanie tratí je 5€. Je teda otázne, či si ešte v tomto roku užijeme bielej stopy. Z prognóz vývoja počasia totiž vychádza, že biedna snehová pokrývka cez Vianoce zmizne aj z hôr a tak nám nezostáva nič iné, len čakať. Ak získam nové informácie, doplním ich v tomto článku. Chcem vyzvať všetkých užívateľov ak majú informácie o snehových podmienkach či už vyhovujúcich alebo aj nevhodných aby to uviedli v snehových správach. Budeme im všetci vďační.
Najnovšie informácie:
V snehových správach Matobb uvádza 20 cm snehu na trase Králiky - Tajov, to ste si už určite všimli. Žiadne iné správy k nám zatiaľ nedorazili. Vyzerá to teda tak, že aké také podmienky prebehnúť sa na bežkách sú len v Kremnických vrchoch v okolí Skalky. Rakúsky Wechselland má trate otvorené avšak s určitými obmedzeniami. Ale v hornej časti vo výškach okolo 1500 m n.m. je snehová pokrývka 30 cm.
V sobotu večer a v noci na nedeľu sa očakáva u nás sneženie s výdatnosťou okolo 10 cm a tak aspoň v nedeľu by sa mohli podmienky v niektorých lokalitách zlepšiť.



Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár