REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Nízke Tatry - Donovaly | 1.2.2015 | Peter Brečka | Čítané 2752x | 3 príspevky v diskusii
Donovaly na plagáte - Donovaly v skutočnosti
Trate na Donovaloch


Príroda sa prekrásne vybielila, po kalamite sa ukázala tá krajšia podoba zasneženej krajiny. Čakali sme na túto chvíľu, lebo snehu je toľko, že už ani nemusí viac snežiť. Čo sa nám asi tak preháňa hlavou, keď očakávame sneženie? Myslíme si , že vieme, že zima ešte musí prísť / aj keď podľa minulého roka ani veľmi nie.../, chceme, aby nám v živote do seba zapadali veci prirodzene, aby bol priestor pre všetkých?
Na info stánku obce Donovaly je od začiatku sezóny vylepený plagát o vyznačených bežeckých tratiach. Kus farebného potlačeného papiera navodzuje dôveru, že obec sa zaväzuje na úpravu bežeckých tratí. Prečo iné by to tam niekto dal?
Fakt je, že sobota bola drsná, všetci sme precitli do snehom zavalenej krajiny a bez elektriny. Ak mi aj napadlo, že snehu na úpravu bežeckých trás bude dosť, mal som čo robiť, aby som porobil poriadok so snehom. V podvečer ma premohol nepokoj, bol som zvedavý, či sa niečo neudialo aj s úpravou tratí. Nič, ani snaha. Povedal som si , že zajtra ráno v nedeľu to bude už určite urobené, veď sú aj polročné prázdniny!
V nedeľu sa bežkári vybrali na trasy, urobili si stopu, strojová úprava nikde. Príroda krásna, presvietená slnkom, zázračné scenérie. Vangle svedčili o papuliakooch a ritiakoch, o všetkých tých neúspešných pokusoch pribrzdiť si v klesaniach v hlbokej stope. Ale všetci sme sa tešili, zdravili sa a usmievali.
Taký je život plagátu, nalepený z vnútornej strany info stánku/ ak by bol nalepený zvon, už by tam isto nebol.../ ukazuje sen. Len sa vráťme k motívu... ostáva záhadou, aký bol dôvod jeho vzniku. Určite je férovejšie ho tam nelepiť a tiež škoda vyhodených peňazí.
Je tu aj pozitívna správa. Príroda patrila bežkárom, stopu si vylopotili, ale bola ich. Neupravené trasy nelákali orangutánov na skútroch.
PS: Možno viete, možno nie, na Mestskom úrade v B. Bystrici je kancelária vyhradená úradovaniu o športe. Mali by vraj koordinovať úpravu bežeckých trás. Ostáva len veriť / len dokedy/, že úradujú iné športové aktivity lepšie, ako tie, ktoré súvisia s úpravou bežkárskych trás na Donovaloch.






Diskusia k článku (3 príspevky)

Dobrý deň,dávam za pravdu autorovi, že je veľká škoda, že sa po takej snehovej nádielke neupravili trasy. Ja nastoľujem však inú zásadnú otázku a to: Prečo sa trate neupravujú ratrákom, ktorý je vo vlastníctve obce Donovaly?? Prečo ratrák, ktorý obec dostala špeciálne na úpravu tratí nie je využívaný a obec sa tvári, akoby ratrák ani neexistoval?? Je to smutné, že technika je priamo na mieste činu ale je nevyužívaná...nielen teraz ale dlhodobo každú zimu hádam ani neprekročí prah garáže kde je ratrák uschovaný :(
pridal sportovec dňa 2.2. 9:59  
Podla informácii na internete, v časopisoch a inej reklame mame na Slovensku dosť veľa upravovaných trás. Aj Donovaly sa tým pýšia, ale realita je opačná. Keď sme boli prvý krát v Alpách na bežky, tak so sa na recepcii ubytovania pýtal či vyznačené trasy na webe sú naozaj upravené. Veľmi divne na mňa pozerali a povedali že áno. A boli. Oni pravidelne aktualizujú ktoré trasy sú upravené. Boli sme bežkovať v Alpách už viac krát a vždy si vyberáme miesto podľa informácií z webov bežkárskych stredísk. Vždy to vyšlo. U nás stačí robiť propagáciu,míňať peniaze z eurofondov, to asi robia úradníci radi a upravovať trasy už netreba. Trocha česť VUC ZA, trocha lebo aktuálnosť informácií vraj nie je presná. V Alpách veľa hotelov, penziónov, privátov, reštaurácií žije v zime z bežkárov. Samosprávy, súkromníci a združenia sa starajú o úpravu tratí a aj o informovanie. Chcem ale povedať že keď u nás už niekde dobre upravia trate, napr. Golf Tatry, tak tam stretávame málo bežkárov. Zdá sa mi že v zahraničí sa viac ľudí venuje rekreačnému bežkovaniu a športu celkovo. Už v Čechách vidno veľký rozdiel.
pridal Loipo dňa 2.2. 10:51  
viem presne o com hovorite - v preklade pre slovaka sa na slovensku velmi malo robi - chcem vas len ubezpecit ze existuju strediska na Slovensku kde sa snazime - poznam Osrblie a obrovsku snahu - sam som spravcom v Mengusovciach - tak prosim nelente a pridte sa pozriet k nam - mozno zmenite nazor a nepojdete do Rakuska ale najdete aj na Slovensku mieto kde si poviete - konecne -
pridal Frenky dňa 2.2. 15:59