REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 23.12.2014 | Karol Kováč | Čítané 2010x | 0 príspevkov v diskusii
Štrba to nevzdala
Tlačová správa z Tatranského pohára

Mimoriadne teplý takmer celý december 2014 „dal zabrať“ aj organizátorom 42.ročníka Tatranského pohára v skoku i behu na lyžiach, pri príprave tohto tradičného medzinárodného lyžiarskeho podujatia v športovom areáli FIS na Štrbskom Plese v plánovanom termíne 19. – 21. 12. 2014. Po technickom zasnežení bežeckého areálu sa s mimoriadnym úsilím podarilo naviesť na bežeckú trať aj dostatočné množstvo snehu z celej osady Štrbské Pleso a zároveň sa technickým snehom podarilo upraviť aj skokanský mostík HS 100. Napriek snehovej mizérii v celej strednej Európe tak organizátori pretekov ešte vo štvrtok 18. 12. 2014 odchádzali domov v neskorých večerných hodinách unavení, ale zároveň spokojní s tým, že podujatie je po technickej i organizačnej stránke pripravené. Celonočný dážď zo štvrtka na piatok a extrémne teplo po celý deň až +6°C však zmenili bežecký štadión na jazero a zbytky bežeckej trate na ľadové korčuliarske ihriská. A tak musela bežecká JURY túto časť pretekov o Tatranský pohár zrušiť.
No lyžiarski činovníci sa nechceli vzdať aj súťaže v skokoch na lyžiach, už aj pre 88 skokanov z 13 krajín z celého sveta, ktorí merali cestu na Štrbské Pleso v nádeji, že tu je konečne v Európe to miesto, kde sa bude dať skákať na strednom mostíku, pretože drvivá väčšina z nich na snehu ešte túto zimu vôbec neskákala. A to bola pre nás nielen výzva, ale aj záväzok, aby sme to nevzdali. Optimizmus činovníkov vychádzal už aj z novovybudovaného chladiaceho zariadenia na nájazde mostíka, ktoré dokázalo chladiť stopu aj v týchto vysokých plusových teplotách. Zároveň sme verili v naše športové šťastie, pretože ani predpovede počasia na víkend nesľubovali ideálne skokanské podmienky.
Sobota však bola krásne slnečná, s teplotou -3° C, hoci s nárazovým vetrom, ktorý však šikovní činovníci dokázali využiť na realizáciu kompletného skokanského programu súťaže FIS CUP-u s dramatickým športovým vyvrcholením. Uznanlivé slová nielen prítomných delegovaných činovníkov Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS, ale najmä trénerov jednotlivých krajín na prípravu mostíka i samotný priebeh pretekov boli tou najkrajšou odmenou za tú viacdňovú dennú i nočnú drinu pre všetkých zúčastnených technikov, rozhodcov i organizátorov pretekov. Všetci zahraniční činovníci sa zároveň aj jednomyseľne zhodli v tom, že práve tieto preteky na Štrbskom Plese mali najvyššiu športovú výkonnostnú úroveň, počet zúčastnených pretekárov i počet krajín z celého doterajšieho ročníka FIS CUP-u 2014. Nedeľné ráno však všetkých zaskočilo, po nočnom výdatnom snežení nepribudlo predpovedaných 5 cm , ale viac ako 20 cm nového snehu a aj ďalšie celodenné zrážky boli naviac sprevádzané silným vetrom na úrovni víchrice, najmä na nájazdovej veži. Aj tak sa však štrbskí činovníci spolu s technikmi z okolitých obcí a Banskej Bystrice pustili opätovne do boja s vrtochmi počasia a upravili tak nájazd, ako aj doskočisko mostíka na usporiadanie pretekov. JURY opakovane zasadala, posudzovala mostík i počasie, no napokon definitívne o 11.06 rozhodla z bezpečnostných dôvodov pre pretekárov pre extrémne silný a neutíchajúci vietor o zrušení pretekov. Všetci činovníci odchádzali z mostíka síce smutní no so vztýčenou hlavou, pretože urobili všetko, čo bolo v ich silách na usporiadanie i druhej súťaže v skoku na lyžiach, no príroda tento krát práve silou svojho vetra ukázala všetkým svoju moc. Nevzdali sme to však bez boja, no prehrali sme len s tým najsilnejším!

Michal Sýkora, predseda ŠK Štrba



Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár