REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
Mapka strediska
Mapky strediska

www.zivekamery.sk
 Pod mostíkmi


www.holidayinfo.sk
 Zjazdovka


www.holidayinfo.sk
 Veľká Lomnica


SKI TEAM Štrbské pleso
Stránka strediska:
www.abl.sk
Administrátor strediska:
chalupka.dominikgmail.com

VYSOKÉ TATRY
Štrbské Pleso, Smokovce, Tatranská Lomnica, oblasť Vysokých Tatier vrátanie podhoria (Najnovšie pridané nové trasy v Smokovcoch, Polianke, Tatranskej Lomnici a ďalšie)

SNEHOVÉ SPRÁVY - Vysoké Tatry  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Tatranská Kotlina 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené takmer v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
15 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
15 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
15 až 30 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Štrbské Pleso
Štadión 5km 
20 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  PanProfesor 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Tatranská Kotlina 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  prešlapané, ujazdené bežkármi  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
10 až 30 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
10 až 30 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 

Záznamov: 1-10 z celkom 38   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

| 10.1.2023 | Karol Kováč | Čítané 813x | 0 príspevkov v diskusii
Tatranský pohár v behu na lyžiach, FIS Slavic Cup
Preteky sa uskutočnia 14. a 15. januára 2023 na Štrbskom Plese

Tohtoročné teplé decembrové počasie sa odzrkadlilo aj v kalendári medzinárodných pretekov a niekoľko podujatí už pre problémy so snehom nebolo možné usporiadať v pôvodných termínoch.
Tatranský pohár bol plánovaný v druhom decembrovom týždni, ale pre neskorý príchod zimného počasia ho nebolo možné usporiadať a organizátori sa rozhodli toto podujatie preložiť na január.
Od polovice decembra je v areáli bežeckého lyžovania SNOW na Štrbskom Plese umelo zasnežený a denne upravený 2 km okruh, na ktorom denne trénuje množstvo slovenských aj zahraničných klubov. Prípravy na 49. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach vrcholia a preteky budú opäť zaradené do kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup, ktorý odštartoval na konci decembra v poľskom Zakopanom.

V sobotu 14. januára 2023 sa opäť predstavia pretekári z okolitých európskych krajín v disciplíne šprint klasickou technikou na 1,4 km dlhom okruhu. O 9:30 hod. odštartuje kvalifikácia mužov a žien a o 11:00 odštartujú finálové rozbehy. V nedeľu 15. januára 2023 odštartujú ženy na 5 km a muži na 10 km preteky voľnou technikou s intervalovým štartom a súčasťou pretekov bude aj prvé kolo pohára Zväzu slovenského lyžovania v behu na lyžiach dorastu a dospelých. Preteky sú určené pre pretekárov, ktorí majú licenciu FIS.
Na bežeckých lyžiarskych tratiach na Štrbskom Plese tak počas víkendu bude aj niekoľko obmedzení pre športujúcu verejnosť. V piatok 13. januára 2023 bude šprintérsky okruh a štadión zatvorený po 14:00 hodine z dôvodu oficiálneho tréningu a prípravných prác. V sobotu 14.januára 2023 budú trate uzatvorené od rána do 14:00 a v nedeľu 15.januára 2023 od rána do 13:00 hod. Po uvedenom čase môžu návštevníci využiť trate až do západu slnka. Organizátori prosia o rešpektovanie pokynov organizátorov a všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania pozývajú povzbudzovať aj slovenských reprezentantov v behu na lyžiach.

Informácie o konaní podujatia nám poskytol Matúš Jančík, riaditeľ pretekov


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 19.4.2022 | Matus Jancik | Čítané 1002x | 0 príspevkov v diskusii
Bielu sobotu oslavovali lyžiari na pretekoch Štrbské bežky
8. ročník odštartoval v sobotu 16. apríla 2022

Bežci na lyžiach z celého Slovenska, Českej republiky a Rakúska sa v sobotu 16. apríla 2022 stretli na Štrbskom Plese, aby spoločne strávili Bielu sobotu na bežkách. Počas skutočného aprílového počasia, kedy sa striedalo slnečné počasie s občasným nárazovým vetrom a miernym snežením, sa na ôsmom ročníku pretekov Štrbské bežky predstavilo spolu 223 štartujúcich.

Verejné preteky Štrbské bežky každoročne spestrujú kalendár bežeckých lyžiarskych podujatí, no z dôvodu pandémie boli preteky v roku 2021 úplne zrušené a 8. ročník plánovaný v januárovom termíne Svetového dňa snehu bol preložený práve na Veľkú noc, na záver lyžiarskej sezóny. Ani tento neskorý termín neodradil fanúšikov bežeckého lyžovania a opäť pricestovalo množstvo rekreačných lyžiarov aj známych vrcholových športovcov. Preteky sa konajú pod záštitou hudobnej skupiny No name, ktorej členovia sa pre hudobné povinnosti tento rok na štart nepostavili.

Na začiatku pretekov organizátori zo Štrby pripravili detské bežky na krátkej 300 metrovej trati s prekážkami pre najmenšie predškolské deti a deti do 10 rokov. O svoje prvé medaily zabojovalo 28 detí. Na poludnie odštartovala obľúbená disciplína SnowKidz kros šprint. Sú to preteky na približne 700 metrovej trati s rôznymi prekážkami ako slalom, cúvanie, preskoky, rôzne otočky a terénne nerovnosti. Pretekári mali možnosť zblízka vidieť aj zasnežovaciu techniku a pásové vozidlá z Areálu bežeckého lyžovania, ktoré lemovali súťažnú trať. Spomedzi 87 pretekárov bol najrýchlejší slovenský reprezentant a účastník tohtoročných Majstrovstiev sveta v behu na lyžiach do 23 rokov Andrej Renda s časom 2:52,5. Andrej odovzdal skúsenosti svojej mladšej sestre Emílii Rendovej, ktorá s časom 3:33,3 tesne zvíťazila medzi ženanami. Najmladšou pretekárkou, ktorá zdolala celú trať bola domáca 7-ročná lyžiarka Barbora Bujdová.

Ďalšou disciplínou boli preteky s hromadným štartom voľnou technikou na 2 a 5 kilometrovej trati. Víťazi dlhšej trate sú navždy vygravírovaní na putovné drevené Štrbské bežky. Dva okruhy v dĺžke 2,5 kilometra v náročnom mäkkom snehu najrýchlejšie odbehol účastník zimnej olympiády v Pekingu Peter Mlynár z ŠKP Vysoké Tatry s časom 18:23,6. O minútu neskôr dobehol víťaz kros šprintu Andrej Renda a tretie miesto s časom 19:34,4 obsadil slovenský reprezentant v skialpinizme Jakub Šiarnik z klubu Davorin.sk. Peter Mlynár zvíťazil aj v roku 2019, preto jeho meno bude na lyžiach už po druhýkrát. Prvý zápis na Štrbské bežky bude patriť pretekárke Petre Repkovej z KBT Spiš s časom 27:36,6. Druhé miesto obsadila Emília Rendová z Team Renda (27:37,2) a tretia skončila Alexandra Michalovičová z KBL Jasná (28:20,1). Na 5 kilometrovej trati súťažilo 41 pretekárov. Kratšiu dvojkilometrovú trať odbehlo 61 bežcov a najrýchlejšími boli pretekári z ŠKP Vysoké Tatry Martin Mlynár (6:54,8) a Štrbian Martin Škvarenina (7:01,9). Tretí dobehol Ľubomír Pastrnák (7:51,6) zo Štôle. Ženské preteky vyhrali tri juniorky. Prvou bola Tereza Bukasová (9:34,5) z BK Opalisko Závažná Poruba, druhá dobehla Tina Miranová (10:23,6) z MKL Kremnica a tretia skončila Mia Kováčová (10:31,2) z KB Predajná.

Okrem športového programu sú Štrbské bežky známe aj uvolnenou atmosférou a sprievodným programom. Počas celého dňa sa o hudobný podmaz postaral DJ XXL a svetoznáme hity zahrali členovia hudobnej skupiny AMIRAL zo Štrby Pretekári okrem bohatých cien, účastníckej medaily a chutného občerstvenia mohli získať ceny aj v tombole.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, ZŠ Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí vo februári usporiadali preteky pohára ZSL v behu na lyžiach a v marci privítali pretekárov na Majstrovstvách Slovenskej republiky, ktoré boli zároveň medzinárodnými pretekmi o Tatranský pohár. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Článok on-line: https://www.skstrba.sk/novinky/bielu-sobotu-oslavovali-lyziari-na-8-rocniku-pretekov-strbske-bezky/
Video zostrih: https://www.youtube.com/watch?v=qEH2xqV6AWI
Fotogaléria: https://www.facebook.com/media/set?vanity=MTomkoPhoto&set=a.4869464163182246



     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 8.4.2022 | Matus Jancik | Čítané 1217x | 0 príspevkov v diskusii
Verejné preteky Štrbské bežky odštartujú počas Veľkej noci
16. apríla 2022 v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese

Naposledy sa o putovné Štrbské bežky súťažilo v januári v roku 2020 počas Svetového dňa snehu. Nasledujúce dva roky sa počas lyžiarskeho sviatku preteky pre verejnosť nekonali a usporiadatelia zo Športového klubu Štrba sa sústredili hlavne na preteky pre vrcholových športovcov a športové kluby. Fanúšikovia bežeckého lyžovania sa dočkali uvoľnenia opatrení a tradičný súťažný aj kultúrny program odštartuje ešte tento rok počas veľkonočnej soboty. Na poludnie 16. apríla 2022 sa v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese uskutoční 8. ročník verejných pretekov v behu na lyžiach Štrbské bežky. Podujatie sa koná pod záštitou hudobnej skupiny No Name.

Pre všetkých bežkárov organizátori pripravia dvoj a päť kilometrovú trať na ktorej sa každoročne konajú rôzne medzinárodné súťaže. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená víťazov na 5 km trati budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Tento obľúbený šprint pomedzi prekážky ako slalom, rôzne obrátky, podlezenie a pod. si môžu bezplatne vyskúšať všetci prihlásení účastníci. Každý, kto prejde cieľom získa účastnícku medailu a zapojí sa do tomboly o atraktívne ceny. Drobné odmeny môžu získať aj deti do 10 rokov na krátkej rovinatej trati s malými prekážkami a najmenšie detičky si môžu prísť bezplatne vyskúšať detské bežky. Atmosféru umocní DJ a vygraduje koncert hudobnej skupiny AMIRAL. Partneri podujatia v areáli predstavia rôzny športový materiál a oblečenie.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí vo februári usporiadali preteky pohára ZSL v behu na lyžiach a v marci privítali pretekárov na Majstrovstvách Slovenskej republiky, ktoré boli zároveň medzinárodnými pretekmi o Tatranský pohár. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Viac informácii o pretekoch:
www.skstrba.sk a www.regiontatry.sk.

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 16.3.2022 | Matus Jancik | Čítané 950x | 0 príspevkov v diskusii
Bežkovanie aj v apríli?
Vo Vysokých Tatrách bez problémov.

Vďaka nadmorskej výške Štrbského plesa a jeho polohe s vyšším objemom zrážok si tu môžete vychutnať bežkovanie počas celej sezóny. Takisto je zabezpečené umelé zasnežovanie a v kombinácii s pravidelnou úpravou tratí na profesionálnej úrovni je táto destinácia magnetom pre profesionálnych ale aj rekreačných bežeckých lyžiarov . Osem okruhov v dĺžke od 1,4 do 5 kilometrov, niektoré dokonca homologizované FIS certifikáciou, väčšina z nich je horského charakteru s prevýšeniami. Nezabudli tu ani na deti a rekreačných bežkárov, ktorí sa môžu vyšantiť na 2 okruhoch a štadióne. Podmienky sú stále veľmi dobré.

Neviete bežkovať a ani nemáte výbavu?

To vôbec nevadí. Zázemie bežeckého areálu je pripravené aj na Vás, bežky ako aj inštruktora si vybavíte priamo na mieste. Vďaka bežkovaniu objavíte čaro tohto prirodzeného pohybu, kde dostane zabrať celé telo. A ktovie, možno na budúci zimu prídete do Tatier aj s bežkami, aby ste potom objavili aj ostatné bežkárske trasy v nižších polohách, ktoré sú odkázané na prírodný sneh. Vyhliadková trasa v dĺžke 8 km spájajúca Vyšné Hágy s Novým Smokovcom či okruh v dĺžke 7,5 km na Starolesnianskych lúkach sú len dva tipy z viac ako 65 km tratí v celom Regióne Vysoké Tatry.

Do bežkovania vo Vysokých Tatrách!

Realizované s finančnou s podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

     
Bežecké preteky | 3.3.2022 | Matus Jancik | Čítané 1312x | 1 príspevok v diskusii
Memoriál 24 padlých hrdinov SNP
63 ročník medzinárodných pretekov v behu na lyžiach

TJ Tatran Gerlachov usporiada 12. - 13. marca 2022 Medzinárodné preteky FIS Slavic Cup v bežeckom lyžovaní - 63 ročník Memoriál 24 padlých hrdinov SNP.

Podujatie sa uskutoční v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese so štartom hlavných kategórií o 9:15 hodine. V sobotu sú naplánované individuálne preteky klasickou technikou pre dorastenecké, seniorské a veteránske kategórie a popoludní preteky pohára ZSL v behu na lyžiach v žiackych kategóriách. V nedeľu program pokračuje individuálnymi pretekmi mužov a žien voľnou technikou. Hlavné mužské kategórie pobežia v oboch disciplínach 15 km a ženy 10 km.

Pre úspešnú organizáciu pretekov je nevyhnutné dodržiavanie platných protiepidemiologických opatrení a počas celého víkendu bude obmedzený pohyb verejnosti po lyžiarskych bežeckých tratiach vo Furkotskej doline a v bežeckom štadióne. V sobotu budú trate uzatvorené od rána do 16:00 hod. a v nedeľu od rána do 13:00. Pre verejnosť bude celý víkend prístupný malý okruh na Mlynickej lúke. Na Štrbskom Plese sú vďaka umelému zasnežovaniu a výborným snehovým podmienkam denne upravené všetky trate pre tréning vrcholových športovcov aj rekreačné bežecké lyžovanie.

Viac na http://tjtatrangerlachov.sk


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 22.1.2022 | Matus Jancik | Čítané 1259x | 0 príspevkov v diskusii
Prvé kolo pohára ZSL v behu na lyžiach
Štrbské Pleso, nedeľa 30.1.2022

Športový klub Štrba usporiada v nedeľu 30. januára 2022 prvé kolo pohára Zväzu slovenského lyžovania v behu na lyžiach. Podujatie sa uskutoční v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese so štartom dorastencov a dospelých o 10:00 a žiackych kategórií o 13:00 hodine. Individuálne preteky klasickou technikou lyžiari pobežia vo Furkotskej doline na tratiach v dĺžke od 1 km po 7,5 km.

Pre úspešnú organizáciu pretekov je nevyhnutné dodržiavanie prísnych protiepidemiologických opatrení. Podujatie sa uskutoční bez divákov a v nedeľu 30. januára bude počas celého dňa obmedzený pohyb verejnosti po lyžiarskych bežeckých tratiach vo Furkotskej doline a v bežeckom štadióne. Na Štrbskom Plese sú vďaka umelému zasnežovaniu výborné snehové podmienky na vrcholový tréning aj rekreačné bežecké lyžovanie nepretržite od začiatku decembra.

https://www.skstrba.sk/pohar-zsl/

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 30.1.2021 | Matus Jancik | Čítané 2180x | 0 príspevkov v diskusii
Areál bežeckého lyžovania Tatraheim
Tatranská Polianka - Gerlachov - Okres Poprad

Tatranská Polianka je jedna z 15 osád mesta Vysoké Tatry. Patrí medzi najstaršie a jej počiatky siahajú do roku 1884. Rozkladá sa na oboch stranách Cesty Slobody medzi Starým Smokovcom a Štrbským Plesom v ústí Velickej doliny. Z osady na juh odbočuje vedľajšia cesta cez obec Gerlachov do Svitu.

V roku 1907 doktor Michal Guhr otvoril stálu lyžiarsku profesionálnu školu pre pacientov a kúpeľných hostí. V dňoch 4 – 5.2.1911 zorganizoval v Tatranskej Polianke prvé medzinárodné preteky v disciplínach: beh na lyžiach, zjazd, krasojazda, skok na lyžiach, aj ako medzinárodné majstrovstva Uhorska, na ktorých sa zúčastnili aj pretekári rakúskych klubov a uskutočňovali sa v tejto lokalite pravidelne do roku 1914. Týmto MUDr. Guhr spropagoval Tatranskú Polianku, ako jediné lyžiarske stredisko Uhorska v celej monarchií.

V súčasnosti spravuje areál bežeckého lyžovania Tatraheim v Tatranskej Polianke Športový klub polície Vysoké Tatry s podporou Mesta Vysoké Tatry, Obce Gerlachov, Urbár Gerlachov, spoločnosti Tatry Mountain Resorts a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Pre športovú verejnosť sú trate otvorené denne od 9:30 do 16:00. Informácie o aktuálnych podmienkach tratí nájdete na ich oficiálnej facebookovej stránke Areál bežeckého lyžovania Tatraheim a mapy tratí a prevádzkový poriadok je dostupný na www.tatraheim.sk

Nástupné miesto na bežecké trate je buď v Tatranskej Polianke, pod obytným domom Lipa – podľa smerových značiek alebo od hotela Hubert, ktorý sa nachádza 700m pod Tatranskou Poliankou.

Momentálne sú v Tatraheim pravidelne udržiavané a označené dva okruhy. Kratší 2km okruh má celkové stúpanie 51 metrov a v celom profile je narysovaná klasická stopa a priestor pre voľnú techniku. Dlhší značený 3km okruh má celkové stúpanie 94 metrov, vedie po kratšom okruhu a v južnej časti je predĺžený o približne 500 metrový obojsmerný úsek. Trať má mierne stúpania a klesania, preto je možné považovať ju za bezpečnú a vhodnú aj pre začínajúcich bežkárov a bežcov na lyžiach, no tiahle stúpania poslúžia aj pre kvalitný tréning skúsenejším bežcom.

ŠKP Vysoké Tatry asistuje mestu Vysoké Tatry aj pri údržbe lyžiarskej turistickej trate z Nového Smokovca (sídlisko Sibír) po Vyšné Hágy, ktorý vedie po turistickom chodníku vedľa známej Cesty Slobody. V smere od Smokovca má trať celkové stúpanie 212 metrov a dĺžku necelých 8 kilometrov.

Všetky trate sa nachádzajú v Tatranskom národnom parku a okrem zaužívaných pravidiel pre pohyb po lyžiarskych tratiach je nevyhnutné dodržiavať aj pravidlá a návštevný poriadok TANAP.

Pre viac informácií sledujte www.tatraheim.sk alebo facebook stránku https://www.facebook.com/tatraheim/ a príďte si užiť beh na lyžiach tesne pod najvyšším štítom Vysokých Tatier.


     
Bežecké preteky | 26.2.2020 | Tomáš Willwéber | Čítané 1569x | 0 príspevkov v diskusii
2. ročník verejných pretekov v bežeckom lyžovaní - Renault Rezká Bežka
Rodinný bežkársky event

Podujatie sa uskutoční dňa 07.03.2020 v areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese. V spolupráci s našimi partnermi sme pripravili bohatý a zaujímavý celodenný športový program.

Dospelí budú pretekať voľnou technikou s hromadným štartom na vzdialenosť 5 km alebo v štafetách na 2 x 2,5 km. Pre deti je pripravený 700 m a 1400 m okruh. Podvečerným vyvrcholením podujatia bude v žiare reflektorov šprintérska stíhačka na 1 km okruhu. Pre deti sú pripravené celodenné športové aktivity.

Pre pretekárov bude pripravený priestor na prezlečenie, úschovňa osobných vecí, bohaté občerstvenie v cieli a hlavne medaila!!! V priestore podujatia môžete využiť aj servis a požičovňu lyží.

Bližšie informácie o podujatí nájdete na www.rezkabezka.sk

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 5.2.2020 | Matus Jancik | Čítané 1333x | 1 príspevok v diskusii
Memoriál 24 padlých hrdinov SNP 
Informácie o programe a obmedzeniach v ABL Štrbské Pleso

Telovýchovná jednota TATRAN Gerlachov v spolupráci s obcou Gerlachov a Slovenskou lyžiarskou asociáciou Vás srdečne pozývajú na 6. ročník pretekov v bežeckom lyžovaní “Memoriál 24 padlých hrdinov SNP”. Preteky sa uskutočnia v dňoch 8.2. - 9.2.2020 v športovom areáli Štrbské Pleso.

V sobotu odštartuje 7. a 8. kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach žiakov, dorastu a dospelých a FIS Slavic Cup klasickou technikou s intervalovým štartom. Ženy odbehnú 10 km a muži 15 kilometrovú trať. V nedeľu pokračuje program pretekmi FIS Slavic Cup v šprinte voľnou technikou.

Počas víkendu bude na tratiach v Areáli bežeckého lyžovania Štrbské Pleso niekoľko obmedzení. V piatok 7.2.2020 budú trate otvorené od 9:00 do 13:30 a uzatvorené od 13:30 do 16:00 z dôvodu prípravných prác a oficiálneho tréningu.

