REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
Mapka strediska
Mapky strediska

www.zivekamery.sk
 Pod mostíkmi


www.holidayinfo.sk
 Zjazdovka


www.holidayinfo.sk
 Veľká Lomnica


SKI TEAM Štrbské pleso
Stránka strediska:
www.abl.sk
Administrátor strediska:
chalupka.dominikgmail.com

VYSOKÉ TATRY
Štrbské Pleso, Smokovce, Tatranská Lomnica, oblasť Vysokých Tatier vrátanie podhoria (Najnovšie pridané nové trasy v Smokovcoch, Polianke, Tatranskej Lomnici a ďalšie)

SNEHOVÉ SPRÁVY - Vysoké Tatry  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Tatranská Kotlina 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené takmer v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
15 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
15 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
15 až 30 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Štrbské Pleso
Štadión 5km 
20 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  PanProfesor 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Tatranská Kotlina 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  prešlapané, ujazdené bežkármi  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
10 až 30 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
10 až 30 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 

Záznamov: 1-10 z celkom 38   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 5.11.2014 | Karol Kováč | Čítané 2336x | 0 príspevkov v diskusii
Športový program Tatranského pohára
Tlačová správa

V termíne 20.- 21. decembra 2014 sa v športovom areáli FIS na Štrbskom Plese uskutoční už 42.Ročník Tatranského pohára, medzinárodných lyžiarskych pretekov v severských disciplínach, ktorého súčasťou budú štyri súťaže Kontinentálneho pohára v behu na lyžiach a dve súťaže FIS Cupu v skoku na lyžiach na mostíku HS 100.
Ako informoval riaditeľ bežeckej pretekovej komisie Michal Šerfel, do lyžiarskeho klubu Štrba dostali už odsúhlasený športový program pretekov, ktorý obsahuje súťaže v šprinte mužov a šprinte žien a preteky na 5 km žien a 10 km mužov klasickou technikou. Pretekať sa bude na špecializovaných homologizovaných tratiach pre šprint priamo v športovom areáli FIS, súťaže na 5 a 10 km sa budú bežať na vynovených okruhoch 2,5 a 5 km vo Furkotskej doline. Technickým delegátom Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS bude Jakub Vodrážka z Českej republiky.
Keďže sú tieto preteky zaradené do kalendára pretekov o Slavic Cup, organizátori očakávajú účasť až 120 pretekárov z piatich stredoeurópskych krajín. Svoj program podľa slov riaditeľa skokanských súťaží Jána Jelenského poznajú aj skokani, na mostíku HS 100 sa uskutočnia dve individuálne súťaže, jedna v sobotu a druhá v nedeľu. Dopoludnia je vždy na programe oficiálny tréning a bezprostredne po ňom skúšobné kolo a dve súťažné kolá. Technickým delegátom FIS bude Renata Nadarkiewicz z Poľska, v pätici rozhodcov štýlu sú nominovaní dvaja rozhodcovia z Poľska a traja zo Slovenska. Organizátori očakávajú účasť až 80 skokanov z 15 krajín celého sveta. Tieto preteky sú súčasťou série pretekov FIS Cupu v sezóne 2014/2015, úvodné preteky sa uskutočnia v nórskom stredisku Notodden v termíne už 11. a 12. 12. 2014, po nich nasledujú súťaže u nás na Štrbskom Plese, v roku 2015 pokračuje potom ďalej seriál pretekov v slovinských strediskách Kranj a Planica v termíne 17. a 18. 1. 2015.
Keďže sú tieto preteky zároveň aj oficiálnou skúškou bežeckého i skokanského areálu FIS na Štrbskom Plese na blížiace sa preteky 27. Zimnej Univerziády 2015 na Slovensku , nielen členovia našich pretekových komisií, ale aj nominovaní činovníci FIS, ktorí budú zabezpečovať tento 42.ročník Tatranského pohára sú tiež nominovaní na svoje funkcie aj počas samotnej Zimnej Univerziády v januári 2015. Obec Štrba ako vlastník športového areálu FIS na Štrbskom Plese spolu s usporiadajúcim Športovým klubom Štrba im pripravili na výkon funkcií výrazne kvalitnejšie podmienky ako v minulosti v komplexne zmodernizovaných priestoroch sekretariátov a rozhodcovských veží v bežeckom i skokanskom areáli.

Michal Sýkora
Predseda ŠK Štrba



     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 6.10.2014 | Karol Kováč | Čítané 2170x | 1 príspevok v diskusii
Tatranský pohár opäť ožíva
Tlačová správa

V termíne 20.a 21. decembra 2014 sa v Športovom areáli /ŠA/ na Štrbskom Plese uskutoční už 42.ročník Tatranského pohára /TP/, medzinárodných lyžiarskych pretekov v severských disciplínach, súčasťou ktorého budú 4 súťaže Kontinentálneho pohára v behu na lyžiach a 2 súťaže FIS Cup-u v skoku na lyžiach na mostíku HS 100.
Preteky o Tatranský pohár bývali v minulosti najväčším zimným lyžiarskym podujatím vo Vysokých Tatrách. Ich význam narástol najmä po vytvorení severských súťaží o Svetové a Kontinentálne poháre. Tradičným termínom TP býval v minulosti tretí marcový víkend, čo viedlo aj k tomu, že prvé finálové súťaže všetkých Svetových pohárov sa konali práve v ŠA FIS na Štrbskom Plese. Keďže organizátori mali záujem každý rok usporiadať v rámci TP aj nejaký ten Svetový, alebo Kontinentálny pohár, ustúpili od tradičného marcového termínu a samotný termín TP sa tak vždy v zimnej lyžiarskej sezóne prispôsoboval kalendárom FIS v jednotlivých disciplínach. A tak sa toto podujatie v minulosti usporiadalo v jednotlivých zimách v rozpätí od začiatku decembra až do začiatku apríla, čo svedčilo nielen o veľmi dobrých snehových podmienkach na Štrbskom Plese počas celej zimnej sezóny, ale aj o veľkej adaptabilite a schopnostiach tatranských organizátorov.

V rámci doterajších 42. ročníkov Tatranského pohára po vzniku spomínaných súťaží FIS o Svetové a Kontinentálne poháre bolo v ŠA FIS na Štrbskom Plese usporiadaných okrúhlych 66 medzinárodných súťaží, a to 31 pretekov Svetového pohára /11x SP v behu, 11x SP v severskej kombinácii a 9x SP v skoku na lyžiach/, 32 pretekov Kontinentálneho pohára /10x KP v behu, 7x KP v severskej kombinácii a 15x KP v skoku na lyžiach/ a 3 preteky FIS Cup-u v skoku na lyžiach. Nadchádzajúce preteky, usporiadateľom ktorých je lyžiarsky oddiel Športového klubu zo Štrby však budú naviac aj skúšobnými pretekmi v čiastočne zmodernizovanom bežeckom a aj skokanskom areáli FIS na Štrbskom Plese pred nastávajúcou Zimnou Univerziádou 2015. Toto najvýznamnejšie akademické športové podujatie sa na Štrbskom Plese uskutoční už po tretí krát /po rokoch 1987 a 1999/, tento krát však Slovenská asociácia akademického športu pomáha španielskej Granade s usporiadaním tých súťaží, na ktoré Španieli nestihli pripraviť vhodné športoviská.

Organizátori by si radi v prípade nepriaznivého teplejšieho počasia odskúšali počas týchto pretekov aj nový chladiaci systém na nájazdovej veži mostíka HS 100, prípadne aj zasnežovanie bežeckého štadióna a šprintérskej trate v jeho okolí. Počas Zimnej Univerziády 2015 sú totiž plánované priame prenosy z jednotlivých športových súťaží v TV Eurosport v celkovej dĺžke cca 20 hodín, čo je výnimočná možnosť na prezentáciu Vysokých Tatier a Slovenska pred celým svetom.

Michal Sýkora
predseda ŠK Štrba

Správu a ilustračné fotky nám zaslal
Matúš Jančík - organizačný výbor
Športový klub Štrba

Ďalšie informácie na stránke klubu - http://www.skstrba.sk/preteky

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 7.3.2014 | Karol Kováč | Čítané 2483x | 0 príspevkov v diskusii
Majstrovstvá Slovenska a preteky pre verejnosť so skupinou NO NAME
Na Štrbskom Plese 15. a 16. 3. 2014

ŠTRBSKÉ PLESO – V bežeckom areáli na Štrbskom Plese sa 15.-16. marca 2014 uskutoční 2. časť Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach. Organizátori sa rozhodli pripraviť preteky aj pre širokú verejnosť.
Je už tradíciou, že posledné preteky Slovenského pohára sa konajú na Štrbskom Plese. Organizátori zo Športového klubu Štrba, poverení Slovenskou lyžiarskou asociáciou, pripravili druhú časť Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach s medzinárodnou účasťou. „Tohtoročná zimná sezóna bežeckému lyžovaniu veľmi neprospieva. Organizátori z celého Slovenska bojujú s nepriaznivým počasím a niekoľko pretekov sa, žiaľ, muselo úplne zrušiť. Sme radi, že organizátori zo Štrby dokázali udržať bežecké trate vo vhodnej kondícii a po úspešnej organizácii medzinárodného FIS Slavic Cupu, ktorý sa konal vo februári, dokážu pripraviť aj Majstrovstvá Slovenska.
Do búducna sa musíme vážne zaoberať možnosťami technického zasnežovania bežeckých tratí aj na Štrbskom Plese,“ informoval Michal Malák, športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie. „Tak ako pred Tatranským pohárom, aj teraz sme zorganizovali brigádu, na ktorej dobrovoľníci z ŠK Štrba pomáhali s nahadzovaním a zvážaním snehu na kritické úseky. Veríme, že podujatie opäť dokážeme pripraviť na čo najlepšej úrovni a že očakávaných 200 a viac pretekárov opäť prežije vydarený športový víkend,“ dodal Michal Šerfel, riaditeľ pretekov.

Majstrovstvá Slovenskej republiky sa otvoria sľubom pretekárov a rozhodcov počas slávnostného otvorenia, ktoré bude v piatok v Kultúrnom dome v Štrbe. Podujatie spestrí aj folklórna skupina Štrbianček a účasť potvrdil aj olympionik Pavol Hurajt.

Samotné preteky začnú v sobotu vytrvalostnými behmi s hromadným štartom. „Preteky budú divácky veľmi zaujímavé, pretože pretekári budú súťažiť na 2 km okruhu,“ informoval Šerfel. Atraktívnou disciplínou je aj tímový šprint voľnou technikou. V tejto disciplíne sa dvaja pretekári z jedného klubu striedajú na šprintérskom okruhu.

Organizátori sa tento rok rozhodli pripraviť aj verejné preteky, ktoré odštartujú v nedeľu popoludní. Pretekári budú súťažiť na trati dlhej 2 kilometre voľnou technikou. Na štart sa postavia aj členovia skupiny No Name, ktorí súťažili aj v minuloročných tímových šprintoch. „Sme veľmi radi, že touto formou môžeme podporiť rozvoj bežeckého lyžovania na Slovensku a veríme, že sa spolu s nami na štart postaví množstvo fanúšikov športu, medzi nimi aj rekreační bežci ako sme my, ktorí si chcú zmerať svoje sily hlavne sami zo sebou,“ uviedol Igor Timko, spevák zo skupiny No Name.

Štart na verejných pretekoch je bezplatný, podmienkou je len registrácia cez internetovú stránku Športového klubu Štrba www.skstrba.sk alebo registrácia na mieste pretekov. Rodičia a ich najmenšie ratolesti si môžu bezplatne vyskúšať detské bežecké lyže počas celého podujatia.

Športový klub Štrba
Matúš Jančík - organizačný výbor, sekretár


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 19.3.2013 | Karol Kováč | Čítané 2886x | 0 príspevkov v diskusii
Majstrovstvá Slovenskej republiky
Záver lyžiarskej bežeckej sezóny bude opäť na Štrbskom Plese

Tlačová správa

23. – 24. marec 2013 bude na Štrbskom Plese patriť bežeckému lyžovaniu. Pretekári žiackych, dorasteneckých a seniorských kategórií sa stretnú vo Vysokých Tatrách na vrcholnom podujatí bežeckého lyžovania na Slovensku. Majstrovstvá Slovenskej republiky budú otvorené aj pre zahraničných pretekárov.
Športový klub Štrba je dlhoročným organizátorom lyžiarskych podujatí a snahou celého organizačnému tímu záleží na tom, aby boli preteky zorganizované stále na vyššej úrovni a aby svojou prácou prispel k rozvoju tohto náročného, no nádherného športu.
Preteky sa uskutočnia 23. a 24. marca 2013 v bežeckom areáli na Štrbskom Plese. V prvý súťažný deň si pretekári zmerajú sily vo vytrvalostných pretekoch. O 10:00 hod. hromadne vyštartujú najmladší žiaci a žiacky na 2 a 3 kilometrový okruh, ktorý pobežia klasickou technikou. Staršie žiačky si odbehnú 4 kilometre voľnou technikou a starší žiaci pobežia 5 kilometrový okruh, ktorý vedie zo štadióna popri jazere do Furkotskej doliny po kvalitne upravených bežeckých tratiach. Dorastenecké a seniorské kategórie odštartujú hromadným štartom o 11:30 hod. Hlavná mužská kategória a juniori pobežia 20 kilometrov. Ženy, juniorky a starší dorastenci 15 km, staršie dorastenky a mladší dorastenci 10 km a mladšie dorastenky odbehnú 7 kilometrov. „Medzinárodná organizácia FIS v spolupráci s obcou Štrba a Slovenskou lyžiarskou asociáciou pred tohto ročnou zimnou sezónou ukončila homologizáciu Bežeckých tratí na Štrbskom Plese. Vďaka tomuto kroku mohli organizátori z obce Štrba v januári usporiadať Tatranský pohár v behu na lyžiach, ktorý bol zaradený do medzinárodného kalendára ako kontinentálny pohár FIS. Okrem tohto podujatia sa bežecké trate stali dejiskom už tradičných Slovenských firemných hier ako aj Venerovského memoriálu. Teší nás aj fakt, že na bežeckých tratiach sa denne vystrieda množstvo rekreačných a vrcholových športovcov. Veľkej popularite sa tešil aj slovenský unikát, a to umele osvetlená, 2,6 km bežecká trať okolo jazera Štrbské Pleso, ktorú si návštevníci Štrbského Plesa obľúbili najmä ako "športový prídavok" po bohatej večeri.“, informoval starosta obce Štrba Michal Sýkora.
V nedeľu budú preteky pre divákov ešte pútavejšie, pretože sa bude pretekať v šprinte dvojíc. V tejto disciplíne sa striedajú dvaja pretekári, keď každý z nich absolvuje štafetovým spôsobom 2 až 4 okruhy. Preteky začnú žiackymi kategóriami o 10:00 hodine, kedy všetky žiacke dvojice pobežia po dva úseky na pol kilometrovom úseku. Mladšie žiactvo bude pretekať klasickou technikou a starší žiaci a žiačky budú korčuľovať. Preteky vyvrcholia na poludnie štartom dorasteneckých a seniórskych kategórií šprintom dvojíc voľnou technikou na 1 km dlhom šprintérskom okruhu. Muži a juniori odbehnú po 4 úseky, ženy, juniorky a starší dorast po 3 úseky a mladší dorastenci a mladšie dorastenky sa na trati vystriedajú dva krát. Účasť v šprinte dvojíc potvrdili aj hudobníci Igor a Ivan Timkovci zo skupiny NO NAME. „Beh na lyžiach naberá na popularite a účasť slovenských umelcov sme veľmi privítali. Veríme, že účasť Igora a Ivana z NO NAME pomôže ešte viac spropagovať beh na lyžiach a pritiahne k tomuto športu najmä nových mladých pretekárov.“, uviedol Michal Malák, športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie.
Súčasťou podujatia bude aj tombola pre zúčastnených pretekárov a kultúrny program, ktorý sa uskutoční v sobotu večer po prvom pretekovom dni o 18:15 hod v sále Kultúrneho domu v Štrbe. Počas večera oficiálne vyhlásime víťazov vytrvalostných pretekov, slávnostne vyžrebujeme štartové čísla na šprint dvojíc a príhovorom hostí sa pokúsime vytvoriť takú atmosféru, akú si podujatie tejto úrovne zaslúži.


Uzávierka prihlášok pretekárov bude 21.3.2013 a zoznam prihlásených sa priebežne aktualizuje na adrese:
https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0Agypr4D_btEvdHpGU1E3SDZTMldqQVhzZERkNGtsb2c&single=true&gid=4&output=html

Informácie nám poskytol Matúš Jančík


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 29.11.2012 | Karol Kováč | Čítané 3387x | 0 príspevkov v diskusii
Vo Vysokých Tatrách sa blýska na lepšie časy
Podľa článku na sme.sk v Tatrách bude bežkársky raj.

