REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
Mapka strediska
Mapky strediska

www.sportreport.sk/bezky-baba.sk
 Pezinská Baba



ASK Sportreport Pezinok
Administrátori
strediska:

medfedgmail.com
dolak.porangemail.sk


PEZINSKÁ BABA - MALÉ KARPATY
Pezinská Baba, Malé Karpaty - bežkárske trasy na Pezinskej Babe a hrebeň Malých Karpát po Bratislavu
Prispieť na úpravu trati na Pezinskéj Babe môžete do pokladničky umiestnenej pri vstupe na bežecké okruhy.

SNEHOVÉ SPRÁVY - Malé Karpaty-Pezinská Baba  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
6.12.2023  Malé Karpaty-Pezinská Baba  Pezinská Baba
Bežecké okruhy 
20 až 25 cm  nový sneh vlhký  neupravené, rozjazdené  Karol 
4.12.2023  Malé Karpaty-Pezinská Baba  Pezinská Baba
Bežecké okruhy 
15 až 20 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  Karol 


  Malé Karpaty - Pezinská Baba | 14.2.2015 | Medard Féder | Čítané 2549x | 0 príspevkov v diskusii
Baba Malé Karpaty
Uzávierka tratí

Upozornenie.

21.2 a 22 2 2015 poriadame na Pezinskej Babe MSR v LOB. Bežecké trate budú v sobotu od 12:00 do 14:30 hod a v nedeľu od 9:00 do 12:00 hod uzatvorené pre verejnosť. Prosíme Vás aby ste si
tréning zaradili mimo vyznačených hodín. AŠK Pezinok Ďakujeme.
     
  Malé Karpaty - Pezinská Baba | 9.2.2015 | Karol Kováč | Čítané 2745x | 0 príspevkov v diskusii
Bežecké trate na Pezinskej Babe už upravuje profesionálna technika
Prevzatý článok - Bratislava 17. januára (TASR)

Jediný areál bežeckého lyžovania na celom západnom Slovensku ponúka verejnosti zlepšené technické podmienky. O bežecké okruhy na Pezinskej Babe sa najnovšie stará špeciálny pracovný ťažný skúter s prípojným zariadením na úpravu a kreslenie tratí.Profesionálna technika sa na troj-a päťkilometrový okruh, ktoré na Babe sú, dostala vďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja. Ten poskytol dotáciu 11.328 eur pre Stredné odborné učilište na Komenského ulici v Pezinku. Od školy si skúter prenajíma Amatérsky športový klub Pezinok, ktorého členovia sa o trate starajú desiatky rokov. Stroj bol zakúpený ešte v decembri 2013. Na Pezinskú Babu sa po prvý raz dostal až začiatkom tohto roka, vysvetlil šéf lyžiarskeho klubu Medard Féder. Vlaňajšia zimná sezóna bielym športom nepriala. Pre nedostatok snehu trate nebolo možné upravovať.
„Je to obrovský rozdiel oproti viac ako 30-ročnému skútru ruskej výroby, ktorý sme používali doposiaľ,“ vysvetlil Féder. Nový stroj má štvortaktný vodou chladený nemecký motor, 600 milimetrov široký pás a je ľahko ovládateľný, opísal výhody nového skútra.
Na kúpu prípojného zariadenia, ktoré kreslí bežeckú stopu, poskytol BSK priamo klubu dotáciu 2000 eur. Zvyšných 1900 eur medzi sebou vyzbierali členovia klubu. Štyria členovia absolvovali v Ružomberku potrebné školenie. Podľa Fédera si ho zaplatili sami. „Sme teraz schopní upravovať trate v prípade potreby aj každý deň,“ doplnil.
Nový skúter vyviezol klub na Pezinskú babu začiatkom januára. Nasledujúce dni tak boli v horskom sedle veľmi dobré podmienky na bežkovanie, čo využili stovky návštevníkov. Následne sa však situácia zásadne zmenila. „Bohužiaľ sa extrémne oteplilo. Teplota 13 stupňov, teplý vetrík a dážď spôsobili, že sneh z bežeckých tratí zmizol úplne,“ informoval Ján Reisenauer, šéf Lyžiarskeho klubu Baba, ktorý tu prevádzkuje lyžiarske vleky. Pre nasadenie skútra je podľa slov Fédera potrebných minimálne 15 až 20 centimetrov snehu v závislosti od toho, či je podklad zamrznutý. S viac ako 40 centimetrami čerstvého snehu si už skúter nedokáže poradiť. Vtedy sú však pripravení na stopy poslať svoj ratrak vlekári. „Sme ochotní to robiť kvôli tomu, aby bolo lyžiarske stredisko kompletné,“ vysvetlil Reisenauer s tým, že v minulých rokoch z toho nemali žiaden finančný profit. Ratrak vyráža na bežecké stopy aj v prípade, že sa na nich vytvoria väčšie záveje.
Úpravu tratí financuje pezinský klub z dobrovoľných príspevkov. Podľa Fédera idú na nákup pohonných hmôt. Úpravu tratí robia členovia klubu bez nároku na odmenu. Zaviesť povinný poplatok pre verejnosť klub neuvažuje. Féder vysvetlil, že by to vyžadovalo istú profesionalizáciu činnosti, na ktorú nemajú kapacitu.
Bratislavský samosprávny kraj zriadil v spolupráci so Strednou odbornou školou na Komenského ulici v Pezinku, Amatérskym športovým klubom Pezinok a Lyžiarskym klubom Baba Centrum zimných športov BSK so sídlom na SOŠ v Pezinku. „Prvotnými a základnými cieľmi centra je organizovať pre školy v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, ale aj pre širokú verejnosť, podujatia a aktivity zamerané na zimné športy, najmä bežecké a zjazdové lyžovanie, snowboarding, snowskating, orientačné zimné športy,“ vysvetlila hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová. Akcie sa podľa nej konajú predovšetkým v areáli Lyžiarskeho strediska Pezinská Baba.

     
Informácie | 19.2.2014 | Alexander Žaťko | Čítané 3198x | 2 príspevky v diskusii
Petícia za zákaz vjazdu vozidiel na bežkárske trate v Malých Karpatoch
Projekt Stopa Malé Karpaty

Na základe dlhoročných skúseností s vandalizmom bežkárskych tratí a stôp na hrebeni Malých Karpát sa členovia občianskeho združenia Slovensko v pohybe rozhodli pokúsiť o vytvorenie zóny, v ktorej by bol počas zimných mesiacov zakázaný vjazd pre vozidlá iné ako tie, ktoré upravujú bežkárske trate. Po diskusii na fóre Stopa Malé Karpaty bola táto idea schválená a teraz by sme radi získali od bežkárskej verejnosti a od ľudí ktorí bežkovaniu v pohorí fandia podporu. Pre tento účel sme vytvorili petíciu, ktorú môžte nájsť na stránke:

http://www.nabezky.sk/node/11158

Svoj hlas môžu pridať všetci, bez ohľadu na to či sú, alebo nie sú na portáli registrovaní.

Táto iniciatíva je súčasťou projektu Stopa Malé Karpaty[1], v ktorom ide o vybudovanie kvalitných podmienok pre bežecké lyžovanie v pohorí. Pre ilustráciu podmienok pred vytvorením projektu Stopa spomeniem len toľko, že aj napriek vysokej koncentrácii bežkárov v "spádovej oblasti"[2], systematicky a relatívne pravidelne bol a je upravovaný len 5 km okruh na Pezinskej Babe. Desiatky km hrebeňových trás neboli nikdy upravované, ale naopak, snehová pokrývka je často odstraňovaná (ako sa to deje na asfaltových cestách v Bratislavskom lesoparku), respektíve devastovaná lesnými mechanizmami a inými vozidlami na hrebeňových trasách.


