REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Poradňa Bežkára | 3.12.2019 | Michal Gonda | Čítané 2146x | 0 príspevkov v diskusii
Nové technológie v bežeckom lyžovaní
...radšej raz skúsiť, ako 100 krát počuť :)

Možno sa niektorí z Vás v poslednom období stretli s termíny označujúcimi pomerne nové technológie v „bežkárskom priemysle“.

Niekto vie o nich viac, niekto menej, iní vôbec nič. My vieme o nich všetko :), tak sme si dovolili pripraviť krátky popis na vysvetlenie, ktorý by Vám mohol pomôcť pri potencionálnom výbere Vašich nových bežiek.

Technológia „Skin“
veľmi jednoduchý princíp. Stúpací pás, ako ho poznáme zo skialpu je zapustený do sklznice. Pás je v sklznici na prvý pohľad integrovaný napevno, ale dá sa vybrať a vymeniť. Pri bežkách Peltonen je stúpací pás pri športových modeloch logicky o niečo dlhší (väčšia plocha) ako pri pretekárskych lyžiach. V zásade je ale integrovaný iba v stúpacej oblasti (pod pätou).

Odporúčame použiť: netreba zdôrazňovať že bežky vyberáme podľa hmotnosti bežkára. Dvojnásobne to platí, pokiaľ vyberáte bežky s technologiou „skin“. Pri odraze by sa teda mal pás vplyvom váhy bežkára dotýkať podložky – snehu. Pri sklze by mal byť nad podložkou a nebrzdiť. Takéto bežky ideálne fungujú v strojovej stope, alebo počas dní kedy nieje pravdepodobnosť padania snehu a zasneženia stopy.


Technológia „Nanogrip“
je revolučný „bezvoskový systém, ktorý exkluzívne ponúka značka Peltonen a je určený pre športových aj rekreačných bežkárov.
Nanogrip® je je najnovšia patentovaná a inovovaná technológia od Peltonenu. Jednoducho povedané ide o stúpací a zároveň aj zjazdový vosk, ktorý je do sklznice aplikovaný už v továrni. Systém funguje perfektne na premrznutom, ale aj mokrom snehu. Lyže sú tým pádom bezúdržové. Po použití stačí len očistiť od snehu …

Ako NANOGRIP® funguje v praxi?
Odrazové vlastnosti lyží sú optimálne od samého začiatku. Sklzové vlastnosti lyže sa optimalizujú už po prejdení prvých pár kilometrov prvej jazdy. Farba materiálu Nanogrip® je šedá, ale postupom času začne sklznica lyží černieť. Najprv na sklzových zónách lyží. Tento fakt nemá žiadny vplyv na odrazové ani sklzové vlastnosti lyží. V čase, keď napadne nový čerstvý sneh pri teplotách okolo nuly sa odporúča použiť fluorový sprej napr. REX ANTI ICE, ktorý zamedzí nalepovaniu snehu na sklznicu. Výrobca garantuje, že vlastnosti Nanogrip® budú rovnaké najmenej po dobu 2000 km používania bežiek.

Odporúčame použiť: Pri športovejších modeloch ideálne funguje v strojovej stope, ktorá môže byť aj mierne zapadaná novým snehom. S nanogripom sa robia aj turistické modely, kde je aplikovaný po celej dĺžke lyže a teda môžeme lyže zobrať aj mimo stopu do neupraveného terénu.



Bežky s technológiou „SKIN“ a NANOGRIP®, nájdete aj v našej ponuke: http://www.vsetkonabeh.sk/kategoria-produktu/klasika/




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár