REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
WORLDLOPPET - EUROLOPPET - SKITOUR
Ostatné bežkárske preteky a súťaže
Worldloppet.com Euroloppet.com SkiTour.cz
Bežecké preteky | 24.1.2019 | Pavol Tokár | Čítané 1445x | 1 príspevok v diskusii
Zlatá lyže NMNM 2019
Vysočina aréna v Novom Meste na Morave

Ahoj bežkári,
dovoľujem si podeliť sa s vami niekoľkými vetami o svoj zážitok na pretekoch Zlatá lyže 2019 vo Vysočina aréne v Novom Meste na Morave.
Behalo sa klasickou technikou na 14, 24 a 50 km.

Parkovanie v stredisku konania svetových pohárov je bezproblémové. Hodina pred štartom je minimálny čas za ktorý sa stihnete zaregistrovať, prezliecť, navoskovať, odovzdať veci do úschovy, skočiť na toaletu a trochu rozcvičiť. Odporúčam skorší príchod. Hodina je na hrane. Stúpacie vosky a klistre sú pre mňa stále alchýmiou. Útechou môže byť, že niektorí borci jazdia aj závody CT na skejtových lyžiach bez stúpacieho vosku iba technikou súpaže.
Ťažko povedať, či je to ešte lyžovanie, alebo veslovanie na snehu. Taký je však vývoj. Severské univerzity preskúmali, že je to najefektívnejší spôsob ako sa dostať do cieľa. Ja som súpaž občas preložil diagonálnym krokom a obdivoval som zarytých bežcov, pre ktorých súpaž nie je ich "svet". O umiestnení však vtedy nemôže byť reč.
V tlačenici po štarte ako tradične si treba dať pozor na zrážku a pády, zlomené palice a lyže, prípadne vypichnutie oka. Všetko v prípade štartu z hĺbky poľa. Ak máte doprovod, je vhodné dohodnúť si záložne palice po prejdení úvodných zjazdov a tlačenice, ak by ste ich tam v kolízii zlomili.
Trate boli natiahnuté z lúky na lúku, pričom na každej lúčke sa krútili do hada a prešlo sa zase na susednú.
K turistom na trati som osobne zhovievavý. Ukryjú pred súpermi a ostatných bežcov tiež spomalia. Občas vás niektorý z nich môže celkom vhod potiahnuť.
Pred cieľom ešte pekné súboje o pár pozícií na strmých svahoch Vysočina arény a cieľ po 50tich kilometroch.
Počasie nádherné. Prekvapila ma iba slabá účasť Slovákov (v počte kusov ja a asi ešte jeden).
Darmo na Čechov sa nechytáme okrem iných športov ani v bežeckom lyžovaní.
Pre porovnanie, podobných akcií na úrovni Bielej stopy majú v Čechách 10 (Stopa pro život, Ski-tour.cz) a takí početne poloviční Slovinci tiež 10. (SlovenSkiMaraton.si)
Zázemie v aréne po pretekoch fajn. Na výber niekoľko jedál v cene štartovného pre mäsožravcov aj vegetariánov.
Ak bude budúci rok zase sneh, akciu vám odporúčam aj kvôli vzdialenosti zo Slovenska
Športu zdar

Pavol Tokár


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 21.1.2019 | Matus Jancik | Čítané 1757x | 0 príspevkov v diskusii
Verejné preteky Štrbské bežky opäť absolvovali členovia hudobnej skupiny No Name a viac ako 300 bežkárov
V komentári nám napíšte ako sa vám páčilo

V nedeľu 20. januára 2019 sa v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese uskutočnil šiesty ročník verejných pretekov v behu na lyžiach. Na Štrbské Pleso opäť pricestovali aj Ivan a Igor Timkovci zo skupiny No Name, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou tohto podujatia. V areáli bežeckého lyžovania sa vystriedalo sneženie s polojasným počasím a skvelú atmosféru, ale aj vysokú športovú úroveň vytvorilo viac ako 300 pretekárov zo všetkých kútov Slovenska a z Českej republiky. Na preteky sa prihlásili bežci, ktorí bežkujú prvý rok, ale aj skúsení pretekári, ktorých môžete vidieť aj na medzinárodných pretekoch. O hudobno zábavný program sa postarala skupina Bravo.

