REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 19.2.2014 | Alexander Žaťko | Čítané 3200x | 2 príspevky v diskusii
Petícia za zákaz vjazdu vozidiel na bežkárske trate v Malých Karpatoch
Projekt Stopa Malé Karpaty

Na základe dlhoročných skúseností s vandalizmom bežkárskych tratí a stôp na hrebeni Malých Karpát sa členovia občianskeho združenia Slovensko v pohybe rozhodli pokúsiť o vytvorenie zóny, v ktorej by bol počas zimných mesiacov zakázaný vjazd pre vozidlá iné ako tie, ktoré upravujú bežkárske trate. Po diskusii na fóre Stopa Malé Karpaty bola táto idea schválená a teraz by sme radi získali od bežkárskej verejnosti a od ľudí ktorí bežkovaniu v pohorí fandia podporu. Pre tento účel sme vytvorili petíciu, ktorú môžte nájsť na stránke:

http://www.nabezky.sk/node/11158

Svoj hlas môžu pridať všetci, bez ohľadu na to či sú, alebo nie sú na portáli registrovaní.

Táto iniciatíva je súčasťou projektu Stopa Malé Karpaty[1], v ktorom ide o vybudovanie kvalitných podmienok pre bežecké lyžovanie v pohorí. Pre ilustráciu podmienok pred vytvorením projektu Stopa spomeniem len toľko, že aj napriek vysokej koncentrácii bežkárov v "spádovej oblasti"[2], systematicky a relatívne pravidelne bol a je upravovaný len 5 km okruh na Pezinskej Babe. Desiatky km hrebeňových trás neboli nikdy upravované, ale naopak, snehová pokrývka je často odstraňovaná (ako sa to deje na asfaltových cestách v Bratislavskom lesoparku), respektíve devastovaná lesnými mechanizmami a inými vozidlami na hrebeňových trasách.


Stručne o združení

Cieľom Občianskeho združenia Slovensko v pohybe a projektu Stopa je zlepšovanie podmienok na bežkovanie na Slovensku a to buď prostredníctvom regionálnych projektov ako je opisovaný malokarpatský, alebo iniciatívou predaja visačiek, ktoré presadzujeme ako "lyžiarske pasy" potvrdzujúce že kupujúci prispel finančne alebo svojou prácou na budovanie tratí v republike[3]. Peniaze takto získané sú smerované do pohorí podľa voľby, ktorú kupujúci urobil pri kúpe.

Združenie má dnes do dvoch desiatok členov z celého Slovenska a radi privítame nových a to nie len jednotlivcov, ale aj organizácie, ktoré poznajú pomery v "svojich" pohoriach najlepšie. "Tajnou" ambíciou združenia je vytvoriť celoslovenskú organizáciu bežkárov s reputáciou KST alebo SCK, pretože veríme, že len tak sa nám podarí presadzovať financovanie nákladnejších projektov z celospoločenských zdrojov. Združenie funguje na princípoch otvorenosti (pohyby na účte združenia sú zverejňované) a demokracie, kde napríklad investície peňazí združenia sú diskutované na on-line fórach a následne o nich rozhodované hlasovaním v anketách. Predseda združenia je volený na 2 roky a nové voľby sú plánované na jeseň tohoto roku.


Ďakujem za pozornosť.


Na fotografii je vidno zničenú stopu na okruhoch Pezinskej Baby.
Foto kredit: Peter Illés

[1]http://www.nabezky.sk/projekt-male-karpaty
[2] na základe miesta bydliska registrovaných užívateľov portálov bezkar.sk a nabezky.sk odhadujeme že až 1/3 bežkárov na Slovensku býva v Bratislavskom a Trnavskom kraji.
[3]http://www.nabezky.sk/na_bezky-stopa-opis




Diskusia k článku (2 príspevky)

Výborná iniciatíva, ktorú by určite bolo potrebné urobiť aj v našich Kremnických horách. Včera po obede som išiel z Králik na Skalku a Hostinec a celou cestou bola trať poškodená po jazde snežného skútra dvoma jazdami, teda tam aj späť. Neviem odkiaľ ten poľutovania hodný človek vyšiel, lebo všade boli stopy po obojsmerných jazdách. Predpokladám však že išiel z Králik. Ten človek resp. ľudia sú poľutovania hodní z dôvodu, že pri svojej sebeckej chuti po zábave si neuvedomujú, že jednak poškodzujú trate a tiež že riskujú, keď priamo či nepriamo ohrozujú bežkárov na tratiach. Najmä na zjazdoch a následných zákrutách sú bežkári priamo ohrozovaní na zdraví či dokonca na živote. Viem o majiteľovi chaty Horec, ktorý má niekoľko skútrov a že sprevádza pri jazde na skútroch svojich hostí aj týmto smerom a pri upozornení je arogantný a nerešpektuje upozornenie. Netvrdím že to včera bol on. Z uvedeného som sa ale nedozvedel, ako chcú zabezpečiť nepoškodzovanie tratí a ohrozovanie zdravia a života bežkárov.
pridal vichor dňa 19.2. 15:26  
tu mate vinnika http://www.youtube.com/watch?v=9k3FXd8k4pE
pridal filip dňa 19.2. 21:22