REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 22.11.2018 | Cyklo Santé | Čítané 2422x | 15 príspevkov v diskusii
Pred zimou 2018/2019
Čo je nové

Važení bežkári,
dovoľte mi touto cestou podať základné informácie o tom, ako je Skalka pripravená na zimnú sezónu 2018/2019. Počas minulej zimnej sezóny bol zavedený systém vyberania poplatkov za používanie upravených bežeckých tratí, ktorý sa ukázal ako dobrý. Nedostatky, ktoré sa vyskytli sme po sezóne prehodnotili a poučili sa z nich. Rovnako sa ukázal ako dobrý systém a kvalita úpravy bežeckých tratí, preto sa bude aj v blížiacej sa zimnej sezóne pokračovať v takmer rovnakom režime. Je dohodnuté, že upravovať sa bude takto:
- In line okruh – každý deň
- Horná päťka (resp. Dolná päťka) – každý deň
- Severný a Južný okruh – vždy v piatok (podľa potreby sa bude upravovať aj v iných dňoch)
Tu by som chcel upozorniť, že úprava sa bude vykonávať večer od 20:30 hod., preto prosíme bežkárov o rešpektovanie tejto skutočnosti a aby v danom čase nevstupovali na upravované trate. Všetky informácie o snehových podmienkach, aktuálnom počasí a aj stave tratí budeme naďalej zverejňovať na dostupných internetových stránkach tak, ako ste boli zvyknutí. Ďalej by som rád informoval, že priamo pri bežeckom štadióne sa v tomto čase inštaluje sanitárny kontajner, kde budú verejné WC. Bude vykurovaný, napojený na vodu aj na kanalizáciu. Na jeho zakúpenie boli použité finančné prostriedky z predaja náramkov. Čo sa týka spomenutých náramkov, zostáva v platnosti 2,00 € za jednodňový vstup na bežecké trate. Celosezónna nálepka bude stáť 30,00 € a bude platná na celú zimnú sezónu 2018/2019. Zakúpiť si ich budete môcť :
- v Relax centre
- v Dreveničke pri vstupe na štadión
- v penzióne Guldiner
- v pokladni Skalka aréna
- v Cyklo – Santé
- v KIC Kremnica
Ich zakúpenie budú kontrolovať označení pracovníci. Ďalej pripravujeme zrozumiteľné označenie štandardných pretekových tratí a to:
- 3 a 4 km okruhu
- Hornej päťky
- Dolnej päťky
s výrazným označením smeru jazdy, ako aj zákazu vjazdu do protismeru. Tu kladieme dôraz na to, aby nedochádzalo ku kolíznym situáciám. Čo sa týka toľko očakávaného zasnežovania, urobili sa významné kroky na jeho sfunkčnenie ( nové čerpadlo, nový vodný zdroj), avšak v prevádzke túto zimu ešte nebude. Rovnako sa prijali opatrenia na zvýšenie počtu parkovacích miest na Skalke. Plánuje sa tiež rozšíriť možnosť parkovania na súkromnom pozemku, hneď za tunelom smerom na Skalku (bývalá píla). Tu môžu bežkári ísť dolinou smer Zolova chata.
Je tiež potrebné spomenúť letnú údržbu bežeckých tratí v rozsahu viac ako 100 hodín, čo spolu s mechanizmami predstavuje hodnotu viac ako 3 000 €. Boli zmulčované štandartné pretekové trate, Severný a Južný okruh. Odstraňovali sa kamene medzi Bystrickým a Králickým sedlom, vyrovnali sa nerovnosti pred Lopúchovým vrchom. Prepílená bola časť zvážnice od Kiaru po Zolovu chatu. Upravená bola tiež trať zo Skalky na Krahule. Toľko základné informácie. Verím, že zima sa čoskoro začne a Skalka so svojimi desiatkami kilometrov upravených bežeckých tratí nesklame stálych a ani nových návštevníkov.