V sobotu 8.2.2020 budu trate uzatvorené do 16:15 z dôvodu konania pretekov a opäť otvorené od 16:15 do 18:00. V nedeľu 9.2.2020 budú trate uzatvorené do 13:00 z dôvodu konania pretekov a otvorené od 13:00 do 18:00.

Štrbské Pleso ponúka denne upravované trate a po výdatnom snežení budú pripravené všetky okruhy od 500 metrov v štadióne až po 5 km okruh FIS vo Furkotskej doline. Informácie o tratiach nájdete na www.abl.sk.

http://tjtatrangerlachov.sk/   

     
Bežecké preteky | 21.1.2020 | Matus Jancik | Čítané 1243x | 0 príspevkov v diskusii
Lukáš Olejár a Mária Danielová sa zapíšu na putovné Štrbské bežky
Svetového deň snehu na Štrbskom Plese oslávili aj speváci zo skupiny No Name

Kvalitne pripravené trate, výborné zázemie športového areálu na Štrbskom Plese aj bohatý program prilákal na lyžovačku 307 súťaženia chtivých bežcov na lyžiach. V nedeľu 19. januára 2020 sa uskutočnil už siedmy ročník podujatia Štrbské bežky. Podujatie je pod záštitou Igora a Ivana Timkovcov z hudobnej skupiny No Name, ktorí sa opäť postavili na štart 5 kilometrovej trate. Pretekalo sa na približne 1900 metrovom okruhu voľnou technikou s hromadným štartom a tri okruhy najrýchlejšie odbehol Lukáš Olejár z ŠK Ski Ružomberok s časom 14:06,98 min. O 13 sekúnd zaostal Jakub Šiarnik z KBL Jasná Liptovský Mikuláš a tretie miesto s časom 14:29,96 min. obsadil Maxim Mejtský z ŠKP KBL Martin. V ženskej kategórii bola najlepšie pripravená Mária Danielová zo Štrby s časom 15:51,95 min., ktorá je v Sport Rysy klube spolu s druhou Paulínou Chudíkovou, ktorá na Máriu stratila 1:04 min. Tretia dobehla domáca pretekárka Margaréta Sokolová s časom 17:11,14 min. reprezentujúca klub KBL Jasná Liptovský Mikuláš. Na putovné štrbské bežky sa tento rok zapíšu Mária Danielová a Lukáš Olejár. Pretekalo sa aj na kratšej trati, na jednom takmer dvoj kilometrovom okruhu s hromadným štartom a ten najrýchlejšie absolvoval Adrián Barbierik z BM Liptov Team (4:57,03 min.) a česká pretekárka Lucie Plevová z klubu Biatlon Ostrava (6:05,13 min.).

Hromadným štartom predchádzal už tradičný 700 metrový SnowKidz kros šprint, na ktorom pretekári museli zvládnuť 9 prekážok a prekľučkovať pomedzi odstavenú pásovú techniku. Slalom, podliezanie, rôzne otočky a odšľapy najrýchlejšie absolvovali Lukáš Olejár s časom 2:14,80 min. a Mária Danielová s časom 2:29,07 min. Túto atraktívnu disciplínu si vyskúšalo 108 bežcov. Štrbské bežky sú podujatím, ktoré majú v obľube celé rodiny a tí najmenší lyžiari si mohli bezplatne vyskúšať papučkové bežky. Aj deti do 10 rokov si mohli vyskúšať, aké je to stáť na štartovej čiare a za absolvovanie 300 metrovej trate s prekážkami si odniesli jednu zo svojich prvých medailí. Unikátnu účastnícku medailu v cieli získali všetci bežci.

Aj tento ročník prebiehal počas oslavy Svetového dňa snehu “World Snow Day”, ktorý zároveň prebiehal v 45 krajinách celkovo na 363 podujatiach s podporou medzinárodnej lyžiarskej asociácie FIS. Štrbské bežky organizoval Športový klub Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľali 45 dobrovoľní rozhodcovia zo Štrby, ktorí v decembri zorganizovali aj 47. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach a v marci pripravujú Majstrovstvá Slovenskej Republiky v behu na lyžiach. Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR a je súčasťou celoročného kalendára športových podujatí Tatry v pohybe.

Výsledky, účastnícke listy a cieľové video
https://pretekaj.sk/sk/podujatia/strbske-bezky-2020

Článok s fotografiami a videami
https://www.skstrba.sk/novinky/strbske-bezky-2020/

     

strana 1 2 3 4 5