REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 17.1.2012 | Karol Kováč | Čítané 4615x | 11 príspevkov v diskusii
Biela stopa – 39. ročník diaľkového preteku Euroloppet je predo dvermi
Stav na tratiach Bielej stopy 10 dní pred pretekom

Začnem oznamom prebratým z oficiálnej stránky organizátorov preteku http://www.euroloppet.sk
„17.1.2012 15:00 h. Stav snehu na Skalke 125 cm (merané na Frajungoch v zavetrí). Nakoľko dnes bolo na mobile BS Trate množstvo nepríjemných telefonátov ohľadom úpravy bežeckých tratí, píšem niekoľko vysvetlení pre nezaineresovaných bežkárov. TJ Biela stopa nemá vlastný mechanizmus na úpravu tratí a je odkázaná na dodávateľa. K úprave bežeckých turistických tratí (Severný a Južný okruh) máme len poradný hlas. Nemalú úlohu zohrávajú prirodzene financie, zmluvy a priority. Štadión R. Čillíka, inlinovú dráhu a pretekové trate (FIS 5km), kompletne upravuje a zabezpečuje Mestský klub lyžiarov (MKL). Momentálne hľadáme spôsoby a možnosti ako upraviť trate aj pre víkendom.

Viktor Halíř“

Toľko správa o stave a úrovni príprav tratí od manažéra preteku, predsedu organizačného výboru 39. ročníka BS na webovej stránke Bielej stopy.

V Kremnických vrchoch sú ideálne snehové podmienky, toľko snehu tu nebolo od roku 2006 a niekoľko rokov dozadu sa organizátori borili s problémom jeho nedostatku. Teraz, keď za týždeň naváľalo okolo 80 cm a do preteku možno ešte niekoľko desiatok centimetrov pribudne, nevie vlastne organizátor, či sa pretek vôbec uskutoční pre veľké množstvo snehu. To som samozrejme trochu pritiahol za vlasy ale zo situácie, ktorá nastala mi to tak vychádza. Bol by to unikát v histórii diaľkových behov, ak by toto bol dôvod pre neuskutočnenie preteku. Iste aj to by sa mohlo reálne stať ak by skutočne napadlo v krátkej dobe extrémne veľa snehu v spojení so silným vetrom. Príroda dokáže byť niekedy silnejšia ako ľudia. O situácii, ktorá je ale teraz sa to však povedať nedá. Takéto množstvo snehu je v týchto končinách bežné.
Takže zhrňme si to. Teraz, keď sa počasie trochu upokojilo a prišli tuhé mrazy, bolo potrebné vrstvu snehu utlačiť aby mohla vytvrdnúť. Nedá sa, nie sú peniaze! Bodka. Či výkričník? Iste, je to realita.
Bežkári frflú, sú nespokojní, nadávajú, že sa nedá trénovať a seriózne sa pripraviť na skutočne jeden z najťažších diaľkových behov v Európe. Štátne orgány nezaujíma nejaký masový zimný šport, Gorila potrebuje banány... Sme v predvolebnom období, čo tak nazvať trasu severného okruhu napr. TRASA SDKU-DS a južného TRASA SMERU-SD. Trochu som zažartoval ale to by sa banány, pardon peniažky na úpravu tratí našli. No teraz je už neskoro, niekde marketingoví manažéri urobili chybu...
Zmluva Mesto Kremnica-Skalkaaréna-Biela stopa už neplatí? Alebo platí iba vtedy keď nesneží? Nepočítajú organizátori aj s tým, že trate bude treba pred pretekmi upraviť aj viac ako 5 krát? Mali pripravený finančný rozpočet na takýto variant? Čo sponzori? Štátne inštitúcie, ktorým by malo záležať na zdravom národe.
Aj na tomto serveri sa rieši otázka spoplatnenia upravovaných tratí, všetci rozumne zmýšľajúci ľudia vedia, že nič nie je zadarmo a sú ochotní za trate platiť. Ale nie formou pokladničky na dobrovoľné príspevky alebo formou organizovaných zbierok. Treba zaviesť systém, rozumnú cenu a zabezpečiť úpravu aspoň základných okruhov.
Dá sa vôbec v takýchto slovenských pomeroch organizovať podujatie takéhoto rangu?
Uvidíme 28. januára. Či sa budeme brodiť v polmetrovom snehu a hovoriť si, že teraz už skutočne naposledy alebo sa organizátorom podarí rýchlo túto situáciu riešiť.
Držím im palce, lebo ďiaľkové behy na lyžiach mám rád a aj keď ich je vo svete množstvo, doma je doma!
Vo fóre je k 39. ročníku Bielej stopy otvorená téma:
http://www.bezkar.sk/forumbezkar/viewtopic.php?f=24&t=55


Fotografie sú z minulého týždňa, odvtedy pribudol sneh a zavialo trate.





Diskusia k článku (11 príspevkov)

Ja samozrejme nevidím do všetkých vzťahov a súvislostí v spojení s úpravou tratí na Skalke, ale tento oznam pána Halířa ma dosť zarazil. Predsa TJ Biela Stopa ako organizátor preteku musí mať dopredu zabezpečenú úpravu tratí aj v prípade, že napadne veľké množstvo snehu, ako je tomu (našťastie) túto sezónu. Ako píše Karol, musia rátať minimálne s piatimi úpravami pred pretekom. Podľa mňa týždeň, dva pred pretekom by už mal byť stav tratí v réžii TJ. Však preto všetci platíme štartovné a z toho by sa to malo zabezpečiť. Alebo od sponzorov, no to však mňa ako účastníka behu nezaujíma, ja platím štartovné tak predsa v preteku v behu na lyžiach je pre mňa perfektný stav trate samozrejmým očakávaním. Pokiaľ TJ nevlastní ratrak, tak musí rátať s prenájmom iného, na Skalke je ich viacero. Ja som včera v mojej správe z Králik práve preto spomínal ideálny stav trate (že je široká, vymrznutá), pretože viem, že organizátori Bielej Stopy to čítajú a myslel som, že ich inšpirujem a dnes toto...Bys
pridal Matobb dňa 17.1. 18:38  
Bystrická Stopa je tento týždeň, ale trate sú upravované často a aj priestor štartu na Pršanoch bol upravený už min. týždeň. Nechcem tu ale písať nejaké katastrofické scenáre, verím, že organizátori to všetko nakoniec zvládnu a všetci budeme spokojní...
pridal Matobb dňa 17.1. 18:39  
V žiadnom prípade ani ja nechcem maľovať čerta na stenu ale ak sa teraz to množstvo snehu neutlačí, pretekári sa budú brodiť v hlbokom snehu a nadávať na organizátorov. Tí sa zasa budú vyhovárať na množstvo nového snehu. A presne o to ide. Trate pre voľnú techniku je potrebné priebežne upravovať aby taká situácia nenastala.
pridal Karol dňa 17.1. 18:52  
Zmluva platí, pre Vašu informáciu bod 3.2: "Upravovanie lyžiarskych tratí bude prevádzané podľa aktuálnych snehových podmienok tak, aby lyžiarske trate boli upravené pred každým víkendom, ako aj pred inými dňami pracovného voľna." Nakoľko snežilo v pondelok, má snežiť aj v utorok, aj v stredu, aj vo štvrtok, aj v piatok, aj v nedeľu atď., podľa povinností zo Zmluvy vyplývajúcich je aj po dohode s TJ Biela stopa najvhodnejšia úprava v piatok v priebehu dňa, Sever veľkým ratrakom (nad rámec pôovodnej dohody), Juh malým ratrakom, možno 2x kvôli rozšíreniu tratí na miestach kde je to možné. Všetko naviac je na našej dobrej vôli resp. ako príprava na pretek na objednaní od organizátora. Maximum čo môžeme urobiť je to, že zajtra v priebehu dňa pošleme ratrak prejsť 1 vybraný úsek - aby bol "kľud". V úvahe je Skalka-Hostinec-Skalka, ak si myslíte, že by to malo byť niečo iné, napíšte na info@skalkaarena.sk a zoberieme to do úvahy. Nevidím v zmysel v diskusii s naladením ako v článku. Spoplatnenie určite bude, nie dobrovoľné, nato naozaj ako národ nie sme ešte vyspelí, dokazujú to mnohé skúsenosti zo života. Postupne bude všetko, treba chciet - my chceme, treba robiť - robíme, treba vydržať - tak vydržte. A píšte konštruktívne reálne návrhy a podnety, budeme len radi. Kritizovať vie každý, ale pozerať sa dopredu a riešiť veci smerom k lepšiemu to je už o niečo ťažšie.
pridal Skalkaarena dňa 17.1. 23:02  
Pán Hyža, nepáči sa Vám tón článku. Ja v ňom reagujem len na správu, ktorú zverejnil organizátor preteku na stav, ktorý je v úprave tratí. Nekritizujem ani Vás a ani organizátora Bielej stopy, kritizujem systém, ktorý neexistuje nikde v Európe pri organizovaní preteku takéhoto rangu. Všade sa nájdu sponzori, štátne inštitúcie, médiá, ktoré ťahajú za jeden povraz a podporujú takéto podujatia. U nás, na Slovensku je to ale inak. Až je obdivuhodné, že sa každý rok darí tento pretek uskutočniť. Som ďaleko od toho, aby som Vám ja určoval, ktorú časť trate máte upravovať. Chcel som poukázať len na to, že ak sa toto množstvo snehu neutlačí, na preteku to bude oráčina. Budem veľmi rád ak nájdete riešenie a pripravíte po dohode s BS trať na takej úrovni akú takéto podujatie vyžaduje. Držím Vám palce, veď takéto snehové podmienky už neboli na Skalke dlhé roky.
pridal Karol dňa 17.1. 23:25  
Súhlasím s Karolom. Tón článku je adekvátny situácii panujúcej na Skalke. Som autorom jedného zo včerajších "nepríjemných" telefonátov na mobil BS Trate. A nebol príjemný ani pre mňa. Čeliac realite neupravených tratí, aké som zažil v nedeľu (15.1.) som len chcel poznať dôvody prečo sa trate neupravujú. Dozvedel som sa len, že TJ BS za nič nemôže a že sa mám sťažovať niekde na mestskom úrade. A ešte som dostal radu, aby som na mobil BS Trate už radšej nevolal. Asi som nebol prvý dotieravec a dotyčný pán už mal nervy v kýbli. Beriem, každý občas vypení. V takom prípade nech ale radšej dvíha telefón niekto trpezlivejší. Ak ide o službu pre verejnosť, mala by takáto služba byť voči verejnosti (obzvlášť tej nezainteresovanej) priateľská. Viac ako priebeh telefonátu ma však štval dojem, ktorý vo mne zanechal. Mám pocit akoby TJ BS na všetko rezignovala a čaká, až sa veci okolo nej samé vyvŕbia. Citujem ešte raz pána Halířa: "TJ BS nemá vlastný mechanizmus na úpravu tratí a je odkázaná na dodávateľa. K úprave bežeckých turistických tratí (Severný a Južný okruh) máme len poradný hlas. Nemalú úlohu zohrávajú prirodzene financie, zmluvy a priority." Z toho mi vychádza, že TJ BS by možno mala prehodnotiť zmysel svojej existencie. Ak nie je v jej silách ovplyvniť situáciu na Skalke, je tak akosi zbytočná. Áno, som len obyčajný, neinformovaný bežkár a preto sú moje závery určite nesprávne. Ale nie je to tak úplne moja vina. Len informovaný človek má šancu správne reagovať. Pán Hyža píše: "Postupne bude všetko, treba chcieť - my chceme, treba robiť - robíme, treba vydržať - tak vydržte". Ak ale chcete aby sme vydržali, tak nás včas informujte. Nie až keď dotieraví nespokojenci zahlcujú informačnú linku. Dajte vedieť, akým problémom TJ BS čelí a aké navrhuje riešenia. Verím tomu, že to je ten najlepší spôsob ako získať podporu verejnosti. A s podporou možno príde aj záujem interesovať sa a ponúkať ďalšie riešenia a pomáhať vyvíjať tlak na, tých ktorí majú v rukách nitky.
pridal benito dňa 18.1. 16:23  
Priatelia nedá mi nezapojiť sa do tejto debaty. Od začiatku zimy behám len na Skalke. Nedal som dopustiť na zainteresovaných v úprave tratí (teraz z pozície návštevníka nemám na mysli nikoho zo spomínaných zmluvných strán, ale skrátka tých dobrých ľudí, ktorí nám upravovali trate). Posledný týždeň a hlavne víkend ma však trochu prebral. Čo už asi všetci vieme okruhy spravené neboli, našťastie aspoň skuter prebehol trate v lese, čo je ale pri takom intenzívnom snežení málo. Tiež som si vymenil pár slušných telefonátov s p. Halířom, pretože mám rovnaký záujem ako vy, trénovať pred Bielou stopou na okruhoch Bielej stopy. Samozrejme som z tohto stavu smutný a sklamaný, ale východisko musia nájsť zainteresované strany (mám však pocit, že tých strán je veľa). Potom sa stáva naozaj to, že mnohí, ktorí by radi prispeli na úpravu tratí doma, idú radšej trénovať na Panorama Loipe (mimochodom dnes som ich tam stretol asi osem) a platia von. Z debaty vyplýva, že ratraky sú, ľudia sú, záujem je...ak nejazdia, tak asi nie je peňazí na prenájom, palivo a pod, lebo iný dôvod, prečo čakajú v garáži ma nenapadá...a sme zase pri peniazoch. Verím a strašne to organizátorom prajem, aby pre tento rok čo najskôr vymysleli núdzový scenár ako zabezpečiť úpravu tratí a pre budúcu sezónu našli optimálny mechanizmus spoplatnenia, či ďalšieho zabezpečenia zdrojov na ich úpravu
pridal robertberes dňa 19.1. 13:14  
Ako to robia inde ?!? V ČR vytvoria záujmové subjekty ( šport. oddiel, mesto apod. ) OPS = Obecne Prospešná Spoločnosť. Riaditeľka - väčšinou je mladá dáma. Keď nemá silikony aj v hlave, tak sa celkom darí získavať finančné prostriedky na Obecne Prospešnú činnosť. Je to boj, lebo drobné chýbajú všade, ale dá sa. Možno raz držitelia peňazí pochopia, že je lkepšie mať národ v prírode a na športoviskách, ako mať 3 x súťaž Miss, preplnené Markety a finacovať "úspešné" športy ako je trebárs Futbal. Ten - a mnohé iné sú len cukríkom pre primitívne masy už do Ríma. Chlieb a hry. Zdravie národa je na vedľajšej kolaji. Čo na to naše MŠkolstva, Zdravotné poisťovne ako potencionálny sponzori a ďalší ???
pridal Petrraft dňa 23.1. 13:33  
Rozhodol som sa aj ja pridať pár slov. Je to už 15 či 20 rokov, čo ma kamaráti prvý krát zobrali na Bielu Stopu a bežal som po upraveneje trati. To bola paráda. Odvtedy som toho už pobehal veľa a je mi jasné, že u nás doma to až taká paráda nieje. Podmienky na bežecká lyžovanie sú na Slovensku mizerné, ak to, čo tu máme, môžeme vôbec nazvať podmienkami. A tým nemyslím len nás amatérov a Bielu stopu, ale žiaľ aj reprezentáciu a mládež. Opravte ma prosím, ak sa mýlim. Situácia bežeckého lyžovania u nás je podľa môjho názoru najhoršia z okolitých štátov, ďaleko pred nami sú Češi aj Poliaci. Porovnanie s Rakúskom, Nemeckom, Francúzkom, Švajčiarskom,..., ani nie je možné. Prečo je to tak a čo sa s tým dá robiť. Keby to niekto vedel, už by sa to dávno podarilo vyriešiť. Ja si myslím, že rozdiel medzi SR a ostatnými spomínanými štátmi je hlavne v množstve goríl a v tom aké sú nenažrané. Peniaze nie sú tam, kde by podľa nás mali byť. Čo by sme mohli spraviť pre zlepšenie situácie? Napadá ma jedna možnosť. Mohli by sme využiť súčasnú politickú situáciu. Za týždeň, ktorý ostáva do BS pripraví skupina odborníkov otvorený list s otázkami či požiadavkami na príslušné inštitúcie, ako napríklad vláda, Ministerstvo školstva, všetky politické strany kandidujúce vo voľbách, a na BS sa pod túto "výzvu" podpíšu účastníci a dobrovoľníci. Prostredníctvom médií list zverejníme, počkáme na odpovede a podľa toho budeme voliť. To je jediné riešenie, ktoré máme a podľa môjho názoru stojí za zamyslenie. Lebo predstava, že sa situácia zlepší sama, alebo pomocou nejakých príspevkov je veľmi naivná. Treba však premyslieť celý systém fungovania. Aby sa nestalo, že budeme zháňať financie od sponzorov, platiť príspevky a namiesto upravených tratí, budeme mať ďalšie tučné gorily. Určite viete ako dopadli príspevky na mnohé športové podujatia. Napríklad zimná olympiáda sluchovo postihnutých v Tatrách, či dostavba biatlonového areálu v Osrblí. Napíšte komentár, alebo pridajte lepší nápad.
pridal JOHKZA dňa 19.1. 22:47  
Iste zaujímavé názory. V článku som narážal na to, že je pred voľbami a táto skutočnosť by sa dala šikovne využiť. Pred pár rokmi sa chodili politici ukazovať aj na Bielu stopu. Nepochybne v čase preteku bude na štadióne koncentrovaných niekoľko stoviek pretekárov a divákov. Napriek tomu si asi žiadna politická strana nevšimne, že sa tu koná podujatie európskeho významu v bežeckom lyžovaní.
pridal Karol dňa 19.1. 23:45  
Očakával som, že sa do diskusie zapojí aj niekto od organizátorov Bielej stopy a objasní nám bližšie situáciu. Komunikácia s verejnosťou však akosi viazne. Ani na stránke BS nie sú ďalšie informácie ako vyzerá príprava na podujatie. Len strohé informácie z ktorých jedna hovorí, že pred víkendom budú komplet upravené okruhy. Tak treba veriť organizátorom, že to zvládnu a užijeme si pretek na dobre upravených tratiach. Postrehol som ešte jednu zmenu a tou je skutočnosť, že nedeľný pretek voľnou technikou sa pôjde na južnom okruhu. Aspoň podľa mapky to tak vyzerá, popis tratí zostal pôvodný. Komlexnejšie sa príprave a priebehu preteku BS venujeme aj v našom fóre, odkaz je na konci článku.
pridal Karol dňa 20.1. 14:13