Diskusia k článku (15 príspevkov)

Treba len poďakovať za všetky aktivity a veriť, že tohtoročná sezóna bude aspoň taká ako vlaňajšia. Vedeli by ste pridať ako je to s poplatkami na Bystrickej strane, ked budem mať zaplatené na Skalke a pôjdem zo Skalky na Králiky a cez Kordícke sedlo naspäť na Skalku, musím zaplatiť aj Bytričanom ?
pridal Lubomir dňa 23.11. 16:56  
Nestretol som sa s informaciou, ze by sa vyberali poplatky priamo za trate na Bystrickej strane. Tusim to tam riesia platbami za parkovanie ak sa nemylim....
pridal cyklosante dňa 24.11. 9:05  
Na BB strane sa žiadne poplatky nevyberajú, beží iba dobrovoľná zbierka. Platby za parkovné, ktoré mimochodom vlani zvýšili na 20 € a ich cieľom je vyhnať bežkárov z parkoviska, ostávajú v lyžiarskom stredisku. Takže kľudne si Lubomir urob tento okruh. Ale verím, že to môže byť pre mnoho ľudí neprehľadné s poplatkami, keďže napr. aj na Kordíkoch majú vlastnú zbierku. Do budúcna to bude potrebné nejako zjednotiť a poriadne odkomunikovať, keďže sú to v podstate jedny trate na dvoch stranách kopca...
pridal Matobb dňa 24.11. 11:44  
Spoplatnenie je ok, suhlasim s tym, zda sa mi vsak, ze 30 za cely rok je dost, ak by bolo 20, tak si myslim, ze ovela viac ludi by si kupilo celosezonny naramok. Teraz to skor pojde cez jednodnove... . Ako viem, ze je to skor na dobrovolnej baze a ja bez problemu tych 30 eur dam, lebo viem, ze ta uprava vobec nie je lacna, len vela ludi to uz moze trochu odradit. Tolko moj nazor, vobec nemusim mat pravdu ale len tak pocitovo sa mi zda, ze viac 20 eurovych bezkarov je viac ako menej 30 eurovych. V kazdom pripade dakujem za upravu trati.
pridal pietro1978 dňa 25.11. 17:59  
Úplný súhlas. Tiež dám aj 30, ale zdá sa mi to už trošku veľa, nehovoriac o tom že táto sezóna je už teraz o mesiac kratšia ako minulá, takže 50 % zdraženie oproti nej je v tomto prípade podľa mňa čistá kravina. Presne ako píše pietro, 100 x 20 je určite viac ako 50 x 30. Lebo takto nejako to dopadne myslím si. Neviem z čej hlavy to vzišlo ale bolo by dobré sa vrátiť zase na zem. Stále sa bavíme o dobrovoľnom príspevku, nie o servisnom poplatku za Skylink ( tam to dvíhajú každý rok od brucha ako sa im chce ). A samozrejme tí čo predtým dali a teraz nedajú už budú len šomrať na všetko a na všetkých, načo je to dobré. Ja som prispieval ešte predtým ako nálepky boli ( na účet MKL ) a kúpim si aj za 30 € známku, ale výsledok bude taký že na tú úpravu sa poskladáme ďaleko menej ľudí a tých čo budú bežkovať zadarmo bude naopak násobne viac. Dobrú vec idete zadusiť.
pridal vanfan dňa 28.11. 15:24  
Ja úplne s vami nesúhlasím. V zahraničí sa za sezónny lístok platí aj 80€ a denný stojí 8€. Ja viem, sme na Slovensku ale u nás stoja rovnako ako v zahraničí pohonné hmoty a aj stroje na úpravu nekúpite za "slovenské ceny". Sezónna nálepka sa oplatí pre toho, kto počíta, že na Skalke bude behať viac ako 15 dní. A kto odhaduje menej, tak si zakúpi vždy denný lístok a ten sa predsa nezmenil. Len tak mimochodom, zjazdárovi často nestačí 30€ ani na denný lístok. Takže nebuďme takí expresívni, že tu ide niekto niečo zadusiť. Skôr ja vidím problém v tom, že minulú sezónu sa ten poplatok vyberal stále ako dobrovoľný, nikto nekontroloval bežkárov na trati. A to by sa malo zmeniť, potom sa aj viac vyberie. Len aby nám už nasnežilo a mohli by sme si zaplatiť...