Presne na nedeľné poludnie si 88 pretekárov vyskúšalo novú prekážkovú trať SnowKidz kros šprint, ktorú tvorilo 9 rôznych prekážok ako slalom, skok, rôzne obraty a odšľapávanie. 800 metrová trať preverila obratnosť aj skúsenejších lyžiarov a najrýchlejšie ju prešiel Pavol Štrba (ŠKP Banská Bystrica) v čase 2:23,1. Len dve sekundy stratil jeho tréner Branko Michalech a aj tretie miesto si odniesol Bystričan Róbert Štrbák. Ženský šprint vyhrala Barbora Klementová (KL Nováky) s časom 2:28,8 pred žiačkou Vanesou Ruskovou (ŠKP B. Bystrica) a Paulínou Chudíkovou (SportRysy Club).

Súčasne so šprintom do bielej stopy naskočilo aj 20 najmenších detí, ktoré si mohli bezplatne požičať detské bežky. Malá prekážková trať bola pripravená aj pre deti do 10 rokov a 50 z nich si spolu s najmenšími odnieslo drobné sladkosti a pamätný odznak.

Najviac bežcov sa tešilo na preteky s hromadným štartom a organizátori opäť pripravili 2 a 5 kilometrovú trať pre voľný spôsob behu s možnosťou využiť stopu pre klasickú techniku. Dvojkilometrovú trať najrýchlejšie odbehol Marek Dutko (BKL Lipa) s časom 6:10,6. Druhý najlepší čas obsadil Peter Mráz (KBL Jasná LM) a tretí bol Miloš Mydliar (MB Liptov Team). Ženské preteky najrýchlejšie zvládla Liliana Baculíková (ŠKP BB) s časom 6:59,1. Druhá skončila Paulína Chudíková (SportRysy Club) a tretia Vanesa Rusková (ŠKP BB).

Organizátori od prvého ročníka pripevňujú na staré drevené lyže štítky s víťazmi na najdlhšej trati a tento rok bežky ozdobia mená Peter Mlynár a Barbora Klementová. Peter Mlynár (ŠKP Vysoké Tatry) s časom 12:46,7 s 15 sekundovým náskokom zvíťazil nad Lukášom Olejárom z Popradu. Tretí dobehol Lukáš Nemčík z LK Metropol Košice s časom 13:29,3. Barbora Klementová (KL Nováky) si s časom 14:06,2 vytvorila náskok viac ako dve minúty nad Veronikou Holmíkovou (ŠKP BB) a tretie miesto obsadila domáca Margaréta Sokolová (ŠK Štrba) s časom 17:43,9. Spolu odbehlo 2 a 5 kilometrovú trať 151 pretekárov. Všetci pretekári získali účastnícku medailu a zároveň boli zapojení do tomboly o zaujímavé ceny.

Organizátorom pretekov boli Športový klub Štrba, obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa tento rok podieľalo 40 dobrovoľných organizátorov prevažne zo Štrby, ktorí v marci organizujú aj vrcholnú súťaž Slovenského pohára v behu na lyžiach – Majstrovstvá Slovenskej republiky a svoje skúsenosti ponúknu aj pri organizácii Zimnej Kalokagatie – olympiády detí a mládeže, ktorá sa uskutoční 12-13. marca na Štrbskom Plese.

     
Bežecké preteky | 16.1.2019 | Tomáš Willwéber | Čítané 1674x | 0 príspevkov v diskusii
1. ročník verejných pretekov v bežeckom lyžovaní - Renault Rezká Bežka
pod záštitou starostu obce Štrba pána Michala Sýkoru

Podujatie sa uskutoční dňa 23.02.2019 v areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese. V spolupráci s našimi partnermi sme pripravili bohatý a zaujímavý celodenný športový program.