Na prahu novej zimnej sezóny poteší každá priaznivá správa, ktorá informuje o nových upravovaných tratiach pre bežkárov. Vo Vysokých Tatrách po mnohých rokoch úpadku bežeckého lyžovania som sa dnes na portáli www.sme.sk dočítal o zámeroch obnoviť zašlú slávu Štrbského Plesa v oblasti bežeckého lyžovania. Dotácia 50 000 €, ktorú získala samospráva by mala zabezpečiť úpravu a udržiavanie bežeckých tratí v oblasti Vysokých Tatier.
Vysoké Tatry a Štrbské Pleso sa chcú stať najvychýrenejším strediskom bežeckého lyžovania.
Držíme palce a tešíme sa na upravené trate. Treba len veriť, že zámer sa podarí naplniť a aj počasie prispeje k tomu, aby bežkári vo Vysokých Tatrách našli v nadchádzajúcej sezóne tie najlepšie podmienky.
Pozorne budeme sledovať ako sa podarí zainteresovaným využiť prostriedky v prospech stále populárnejšieho zimného športu akým bežecké lyžovanie je.
Celý článok si môžete prečítať tu:
http://poprad.korzar.sme.sk/c/6618045/tatry-ponuknu-v-zime-vyse-50-kilometrov-bezeckych-trati.html


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 23.3.2010 | Karol Kováč | Čítané 3109x | 0 príspevkov v diskusii
Bežecké lyžovanie vo Vysokých Tatrách: totálny úpadok a nezáujem
Blog na Sme.sk od Petra Kobeláka

Vo fóre som našiel zaujímavý odkaz na blog, ktorý napísal na Sme.sk Peter Kobelák o úrovni bežeckých stôp vo Vysokých Tatrách. Dovolil som si preto upozorniť na zaujímavý obsah a tému, ktorá určite zaujme amatérskych bežkárov. Uvádzam krátky citát z blogu, ktorého celé znenie si môžete prečítať na tejto linke:
http://kobelak.blog.sme.sk/c/222954/Bezecke-lyzovanie-vo-Vysokych-Tatrach-totalny-upadok-a-nezaujem.html#ixzz0izBzKbRo.
Krátky úryvok z blogu:"... Štyridsať rokov chodím lyžovať na bežecké trate na Štrbskom Plese, za štyridsať rokov bežecký areál schátral, zostalo z neho torzo. Len jeden 5 kilometrový okruh, ktorý sporadicky, z dobrej vôle, udržiava prevádzkovateľ zjazdoviek.
Areál snov, kedysi pýcha Tatier a MS v severskom lyžovani v r. 1970. Desiatky km profilovo krásnych, náročných pretekárskych tratí, o nič menej zaujímavé turistické trate. Skokanské mostíky. Pravidelné preteky Svetových pohárov v bežeckých disciplínach, v skokoch a v pretekoch kombinátorov. Všetko je preč. Nemáme areál, nie sú podujatia, nie sú športovci, ani výsledky. Až teraz je to naozaj Areál snov, môžme o ňom už len snívať..."

Čítajte viac: http://kobelak.blog.sme.sk/c/222954/Bezecke-lyzovanie-vo-Vysokych-Tatrach-totalny-upadok-a-nezaujem.html#ixzz0izBzKbRo


Ďakujem užívateľovi FunTTomas za upozornenie na tento článok.

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 24.2.2010 | Igor Vančišin | Čítané 2738x | 0 príspevkov v diskusii
Z Tatier miznú bežecké trate...
článok v regionálnom denníku Korzár

Celkom zaujímavý článok, určite stojí za prečítanie, prípadne aj zapojenie sa do diskusie. Hoci nadpis napovedá, že to bude už iba horšie, článok samotný informuje, že to nemusí byť až také zlé. Až na to, že sme na Slovensku a "rokovania" a hlavne realizácia riešení trvá veľmi dlho.
http://korzar.sme.sk/c/5256407/z-tatier-miznu-bezecke-trate-bezkari-smutia.html<br><br
     

strana 3 4 5 6 7