REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 25.11.2019 | Karol Kováč | Čítané 1746x | 3 príspevky v diskusii
Novembrová Skalka stále bez snehu
Bežky si ani na konci novembra ešte neobujeme

Ak sa v uplynulých sezónach často stávalo, že v závere novembra už bola na horách aspoň aká taká vrstva snehu a dalo sa už zabehať na bežkách, tak tento krát si ešte na príchod zimy musíme počkať.
Uplynulý víkend na Skalke pri Kremnici bol celý ponorený v hmle s teplotou len málo nad bodom mrazu. Bol som zvedavý čo sa zmenilo v stredisku od poslednej zimy.
Letná sezóna a jeseň bola v znamení obliehania Skalky ferratovými nadšencami. Takže na Skalke to už žije celý rok.
Cestou hore z Kremnice príjemne prekvapil nový asfaltový povrch vozovky. Uvidíme čo s ním urobia zimné mrazy.
Nádrž na vodu pre zasnežovanie vedľa inline dráhy, ktorá bola vykopaná ešte na jar je v pôvodnom stave. Predpoklad, že sa bude zasnežovať už túto sezónu je teda nereálny. Podľa vyjadrenia viceprimátorky Kremnice Ivety Ceferovej však budú už v tejto sezóne k dispozícii šatne pre bežkárov.
Pred dokončením je aj nový systém značenia bežkárskych tratí v okolí štadióna. Toto značenie by konečne malo pomôcť bežkárom orientovať sa na tratiach. Osadené sú už na všetkých križovatkách a odbočeniach stĺpiky pre umiestnenie značiek. Postupne by trvalé značenie malo pribudnúť aj na severnom a južnom okruhu bežkárskych tratí.
Na úpravu tratí pribudol ďalší ratrak a tak by na sezónu malo byť pripravených dosť strojov na ich úpravu. Zostáva veriť, že sa podarí aj v nasledujúcej sezóne udržať úpravu tratí na úrovni tej minulej.
Na peknej vyhliadke sa pohla aj výstavba reštaurácie, kde už stojí skelet stavby a tak možno v budúcej sezóne 2020/21 bude po rokoch stavba slúžiť svojmu účelu.

Podľa najnovších prognóz by už o pár dní malo prísť k ochladeniu a konečne sa teploty dostanú na primerané hodnoty k dátumu v kalendári. Či bude na horách aj dostatočne snežiť sa však ešte s istotou povedať nedá. Zasnežovanie bežkárskych tratí je stále v nedohľadne a tak sa musíme spoľahnúť na prírodu.

Zostáva veriť, že pri nasledujúcej návšteve Skalky už bude na tratiach dostatok snehu a budem si môcť namiesto tenisiek obuť bežky. Teším sa spolu s vami, že to bude už čoskoro.

Ospravedlňujem sa zlú kvalitu fotiek ale hustá hmla urobila svoje.





Diskusia k článku (3 príspevky)

Kde sa prosim vas nachadza ta nadrz na zasnezovanie?
pridal bezkarBB dňa 27.11. 10:28  
Nádrž je vedľa inline dráhy oproti penziónu Guldiner. Teda medzi cestou a inline dráhou. Pridal som obrázok č. 5
pridal Karol dňa 27.11. 23:48  
Bol som na Skalke cca pred mesiacom, alebo trochu skôr, prešiel som zo Skalky cez Velestúr, Tri kríže, naspäť po zvážnici na Skalku a niektoré úseky boli dosť rozbité od ťažkých mechanizmov pri ťažbe dreva. Ktovie či sa upravili pred nasnežením, pretože niektoré koľaje boli hlboké aj viacej ako 30 - 40 cm.
pridal Lubomir dňa 2.12. 21:41