Dospelí budú pretekať voľnou technikou s hromadným štartom na vzdialenosť 5 km alebo v štafetách na 2 x 2,5 km. Pre deti je pripravený 700 m a 1400 m okruh. Podvečerným vyvrcholením podujatia (16:00) bude v žiare reflektorov šprintérska vyraďovačka na 1 km okruhu. Pre deti sú pripravené celodenné športové aktivity.

Pre pretekárov budú pripravené šatne na prezlečenie, úschovňa osobných vecí, bohaté občerstvenie v cieli a hlavne jedinečná medaila!!! V priestore podujatia môžete využiť aj servis a požičovňu lyží.

Registrovať sa je možné na http://bit.ly/RenaultRezkaBezka

Bližšie informácie o podujatí nájdete na www.rezkabezka.sk<br><br> <br><br>

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 14.1.2019 | Matus Jancik | Čítané 1577x | 0 príspevkov v diskusii
Medzinárodný deň snehu sa na Štrbskom Plese bude oslavovať bežeckým lyžovaním na verejných pretekoch Štrbské bežky
Pod záštitou hudobnej skupiny No Name

Vychutnajte si profesionálne trate, na ktorých súťažia pretekári z celého sveta a príďte sa zabaviť a zapretekať si na verejné preteky v behu na lyžiach. V nedeľu 20. januára 2019 sa na Štrbskom Plese uskutoční už šiesty ročník podujatia Štrbské bežky. Podujatie je pod záštitou hudobnej skupiny No Name a na trati si z kapely prídu zapretekať aj bratia Timkovci.

Zároveň v tento deň medzinárodná lyžiarska asociácia FIS organizuje celosvetovú oslavu Medzinárodného dňa snehu World Snow Day, do ktorého sa zapojí 469 podujatí a oslavy budú prebiehať v 45 krajinách. Každé podujatie je hodnotené a môže získať ocenenie “Best World Snow Day”, ktoré minulý rok získalo poľské mesto Zakopane.

Pre všetkých bežkárov bude pripravený dvoj a päť kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a pripravená bude aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Kros šprint si môžu vyskúšať aj všetci starší pretekári prihlásení na verejné preteky. Všetci účastníci sú zapojení aj do tomboly. Najmenšie deti si môžu vyskúšať detské bežky a atmosféru spestrí hudobný koncert hudobno-zábavnej skupiny BRAVO. Partneri podujatia vám v areáli predstavia rôzny športový materiál a oblečenie. V priestore štartu a cieľa si záujemcovia môžu otestovať bežecké lyže a topánky.

Aktuálne sú na Štrbskom Plese vynikajúce snehové podmienky a pre návštevníkov je pripravených 8 tratí v dĺžkach od 500 metrov do 5 kilometrov vhodné pre klasickú aj voľnú techniku. V areáli bežeckého lyžovania Štrbské Pleso je k dispozícii stan s občerstvením, lyžiarsky servis a požičovňa lyží.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a Areál bežeckého lyžovania SNOW Štrbské Pleso. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí v decembri zorganizovali 46. Tatranský pohár v behu na lyžiach a v marci pripravujú Majstrovstvá Slovenskej Republiky v behu na lyžiach. Podujatie je realizované s finančným príspevkom Ministerstva dopravy a výstavby SR a je súčasťou celoročného kalendára športových podujatí Tatry v pohybe.

Registráciu a viac informácii o pretekoch nájdu záujemcovia na weboch www.skstrba.sk, www.regiontatry.sk a www.tatryvpohybe.sk.


     
Kremnické vrchy - Skalka | 8.1.2019 | Jozef Mecele | Čítané 2355x | 2 príspevky v diskusii
Na Skalke pri Kremnici sa uskutoční v závere týždňa slovenský šampionát a Slovenský pohár v behu na lyžiach
Počas pretekov budú pretekové trate pre verejnosť uzavreté

Mestský klub lyžiarov (MKL) Kremnica usporiada v 12. a 13. januára 2019 (sobota, nedeľa) na Skalke pri Kremnici Majstrovstvá Slovenska v behu na lyžiach dospelých, juniorov, dorastu, žiactva, veteránov – I. časť a preteky Slovenského pohára.

Program podujatia:
Sobota, 12. jan. 2019
10:00 Šprint žiactva klasickou technikou
12:30 Šprint dorastu, juniorov, dospelých klasickou technikou

Nedeľa, 13. jan. 2019
10:00 Vytrvalostné preteky klasickou technikou, dospelí, juniori, dorast, žiactvo s intervalovým štartom, veteráni s hromadným štartom

Počas konania pretekov budú pretekové trate a lyžiarsky bežecký štadión Rudolfa Čillíka pre bežkársku verejnosť uzavreté.
V sobotu sa uskutoční šprint na 1,3-km okruhu v okolí štadióna, záujemcovia o pohyb v bielej bežeckej stope budú môcť využiť 5-kilometrový okruh na Skalke, severný okruh, južný okruh a trate smerom na Krahule - na Frajungoch.
V nedeľu pobežia pretekári na okruhoch 1,4 km, 2,5 km, 5 km. Pre bežkujúcu verejnosť bude k dispozícii severný okruh, južný okruh, trate smerom na Krahule - na Frajungoch. Pri nástupe do severného a južného okruhu je však potrebné brať ohľad na prebiehajúce preteky.

Organizátori pozývajú priaznivcov bežeckého lyžovania, aby prišli zhliadnuť súboje v bielej stope a podporiť pretekárov.
Zároveň sa obracajú na návštevníkov Skalky, turistov, bežkárov, fanúšikov bežeckého lyžovania s prosbou, aby počas podujatia nevstupovali na lyžiarske pretekové trate, zvýšili svoju pozornosť, ohľaduplnosť, dbali na pokyny usporiadateľov, predišli kolíziám s účastníkmi pretekov a prispeli tým k zdarnému priebehu podujatia! Ďakujeme!

Propozície pretekov:
http://www.slovak-ski.sk/files/zavody/709/propozice_v.pdf

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 17.12.2018 | Matus Jancik | Čítané 1542x | 0 príspevkov v diskusii
Lyžiarsku sezónu na Štrbskom Plese úspešne otvoril 46. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach
Účasť športovcov zo šiestich krajín, vrátene pretekárov Svetového pohára a olympijskej medailistky Justyny Kowalczyk

Na Štrbskom Plese sa 15.-16. decembra 2018 uskutočnilo prvé kolo kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup a prvé kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach. Pretekov sa zúčastnilo 130 súťažiacich zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny a Litvy.

V sobotu boli na programe individuálne preteky žien na 7,5 km a mužov na 10 km klasickou technikou s intervalovým štartom. Preteky boli zároveň prvým kolom Slovenského pohára staršieho dorastu a dospelých a nominačnými pretekmi na tohtoročný Európsky olympijský festival mládeže EYOF Sarajevo 2019. Počas hmlistého a mrazivého počasia sa na trať vydalo 63 žien a 67 mužov. Favoritkou bola historicky najlepšia poľská pretekárka a 4-násobná olympijská medailistka Justyna Kowalczyk, ktorá s časom 18:57,8 o viac ako minútu porazila svoju krajanku a minuloročnú víťazku kontinentálneho pohára Slavic Cup Elizu Rucku. Rucka bola zároveň najrýchlejšou juniorkou. Aj diplom za tretie miesto poputoval do Poľska vďaka Agate Warlo (20:23,2). Najrýchlejšie slovenské pretekárky boli reprezentantka Barbora Klementová (8. miesto; 21:29,7), juniorská reprezentantka Lucia Michaličková (9. miesto; 21:49,7) a domáca pretekárka Mária Danielová (10. miesto; 22:12,0), ktorá sa snaží nominovať na EYOF. V súťaži mužov sa na popredných priečkach presadili aj slovenskí bežci na lyžiach. Minuloročné dvojité víťazstvo na Tatranskom pohári obhájil Peter Mlynár, ktorý 10 kilometrovú trať odbehol v čase 23:22,5. Druhé miesto obsadil Poliak Ján Antolec so stratou 42,6 sekundy a o 4 sekundy horší čas mal tretí Ján Koristek zo slovenského reprezentačného družstva. Štvrtý Andrej Segeč stratil na bronzovú priečku 3 sekundy. O miesto na EYOF najlepšie zabojoval Denis Tilesch z Kremnice (36. miesto; 26:40,0). Vďaka trojtýždňovému zasnežovaniu a práci pracovníkov areálu bežeckého lyžovania a organizátorov sa podarilo pripraviť 2,5 kilometrový okruh, na ktorom súťažili aj preteky štafiet cez Svetovú zimnú Univerziádu v roku 2015.

Spolu s oceňovaním víťazov prvého dňa Tatranského pohára sa konalo aj Otvorenie lyžiarskej sezóny a pokrstenie snehovej vločky. Lyžiarski inštruktori zložili sľub a prevádzkovateľom areálu bežeckého lyžovania bolo odovzdané nové snehové pásové vozidlo. Program spestrila hudobná skupina Country duo Weteráni.

Druhý súťažný deň prebiehal v nádhernom zimnom počasí a šprintu voľnou technikou sa zúčastnilo 60 mužov a 53 žien. Na kvalitne pripravenej trati sa najlepšie darilo poľským bežcom na lyžiach. V kvalifikácii žien bola najrýchlejšia Weronika Kaleta, ktorá 1,4 kilometrový okruh odbehla v čase 3:14,90. Vo finále nakoniec obsadila tretie miesto. Víťazkou finále sa stala Eliza Rucka a druhé miesto si vybojovala slovenská bežkyňa Barbora Klementová. Muži súťažili na 1,6 kilometrovej trati a najrýchlejším bežcom v kvalifikácii bol Poliak Pawel Klisz s časom 3:20,79. Klisz si svoju pozíciu obhájil aj vo finále, druhé miesto si vyšprintoval Jan Antolec z Poľska a tretí skončil Ján Koristek. Zaujímavosťou v šprintoch bol aj spoločný semifinálový štart sestrier Weroniky a Karoliny Keletových z Poľska a Barbory a Marianny Klementových zo Slovenska. Marianna svojim kvalifikačným výsledkom získala cenné body pre nomináciu na EYOF. Spomedzi mužov si najlepšie nominačné body opäť odniesol Denis Tilesch.

Organizátorom 46. ročníka Tatranského pohára bol z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie Športový klub Štrba. O hladký priebeh podujatia sa postaralo 40 dobrovoľných rozhodcov. 20. januára 2019 Štrbiani organizujú aj verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky pod záštitou bratov Timkovcov z hudobnej skupiny No Name a v marci medzinárodné Majstrovstvá Slovenskej republiky.

     
Worldloppet | 13.12.2018 | Lucie Klímová | Čítané 1213x | 0 príspevkov v diskusii
Jizerskou 50 zahájí dětské závody, přidejte se ke světové tradici a využijte dopravy zdarma
Nebojte se, žádných padesát kilometrů, ale jen pár stovek metrů od startu do cíle budou muset zdolat nejmenší běžkaři na slavné Jizerské 50. Její program totiž odstartují již po 25. dětské závody, tzv. Mini Jizerská.

Jejich součástí můžete být i vy, stačí se včas přihlásit, nabalit svačinu, běžky a teplé oblečení. A pokud by vám náhodou chyběla v šatně pokrývka hlavy, buďte bez obav. Stačí se přihlásit mezi prvními 350 dětmi a čepici od značky KAMA máte zdarma.

Pokud byste se po závodě chtěli pochlubit svou účastí dalším kamarádům, rodičům či babičce s dědou, není problém. Pro tyhle účely každému závodníkovi dáme v cíli na krk pamětní medaili a elektronický diplom zdarma ke stažení.

Dětské závody Mini Jizerské jsou na programu v pátek 8. února od 7:30 do 9:00 a jsou rozděleny podle věku do pěti kategorií od benjamínků po starší žáky. V každé kategorii se dočkají tři nejlepší chlapci a dívky slavnostního vyhlášení a věcných cen přímo na bedřichovském stadionu.

Online registrace na dětské závody stojí 150 Kč, a to do konce kalendářního roku. Po Novém roce se cena zvyšuje na 200 Kč. Elektronická registrace končí 27. 1. 2019.

Součástí dětských závodů je Pohár primátora pro liberecké školy. Škola s nejvíce zaregistrovanými žáky vyhraje poukaz na 10 000 Kč na sportovní vybavení. V případě registrace celé školy napište na e-mail: info@sportid.cz.

Pořadatelé také nabízejí jednotlivým školám dopravu z Liberce do Bedřichova a zpět zdarma. Dopravu je třeba objednat do 11. 1. 2019 na následujícím odkazu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNx8MzQ6_iNkj_amGPSn4CrmZsUlYjcrPoaGj059Jj_a03Jw/viewform

     
Worldloppet | 6.12.2018 | Lucie Klímová | Čítané 1273x | 0 príspevkov v diskusii
Jizerská 50: Můj osobní závod i na trasách pro začátečníky
Tradice pokračuje. Legenda mezi českými sportovními akcemi, Jizerská 50, i v roce 2019 napíše tisíce příběhů.

Jen pozor, ty mohou účastníci psát nejen na padesátikilometrové trasy. Pořadatelé zpřístupňují Jizerské hory i naprostým začátečníkům a rodinám s dětmi na trasách 10, 25 nebo 30 km. Své závody mají i děti a historičtí lyžníci. Však se podívejte sami na přehled závodů 52. ČEZ Jizerské 50.

JIZERSKÁ NENÍ JEN 50 KM, ZVOLTE SI KRATŠÍ TRAŤ

Je na vás 50 km příliš? Tak vyrazte klasikou na poloviční trať nebo si zkuste rodinnou desítku. A pokud vyznáváte raději volný styl, pak pro vás máme na 30 kilometrů. Přihlaste se včas, zážitky ze srdce Jizerských hor si odvezete z jakékoliv trati.

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

Chystáte se na Jizerskou 50 s rodinou a nevíte, jak zabavit nejmenší členy domácnosti? Přihlaste je na dětské závody, dle věku si mohou vyzkoušet trať na 300, 500, 1000, 2000 nebo 3000 metrů. A aby pilovaly od mala techniku, jede se klasicky.

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30 – 30 KM VOLNĚ

Jediný dálkový závod Jizerské 50, který se jede volnou technikou. Během třiceti kilometrů nastoupáte 504 metrů a dostanete se až do nadmořské výšky 1 000 metrů. Z Bedřichova vede trať přes Novou louku, okolo josefodolské přehrady, přes Kristiánov, Čihadla a Hřebínek.

NYČ SPORT SPRINT 1,5 KM SOUPAŽ

Výzva pro všechny ty, kteří si věří na kratších vzdálenost a umí pořádně řezat zatáčky. Závod se jede nově celý na stadionu v Bedřichově. Účastníky čekají tři 500metrové okruhy s otočkou za pomníkem v atraktivní atmosféře za umělého osvětlení. Start kvalifikace je intervalový, následuje ženské a mužské finále s hromadným startem.

HERVIS JIZERSKÁ 25 – 25 KM KLASICKY

Poloviční distance Jizerské 50 je přesně pro ty, kteří si zatím nevěří na celých 50 kilometrů. Stejně jako při nedělním závodě čekají na účastníky kilometry zážitků v hlubokých lesích Jizerských hor. A stát rozhodně budou za to. A kdo ví, třeba si díky této zkušenosti účastníci zkusí celou padesátku.

ČT JIZERSKÁ 10 – 10 KM KLASICKY

Závod ČT Jizerská 10 je čím dál více populárnější, v loňském ročníku byl závod beznadějně vyprodaný, letos by si tak zájemci měli s registrací pospíšit. Na start desítky se často staví rodiny s dětmi či ti, pro které je to první závod v životě nebo si ještě na větší porci kilometrů netroufají.

JIZERSKÁ FIREMNÍ RAUL – ŠTAFETA 4 × 3 KM

Pracujete ve firmě, která by se chtěla stát součástí slavné Jizerské 50, máte kolem sebe partu nadšených kolegů, kamarádů, příbuzných, kteří by chtěli zažít atmosféru Jizerské přímo ze stopy, ale nevěří si zatím na delší vzdálenosti? Pak je čtyřčlenný štafetový závod ideální volbou, každý úsek měří jen tři kilometry a jede se libovolným stylem.

ČEZ JIZERSKÁ 50 – 50 KM KLASICKY

4 800 závodníků, 50 kilometrů, tři desítky národností, jedinečná atmosféra, to vše a mnohem více je jeden závod: Jizerská 50, při které si každý píše svůj osobní závod! V roce 2019 se uskuteční už 52. ročník, buďte u toho a vydejte se na trať s celkovým převýšením 937 metrů, při níž projedete celý hřbet Jizerských hor od Bedřichova po Jizerku.

Registrace běží na webu www.jiz50.cz.

     
Worldloppet | 29.11.2018 | Lucie Klímová | Čítané 1164x | 0 príspevkov v diskusii
Jizerská 50 čeká historický milník, 200 000. účastníka. Přihlásí se už letos?
V Česku byste marně hledali závod, který dosahuje takového mezinárodního věhlasu.

I proto na jeho startu každoročně stojí tisíce nadšených běžkařů nejen z České republiky, ale doslova z celého světa. Nechybí účastníci z exotických zemí, jako jsou Kapverdy, Filipíny nebo Indie. Ti se již do nového ročníku přihlásili. Ten totiž láká do konce září na nejlevnější cenu startovného.

Mohlo by se zdát, že závod s více než padesátiletou tradicí nemá co překonávat. Opak je však pravdou. 51. ročníku se zúčastnilo vůbec nejvíce běžkařů v celé jeho historii – 7 289. „Napomáhá tomu i fakt, že jsme zpřístupnili závody doslova všem. Přihlásit se mohou lidé do tras na 10, 25, 30 i 50 kilometrů. Myslíme tedy i na úplné začátečníky a rodiny s dětmi,“ prozrazuje tiskový mluvčí závodu Richard Valoušek.

183 273! Toto číslo zveřejnili pořadatelé po 50. ročníku. Tolik účastníků mají závody v Jizerských horách od založení v roce 1968, kdy se jely poprvé. Když k tomu přičteme rekordní účast z letošního roku, dostáváme se přes 190 tisíc. Nasnadě je tak otázka, kdy se dočkáme v cíli 200 000. běžkaře slavné Jizerské 50?

„Při 52. ročníku to pravděpodobně ještě nebude, ale za rok již určitě,“ těší se pořadatelé. I tak ale v následujícím roce očekávají další rekordní účast. „Letos jsme měli na startu pár stovek volných míst, ty věříme, že letos zaplníme. Tím, že se závody jedou ve třech dnech, nehrozí ani přeplněnost Jizerských hor. Vše je v souladu s ochránci přírody.

52. ČEZ Jizerská 50 se koná od 8. do 10. února 2019. Již nyní je do ní přihlášeno téměř 3 000 běžkařů všech úrovní. Pokud chcete za startovné ušetřit, přihlaste se na www.jiz50.cz do konce září, kdy je přihláška za nejnižší startovné.

     
SKITOUR | 29.11.2018 | Lucie Klímová | Čítané 1205x | 0 príspevkov v diskusii
Registrace na novou sezonu SkiTour spuštěny!
Je to tady! SkiTour, největší seriál závodů v běhu na lyžích v Česku, spouští registrace.

Těšit se můžete na 6 závodních víkendů v nádherných lokalitách České republiky. Podívejte se, kam vás závodní série pro lyžaře všech výkonnostních kategorií ve své dvanácté sezoně zavede.

Pro ty, kteří krásu běžeckého lyžování teprve objevují, jsou na každé zastávce SkiTour připraveny závody v délce 10 km klasicky. Zkušenější závodníci si mohou zvolit delší distance volně i klasicky. Součástí každého závodního víkendu jsou také dětské závody Mini SkiTour.

Ročník 2019 odstartuje 4.–5. 1. 2019 Bedřichovský Night Light Marathon. V dějišti Jizerské 50 na vás čekají netradiční závody, které se uskuteční po setmění za svitu měsíce, hvězd a čelovek. V pátek jsou na programu závody na 17,5 a 30 km volně. V sobotu na 10, 17,5 a 30 km klasicky a také dětské závody Mini SkiTour.

Srdcem Národního parku Šumava vás provede 19.–20. 1. 2019 Kašperská 30. Vedle krásné přírody se můžete těšit třeba také na průjezd nedaleko bývalého skokanského můstku. V sobotu se pojedou závody Mini SkiTour a také 30 km volně, v neděli 10 a 30 km klasicky.

Na opačný konec republiky vás zavede 2.–3. 2. 2019 Orlický maraton. Na své si přijdou jak milovníci náročných tratí, tak ti, kteří se chtějí v poklidném tempu pokochat panoramatem s Masarykovou chatou. V sobotu se na tratě vydají děti v rámci Mini SkiTour a také závodníci na 20 km volně. V neděli se do bílé stopy pustí běžkaři na trasách 10, 20 a 40 km klasicky.

Vrcholem sezony SkiTour bude 8.–10. 2. 2019 už 52. ČEZ Jizerská 50. Do Bedřichova se každoročně sjíždějí milovníci bílé stopy z řad hobíků, ale i těch nejlepších profesionálů z celého světa. Pořádně naplněný víkend odstartuje v pátek dětskými závody. Odpoledne nabídne atraktivní sprint na 1,5 km soupaž a 30 km volně. V sobotu jsou na programu závody na 10 a 25 km klasicky a také firemní štafeta. V neděli ráno se vydají běžkaři na trať hlavního závodu na 50 km klasicky.

Nádherným zážitkem bývá každoročně Karlovská 50, která se uskuteční 15.–16. 2. 2019. Závody “Valašské Marcialongy” zahajují startovní výstřely z portášů, na trati vás čekají občerstvovačky s frgály a především trasa vedoucí nádhernými valašskými vesničkami. V pátek se do stopy vydají malí lyžaři v závodech Mini SkiTour. Dospělým běžkařům patří sobotní program se závody na 10, 25 a 50 km.

Dvanáctý ročník SkiTour zakončí 23.–24. 2. 2019 JeLyMan, neboli Jesenický lyžařský maraton. Závod se koná na pomezí tří pohoří – Králického Sněžníku, Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku. Trasy vedou v okolí horské chaty Paprsek u Starého Města pod Sněžníkem. V sobotu se konají dětské závody Mini SkiTour a 20 km volně, v neděli 10, 20 a 40 km klasicky.

Registrovat na všechny závody se můžete zde – https://www.sportid.cz/lp_skitour/p9.


Závody SkiTour 2019:

4.–5. 1. 2019: Bedřichovský Night Light Marathon
19.–20. 1. 2019: Kašperská 30
2.–3. 2. 2019: Orlický maraton
8.–10. 2. 2019: ČEZ Jizerská 50
15.–16. 2. 2019: Karlovská 50
23.–24. 2. 2019: JeLyMan

     

strana 2 3 4 5 6