REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 21.1.2012 | Karol Kováč | Čítané 3668x | 3 príspevky v diskusii
39. ročník diaľkového behu na lyžiach EUROLOPPET- Biela stopa
Skalka pri Kremnici 28. a 29. Januára 2012

Už budúci víkend sa uskutoční najväčšie podujatie v diaľkových behoch na Slovensku zaradené do seriálu Euroloppet – Biela stopa. Hlavným organizátorom podujatia je TJ Biela stopa Kremnica. Nebudem sa tu rozpisovať o histórii podujatia ale chcel by som zhrnúť všetky dôležité informácie pre tých, ktorí sa chcú preteku zúčastniť či už po niekoľký krát, alebo sa rozhodli absolvovať ho v tomto ročníku prvý krát vo svojej kariére. Informácií totiž nikdy nie je dosť.
Väčšinu informácií čerpám a mapky sú použité z oficiálnej stránky organizátora preteku http://www.euroloppet.sk a pridám aj vlastné skúsenosti.

Pretek má vypísané tri trate. V sobotu sa pobeží voľnou technikou trať 25 a 45 km. V nedeľu bude potom na programe pretek klasickou technikou na trati 25 km. Profil tratí patrí medzi najťažšie v rámci diaľkových behov. Najmä časť nazvaná Severný okruh BS je veľmi náročná, keď sa z výšky 1220 metrov pretekári dostanú na najnižší bod trate Širokú – chata Obrázok, ktorý leží vo výške 890 metrov. Potom je už profil trate tvorený prevažne stúpaním s niekoľkými krátkymi úsekmi klesania s možnosťou trochu nabrať sily a oddýchnuť si. Južný okruh je trochu profilovo menej náročný aj keď stúpanie pred Slobodným a potom hlavne na chatu Hostinec je tiež poriadne tvrdé. Najmä, keď už máte v nohách 35 km. Podľa najnovších informácií na stránke BS, by sa mala nedeľná klasika bežať na Južnom okruhu BS. Mapky a profil tratí sú na obrázkoch.

Na Skalke sú po mnohých rokoch improvizovania s traťami ideálne snehové podmienky na uskutočnenie preteku v základnom kurze, to znamená kompletný severný a južný okruh BS. Organizátori tak môžu upraviť trate v dostatočnej kvalite a šírke. V Kremnických vrchoch je v súčasnosti vyše metra snehu a do pretekov môže ešte pribudnúť 20 až 50 centimetrov nového.
Ak vyjde súčasná prognóza počasia, tak v utorok by sa mala skončiť dlhá perióda sneženia a na horách by malo prituhnúť. Aj výhľady na dni preteku sú priaznivé, keď by už malo byť bez zrážok a teploty aj cez deň pod bodom mrazu. Takže kto ste sa ešte nerozhodli absolvovať tento náročný pretek, podmienky priam lákajú aby ste tak urobili. Je možné samozrejme čakať až do konca týždňa ako sa nakoniec počasie vyvinie.

Registrovať sa môžete aj v deň preteku ale to si musíte priplatiť 9 € na dlhú a 4 € na krátku trať k štartovnému, ktoré je dnes, týždeň pred štartom 40 € na dlhú a 35 € na krátku trať. Majitelia pasu EUROLOPPET majú zľavu na štartovnom 20%. Registrácia bude na rozdiel od minulého roka prebiehať v ZŠ na ul. P. Križku. Školu nájdete oproti známej predajni pre bežkárov a cyklistov Cyklo Santé. Mapku nájdete medzi priloženými obrázkami.
S dopravou na Skalku a parkovaním to nie je najjednoduhšie. Kto chce prísť až hore vlastným autom odporúčam mu privstať si a prísť do miesta štartu najmenej dve hodiny pred štartom. Skúsenosti s dopravou, ktorú organizuje Biela stopa nemám ale je možné využiť aj tento autobus z Kremnice. Odpadne vám tak starosť s parkovaním. Autá totiž parkujú aj na ceste niekoľko km pred štadiónom. Vyznačené parkoviská a organizácia na štadióne je tiež v priloženom obrázku.

Už niekoľko rokov je ako základňa pred a po štarte využívaná hala Relax centra. Tu je sústredený všetok servis pre pretekárov. Šatne, občerstvenie, registrácia a v neposlednom rade aj možnosť v teple vyčkať pred štartom. Občerstvovačky a značenie tratí býva už v posledných rokoch na patričnej úrovni. Pre tých, ktorí idú pretek prvý krát však odporúčam vziať si so sebou niečo na pitie a nejakú tyčinku či iný prípravok na doplnenie energie. Klasikom potom samozrejme aj nejaký ten vosk a potrebné náradie pri problémoch s netrafením mazania. Mazacie servisy pokiaľ viem na trati nie sú.
K preteku Biela stopa je aj v našom fóre http://www.bezkar.sk/forumbezkar/viewtopic.php?f=24&t=55 otvorená téma, kde si môžeme vymieňať informácie a skúsenosti.
Diskutovať je možné samozrejme aj tu pod článkom, kde budem aj ja pridávať najnovšie informácie alebo zmeny.

Teraz už len treba popriať usporiadateľom a všetkým, ktorí pripravujú 39. Ročník Bielej stopy aby s úspechom zvládli prípravu a priebeh tohto náročného podujatia a aby ani počasie neskomplikovalo túto ich snahu.

So všetkými sa teším na stretnutie a na, dúfam vydarený 39. ročník Bielej stopy.





Diskusia k článku (3 príspevky)

Ja len dúfam Karol, že máš pravdu s tým počasím, lebo pri dnešných podmienkach by ten pretek dopadol ako Jizerka. Bol som dnes skúsiť severný okruh, pretože som vedel, že bude upravené...príroda sa však znovu pohrala, v noci pripadlo pár centi snehu a keď som sa spustil povedľa zjazdovky na okruh, celú cestu po Václavak som váhal, či sa otočiť. Našťastie som zabojoval, nebolo to ideálne, ale od Širokého (menej tam snežilo) okolo Vlčieho vrchu bolo celé stúpanie veľmi príjemne, široké, lyže sa nezabárali, akurát to bolo pomalšie. Ak však sneženie ustane, primrzne a organizátory budú jazdiť s ratrakom každý deň, aby sa to ubilo a sadlo,mohlo by to byť perfektné. Všetkým prajem do preteku rýchle lyže a úspešne dokončenie.
pridal robertberes dňa 21.1. 20:54  
Vyzerá to stále dobre, v utorok by malo sneženie ustať a na víkend sa má vyčasiť ( hmla na Skalke sa však vylúčiť nedá ) a snežiť by už nemalo. Budem aj pod týmto článkom upresňovať prognózu počasia na víkend.
pridal Karol dňa 21.1. 20:55  
Podľa prognóz počasia na Skalke pripudlo ďalších niekoľko desiatok cm snehu a ak sa prúdenie vzduchu radikálne nezmení, čo je málo pravdepodobné, sneženie na dlhšiu dobu skončilo. V strede týždňa sa očakáva zosilnenie mrazov, utíšenie vetra a cez víkend by malo byť takmer bezvetrie, zmiernenie mrazov a hlavne bez sneženia. Takže po oba víkendové dni veľmi priaznivé počasie s teplotami po celý deň pod nulou.
pridal Karol dňa 23.1. 23:26