REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 6.12.2010 | Karol Kováč | Čítané 2972x | 0 príspevkov v diskusii
Na prvom snehu v Kremnických vrchoch
Kontrasty z víkendu na bežkách 4. a 5. decembra

Dočkali sme sa, zima je tu v plnej paráde! Intenzívne sneženie, chladné počasie a predpoveď ideálnych podmienok nás vytiahli zo zasneženej Bratislavy do raja bežeckého lyžovania na Slovensku, na Skalku v Kremnických vrchoch. Predpoklady sa naplnili do bodky. Nádherné zimné počasie, desiatky kilometrov upravených tratí pre voľnú techniku aj klasiku.

Keďže zjazdovky na priľahlých svahoch ešte spia letným spánkom, Kremnické vrchy patrili len bežkárom a nebolo ich málo. Po oba víkendové dni sme stretávali desiatky vyznávačov tohto zimného športu ako si vychutnávajú prvý víkend v tejto sezóne na bežkách. Výšku snehu odhadujem na pol metra. Nemôžem posúdiť všetky úseky ale tam, kde sme prešli boli trate upravené perfektne. Chybičkou boli však, ako každú sezónu skútristi, ktorí na niektorých miestach narušili bežecké trasy. Nerozumiem tomu ako môže byť niekto tak bezohľadný a vedome poškodzovať to, čo niekto iný vytvorí... Celkovo sme si však výborne zabehali. Ďakujeme všetkým zainteresovaným, ktorí sa pričinili o úpravu tratí v celej oblasti.

Zo správ, ktoré zverejňujú užívatelia servera Bežkár.sk usudzujem, že na Slovensku sú v tomto období upravované trasy pre obe techniky len v Kremnických vrchoch, na Pezinskej Babe a najnovšie aj v Levočských vrchoch. Aj keď tieto strediská sú neporovnateľné, vo všetkých sú nadšení ľudia, ktorí vedia a chcú trasy upravovať a poskytnúť podmienky pre tento krásny zimný šport. Netvrdím, že nie sú trasy upravované aj na iných miestach len tieto informácie zatiaľ nemám.

Vrátim sa ešte k víkendu, ktorí sme trávili na Skalke v Kremnických vrchoch. Nádherná príroda, počasie a perfektne upravené trate ostro kontrastovali so službami, ktoré sú pre návštevníkov tohto kopca k dispozícii. Na bežeckom štadióne je nový bufet v ktorom sa môžete občerstviť. Ak si však chcete po celodennom bežkovaní dať niekde večeru, zuby vám cvaknú na prázdno. S priateľmi sme sa spoliehali, že horský hotel Minciar, ktorý deklaruje celoročnú prevádzku, nám umožní posedieť si v príjemnom prostredí a dať si večeru. Omyl. Keď sme sa v sobotu večer k hotelu blížili, videli sme, že je skutočne otvorený a tak sme s nádejou, že nám aj niečo uvaria vstúpili dnu. Pri recepcii nás privítala osoba s nejakou funkciou zamestnankyne hotela so slovami „A to kam sa ide?“ My skromne, že „do reštaurácie“. Schladila nás odpoveďou, že tam nemôžeme, je tam uzavretá spoločnosť. Nebudem ani komentovať neokrôchanosť s akou nám to oznámila... Na vchode žiadne oznámenie s ospravedlnením, že reštaurácia je pre verejnosť uzavretá. Ďakujeme za také služby. Nešlo by aj v takýchto prípadoch vyhradiť dva, tri stoly pre náhodných návštevníkov? Špeciálne na Skalke sú reštauračné služby veľmi biedne. Nabudúce pri ceste na Skalku si proviant privezieme so sebou a na Minciar nás už nikto nedostane. Aj pred tým sme si už zvykli, že sme v priestoroch reštaurácie sedeli v bundách, pretože tam bola zima. Nie, ďakujeme!
V nedeľu sme zbehli na bežkách na Králiky. Chata nad Králikami vykúrená, príjemné prostredie ochotný personál a napriek tomu, že v jednej časti bol slávnostne upravený stôl pre oslavu narodenín, v druhej časti sa mohli okoloidúci najesť a občerstviť. Aký to rozdiel v prístupe.

Je po komunálnych voľbách a tak budeme sledovať či sa na Skalke, ktorá je v katastri mesta Kremnica niečo zmení. Táto oblasť má obrovský potenciál stať sa vychytením strediskom rekreácie a športu najmä v zimnom období. Prebudia sa novozvolení zástupcovia mesta na čele so staronovou primátorkou? Viem, že sú teraz v zastupiteľstve ľudia, ktorým leží na srdci bežecké lyžovanie a rozvoj športu. Tak držíme palce.





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár