REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE

Mapka strediska
Mapky strediska

www.zivekamery.sk
 Vysoké Tatry - podhorie



Administrátori
strediska:



MENGUSOVCE
Mengusovský Bežkársky Raj

SNEHOVÉ SPRÁVY - Mengusovce  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  


Mengusovce | 23.12.2014 | Peter Mosný | Čítané 2978x | 4 príspevky v diskusii
Mengusovsky Vianocny Darcek Bezkarom
Mengusovsky Bezkarsky Raj


Po viacerych rokoch sme dnes po prvy raz spustili technologiu zasnezovania len pre bezkarske trate v Mengusovciach - tak sme sa po Osrbli a Strbskm Plese stali tretim bezkarskym strediskom na Slovensku so zasnezovanim. Aj touto cestou by som sa chcel podakovat vsetkym , ktori kooperovali , za pomoc a dary od Nadacie Postovej Banky a hlavne za nadsenie Nasho Nestora - dakujem.
Zasnezovanie spustime medzi sviatkami kedy ma dojst k ochladeniu, tak verim ze postupne zasnezime 4,5km trate - ostatok bude cakat na pripadny prirodny sneh. Postupne Vas budeme informovat o pripravenosti trate. Co Vas okrem zasnezovania caka este nove v Mengusovciach? Mame mierne zmenene trate a to tak aby viedli v prirodzenom tieni stromov - pribudol jeden novy mosti - strz na vodu pre zasnezovanie - ale hlavne nadsenie samotnych Mengusovcanov, ktori svojim hlasovanim dali jasne najavo odhodlanie ist smerom rozvoja bezkarskeho sportu - cykloturistiky a rozvoja turizmu v tejto krasnej Podtatranskej lokalite. Prajem Vam vela Stastia pokoja lasky zdravia a hlavne to co nam asi najviac chyba vzajomneho porozumenia. Vidime sa v Mengusovciach.

     
Mengusovce | 17.12.2013 | Peter Mosný | Čítané 3895x | 0 príspevkov v diskusii
Mapa Mengusovsky Bezkarsky Raj
Mengusovce

Sorry ale tazko sa mi spracuvava cokolvek na PC - som jednoducho amater - ale pokus som spravil tak tu mapa

     
  Mengusovce | 16.12.2013 | Peter Mosný | Čítané 2920x | 5 príspevkov v diskusii
Mengusovsky Bezkarsky Raj
Mengusovce Zaciatok Sezony.

…sezona uz zacala. Viem, vela ludi na severe Europy nebude zdielat nadsenie pre Orkan Xavier ale tu v strede, priniesol aspon ozimenie a snehovu nadielku. Mengusovce so svojou polohou dostali tiez z tohoto vienka cosi, takze po fujaviciach sme mohli uz v utorok po prvy raz upravit trate a vybehnut na bezky. A tak prvy weekend sa niesol v peknom - slnecnom pocasi (az na nedelu) a trate so svojou prvou snehovou nadielkou ponukli aj ked nie uplne idealny stav - ale urcite slusny zaklad pre obe techniky.
Takze co sme pre vas v tuto sezonu pripravili?
Cely projekt zastresila Nadacia Postovej Banky - a tak sme mohli vybudovat 4 mostiky, vsteky oznacenia trati od kilometrovnikov az po smerove tabule, vybudovali sme nove parkovisko pre cca 15 vozidiel a zmenili celu logistiku trati. Ano zda sa to byt malo, ale verte je za tym kus poctivej prace, za co by som chcel podakovat aj takouto cestou miestnym nadsencom z Urbaru a samozrejme financnym darom z Nadacie Postovej Banky.
Vy - vsetci navstevnici mozete tiez prispiet na podporu upravy, budovania a zveladovania toho co v Mengusovciach je, ked si precitate prilozenu mapku aj s textom…
Zaverom….
Vsetkych by sme Vas radi privitali na otvoreni sezony dna 6.Januara 2014 - so zaciatkom od 10:00 - bude pripravena stuzka na prestrihnutie - po tom mozete uz bezat o 100/6 ...a gulas s cajom….
Tak do skoreho videnia v Mengusovskom Bezkarskom Raji.
Frenky



     
  Mengusovce | 17.9.2013 | Peter Mosný | Čítané 2296x | 1 príspevok v diskusii
Mengusovske Trasy
Sezona predo dvermi

Tak leto za nami - asi definitivne. Vzhladom k tomu ze v Mengusovciach sa udialo kopec veci chcel by som Vas informovat o tomto diani. Blyska sa na lepsie casy - aspon nieco na Slovensku napreduje tak aby sa verejnost mala na co tesit.
Takze: nastavajucu sezonu bude zastresovat Nadacia Postovej Banky - co v preklade znamena ze sme za tieto peniaze vystavali do tejto chvile dva nove mostiky cez potoky a dalsie dva posatavime, vyznacime komplet bezecke trasy novym znacenim - na tratiach pribudnu 4 nove orientacne tabule s mapou a teplomerom. Trate budu tak ako aj doteraz verejne v celkovej dlzke 18km a to tak ze hlavna trat vytvori okruh o dlzke 10km so startom a cielom na parkovisku - ktore sme pre tuto sezonu spevnili a umiestnili na ine mieso. K tomuto centralnemu okruhu budu upravovane este dva mensie okruhy.
Na centralnej tabuli sa dozviete akym sposobom mozete prispievat do Nadacie Postovej Banky - prispevok je samozrejme dobrovolny a je mozne prispievat priamo na ucet, elektronicky alebo poslanim 2% v prospech Nadacie.
V dalsom obdobi sezony 2014 je odsuhlaseny projekt Naucneho Chodnika v Mengusovciach a odsuhlasene mame aj legislativnu pripravu pre cyklotrate s pripojom na cyklisticky chodnik vo Svite.
Takze verim ze budeme pripraveni otvorit sezonu 2013/2014 tak aby ste vsetci boli spokojni. Samozrejmostou je ze budem prispievat aj nadalej na oba portaly nabezky a bezkar.
Tesime sa na vas s pozdravom,
Mengusovce
     
  Mengusovce | 8.3.2013 | Peter Mosný | Čítané 3758x | 9 príspevkov v diskusii
Mengusovce – Winter Park Napoli.
Pred záverom sezóny

Sezóna 2012/2013 sa pomaly chýli ku koncu. Myslím, že to bola jedna z tych vydarenejších aj keď sme “na ostro” nastúpili do sezóny až od 3.januára 2013. Pravdou je, že na tratiach sa dalo behať od 23.decembra, ale bolo to fakt len pre skalných. Dovedna sa behalo na tratiach plných 85 dní čo je super – zatiaľ sezóna nie je uzavretá a čakám, že by sa mohlo ešte ochladiť. To by znamenalo, že toho ročná sezóna bude kulminovať okolo 100 dní.
V budúcej sezóne 2013/2014 plánujem trate rozšíriť viac o lesné okruhy a jednám non-stop s Urbariátom ako aj so starostom Mengusoviec. Plánuje sa príprava parkoviska na západnej strane Mengusoviec – teda s lepším prístupom a väčším množstvom parkovacích miest – ale hlavne so štartom smerom východným a cieľom západným, tak by sme vytvorili okruh, kde by sa bežkári po rovnakej trati nevracali naspäť k autám. Plánujem vytvoriť okruh v dĺžke cca 15 km. Samozrejme zachovám okruh Lesný 2,5 km a na Studenej lúke – tréningový 5,5 km (ten je upravovaný denne) a plánujem vybudovať premostenia cez potoky s možnosťou napojenia sa na novy okruh v Mengusovských lesoch – ak to spoznajú bežkári – tento nový okruh - už nikdy nebudú mať chuť behať inde ako na rozprávkových tratiach rôznej náročnosti v Mengusovciach .

