REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Worldloppet | 13.1.2011 | Ján Macko | Čítané 2026x | 0 príspevkov v diskusii
44.Jizerská 50 minulosťou
Vydarený bežkársky týždeň

Minulú nedeľu sa v Bedřichove uskutočnil už 44.ročník Jizerskej 50, ktorého som sa tiež zúčastnil. Bola to celkovo moja tretia JIZ 50. Po vydarenom pobyte v minulom roku sme opäť spolu s manželkou zavítali do Josefovho Dolu, kde sme ubytovaní v útulnom penzióne 300m od upravovaných tratí Jizerskej magistrály strávili príjemný týždeň a ja som sa snažil ešte niečo natrénovať pred štartom. Prvá polovica pobytu vyšla super, teplota sa držala na -8, na hrebeňoch ležalo 80-100 cm snehu, poletoval prašan, rolby priebežne upravovali trate a modrý SWIX skvele fungoval. Vo štvrtok začalo fúkať, večer sa začalo otepľovať a od piatkového rána v kuse 2 dni pršalo. Ešte že v nedeľu na pretek dážď ustal a hoci bol sneh mokrý a teploty plusové celkom sa dalo. Iba modrý SWIX nahradila klistrová alchymia.
Všetky štartové čísla (4000) boli už dlhšie vypredané, odštartovalo nakoniec 3736 pretekárov na čele s kompletnou svetovou špičkou diaľkových behov. Zo Slovenska bol najvýraznejšou postavou Martin Bajčičák, ktorý skončil na 12.mieste cca 9 minút za víťazným Nórom Andersom Auklandom. Slovákov v štartovom poli bolo okolo 100.
Hoci trate boli dobre pripravené daždivé počasie im neprospelo a v druhej polovici štartovného poľa už ich kvalita výrazne poklesla. JIZ 50 je charakteristická hlavne veľmi dlhými a veľmi miernymi zjazdami, stúpania sú prudšie a je ich menej. Na mokrom snehu a už rozjazdenej trati mi lyže v zjazdoch bohvieako nešli, čo prispelo aj k výslednému času 5:10. No ale čas pre nás veteránov už nie je podstatný, pocit z behu a zo samotnej účasti na podujatí takéhoto rangu bol neopísateľný.
Bežecké lyžovanie v Českej republike je všeobecne niekde úplne inde ako na Slovensku. Počet bežkárov z roka na rok stúpa, v každom pohorí sú kilometre a kilometre upravovaných tratí a k nim aj patričné zázemie – ubytovanie, možnosť občerstvenia, prístupové cesty, dostatok dobre vybavených športových predajní s výstrojom, vychádzajú špecializované odborné časopisy. Okrem JIZ 50 sa poriada množstvo ďaľších behov, napríklad si stačí pozrieť seriál www.skitour.cz. V čase okolo JIZ 50 sa jej hojne venovali médiá, noviny, rozhlas aj TV. Celý pretek bol v priamom prenose na verejnoprávnej ČT4, prenos z trate zabezpečovalo lietadlo aj vrtuľník. Pri porovnaní s našou Bielou stopou aj celkove s podmienkami pre bežecké lyžovanie na Slovensku si môžeme iba povzdychnúť.
Takže už dnes sa teším na JIZ 2012 a priatelia pridajte sa, stojí to za to.





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár