REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 1.2.2011 | Karol Kováč | Čítané 2339x | 15 príspevkov v diskusii
38. ročník Bielej stopy EUROLOPPET je za nami
Aký bol ďalší ročník najväčšieho podujatia v bežeckom lyžovaní na Slovensku

Za ideálneho slnečného počasia, bezvetria a teploty len niekoľko stupňov pod nulou sa posledný januárový víkend uskutočnil 38. Ročník Bielej stopy. Podujatie zo série EUROLOPPET bolo v tomto ročníku okorenené aj o pretek Majstrovstiev Európy v diaľkových behoch. Kombinácia sobotňajšieho behu na trati 42 km voľnou technikou a o dva týždne beh klasickou technikou La Transjuassienne vo francúzskom Moréz určí nového majstra Európy pre rok 2011.
Ak ešte týždeň pred pretekmi nebolo jasné v akom rozsahu sa podujatie uskutoční, sneženie v strede týždňa a aktivita usporiadateľov prispela k tomu, že nakoniec sa bežalo na tratiach 25 a 42 km. Aj keď na niektorých úsekoch bola výška snehu na hranici regulárnosti nakoniec boli trate v prevažnej väčšine tratí pripravené veľmi dobre. Iste sa mnohým z nás nepodarilo prejsť trať bez nejakého škrabanca na sklznici. Citeľne chýbal sneh v úseku okolo Vlčieho vrchu. Inak bola trať rýchla, v tienistých miestach to však aspoň mne drhlo a lyže nešli tak ako by som si predstavoval. Pre nedostatok snehu nebolo možné viesť dlhú trať južným okruhom a tak sme kilometre naháňali na členitých tratiach pretekárskych okruhov na Skalke. Trasa bola dobre vyznačená a oproti minulému roku aj kvalitne upravená. Škoda však, že nebolo viac kontrolných bodov a nevyužili sa použité čipy. Mne osobne sa stalo, že jedného pretekára som 3 krát predbiehal a ani raz som nezaregistroval, že by predbehol on mňa. Mám pocit, že organizátori sa viac spoľahli na poctivosť bežcov a nezaregistroval som na okruhoch žiadnu kontrolu prejazdu.
Občerstvovačky boli podľa mňa dostačujúce, možno niekto bude mať iný názor. Servis v hale a občerstvenie po dobehnutí bolo tiež na dobrej úrovni, porovnateľné z behmi v zahraničí. Trochu prekvapilo to, že teplé jedlo sa podávalo dole v Kremnici a nie v hale tak, ako to bolo po iné roky. Zrejme zámer organizátorov pritiahnúť viac ľudí na vyhlasovanie víťazov priamo v meste.
Veľmi príjemne ma prekvapila veľmi pekná pamätná medaila po dobehnutí do cieľa. To sa organizátorom naozaj vydarilo. Je to pekná a hodnotná pamiatka na tento ročník Bielej stopy z mesta, kde je preslávená mincovňa.
A ešte k účasti na pretekoch. Naša reprezentačná špička a celkom široké zastúpenie pretekárov z krajín Európy ( oproti minulým ročníkom ) prispeli k vydarenému podujatiu. Počet všetkých účastníkov nepresiahol tisícku, čo je na Euroloppet trochu málo ale vzhľadom na hromadný štart a tlačenicu po štarte najmä v sobotnom preteku aj tak na hranici únosnosti. Usporiadatelia stále odmietajú štart vo vlnách, čo by zmiernilo tlačenicu. Pri použití čipov by to snáď nemusel byť problém.
Celkom možno považovať uplynulý ročník Bielej stopy za vydarený k čomu prispelo aj počasie. Trochu málo snehu ale inak trate veľmi dobre upravené. Už tradične kritické miesto v zákrutách pri zjazde obchvatom z Peknej vyhliadky a tlačenica po štarte. Dá sa s tým niečo robiť? Ja verím, že áno. Treba sa poďakovať usporiadateľom z TJ Biela stopa Kremnica, že dokázali aj v sťažených snehových podmienkach pripraviť podujatie v plnom rozsahu a dokonca trať na oficiálnej 25-ke merala po oba dni o minimálne 1 až 2 km viac. Veľmi príjemné prekvapenie bola už spomínaná pamätná medaila.
Už sa tešíme na budúci ročník a snáď bohatšiu snehovú nádielku a v tomto roku aj na ďalšie diaľkové behy v zahraničí. Žiaľ u nás na Slovensku konkurencia Bielej stope chýba.
Vo fóre je otvorená téma k 38. Ročníku Bielej stopy. Vyjadrite aj vy svoj názor. Tak isto z množstva registrovaných prispievateľov môžete aj v článku napísať vaše postrehy k tomuto podujatiu. Pridal som ešte naklikanú trasu 42 km FT( dúfam, že som si dobre zapamätal kadiaľ sa bežalo) s výškovým profilom Obr. č.2 ). Pri naklikaní mi to ukázalo dĺžku 41,38 km, na grafe to vyšlo 40,9 km. Na treťom obrázku je trasa a profil 25 km FT. Skutočná dĺžka trasy bola 27 km a na poslednom trasa 25 km CT, ktorej skutočná dĺžka bola 26 km.




Diskusia k článku (15 príspevkov)

Priateli bež lyž...tiež vás pozdravujem so súhlasom o vydarenej organizácii Bielej stopy, k čomu prispelo aj nádherne slnečne a jemne mrazivé počasie. Po vybehnutí "zjazdovky" som tie pocity síce chvíľu nemal, ale v cieli to bola fantázia. Vďaka org.
pridal berco dňa 3.2. 13:06  
ryan: Bolo pekne, super+ organizátorom, zjazdovka nič moc, ťažký úsek, len to značenie...km pred cieľom a cieľ stále nikde až teraz som sa dozvedel, že trať bola dlhšia. Bratia z Fischeru mi v sobotu veľa s mazaním lyží nepomohli, na nedeľu sme bezky pripravili s kamarátmi v suteréne a mal som o 21 minút lepší čas, než na skate a to som hokejista....
pridal ryan dňa 4.2. 10:41  
Berco, ako Ti išli lyže a čím si mazal? Ja v článku píšem, že som mal problémy v tienistých miestach, kde mi moc lyže nešli. Ja som dával LF -8 až -20, Pod tým som mal aj vrstvy na teplejší sneh ale ráno som sa rozhodol pre studenší parafín. Ja viem, HF prášok by bol lepší ale ešte som sa nerozhodol zainvestovať do tejto technológie...
pridal Karol dňa 5.2. 20:28  
Na toto mám svojský názor, myslím, že je to viacej v kondícií a v hlave. Uvedomte si, že prevýšenie na Bielej stope je 400m.n.m, časový rozdiel štartu a cieľu je od 2 - 4 hodín, niekde je les a niekde pláň. Nedá sa namazať tak, aby to išlo úplne ideálne všade. Hlavne sa to nedá na základných voskoch (SWIX CH a LF) , ktoré skôr ošetria sklznicu ako ju zrýchlia, dajú sa použiť ako báza. Osobne som skúšal všetky kvality voskov, teraz už aj práškujem a musím povedať, že keď som to spravil prvý krát na Engadine, lyže mi utekali spod zadku. Na stope som mazal HF -6 -10 a CERA prášok -4 -20. Ak by som sa však rozhodoval, či nakúpim prášky, alebo najvýšší model lyže, určite si vyberiem lyže. Bez kvalitnej sklznice sú aj prášky zbytočné. Zvažujem, že na túto tému na základe svojích dlhoročných skúseností a po komunikácií so špičkovými bežcami a servismanmi napíšem samostatný príspevok.