Stručne o združení

Cieľom Občianskeho združenia Slovensko v pohybe a projektu Stopa je zlepšovanie podmienok na bežkovanie na Slovensku a to buď prostredníctvom regionálnych projektov ako je opisovaný malokarpatský, alebo iniciatívou predaja visačiek, ktoré presadzujeme ako "lyžiarske pasy" potvrdzujúce že kupujúci prispel finančne alebo svojou prácou na budovanie tratí v republike[3]. Peniaze takto získané sú smerované do pohorí podľa voľby, ktorú kupujúci urobil pri kúpe.

Združenie má dnes do dvoch desiatok členov z celého Slovenska a radi privítame nových a to nie len jednotlivcov, ale aj organizácie, ktoré poznajú pomery v "svojich" pohoriach najlepšie. "Tajnou" ambíciou združenia je vytvoriť celoslovenskú organizáciu bežkárov s reputáciou KST alebo SCK, pretože veríme, že len tak sa nám podarí presadzovať financovanie nákladnejších projektov z celospoločenských zdrojov. Združenie funguje na princípoch otvorenosti (pohyby na účte združenia sú zverejňované) a demokracie, kde napríklad investície peňazí združenia sú diskutované na on-line fórach a následne o nich rozhodované hlasovaním v anketách. Predseda združenia je volený na 2 roky a nové voľby sú plánované na jeseň tohoto roku.


Ďakujem za pozornosť.


Na fotografii je vidno zničenú stopu na okruhoch Pezinskej Baby.
Foto kredit: Peter Illés

[1]http://www.nabezky.sk/projekt-male-karpaty
[2] na základe miesta bydliska registrovaných užívateľov portálov bezkar.sk a nabezky.sk odhadujeme že až 1/3 bežkárov na Slovensku býva v Bratislavskom a Trnavskom kraji.
[3]http://www.nabezky.sk/na_bezky-stopa-opis

     
Malé Karpaty - Pezinská Baba | 1.11.2010 | Karol Kováč | Čítané 3864x | 0 príspevkov v diskusii
Malé Karpaty - Pezinská Baba
Situácia v stredisku pred novou sezónou

Zo strediska Pezinská Baba v Malých Karpatoch, ktoré je najbližšie k Bratislave a počas zimy je hodne využívané bežkármi nám na otázky odpovedal Medard Féder predseda OZ AŠK Pezinok. Počas zimy tento klub udržiava a upravuje bežecké okruhy na slušnej úrovni pre obe bežecké techniky. V Malých Karpatoch je to jediné miesto, kde si prídu na svoje aj vyznávači skejtu.

Ako to vyzerá pred nadchádzajúcou sezónou?

1.Aké zmeny čakajú na návštevníkov vašej oblasti v novej zimnej sezóne, čo sa zlepšilo a čo naopak skomplikovalo?

Do novej zimnej sezóny sme popracovali na vylepšení povrchu tratí , takmer celé okruhy sme rozšírili kde bolo treba prebehli zemné práce najmä v zákrutách, kde bol opačný sklon terénu na viacerých miestach sme porobili odvodňovacie kanále, odstránili korene ktoré prekážali jednoducho tak aby nebol problém s úpravou tratí na šírku 5m .

2.Aké aktivity, preteky pripravujete v sezóne 2010/2011?

Ak bude dostatok snehu tak sa rozlúčime so starým rokom na bežkách, Vo februári budeme organizovať Slovenský pohár v Lyžiarskom orientačnom behu, Karpatskú bielu stopu, Slovenský pohár Veteránov v behu na lyžiach a v marci tradičné preteky „Jozef behá po babe“

3.Koľko kilometrov tratí chcete v zimnej sezóne upravovať, akú máte techniku a kto vám v tejto činnosti pomáha?

Počas nastávajúcej sezóny máme k dispozícii 2km, 3km, 5km okruhy, ktoré budú pravidelne upravované podľa potreby na klasickú aj voľnú techniku aj viacej krát do týždňa /pripravujeme aj ďalší úsek na predlženie tratí/ Trate upravujeme s ratrakom ktorý má aj frézu, ak je menej snehu upravujeme so skútrom ktorý ťahá finišer alebo kreslič na stopy.

