REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

| 30.1.2012 | Peter Brečka | Čítané 3160x | 18 príspevkov v diskusii
Biela stopa
Možno dačo na zamyslenie

BS bolo komorné "predstavenie". Pri tak nízkom počte štartujúcich by nemal byť problém všetko perfektne zvládnuť. Je skvelé sa v teplej hale prezliecť bez veľkej tlačenice, odložiť vrecia s vecami v teplom priestore a po skončení pretekov si ich obliecť nezmrznuté. Snáď ešte lepšie umiestniť obchodné stánky, aby bolo možné pridať viac lavíc. Občerstvenia bolo dosť a výber bol aj v hale po skončení, jedlo v kremnických školách s dostatkom miesta bolo naozaj super. Pretekár to s týmito nárokmi určite nepreháňa, ale toto všetko poteší. Aj plaketka s uvedeným ročníkom pretekov do ruky po dorazení do cieľa. Na tieto uvedené veci taká Jizerská nemá, tam sa snažia nabaliť čo najviac štartujúcich, ale služby sú biedne. Ten, kto sa prezliekal v stane nad štartom a jedol v stoji ten mízerný guľáš, mi dá zapravdu.

Ale je tu na BS niečo, čo je obzvlášť nedotiahnuté a nehovorí sa o tom. Je to spôsob štartovania. Je podivné, keď pretekár dostane číp a potom stojí viac ako 10 minút pri vstupe do koridoru, konkrétne tretieho, kde dievčatá odfajkúvajú zoznam. A po výstrele sa všetky vlny zlejú do jednej a ak ste v tretej vlne a nepostavili ste sa mrznúť pol hodiny pred štartom, tak desať minút idete na Mýtny vrch vo vláčiku, ktorý raz ide a raz zas nie - ale pozor, čas Vám beží!! Nuž ak si pretekár nekúpil euroloppet pas a podľa divnej regule má menšiu šancu štartovať v druhej vlne bez ohľadu na výkonnosť, tak mu nič iné ani nezostáva. Preukazy už v tomto štáte v neblahej minulosti platili a teraz tento obmedzený pohľad zaradil euroloppet do športu. Takže kupujme všetci pasy, budeme potom spolu v jednej veľkej druhej vlne!! Smiešne.
Ak už nemožno oddeliť pretekárov na dlhú a krátku trať, prečo nie je možné pretekárov zaradiť podľa dosiahnutých výsledkov a pustiť ich na trať vo vlnách po stovkách hoci len s dvojminútovou medzerou? Veď časový snímač by kľudne mohol byť 200-300 m za rozbehom. Tam by tá stovka pretekárov už prišla natiahnutá a každý by mal svoj odmeraný čas. Ale čípy zrejme neslúžia pretekárom, ale len organizátorom. Čo tak prilepiť na ne upozornenie " Slúži len pre organizátorov"? Úplná spravodlivosť na štarte sa asi dosiahnuť nedá, aj na Jizerskej po pol hodine možno dobehnúť obéznych pomalých ľudí z predchádzajúcich vĺn, zrejme kamarátov organizátorov. To čo sa každoročne na BS opakuje je naozaj dosť podivné, čo keby sa zástupcovia euroloppetu namiesto fabrikovania ďalších a ďalších preukazov pozreli na to, ako ten štart vlastne prebieha? A čo tak si to z konca tretej vlny vyskúšať na vlastne koži?

BS je náročný pretek, chce to poriadnu prípravu. Je ale zaujímavé, že je snaha naťahovať počet kilometrov. Prečo nedodržať maratónsku trať a čiastočne už aj tak náročnú trať zmierniť? Viem si prestaviť, že by prišlo viac pretekárov a ubudlo by tých, ktorí postávajú na okraji a snažia sa zbaviť kŕčov v nohách. Myslím, že k "šťastiu" stačí výbeh serpentínami popri zjazdovke a neskôr na Hostinec, samozrejme, ak sa niekomu málilo okolo Vlčieho vrchu.

Je komplikované porovnávať preteky s rozdielnym počtom pretekárov, napr. Jiz50, Banskobystrickú stopu a BS Kremnica. Ale predsa je tu pretek, ktorý sa organizačne podobá na BS, je to Bedřichovská 30-tka. Nie v náročnosti trasy, ale v počte pretekárov.

