REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 30.1.2021 | Matus Jancik | Čítané 2178x | 0 príspevkov v diskusii
Areál bežeckého lyžovania Tatraheim
Tatranská Polianka - Gerlachov - Okres Poprad

Tatranská Polianka je jedna z 15 osád mesta Vysoké Tatry. Patrí medzi najstaršie a jej počiatky siahajú do roku 1884. Rozkladá sa na oboch stranách Cesty Slobody medzi Starým Smokovcom a Štrbským Plesom v ústí Velickej doliny. Z osady na juh odbočuje vedľajšia cesta cez obec Gerlachov do Svitu.

V roku 1907 doktor Michal Guhr otvoril stálu lyžiarsku profesionálnu školu pre pacientov a kúpeľných hostí. V dňoch 4 – 5.2.1911 zorganizoval v Tatranskej Polianke prvé medzinárodné preteky v disciplínach: beh na lyžiach, zjazd, krasojazda, skok na lyžiach, aj ako medzinárodné majstrovstva Uhorska, na ktorých sa zúčastnili aj pretekári rakúskych klubov a uskutočňovali sa v tejto lokalite pravidelne do roku 1914. Týmto MUDr. Guhr spropagoval Tatranskú Polianku, ako jediné lyžiarske stredisko Uhorska v celej monarchií.

V súčasnosti spravuje areál bežeckého lyžovania Tatraheim v Tatranskej Polianke Športový klub polície Vysoké Tatry s podporou Mesta Vysoké Tatry, Obce Gerlachov, Urbár Gerlachov, spoločnosti Tatry Mountain Resorts a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Pre športovú verejnosť sú trate otvorené denne od 9:30 do 16:00. Informácie o aktuálnych podmienkach tratí nájdete na ich oficiálnej facebookovej stránke Areál bežeckého lyžovania Tatraheim a mapy tratí a prevádzkový poriadok je dostupný na www.tatraheim.sk

Nástupné miesto na bežecké trate je buď v Tatranskej Polianke, pod obytným domom Lipa – podľa smerových značiek alebo od hotela Hubert, ktorý sa nachádza 700m pod Tatranskou Poliankou.

Momentálne sú v Tatraheim pravidelne udržiavané a označené dva okruhy. Kratší 2km okruh má celkové stúpanie 51 metrov a v celom profile je narysovaná klasická stopa a priestor pre voľnú techniku. Dlhší značený 3km okruh má celkové stúpanie 94 metrov, vedie po kratšom okruhu a v južnej časti je predĺžený o približne 500 metrový obojsmerný úsek. Trať má mierne stúpania a klesania, preto je možné považovať ju za bezpečnú a vhodnú aj pre začínajúcich bežkárov a bežcov na lyžiach, no tiahle stúpania poslúžia aj pre kvalitný tréning skúsenejším bežcom.

ŠKP Vysoké Tatry asistuje mestu Vysoké Tatry aj pri údržbe lyžiarskej turistickej trate z Nového Smokovca (sídlisko Sibír) po Vyšné Hágy, ktorý vedie po turistickom chodníku vedľa známej Cesty Slobody. V smere od Smokovca má trať celkové stúpanie 212 metrov a dĺžku necelých 8 kilometrov.

Všetky trate sa nachádzajú v Tatranskom národnom parku a okrem zaužívaných pravidiel pre pohyb po lyžiarskych tratiach je nevyhnutné dodržiavať aj pravidlá a návštevný poriadok TANAP.

Pre viac informácií sledujte www.tatraheim.sk alebo facebook stránku https://www.facebook.com/tatraheim/ a príďte si užiť beh na lyžiach tesne pod najvyšším štítom Vysokých Tatier.





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár