REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 18.12.2011 | Karol Kováč | Čítané 2910x | 2 príspevky v diskusii
Na bežkách v Kremnických vrchoch
Víkend č.2 – 17. a 18. Decembra 2011

Nie nebojte sa, nebudem server Bežkár.sk zahlcovať každý týždeň svojimi zážitkami z bežeckých stôp. Žiada sa mi však napísať niekoľko viet o situácii, ktorá je na najfrekventovanejšom mieste na Slovensku, kde si už bežkári môžu naplno vychutnávať novú zimnú sezónu.
Aspoň podľa snehových správ a osobnej skúsenosti si to môžem právom myslieť. Počas týchto dvoch dní navštívili bežecké stopy v Kremnických vrchoch stovky bežkárov. Dnes som odhadoval počet zaparkovaných vozidiel na parkoviskách na Skalke krátko popoludní zhruba na 80. Keďže sú tu ešte v súčasnosti všetky zjazdovky mimo prevádzky, osádky týchto áut tvorili len bežkári. Aj z tohto počtu je jasné, že Skalka je obľúbeným miestom pre milovníkov tohto športu.
Včera bolo počasie ešte dosť nehostinné, fúkal silný vietor ale boli už upravené aj niektoré úseky tratí Bielej stopy. Zo severného okruhu časť ponad vysielač obchvatom po spodnú časť Václaváku a z južného okruhu po hrebeni cez Tri kríže až po Hostinec. Do sobotného rána pribudlo asi 10 až 15 cm nového snehu a do nedele pripadlo ďalších asi 5 cm prašanu. Celkovo je tak vo výškach od 900 do 1200 metrov cca 20 až 40 cm snehu. Podklad je tvrdý a tak pre klasikov sú dobré podmienky aj mimo upravovaných tratí. Snehu je pomerne dosť a tak nemusíte mať obavy, že si poškodíte sklznicu.
Za súčasných snehových podmienok by bolo možné upravovať aj ďalšie úseky. Či a kedy tak bude si musíme počkať.
Dnes, v nedeľu už bolo počasie lepšie, vietor zoslabol a fúkalo len na krátkych úsekoch na hrebeni. Drobne snežilo a odpoludnia už aj vykuklo slniečko, trate boli znovu upravené a tak po nočnom snežení boli takmer ideálne. Tradične ste si mohli perfektne zatrénovať od králickej zvážnice po sedlo Tri kríže. Všetci ktorí sa dnes vybrali na Hostinec boli sklamaní, že chata bola zatvorená, škoda.

Po trase severného okruhu ma zaujímala aj situácia pri stavbe novej reštaurácie na Peknej vyhliadke. V sobotu v týchto miestach vietor dosahoval silu víchrice. Na jednej z fotiek pod článkom je to možné vytušiť. V mieste stavby je priestor pre bežkárov v šírke asi 4 metre, trasa bola upravená ratrakom. Koniec hrebeňa je vyznačený tyčami, tvoria sa tam ako vždy veľké náveje zo snehu. Človek má pri silnom vetre pocit, že ho vietor odfúkne do Bystrice. Chcelo by to ešte urobiť plot alebo pevnú zábranu. Inak obchvat je trochu vylepšený, rozšírená prvá ľavotočivá zákruta, takže prechod by mal byť bezpečnejší.

Keďže nie je ešte zjazdárska sezóna, jediné miesto kde sa dalo najesť bol horský hotel Minciar. Je nepochybne neprezieravé, keď podnikatelia na kopci majú svoje prevádzky zatvorené hoci na bežkárskych tratiach boli počas víkendu stovky ľudí.
Žiaľ na Slovensku je bežecké lyžovanie ignorované aj z tohto hľadiska. Nesypú sa z neho peniažky tak ako pri zjazdároch.
Kto prišiel tento víkend do Kremnických vrchov určite neoľutoval, bežkárska sezóna sa tu začala už naplno. Pozrite si fotografie a prikladám aj link na krátke video, z ktorého je možno plastickejšie vidieť časť trasy zo sedla Tri kríže smerom na Skalku http://youtu.be/MOISTrrtCeY. Video si môžete pozrieť aj priamo na našich stránkach v sekcii Foto/Video.





Diskusia k článku (2 príspevky)

Karol, kludne to tu "zahlcuj" aj nadalej :-) Rad si precitam aj postrehy od inych bezkarov...
pridal Matobb dňa 19.12. 10:09  
A je vyratrakovana aj zvaznica na Horne Prsany.
pridal roboo dňa 20.12. 10:51