REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE

Mapka strediska
Mapky strediska

www.zivekamery.sk
 Vysoké Tatry - podhorie



Administrátori
strediska:



MENGUSOVCE
Mengusovský Bežkársky Raj

SNEHOVÉ SPRÁVY - Mengusovce  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  


Mengusovce | 9.2.2017 | Karol Kováč | Čítané 3070x | 1 príspevok v diskusii
Mengusovský bežkársky deň
Propozície

Mengusovský bežkársky deň
A. VŠEOBECNÉ USTANOVENIA
Usporiadateľ: Obec Mengusovce
Termín a miesto: 12. 2. 2017 štarty od 11.00
Prezentácia: 9.00 – 10.30 h v kancelárií pretekov
Riaditeľ pretekov : Ján Šoltis
Hlavný rozhodca: Mgr. Ján Marosi
Veliteľ trate: Mgr. Miroslav Javorek
Časomerač: Mgr. Roman Pospíšil
Kancelária: Lea Javoreková
Prihlášky: menovite, elektronickou poštou na leajavorekova@gmail.com alebo priamom na mieste

B. TECHNICKÉ USTANOVENIA
Štartovné čísla: sa vydávajú v kancelárií, za stratu štartovného čísla sa účtuje 20,– €.
Štartovné: 5€- žiaci, 5€- dorastenci, 7€- dospelí, hradí sa priamo na mieste, v kancelárií pretekov
Ceny: pretekári na prvých troch miestach obdržia medaily + vecné ceny
Kategórie a dĺžka tratí: I. kategória chlapci a dievčatá narodení 1. 1. 2006 a ml. 1 km, voľne
II. kategória nar. 2004 a 2005 1 km, voľne
III. kategória nar. 2002-2003 4 km, voľne
IV. kategória nar. 1998-2001 (dorastenci a dorastenky) 7,5 km, voľne
V. kategória nar. 1997- 35- roční- muži a ženy- 7,5 km, voľne
VI. kategória 36-50- roční- muži aj ženy- 7,5 km, voľne
VII. kategória 51-60- roční- muži aj ženy- 7,5 km, voľne
VII. kategória veteráni nad 60 rokov, muži aj ženy, 7,5 km, voľne
Otvorenie a výklad trate: 10. 45 hod, 11. 00 hod. začína kategória.Čas štartu: 11. 00 hod. začína III. Kategória, I. a II. kategória 11.30 hod. Pravidlá: Súťaží sa v disciplíne beh na lyžiach voľnou technikou podľa rozpisu Spôsob štartu: štartuje sa intervalovo po 30 s podľa kategórií
C. RÔZNE USTANOVENIA
Zdrav. zabezpečenie: Zabezpečené. Každý účastník musí mať kartičku poistenca.
Občerstvenie: Pre účastníkov pretekov zabezpečené občerstvenie
Účastníci pretekov a obecenstvo sa zúčastňujú pretekov na vlastnú zodpovednosť!

Informáciu o podujatí nám poslala pani Lea Javoreková

     
  Mengusovce | 25.1.2016 | Peter Mosný | Čítané 2756x | 2 príspevky v diskusii
Mengusovsky Bezkarsky Den
Mengusovsky Bezkarsky Raj

Mili bezkari, radio by some Vas pozvali na Verne Preteky Mengusovsky Bezkarsky Den konane 13.februara 2016 - registracia pretekarov v Stane od 7:30 so startom o 11:00. Preteky su vypisane pre trate 5km (mladez), 10 a 20km - toho roku sme vsetky kategorie rozdelili do registrovani a neregistrovani ucastnici. Trate a ich dlzka bude korigovana na zaklade poveternistnych podmienok. Vsetky ostatne informacie najdete na facebookovej stranke Mengusovsky Bezkarsky Raj - Propozicie Preteku - a tak isto aj prostrednictvom tejto stranky sa mozete on- line registrovat. Verime ze ucast bude "hojna" tesime sa na vas s pozdravom Team MBR.



     
Mengusovce | 5.1.2016 | Karol Kováč | Čítané 4176x | 2 príspevky v diskusii
Ako sa rodí technicky zasnežovaná trať pre bežkárov
Mengusovský bežkársky raj - aktualizované foto z dnešného dňa

Aj začiatkom januára stále chýba prírodný sneh v celej strednej Európe. Pre zimné športy teda pretrváva nepriaznivá situácia. Zjazdárom prišlo vhod ochladenie na prelome rokov a tak mohli v lyžiarskych strediskách začať naplno s výrobou technického snehu. My bežkári sme však takmer výlučne odkázaní na prírodný sneh.
Jedným zo stredísk, kde nenechávajú nič na náhodu je Mengusovský bežkársky raj. S podporou Nadácie Poštovej banky v spojení s nadšením Frenkyho, tu začali s nástupom mrazov s prípravou technického snehu pre vytvorenie trate pre bežkárov. Už celý týždeň nonstop chŕlia dve delá technický sneh, ktorý bude potrebné rozviesť a následne upraviť ratrakom. Ako som sa mohol presvedčiť osobne, je to drina prakticky dvoch ľudí nonstop obsluhovať delá v tuhých mrazoch. Nie je jednoduché udržať ich v bezchybnej prevádzke, zabezpečiť neustály prísun vody a elektrickú energiu z dieselagregátu. V súčasnosti paralelne s výrobou snehu už chlapi začali rozvážať vyrobený sneh na trať. Následne ju upravujú ratrakom.
Trať chcú sprístupniť verejnosti nadchádzajúci víkend, dokedy by sa malo podariť rozviesť vyrobený sneh a upraviť okruh ratrakom. Okruh na technickom snehu by mal mať 2,5 km.
Skutočne obdivuhodná snaha urobiť nezištne pre bežkárov aspoň obmedzenú trať na tréning. Vďaka patrí Frenkymu a všetkým, ktorí mu pomáhajú vrátane zabezpečenia nemalých finančných prostriedkov, ktoré sú pre takýto „špás“ nevyhnutné. A čím môžeme prispieť my, ktorí si prídeme na pripravený okruh zabehať? Poplatok za vstup na trať sa nevyberá ale môžeme prispieť do fondu Nadácie zakúpením nálepiek, čím aspoň trochu pomôžeme vykryť náklady na zasneženie a úpravu trate. To, čo sa však nedá zaplatiť je obrovský entuziazmus Frenkyho a ľudí okolo neho, ktorí už celý týždeň vo dne v noci makajú, aby boli trate upravené už túto sobotu. Ďakujeme, držíme palce aby ich v prospešnej práci neodradli ani možné problémy. Veľa zdaru do ďalšej sezóny a snáď sa aj príroda pripojí a budú sa môcť uskutočniť pripravované bežecké preteky.
V stredisku pribudli okrem nových mostíkov aj nový stan, kde bude v prevádzke aj bufet. Ďalšie aktuálne informácie nájdete aj na FB stránke Mengusovský bežkársky raj.


     
Mengusovce | 18.10.2015 | Karol Kováč | Čítané 4476x | 2 príspevky v diskusii
Mengusovce - Mengusovský bežkársky raj
Ako je stredisko pripravené na zimnú sezónu

Pred necelým mesiacom som oslovil správcov, udržiavateľov bežkárskych tratí v strediskách na Slovensku s otázkami ako sú pripravení na nadchádzajúcu sezónu, aké majú plány a novinky.
Teraz prinášam informácie zo stredísk ktoré mi už odpoveď poslali.

Informácie o novinkách a zámeroch v stredisku pod Tatrami - Mengusovský bežkársky raj mi poslal Peter Mosný -Frenky, ktorý sa stará o úpravu tratí v tejto oblasti už niekoľko sezón.

V Megusovciach majú v pláne uskutočniť v nadchádzajúcej sezóne dve podujatia pre bežkárov. Jedným z nich by mal byť večerný beh v dĺžke 10 km a druhým, denný pretek v dĺžke viac ako 25 km. Samozrejme, bude záležať od snehových podmienok v akej dĺžke sa podarí pripraviť trať. Podľa prvých plánov by sa tento pretek mal uskutočniť prvý februárový víkend - týždeň po Bielej stope.
Novinkou by mal byť veľký stan, ktorý bude umiestnený pri druhom parkovisku. Mal by slúžiť po celú sezónu ako šatňa i bufet. Bežkári sa tu budú môcť posilniť, občerstviť, zahriať a aj prezliecť v suchu. Počas organizovania pretekov v ňom bude aj miesto registrácie a kancelária pretekov.

Ďalšou novinkou je, že počas celej sezóny sa budú prevádzkovatelia tratí snažiť aj pomocou zasnežovacej techniky denne udržiavať v prevádzke 6 km okruh. Sezónu by chceli otvoriť pred Vianocami. Podmienkou samozrejme bude aby teploty boli pod nulou aby sa aj v prípade nedostatku prírodného snehu dalo zasnežovať.
Cez víkendy a počas prázdnin je snaha upravovať aj ďalšie trate v celkovej dĺžke 11,5 km.
V prípade veľmi dobrých snehových podmienok je zámer natiahnuť bežeckú trať od Mengusoviec cez Štôlu, Gerlachov až po hotel Hubert. Bola by to nádherná trať, najkrajšie partie v okolí.