Stále sa teším na nový ročník BS, je to výzva a každý rok očakávam, že sa organizácia pohne vpred, snáď to raz vyjde. <br><br><br><br><br><br>




Diskusia k článku (18 príspevkov)

Peter, chcel by som odpovedať na dve veci o ktorých sa zmieňuješ. To ,že majitelia Euroloppet pasov majú takúto výhodu ,nie je rozhodnutie organizátorov Bielej Stopy . Je to rozhodnutie vedenia EUC , že majú 2 štart. koridor ,resp . Euroloppet starting block a takto sú tam aj výkonostne slabší účastníci My a aj ostatní organizátori Euroloppet pretekov to musia rešpektovať . Druhý problém.Prečo sa na Bielej Stope neštartuje po vlnách ? Už som to raz vysvetloval tu na tomto webe.Máme na severnom okruhu niekoľko kilometrov trate /Skalka- Václavák /po ktorej sa pretekári aj vracajú zpäť na Skalku. Prvý pretekári sa s tými poslednými stretávajú niekde pri Gergelyho tuneli . Sú to už len naozaj tí úplne posledný oneskorenci ,čo viacmenej len kráčajú na lyžiach ale dá sa tento obojsmerný beh zvládnuť . Vie si niekto vôbec predstaviť ,ako by to na severnom okruhu vyzeralo ,keby sme štartovali po časových úsekoch niekoľkých minút ? Uznáte ,že je to jednoducho nemysliteľné.To by sme mali asi na celom okruhu obojsmerný chaos. Našou snahou bolo aby sme na sever.okruhu mohli ísť s traťami ešte ďalej ,aby sme získali viac kilometrov a, pretekári by sa tak vôbec nestretávali a dalo by sa štartovať s miernymi čas.odstupmi . Ale nebolo nám vedením mestských lesov Kremnica vyhovené, takže musíme štartovať len týmto spôsobom ako doteraz . Takže nie sú to ,,čipy pre organizátorov ,, Snažíme sa nájsť alternatívu ktorá by tento problém vyriešila. Viliam Michalech
pridal Viliam dňa 30.1. 15:17  
Viliam, myslel som zástupcov euroloppetu z EUC, neupresnil som. Je mi jasné, ze odtiaľ vietor fúka. Skúsme teraz takúto štartovnú alternatívu: Pretekári majú čípy, su odštartovaní po 100 ľuďoch . Po 200 m nabehne časomiera a následné vlny vyrazia s odstupom 2 minút, napr. ďalších 5 vĺn, čiže posledný pretekár po 10 minútach. Pretek urobíme ľudskejsí, kratší, nepotiahneme ho na Mýtny vrch, ale ho skrútime skôr okolo štadióna pre získanie motivácie od divákov a šup dole po serpentínach. Doraziť na koniec Václaváku by mal každý do 40-50 minút / odhadujem/, to by mohlo stačiť. Osvetlený okruh nad štadiónom môžeme pridať na záver. Celkovo pretek obmedziť na 42-43 km. Teším sa na odpoveď.
pridal peterbr dňa 30.1. 16:38  
ahojte, ja by som to vyriesil takto: 25 - by som pustil o 20 minut skor 4 km a odchod na juzny a hlavny pretek potom v pohode - smer severný okruh - skuste sa vyjadrit :-)
pridal ondro3232 dňa 30.1. 19:24  
Ondro, aj to je alternatíva, ale keď sa pozrieš na časy, tak uvidíš, že niektorým severný okruh trval aj 3 hodiny, takže by ten južný zrejme tiež nestihli a elita by mala rozbitý / vypluhovaný/ terén. ešte som zabudol dodať, že prvú stovku treba rozdeliť na alitu cca 20 kusov a zostávajúcu časť 80 ľudí od nich vizuálne v priestore rozbehu oddeliť o cca 30 metrov. Pri počte všetkých pretekárov okolo 500-600 by 25- kári nevadili, len ich treba výkonostne čo najlepšie zaradiť. Predbiehať v natiahnutej rade 100 ľudí sa už celkom dá. Dôležitý je ten premárnený čas po štarte, ktorý sa nedá dohnať a tiež všetky tie kolízie, ktoré často vznikajú.
pridal peterbr dňa 31.1. 9:06  
Peter, úvah ako ťahať jednotlivé trasy, ako štartovať, nebude nikdy málo. Problém je v tom, že každý rok sú iné snehové podmienky a tak nalinkovať presne ako budem ťahať trasu je dopredu prakticky nemožné. Vráťme sa ale k tomuto ročníku. Organizátor zrejme ťahal trasu FT na Mýtny vrch preto, aby roztiahol pole pretekárov pred nebezpečným zjazdom na obchvate zjazdovky. Tak potom na Václaváku sme mali za sebou cca 8 km. Najslabším skutočne trvalo asi hodinu, kým boli v týchto miestach. To sa už najrýchlejší vracali späť a tak by skutočne teoreticky mohla vzniknúť kolízia v esíčkach na obchvate ak by poslední štartovali v odstupoch. Alternatíva neťahať trasu až na Mýtny vrch prináša zasa nebezpečenstvo, keď by bolo pole ešte pohromade na obchvate. Takže každý variant má svoje nedostatky a zákonite aj svojich odporcov. A čo sa týka merania čistého času individuálne každému pretekárovi. Je to technicky náročné. Pole nesmie byť široké, aby koberec stačil zachytiť každý jeden čip. Pri štarte po vlnách by sa to dalo zorganizovať tak, že by jednotlivé vlny štartovali s oneskorením ( 2 min. by úplne stačili ) a štartovný čas by bol presne o tieto 2 min. posunutý pre všetkých v príslušnom koridore. Takto to funguje všade. Nikde na masových štartoch, aspoň čo ja viem, sa nemeria čistý čas od štartu individuálne každému pretekárovi.
pridal Karol dňa 31.1. 10:48  
Karol, minimálne na Jizerskej 50 sa takto meria. Tam idú vlny (tento rok ich bolo 8) vzhľadom na malý štadión po štarte z pozdĺžnych koridorov na plochu peši s lyžami v ruke a čas sa spustí každému individuálne až po obutí lyží a prejdení cez štartovaciu bránu s meracím kobercom pri východe z plochy štadióna. Výnimkou je prvá vlna Elite, ktorá štartuje naraz výstrelom. Štadión v Bedřichove je veľkosťou asi ako Skalka a na štarte bolo 4500 pretekárov.
pridal Jano dňa 31.1. 13:21  
Karol, rozumiem, prečo sme šli na Mýtny vrch. Veď práve preto to treba odštartovať vo vlnách a skrátiť pred serpentínami, aby aj pomalí došli včas na Václavák. To, čo by sa skrátilo na južnej strane po štarte, by sa pridalo pred cieľom. Aj v minulosti, keď bolo málo snehu a trať bola hlavne na severnom okruhu a bola aj kratšia, by časomiera nič nepokazila, naopak. Podľa mňa aj Bedřichovská 30 tka sa meria individuálne, chodí tam okolo 500 pretekárov. Určite by sa dali aj odrátať dve minúty, ale nech sa to potom vymyslí tak, aby sa nečakalo pri vstupe do koridorov. Podľa mňa je význam štartovnej časomiery okrem presného času aj v tom, že "odsúhlasí" pretekára na štarte, aby ho nenapadlo "číhať" niekde na trati :-)))
pridal peterbr dňa 31.1. 14:39  
Navrhujem všetkým, ktorí majú záujem vyjadriť svoj názor na skončený 39. ročník Bielej stopy aby sa zapojili do diskusie v našom FÓRE v téme http://www.bezkar.sk/forumbezkar/viewtopic.php?f=24&t=136.
pridal Karol dňa 31.1. 16:24  
Trochu mimo tému. Ak má niekto z čítajúcich nejakú fotogalériu, video z 39. ročníka BS, ktoré nemajú stupeň utajenia, podeľte sa prosím. Myslím že mnohých to poteší, tí šťastnejší sa tam istotne nájdu. ďakujem.
pridal igorva dňa 1.2. 13:11  
Igor pozri sa na www.ivancillik.eu .Je tam už fotoreportáž zo Soboty a bude tam aj Nedeľa . Viliam
pridal Viliam dňa 1.2. 19:30  
Viliam srdečná vďaka. Pri sledovaní - ako by som znovu pretekal :o))) A pozdrav pre p. Čilíka. Skvelá práca
pridal igorva dňa 1.2. 20:06  
https://picasaweb.google.com/115330571404484143760/39BielaStopa2012
pridal jaroslav dňa 4.2. 19:52  
Trocha na tému nedeľňajšieho preteku klasikov na 25 km. Jazdím iba klasiku, a prišiel som na Skalku už v piatok. Na moje sklamanie som v celom stredisku nenašiel ani meter strojovej stopy. Všetko boli samé skejtové diaľnice. Stopa bola natiahnutá až tesne pred pretekmi. Ide mi o to, že aj ostatní klasici by privítali nejaký mini okruh, alebo úsek na ktorom by sa dalo potrénovať ešte pred pretekmi. Ináč samotná trať-stopa v neďeľu si u mńa zaslúžila najvyššiu známku kvality a zároveň chcem vyjadriť názor, že je jednoznačne vhodnejšou alternatívou viesť klasiku práve južným okruhom a nie severným, ako bolo pôvodne zamýšľané. Cestou domov sme sa v osádke auta stretli traja mnohonásobní víťazi vo svojích kategóriach, medajlisti a medzi nimi ja, povedzme nosič vody v cyklistickom žargóne. Debaty sa točili okolo výberu tratí, všeobecne. Do skejtarského preteku sa nevyjdrujem, nejazdím to, pripomienok kolegov tu je dosť. Klasika je však moja parketa a tu sa aj skúsení kolegovia vyjadrili, že hľadať náročnejšiu trat ako bola tentoraz, by bol zo strany usporiadateľa nesprávny ťah, ktorý by poriadne znechutil aj mnoho bežkárov v strede výsledkovej listiny o kráčajúcich turistov ani nehovoriac. Ide o to, že Biela stopa je v prvom rade masový beh. "My lepší zvládneme behať aj po streche", hovorí kolega, ale nás bolo teraz na klasike 30, možno 50, ale čo ostatní? Tí si ten beh vôbec neužijú, dovolím si povedať, že skôr odtrápia. Potom nech sa nik nečuduje, že v nedeľu stálo na štarte všetkých kategórii sotva 250 lyžiarov. Prečo tak málo v porovnaní so sobotou a voľnou technikou? Žeby sa väčšina bežkárov venovala skôr voľnej technike? Určite nie. Záver nám vyplynul jednoznačne v tom, že súčasný profil pre klasické trate zvláda so cťou iba širšia špička pretekárov, ďaľší výkonostní lyžiari si pri nej siahnú viac ako na dno svojích síl, ale väčšina, pre ktorú sa takéto podujatie koná radšej ani nepríde, alebo príde iba raz a povie si nikdy viac.
pridal bezkar2 dňa 2.2. 11:04  
Čo sa týka profilu pre klasiku ,máš úplnú pravdu ,ale navrhni kadiaľ viesť trať s ľahším profilom.Ideálne by bolo bežať klasikou iba po hrebeni ,ale Skalka je v strede .Áno ,klasici ,t.j.tá hlavná skupina bežných lyžiarov ,turistov potrebuje plochý profil pre klasiku .Preto sa bežal aj juh .Keď bola klasika na severe ,tak preto ,lebo na juhu nebolo dosť snehu aby sa dala natiahnuť stopa .Biela Stopa ako vieš ,sa behávala len v Nedeľu a klasiku si doslova vyžiadali účastníci ,klasici ako si Ty , tak sme im vyhoveli ,ale žiaľ sme tu v takomto pohorí a s takýmto profilom . Ale musím povedať aj to ,že každý by sa mal aj trošku na stopu pripraviť .Kedysi sme behávali klasikou z Krahúl do Banskej Bystrice !
pridal Viliam dňa 3.2. 9:03  
Ešte krátky dovetok na záver : poniektorí klasici sa vyjadrili ,že oni by prišli v Nedeľu na BS , ale na tak krátku 25km trať neprídu ,alebo sa im nevyplatí sem chodiť .Žiadajú aby klasika mala tiež aspoň45km .Samozrejme ,že prieskum sme nerobili a nevieme koľkým by dlhšia trať na klasiku vyhovovala .Takže si vyber .V roku 2014 ,keď budeme znovu organizátormi Majstrovstiev Európy ,bude klasika mať 30km trať /požiadavka je min.30km / .ME v diaľkových behoch na lyžiach budú od budúcej sezóny na jednom mieste po oba dni . Viliam Michalech
pridal Viliam dňa 3.2. 9:18  
V podstate súhlasím, snáď ten tréningový úsek stopy, čo mi tentoraz chýbal o rok niekde určite bude. Nuž a ten prieskum si môžte urobiť sami, disponujete kontakt. údajmi celej štart.listiny. Myslím, že každý rád odpovie na otázku aká trať by mu v budúcnosti sedela viac. Časy minulé, keď bol cieľ v BB a bežalo sa okolo 50 km sú dávno preč, vtedy aj z malého mesta odchádzali na Stopu 3 plné autobusy pretekárov a celkovo sa hýbalo 10 X viac ľudí ako dnes, bohužiaľ. Možno by vec vyriešilo zavedenie oboch tratí aj pre klasiku, ale či je real. záujem z oboch strán, na to si netrúfam odpovedať.
pridal bezkar2 dňa 3.2. 16:54  
Myslím si, že južný okruh je vyhovujúci, je tam len jeden ťažký úsek - stúpanie na Hostinec. Takže stromčekom to zdolať a hotovo. Naozaj sa na preteky treba pripraviť.
pridal peterbr dňa 4.2. 19:46  
Posielam link na foto z BS 2012 https://picasaweb.google.com/115330571404484143760/39BielaStopa2012
pridal jaroslav dňa 4.2. 19:51