REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 14.2.2012 | Karol Kováč | Čítané 2518x | 0 príspevkov v diskusii
40. Koasalauf – St. Johann in Tirol, Rakúsko
11. a 12. februára 2012

Opäť ďalší mrazivý víkend zastihol účastníkov jubilejného 40. ročníka podujatia v diaľkových behoch zo seriálu Euroloppet – Koasalauf v tirolskom St. Johann. Stredisko bežeckého lyžovania neďaleko zjazdársky presláveného Kitzbuhelu. V noci teplota klesala pod -20 stupňov a včase štartov pretekov po oba dni bolo len o pár stupňov teplejšie. Našťastie bolo bezvetrie a takmer jasno, takže slniečko počas pretekov vzduch trochu prehrialo. Trate boli perfektne upravené, usporiadatelia pripravili výbornú atmosféru. Po oba dni sa podujatia zúčastnilo asi 1800 pretekárov v klasickom i voľnom štýle vrátane množstva mládežníckych kategórií.

Pretek na 50 km FT bol súčasťou Majstrovstva Európy v diaľkových behoch, ktorého druhá časť klasickou technikou sa uskutoční v Kvilde na Šumave o dva týždne. Bol to už tretí pretek po sebe ktorého som sa zúčastnil a tak znovu pridám najčerstvejšie dojmy s porovnaním pretekov.

Toto, doteraz Slovákmi neobjavené podujatie vo mne rozhodne zanechalo najlepší dojem svojou atmosférou. Keď som v článku o König Ludwig Laufe napísal, že pozornosť organizátori venujú len špičke, tak tu to neplatilo. Výborná atmosféra na štarte, počas preteku, dostatok občerstvovačiek, solídne značenie tratí, v cieli venovali moderátori podujatia pozornosť každému pretekárovi, ktorý úspešne absolvoval trať. V sobotu čakanie na tých pomalších účastníkov spestrili preteky detí a dorastencov. Bolo úžasné sledovať ako už deti v predškolskom veku ovládajú bežky. Nemožno sa čudovať akú úroveň má potom bežecké lyžovanie v týchto končinách.

V doline, kde sa podujatie uskutočnilo bolo naťahaných desiatky a desiatky kilometrov kvalitne upravených tratí pre obe techniky. Súťažná trať na 28 a 50 km mala ľahký profil. Na trase bolo len malé prevýšenie a tak sa nám, odchovaným na kopcoch v Kremnických vrchoch, trochu cnelo najmä po dlhých zjazdoch, kde by sme si mohli trochu oddýchnuť. Trať sa nekonečne kľukatila po rozsiahlych lúkach medzi chatami a dedinkami.

Štartovné pole bolo nabité športovými amatérmi neporovnateľne viac ako spomínaný pretek Worldloppetu v Nemecku. Servis pre pretekárov bol štandardný. Registrácia, časomiera, občerstvovačky, občerstvenie v cieli a po preteku v priestrannej hale, kde bolo i vyhodnotenie pretekov na úrovni. V cieli dostal každý pretekár medailu. Profesionálne spracovaná výsledková listina s medzičasmi a grafickým priebehom úsekov i v cieľovej rovinke. Výsledky si môžete pozrieť tu: http://www.pentek-timing.at/ Škoda, že pretek zo Slovenska absolvovala ani nie celá desiatka pretekárov. Určite odporúčam zúčastniť sa. Do strediska je to od Slovenských hraníc, z Bratislavy 450 km.

Pozrite si niekoľko fotografií z atmosféry a aj krátke video zo štartu nedeľného preteku voľnou technikou tu: http://youtu.be/q_gSRAGEImQ





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár