REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Worldloppet | 7.3.2011 | Karol Kováč | Čítané 2654x | 1 príspevok v diskusii
35. ročník Bieg Piastów – Jakuszyce, Poľsko
4. - 6. marca 2011

Uplynulý víkend sa v Poľsku, v Jizerských horách konal 35. ročník Biegu Piastów. Podujatie zo série diaľkových behov Worldloppet sa uskutočnilo počas troch dní. V piatok bol na programe beh na 10 km klasickou technikou, v sobotu najmasovejší pretek na tratiach 26 a 50 km klasickou technikou a v nedeľu podujatie zakončili preteky voľnou technikou na tratiach 28 a 48 km. Snehové podmienky boli po oba dni veľmi dobré aj keď v sobotu sa bežalo za plusových teplôt vzduchu a slniečko na niektorých miestach spôsobilo, že trať bola mäkká. V nedeľu sa výrazne ochladilo, keď teplota na štarte klesla na -8 st. a fúkal nepríjemný severák. A keďže bolo takmer bezoblačno, počas preteku slniečko urobilo svoje a trať na slnečných úsekoch tiež zmäkla. Celkom však usporiadatelia pripravili na všetky preteky trate veľmi dobre.
Účasť na preteku Bieg Piastów je pre Poliakov prestížnou záležitosťou a tak bolo možné vidieť v štartovnom poli najmä v sobotu množstvo turistov a pri pohľade na niektorých človek nadobudol dojem, že stoja prvý krát na bežkách. Nechcem vôbec povedať, že by sa diaľkových behov nemali zúčastňovať turistickí bežkári, práve naopak. V tomto je zmysel masových pretekov Worldloppet, Euroloppet a ďalších. Ale to čo je možné vidieť na pretekoch v poľských Jakuszyciach sa inde azda nevyskytuje. Aj preto bývajú štarty a prvé kilometre dosť náročné hlavne v preteku klasickou technikou, keď treba byť stále v strehu, kým sa štartové pole neroztiahne. Pretek voľnou technikou je však už o niečom inom. Nie je taký masový a pretekári sú väčšinou dobre pripravení. Počas celého víkendu sa podujatia zúčastnilo viac ako 3 tisíc pretekárov, z ktorých niektorí bežali viac ako jeden pretek. Profilovo Bieg Piastów nie je veľmi náročný a tak vhodný skúsiť si ho, ak sa rozhodujete zúčastniť sa niektorého zo zahraničných behov.
Každý účastník po dobehnutí do cieľa dostal medailu a odznak ako peknú spomienku na podujatie
Aj v tomto roku sa zúčastnili podujatia bežkári zo Slovenska. Výsledkové listiny našich nájdete v priložených obrázkoch.
Kompletné výsledkové listiny vrátane medzičasov, umiestnení po kategóriách a profesiách hľadajte na stránkach podujatia http://www.bieg-piastow.pl alebo na stránkach firmy, ktorá zabezpečovala časomieru http://www.datasport.pl.
Vaše fotografie si môžete o niekoľko dní vyhľadať a zakúpiť na:
http://www.fotomaraton.pl/index.php?Lang=pl

Celkovo mám z podujatia dobrý dojem aj keď sa nájdu detaily v organizácii preteku, ktoré sa mi ťažko chápu. Uvítam názory na pretek v diskusii pod článkom od účastníkov podujatia, ako ste ho vnímali vy.





Diskusia k článku (1 príspevok)

Čaute bežci...súhlasim s Karolom, že pekný pretek v krásnom počasí. Osobne ma tento pretek pozitívne prekvapil - poceňoval som ho, ako všetko poľske, ale musím povedať, že profilom, prostredím, úpravou tratí to bol jeden z najkrajších behov, ktoré som bežal. Doporučujem všetkým, hlavne tým, ktorý nemajú radí veľké prevýšenia.
pridal berco dňa 8.3. 12:18