4.Koľko km tratí, aj neupravených je vo vašej oblasti bežkárom k dispozícii?

V okolí strediska je viacero ciest ktoré sú využívané bežkármi

5.S akými najväčšími problémami sa pri udržiavaní tratí stretávate?

Najväčším problémom sú pri našej práci financie,sme dobrovoľné združenie, financie získavame z príspevkov od dobrovoľníkov bežkárov kto čo dá do pokladničky a členské od členov klubu.

6.Máte ambície v budúcnosti svoje aktivity v oblasti bežeckého lyžovania rozširovať, organizovať preteky, predlžovať dĺžku tratí, zakúpiť techniku, zaviesť spoplatnenie tratí...?

Každým rokom vylepšujeme podmienky pre bežkárov a pravidelným
udržiavaním tratí sme si pritiahli svoju klientelu, potrebovali by sme lepšie stroje na úpravu tratí a osvetliť časť okruhu na večerné bežkovanie.

7.Čo by podľa vás prispelo k zlepšeniu podmienok pre bežecké lyžovanie na Slovensku?

Podmienky pre bežkárov sa dajú vylepšiť vtedy ak každý kto príde na trate si uvedomí čo to stálo práce a na čo je to tu ,že stopa nie je pre chodcov ,pre motorky, skútre, štvorkolky a.i.

8.Ako by mohol server Bežkár.sk pomôcť bežkárom na Slovensku?

Server Bežkár.sk robí dobrú prácu pre náš šport. Pravidelné info je super.


Ďakujem za odpovede Medardovi Féderovi z AŠK Pezinok.Želám veľa snehu a úspešnú sezónu. Viac informácií nájdete na stránkach http://www.sportreport.sk.

     
Malé Karpaty - Pezinská Baba | 4.3.2010 | Róbert Bereš | Čítané 2482x | 0 príspevkov v diskusii
ZRUŠENÉ preteky na Pezinskej Babe
6.3.2010, 10.30, bežecký areál na Pezinskej Babe

Priatelia, mrzí nás to, ale nevyšiel ani náš druhý pokus na zorganizovanie skrátených pretekov. Dnes som kontroloval trať je veľmi zamrznutá na mnohých úsekoch až nebezpečná, neovládateľna. Nakoľko chceme predísť akémukoľvek zraneniu, preteky musíme zrušiť. V prípade nejakej mimoriadnej zmeny počasia v prospech sneženia...nevylučujeme preteky naštartovať.
Ďakujeme za pochopenie.

     
  Malé Karpaty - Pezinská Baba | 19.2.2010 | Medard Féder | Čítané 3423x | 0 príspevkov v diskusii
Preteky na Pezinskej Babe.
lll.kolo SP veteránov v behu na lyžiach klasicky.

Na Pezinskej Babe bude 20.2.2010 III.kolo SP veteránov v behu na lyžiach klasickou technikou bližšie info na stránke www.sportreport.sk/sport,chcem touto cestou požiadať všetkých lyžiarov o ohladuplnosť, trate budú z tohto dôvodu uzavreté od 10:00 hod do 13:00 hod.Trate budú upravené na klasickú techniku.V nedeľu sa konajú preteky SP v LOB trate budú uzavreté od 11:00 hod do 14:00 hod, za pochopenie ďakujeme.Mimo času uzávery sú trate prístupné verejnosti.
     
  Malé Karpaty - Pezinská Baba | 6.1.2010 | Medard Féder | Čítané 3460x | 0 príspevkov v diskusii
Bežecké trate na Babe
Konečne to prišlo

Konečne nás pani zima navštívila a dopriala nám aspoň trochu radosti V bežeckom areáli na Pezinskej Babe sme prvý krát v túto zimu obuli bežky podmienky sú super na stromoch inovať,dúfajme že už sa to nerostopí,ak dopadne ešte zopár cm upravíme aj 5 km okruh.
     

strana 1 2 3 4 5