REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Nízke Tatry - Donovaly | 7.2.2015 | Peter Brečka | Čítané 2862x | 0 príspevkov v diskusii
Upravené trate na Donovaloch
Snaha je, zima ešte nekončí

Môžeme sa na Donovaloch tešiť na štandard podľa aktuálneho stavu? Bežne si dávame viac otázok ako odpovedí. Odpovede / často v podobe rozhodnutí/ sú často ťažké. Tešíme sa na zábavu na bežkách a tak si dávame otázky - priania, či aktuálna úprava / zrejme z piatka / bude už obvyklá. Chceme to, lebo taký krásny deň ako ten dnešný s viditeľnosťou na Skalku, Krížnu, Prašivú si spájame so športom na bežeckých tratiach.

Do soboty rána niektoré miesta mierne zafúkalo, ale boli tvrdé. Len okolo Hrubého vrchu boli nafúkané dosky, aj napriek tomu sa úsek 400-500 m dal opatrne prejsť. Na to, aby trať bola ešte kvalitnejšia je potrebná pravidelná úprava. Miestami sa paličky preborili cez utlačenú vrstvu, bežky zapadli do mäkšieho stredu medzi obojstranne natiahnutú strojovú stopu. Použitý stroj je zrejme užší, medzi stopami nezostalo dosť miesta pre skating, bolo treba zachádzať do jednej zo stôp.
Aj tak to bolo nevídaná zmena a nám ostáva dúfať, že aspoň takto to bude počas celej zimy. Dôležitá je opakovaná úprava, keďže na tratiach boli aj psie záprahy. Ak má obec zo záprahov biznis, tak je nevyhnuté aspoň každé druhé ráno vyraziť so strojom na trate, prípadne počas víkendu každý deň. Pevná trať nebude až tak podliehať poškodeniu. Skútre jazdili mimo bežkárskych tratí, využívali voľný terén.
Ostáva poďakovať za úpravu. O poriadok na tratiach sa môžeme zaslúžiť aj my sami. Voči tým, ktorí ich poškodzujú môžeme vystúpiť, prejaviť nevôľu, chlapská partia aj strmšie zakročiť. V Česku si na bežkárskych tratiach škodná netrúfne.
Trať je spravená až na Šachtičky, nepochybne krásny dlhý úsek, kde sa možno naplno vyžiť.




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár