REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Mengusovce | 5.1.2016 | Karol Kováč | Čítané 4171x | 2 príspevky v diskusii
Ako sa rodí technicky zasnežovaná trať pre bežkárov
Mengusovský bežkársky raj - aktualizované foto z dnešného dňa

Aj začiatkom januára stále chýba prírodný sneh v celej strednej Európe. Pre zimné športy teda pretrváva nepriaznivá situácia. Zjazdárom prišlo vhod ochladenie na prelome rokov a tak mohli v lyžiarskych strediskách začať naplno s výrobou technického snehu. My bežkári sme však takmer výlučne odkázaní na prírodný sneh.
Jedným zo stredísk, kde nenechávajú nič na náhodu je Mengusovský bežkársky raj. S podporou Nadácie Poštovej banky v spojení s nadšením Frenkyho, tu začali s nástupom mrazov s prípravou technického snehu pre vytvorenie trate pre bežkárov. Už celý týždeň nonstop chŕlia dve delá technický sneh, ktorý bude potrebné rozviesť a následne upraviť ratrakom. Ako som sa mohol presvedčiť osobne, je to drina prakticky dvoch ľudí nonstop obsluhovať delá v tuhých mrazoch. Nie je jednoduché udržať ich v bezchybnej prevádzke, zabezpečiť neustály prísun vody a elektrickú energiu z dieselagregátu. V súčasnosti paralelne s výrobou snehu už chlapi začali rozvážať vyrobený sneh na trať. Následne ju upravujú ratrakom.
Trať chcú sprístupniť verejnosti nadchádzajúci víkend, dokedy by sa malo podariť rozviesť vyrobený sneh a upraviť okruh ratrakom. Okruh na technickom snehu by mal mať 2,5 km.
Skutočne obdivuhodná snaha urobiť nezištne pre bežkárov aspoň obmedzenú trať na tréning. Vďaka patrí Frenkymu a všetkým, ktorí mu pomáhajú vrátane zabezpečenia nemalých finančných prostriedkov, ktoré sú pre takýto „špás“ nevyhnutné. A čím môžeme prispieť my, ktorí si prídeme na pripravený okruh zabehať? Poplatok za vstup na trať sa nevyberá ale môžeme prispieť do fondu Nadácie zakúpením nálepiek, čím aspoň trochu pomôžeme vykryť náklady na zasneženie a úpravu trate. To, čo sa však nedá zaplatiť je obrovský entuziazmus Frenkyho a ľudí okolo neho, ktorí už celý týždeň vo dne v noci makajú, aby boli trate upravené už túto sobotu. Ďakujeme, držíme palce aby ich v prospešnej práci neodradli ani možné problémy. Veľa zdaru do ďalšej sezóny a snáď sa aj príroda pripojí a budú sa môcť uskutočniť pripravované bežecké preteky.
V stredisku pribudli okrem nových mostíkov aj nový stan, kde bude v prevádzke aj bufet. Ďalšie aktuálne informácie nájdete aj na FB stránke Mengusovský bežkársky raj.





Diskusia k článku (2 príspevky)

O takomto človekovi či ľudoch, ako sme sa práve dočítali, lebo jeden človek sa môže aj roztrhať, môžeme iba snívať. Som si istý, že aj medzi nami sa nájdu podobne veci oddaní, schopní a obetaví ľudia, čo majú bežkovanie ozaj radi a sú mu ochotní a schopní obetovať takmer všetko. Čo však naša realita ? : pár samoľúbych nadutcov, ktorí sa držia funkcií, čakajú na zázrak, že ktosi iný urobí to čo je ich povinnosťou a na čo oni zvysoka . Oni sa budú iba dôležito pretŕčať na pretekoch Biela stopa. Jeden či dva dni sú aj oni "bežkári" inak ich bežkárenie nezaujíma, nevedia o ňom nič a nedajú mu nič, iba nás oberajú o príležitosť o.i. aj dokonale sa pripraviť aj na taký sviatok ako sú spomínané preteky, ale samozrejme predovšetkým užiť si pôžitku z bežkovania aj vtedy, keď je počasie proti.
pridal vichor dňa 5.1. 20:11  
Výstižné. Mengusovce sú od nás ďaleko tak je nám tam ťažko cestovať. Ale tamojším bežkárom to prajem a ozaj nech si snahu ľudí vážia.
pridal IvanF dňa 5.1. 23:38