S určitosťou na novú sezónu plánujem prípravu lepších orientačných tabúľ s mapkami, a verím, že sa mi podarí presvedčiť Mengusovčanov aby sa postarali o malý bufet a občerstvenie.
Mam ešte niekoľko vecí, ktoré by som chcel pripraviť ale nemôžem ich prezradiť – aj vy sa musíte nechať prekvapiť.

Prvou a poslednou vecou je myslím poďakovanie aj touto cestou jedinému sponzorovi JK Napoli – bez veľkorysosti a finančnej podpory by projekt Winter Park Napoli v Mengusovciach nemohol existovať. Ďakujem za všetkých bežkárov, turistov a priaznivcov bežeckého lyžovania.

Ak by sme sa nevideli, nepočuli prajem Vám príjemne prežitie a veľa zdaru v ostatnom období roku 2013. Verím, že sa uvidíme už čoskoro – najneskôr v Decembri 2013.

S pozdravom, Frenky


     
  Mengusovce | 4.3.2012 | Peter Mosný | Čítané 2640x | 0 príspevkov v diskusii
Mengusovce záver sezóny
Studená Lúka

Vzhľadom k tomu, že záver sezóny sa neodvratne blíži chcel by som Vás informovať že v Mengusovciach určite ešte tento týždeň budeme upravovať trate ale v severnej časti lúk kde je ešte dostatok snehu. Očakávam že by to mohlo vydržať maximálne do nasledujúceho weekendu. Potom sezónu ukončíme. Priložil som aj mapku v ktorej sú zakreslené staré trate - tie sú na 50-80% použiteľné s tým že musíte prejsť asi 500m kus do prava od parkoviska v Mengusovciach. Druhá varianta je aby ste prešli autami až po časť Kejda - je to asi 3,5km od Mengusoviec - vlastne paralelne s Mengusovskými lúkami (akoby smer Štrba)- tiež priložená mapka :-). Napokon som zakreslil kde nájdete Studenú Lúku s upravenými traťami. Tak nech nám to ešte tých pár dní vydrží...
Verím, že takto navigujem tých ktorí boli aj dnes odradený od prejdenia zo spodnej časti lúk až na Studenú Lúku - kde to myslím stálo za to....
Frenky



     
Mengusovce | 5.2.2012 | Peter Mosný | Čítané 3762x | 9 príspevkov v diskusii
Mengusovce
Slúbené foto z tratí 5.2.2012

Ako som slúbil prikladám foto z Mengusovsvkých lúk na, ktorých sú vystopované trate pre FT a CT v celkovej dĺžke 12km - samozrejme je možné ich kombinovať okruhmi. Príslubom do ďalších sezón je asi prvé umelé zasnežovanie na Mengusovských lúkach na Slovensku - tento projekt by mal postupne nabiehať už v budúcej sezóne - tak verím, že sa môžeme všetci tešiť - aj v prípade horších snehových podmienok...inak nadmorská výška je od 930 - 990mnm.

     
Mengusovce | 1.2.2012 | Peter Mosný | Čítané 5472x | 1 príspevok v diskusii
Mengusovce
Nové bežecké trasy - upravované

Mengusovské lúky - sú už po druhú sezónu upravované moderným ratrakom Pisten Buly 100 s dvoma stopovačmi. Na týchto rozľahlých lúkach nájdete ideálne podmienky pre bežecké lyžovanie vo Vysokých Tatrách, a niečo mi vraví, že aj v budúcich obdobiach sa tu plánuje vybudovať jazdecký komplex pre kone a bežecké lyžovanie. A tak verím, že konečne nastanú lepšie časy pre bežkárov z Vysokých Tatier, ktorí neúspešne hľadajú vhodné a dobre upravované trate na tréningy a relax v tak nádhernej prírode akými Tatry sú....najbližšie pripojím aj foto z tratí v Mengusovciach.
Pre informáciu trate sú dvojlinkové pre CT a samostatne paralelne pre FT v dĺžke 3 a 5km.
Je to podobné - skoro na vlas - ako v Rupholdingu :-)
Žltá trať v dĺžke 9,8km pre CT/FT
Červená trať v dĺžke 6,5km pre CT/FT<br><br>

     

strana 1 2 3 4 5