Frenky ďalej píše:
"Na sezónu sme dobre pripravení, technika, ľudia a aj miestni podnikatelia sľúbili priblížiť svoje služby bližšie k tratiam - aj do spomínaného stanu.
Verím že sezóna nám vyjde aspoň tak ako posledne tri tu v Mengusovciach, pozývam všetkých bežkársky naladených ľudí. Príďte a neoľutujete - navyše môžete od novembra sledovať všetko dianie na tratiach na FB - Mengusovsky Bežkársky Raj, vrátane snehových správ.
Teším sa na všetkých vás, s pozdravom,
Frenky
Peter Mosny"

Ja len dodám, že aj my sa tešíme na skvelo upravené trate a veríme, že nás o podmienkach v Mengusovciach bude Frenky informovať pravidelne aj na našom serveri tak ako po minulé sezóny.

Fotografie z minulých sezón dokresľujú atmosféru a úpravu tratí v Mengusovskom bežkárskom raji.


     
  Mengusovce | 18.2.2015 | Peter Mosný | Čítané 3004x | 0 príspevkov v diskusii
Mengusovsky Bezkrasky Vecer
Mengusovsky Bezkarsky Raj

Chcel by som sa Vam vsetkym podakovat ze ste prisli na Mengusovsky Bezkarsky Vecer - nakonic vsetko vravi za ucast 132 pretekarov - toto cislo sme neocakavali - podakovanie patri Nadacii Postovej Banky - vsetkym Mengusovanom - vsetkym ktori kooperovali specialne dakujem realizacnemu timu a tym ktori boli ochotni pomoct od zdravotnikov az po kucharov a cestarov - firmamam ktore pomohli s cimkolvek ako Centrum Servis - no a napokon sponzorom - asi som neni schopny vymenovat vsetkym podakovanie tak prosim verte ze dakujem vam vsetkym...
     
Mengusovce | 6.2.2015 | Peter Mosný | Čítané 2530x | 1 príspevok v diskusii
Mengusovsky Bezkarsky Vecer
Mengusovsky Bezkarsky Raj

Oznamujeme Vam ze sme do programu Mengusovskeho Bezkarskeho Vecera ktory sa bude konat 14.februara 2015 so startom o 17:00 (registracia pretekarov od 15:00) pridali vytrvalostny pretek na 10km so startom o 17:00 - povinne pretekarska vystroj - celove baterky (samozrejme okrem celej bezkarskej vystroje :-)))
Tesime sa na vasu ucast s pozdravom, Mosny Peter Frenky

     
  Mengusovce | 2.2.2015 | Peter Mosný | Čítané 2131x | 1 príspevok v diskusii
Mengusovce
Mengusovce

Vzhladom k tomu ze mam velmi obtiazne pripojenie na internet - nemam moznost up-gredovat snehove spravy - podari sa mi to vsak na fb cez mobilny telefon - tak aspon tam vzdy pridam oznam o snehovej situacii v Mengusovciach. Stranka je fb/ mengusovsky bezkarsky raj....
Ospravedlnujem sa vstekym ze to takto komplikujem - ale akonahle sa podmienky s - Velmi Dobre - zmenia na horsie automaticky budem prispievat na oba portaly - bezkar - na bezky - a dam spravu o stave trati - dovtedy plati - PODMIENKY VELMI DOBRE.
Dakujem za pochopenie,
Frenky
     
Mengusovce | 28.1.2015 | Peter Mosný | Čítané 2667x | 0 príspevkov v diskusii
Mengusovsky Bezkarsky Vecer
Mengusovce



P r o p o z í c i e
Mengusovský bežkársky večer
0. ročník
A. VŠEOBECNÉ USTANOVENIA
Usporiadateľ: Obec Mengusovce
Termín a miesto: 14. 2. 2015 štarty od 17.00
Prezentácia: 15.00 – 16.30 h v kancelárií pretekov
Riaditeľ pretekov : Ján Šoltís
Hlavný rozhodca: Mgr. Miroslav Javorek
Veliteľ trate: Peter Mosný
Časomerač: Marin Gallo
Prihlášky: menovite, elektronickou poštou na mengusovce@stonline.sk, alebo tel. číslo 0907 640 293, prípadne v čase registrácie za príplatok 5€ do 11. 2. 2015, 12. 00 h