pridal robertberes dňa 7.2. 23:36  
Robo ďakujem za odpoveď. Súhlasdím, že na BS lyže nemôžu ísť rovnako dobre na všetkých úsekoch vzhľadom aj na veľký rozdiel nadmorskej výšky. No lyže mám celkom kvalitné vzhľadom, že som amatér. Mám Fischery RCS aj keď nie karbonové. Je pravda, že už trojročné a chcelo by to aj obnoviť štruktúru. Asi to s tými práškami skúsim. Inak vďaka za reportáže z pretekov.
pridal Karol dňa 7.2. 23:45  
Karol moju lyžiarsku anabázu z príspevkov asi šípiš...začínal som ako hokejista po zranení, ktorý hľadal náhradu pohybu za hokej. Bežecké lyžovanie ma hneď opantalo a tiež som začínal na Fischerkach mukačevo so skolovým viazaním, z ktorého mi pri bežkovaní vybiehala päta do snehu. Za tých 20 rokov som prešiel všetkými kvalitami a triedami lyží a voskov, hovorím, že všetko ma svoj vývoj a čas, dnes mám 1 - 2 lyží na sezónu (najazdím cca 2000km ročne), ale všetko si zháňam cez lacnejšie zdroje kamarátov bežcov, obchodníkov a pod. Keď kúpiš 2 vosky HF a dvoje prášky a budeš to používať len na preteky (rátam 3-4 preteky ročne) vydržia ti aj 5 rokov. Ľudia investujú do rôznych vecí potrebných aj nepotrebných, pre mňa je dôležité skvalitniť a skomfortniť si činnosť, ktorej sa tak intenzivne venujem... . Keby čokoľvek ozvi sa aj osobne.
pridal robertberes dňa 8.2. 0:35  
245 fotiek z 38.rocnika Bielej Stopy https://picasaweb.google.com/108092701108230644794/101MSDCF?authkey=Gv1sRgCOH15e2dkvvpyAE#
pridal gabi dňa 7.2. 15:36  
Vďaka Gabo, pekné fotky. Nájdu sa tam mnohí... Aj seba som na jednej objavil.
pridal Karol dňa 7.2. 20:26  
...tiež súhlasím, naozaj pekné, vďaka ndšencom behu a fotenia...
pridal robertberes dňa 7.2. 23:41  
Suhlasim s predchodcami, v ramci moznosti ozaj pekne podujartie. Len neviem, preco trat 42 km merala iba 41. Jeden kilometer sa ziskal, ked kilometre niekde medzi 20 a 30 boli kratsie.
pridal miro dňa 7.2. 20:50  
No s dĺžkou tratí je to problém na všetkých podujatiach v Európe. Ja mám pocit, že trať merala poctivých 42 km a o 25-tke som už písal v článku. Meral si to alebo len odhaduješ?
pridal Karol dňa 7.2. 21:01  
Meral som to. Az po rozdvojku trati pod Vaclavakom to bolo OK, potom asi pocas 10 km mal kazdy kilometer cca 900 metrov.
pridal miro dňa 19.2. 15:43  
V podstate s Tebou súhlasím, trať bola kratšia možno o 1 km ako uvádzam nižšie ale vzhľadom na dĺžku a skúsenosti z iných behov je to v tolerancii a netreba sa nad tým vzrušovať.
pridal Karol dňa 19.2. 23:56  
Tak som to naklikal do Google Earth aj keď možno s nejakými nepresnosťani. Vyšlo mi to 41,3 km. Takže myslím si, že aj vzhľadom na možnú nepresnosť sa dá povedať, že trať bola vytýčená poctivo. Napr. občerstvovačka na Vácvaváku bola na 29 km a na zjazdovke sme mali takmer 32 km. Potom ešte nasledovali 2x 5 km okruhy.
pridal Karol dňa 7.2. 21:56  
videa http://www.youtube.com/results?search_query=38.rocnik+bielej+stopy+2011&aq=f
pridal gabi dňa 9.2. 15:28