pridal Karol dňa 28.11. 16:58  
Ak som bol expresívny tak sory, ale nemám ja ten pocit. Ja vám váš optimizmus neberiem, naopak závidím, ale ja som bohužiaľ presvedčený že toto 50 % zdraženie povedie k tomu, že nás čo sa chceme finančne dobrovoľne podieľať na úprave bude zase menej a tých čo behajú a neprispejú zase viac. A tento krát si to budú vedieť aj sami pre seba odôvodniť. Z tých argumentov čo ste spomenul vy je pravda len to o tých pohonných hmotách. Stroje na úpravu tratí sa na Skalku kupujú výlučne jazdené zo stredísk kde ako hovoríte stojí sezónny lístok 80 €. Aj keď ani tam sa celkom nezhodneme, lebo napríklad v neďalekom Salzburg's Lungau stojí sezónka 30 € ( denný 3 € ), ale tam sa denne upravuje trošku iné množstvo km tratí a tie trate sú umelo dosnežované a služby ... rozumieme sa asi. Ja by som bol tak ako vy veľmi rád keby bola sezónna nálepka nie 30 ale 50 € aby sme sa trebárs tomu Salzburgu trošku rýchlejšie priblížili a podarilo sa vyzbierať dosť peňazí napríklad na sfunkčnenie zasnežovania aby sme budúci rok o tomto čase už behali. Ale bojím sa že sa stane presný opak. Čisto z biznis hľadiska, keby v Aquaparku zvýšili o 50% vstupné a miesto 3 hodín by bol vstup 2 hodinový, asi im tiež návštevnosť nestúpne. Takto to vidím ja, bodaj by som sa mýlil.
pridal vanfan dňa 29.11. 12:27  
Len 2 príklady cien deň/sezóna z najbližších stredísk v susednom Rakúsku. Wechselland/Panoramaloipe: 8€/60€, Jogllandloipe: 7€/85€. A skutočne ak máte obavy, že sezóna bude krátka či nie veľmi vydarená, kupujte si, aj na naše pomery lacný denný lístok za 2€. A skúsme menej frflať a viac byť pozitívni. Nehľadať vždy iba negatíva. V minulej sezóne sa aj vďaka vyberaniu poplatkov výrazne zvýšila kvalita úpravy tratí na dennej báze. Áno, chýba zasnežovanie a ďalšie služby. Vytváraním negatívnej nálady skutočne nepomôžete k tomu aby sa tie služby ďalej zlepšovali. Nižšie Roman vysvetlil, že ceny zostali tak ako minulú sezónu, neviem, prečo sa snažíte vytvárať dojem, že išli hore o 50% ? Treba mať najskôr peniaze a potom môžeme čakať aj zlepšenie služieb.
pridal Karol dňa 29.11. 12:53  
Karol skutočne ja nemám obavy o to aká bude sezóna, aká bude taká bude, ja mám obavy z toho ako ľudia príjmu toto zdraženie a moje obavy vychádzajú z reakcií ktoré som doteraz zachytil. A Karol nič v zlom, ale vy máte trošku tendenciu hovoriť A a nepovedať B, takže to B - áno vo Wechselland/Panoramaloipe stojí sezónka 60 €, ale ste zabudol napísať že upravených je 1374 km tratí čo je približne 20 násobne viac ako u nás, že v stredisku je umelé zasnežovanie, že v cene permanentky je zľava na nákup a požičanie vybavenia v miestnom šport shope ( možno nie zlý tip aj pre Romana ) a že v cene je tiež sky bus na vybraných úsekoch. Toto nie je frfľanie Karol, toto je realita. A k tomu čo Roman nižšie napísal, áno ja viem že v oblakoch z toho čo sa vyzbiera nebudeš a mne osobne je to čo pre nás robíte hodné aj 50 €, je mi srdečne jedno aká bude sezóna, veľká vďaka vám a rešpekt. Viem že pri tých ľudoch ktorí sa tomu momentálne venujú sa tie peniaze použijú len na dobrú vec. Len naozaj ja mám z tých reakcií ľudí ( možno som fakt mal len smolu na frfľošov, neviem ) pocit, že nás čo sa dívame na to takto je bohužiaľ stále málo. Preto som sa tešil minulý rok že sa zapojilo toľko ľudí a bol by som veľmi sklamaný keby sa teraz pre 10 € odpojili. Kiež by boli všetci ako Karol :-))
pridal vanfan dňa 1.12. 9:25  
Uff, tak neviem, píšete, že je upravovaných 1374!!! km? Máte predstavu o akú vzdialenosť ide? Umelé zasnežovanie na týchto trasách??? Boli ste tam vôbec niekedy? Odkiaľ máte takéto informácie? Ja som tam teda bol a nie jeden krát. Dajte link na zdroj vašich informácií. A ešte jedna otázka. Kde ste sa rozprávali s tými frfľošmi, keď sa ešte na Skalke zatiaľ žiaľ nebežkuje.
pridal Karol dňa 2.12. 22:04  
Kolko ludi, tolko nazorov. Ono aj 500x10 je viac ako 100x20. a takto sa mozeme krutit dookola.Minuly rok bol rovnako navrh na 30 eurovy sezonny listok ale vzhladom k tomu, ze sa zacalo vyberat az 15-teho januara, tak sa to znizilo na 20.A ze tato sezona zacina neskor? Mozno bude prave o mesiac dlhsia...A co sa tyka toho, kto to vymyslel-boli to ludia, ktori zastresuju upravu bezeckych trati.Boli navrhy, aby sa za sezonny listok platilo od 20 az do 50 eur.Ja som "hlasoval" za 30 eurovy poplatok. Ale verte tomu, ze v oblakoch z toho lietat nikto nebude.A ak ma niekto iny nazor, kludne sa o tom mozeme porozpravat. Rad vysvetlim kazdemu, co obnasa upravovat desiatky kilometrov bezeckych trat.
pridal cyklosante dňa 29.11. 12:32  
Zdravím všetkých. S poplatnením súhlas,nie je tam ale podľa mňa jedno predajné miesto a to Hostinec. Mnoho nás ktorí chodíme od Králik veľakrát nejdeme na Skalku, ale rovno na Hostinec. Minulú sezónu sa tam dali zakúpiť náramky. Možno to len vypadlo z textu a zaplatiť sa tam bude dať.
pridal Kocka dňa 1.12. 14:29  
Nikde sa tu nespominaju chodci na tratiach.. Proti nim sa planuje zakrocit? Inak je naozaj vtipne, vyberat peniaze na nieco, co potom oni nicia. A ze ich na Skalke nie je malo.
pridal bezkarBB dňa 4.12. 9:20  
To s tými chodcami to je pravda ! Ešte k vyberaniu poplatkov...akú právomoc majú vlastne kontrolóri ? Moja skúsenosť z vlaňajška je taká,že pomer platiaci a neplatiaci bol cca 30 k 70,a mládenec ktorý to kontroloval a zastavoval,kontroloval väčšinou tých,ktorí boli viditeĺne označení páskou,mňa v jeden deň dokonca dvakrát.
pridal onib dňa 4.12. 13:52  
Zdravím všetkých bežkárov na Skalke. Prikladám môj postreh z 29.12.,kedy veľmi dobré snehové podmienky prilákali množstvo bežkárov a peších turistov aj so saňami. A práve k týmto peším turistom mám trochu výhrady, chodili pešo so saňami aj s deťmi po upravených tratiach v protismere. Bolo tam ale aj veľa bežkárov a hlavne v tom úseku smerom na hrebeň kopca k lyž. vleku za stožiarom to bolo dosť chaotické. Neviem, či peší majú vôbec povolené chodiť po týchto upravených tratiach. Bolo by dobré oznamom im tak taktne naznačiť, kde sa môžu bezproblémovo pohybovať, aby aj oni mali pôžitok z pobytu na čerstvom vzduchu v prekrásnej Kremnickej prírode. A potom som si všimol ešte jedno, minulú zimu somto tak nebadal, ale strašne veľa bežkárov jazdilo v PROTISMERE. Tiež by na niektorých zlomových miestach, križovatkách bolo dobré umiestniť smerové šípky, aj keď provizórne napr. v v euroobale.
pridal Rydley dňa 31.12. 13:12