B. TECHNICKÉ USTANOVENIA
Štartovné čísla: sa vydávajú v kancelárií, za stratu štartovného čísla sa účtuje 10,– €.
Štartovné: 1€- žiaci, 3€- dorastenci, 5€- dospelí, hradí sa priamo na mieste, v kancelárií pretekov
Ceny: pretekári na prvých troch miestach obdržia medaily
Kategórie a dĺžka tratí: I. kategória chlapci a dievčatá narodení 1. 1. 2004 a ml. 0,5 km, voľne
II. kategória nar. 2002 a 2003 0,5 km, voľne
III. kategória nar. 2001-1999 0,5 km, voľne
IV. kategória nar. 1998-1995 (dorastenci a dorastenky) 1 km, voľne
V. kategória nar. 1994- 35- roční- muži a ženy- 1 km, voľne
VI. kategória 36-50- roční- muži aj ženy- 1 km, voľne
VII. kategória 51-60- roční- muži aj ženy- 1 km, voľne
VII. kategória veteráni nad 60 rokov, muži aj ženy, 1 km, voľne
Čas štartu: 17. 00 hod. Začína kategória I. kategória dievčatá
Pravidlá: Súťaží sa v disciplíne šprint podľa Medzinárodných pravidiel bežeckého lyžovania FIS.
Spôsob štartu: Poradie štartujúcich bude určené žrebovaním. Súťaž pokračuje vo vyraďovacích kolách formou hromadného štartu 4 pretekárov až po finále. Nasadzovanie do pavúka bude vyžrebované.
C. RÔZNE USTANOVENIA
Zdrav. zabezpečenie: Zabezpečuje obec Mengusovce. Každý účastník musí mať kartičku poistenca.
Občerstvenie: Pre účastníkov pretekov zabezpečené párky a čaj zdarma.
V prípade nepriaznivého počasia sa bude pretekať na technickom snehu. Trať bude otvorená do 14.2.2015 do 16.00 hod. Odporúčame čelové osvetlenie (čelovku).
Účastníci pretekov a obecenstvo sa zúčastňujú pretekov na vlastnú zodpovednosť!

............................................. ..................................................
riaditeľ pretekov: Ján Šoltís hlavný rozhodca: Mgr. Miroslav Javorek



     
  Informácie | 10.1.2015 | Peter Mosný | Čítané 2242x | 0 príspevkov v diskusii
Mengusovsky Nocny Pretek
Mengusovce

Prosim zmente si - Mengusovsky Nocny Pretek sa uskutocni priamo v Mengusovciach dna 14.februara 2015 (teda zmena terminu z 7. na 14.). Start preteku je planovany vo vecernych hodinach.
Pretek je verejny - nazov preteku upresnime a propozicie zverejnime v priebehu Januara.
Budeme sa tesit na vasu hojnu ucast.


     
  Mengusovce | 9.1.2015 | Peter Mosný | Čítané 2374x | 3 príspevky v diskusii
Co nove v Mengusovciach?
Mengusovce

Bojovali sme fakt s prvotnymi problemami so zasnezovanim - hladali a vyberali miesta pre zasnezovanie a postupne menili nase plany podla reality - co sme schopni urobit - chcel by som podakovat kolegovi Bodymu ze to nevzdal a tahal - aj vsetkym vam ktori ste ponukali pomoc...
Takze mame v tejto chvili zasnezeny pekny okruh v dlzke 1.3km su to jedno vecsie a mensie kolecko - vsetko podklad 20-30cm technicky sneh - a mame nafukanu jednu obrovsku kopu na servis tejto trate - dufam ale nemem skusenost - ze tento okruh budeme moct upravovat celu sezonu….potom mame natiahnutu separatne na inom mieste stopu v dlzke 2km z toho 1,5km s technickym snehom - bohuzial nie su fyzicky tieto trate prepojene - delia ich potok a cesta - skusime to aspon pre bezkarov urobit tak aby presli - akonahle by bolo ako tak dostatok prirodneho snehu okamzite su prepojene….

Na okruhu 1.3km su podmienky idealne pre FT aj CT - na 2.0km su podmienky zvacsa dobre ale na prirodnom snehu je vidiet obcas trava zem alebo kamienky. Aj ked boli tuhe zimy aj do -21.5C prirodneho snehu padlo malo a aj ten co padol bol rozfukany …

Trate su denne upravovane aj pre FT a ak bude mozne aj pre CT - bohuzial "zehlicka" ma vacsie zanorenie ako vyska snehu tak radsej do toho nerypem....

Tak to asi tak v kocke.

Pripravujeme na termin 7.februara 2015 priamo na zasnezenom okruhu v centre dediny Mengusovce cca 500m nocny beh pre verejnost - sprint - stafetovaym sposobom - momentalne pracujeme na koncepcii kto ma s tymto skusenost budeme radi za kazdu pomoc alebo ideu...
Plan je ab trat v mengusovciach bola otvorena od piatka az do nedele kedy sneho odvezieme z dediny a vytvorime s neho sankovaci kopec...
Frenky

     

strana 1 2 3 4 5