REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

| 27.2.2012 | Karol Kováč | Čítané 2467x | 3 príspevky v diskusii
Reportáž z 1. ročníka v behu na lyžiach o Cenu Žiarca
Pavčina Lehota 26.2.2012

Pôvodne som mal na víkend plánovaný iný program. Chystal som sa potrénovať, tradične na Skalku. Keď mi však prišla pozvánka od organizátorov podujatia v behu na lyžiach veľmi som neváhal a rozhodol som sa zúčastniť sa a okúsiť ako sa robia regionálne preteky u nás na Slovensku. Okrem Bielej stopy som sa doma doteraz nezúčastnil žiadneho iného preteku.
Do Pavčinej Lehoty sme s partiou dorazili už v sobotu so zámerom trochu si zabehať a obzrieť trate. Pár dní odmäku urobili však svoje a keďže trate neboli upravené niekoľko dní, tak sa dalo iba s ťažkosťami tušiť kadiaľ vedie bežecká stopa. Takže v mäkkom aj keď nie príliš hlbokom snehu sa o voľnej technike dalo iba snívať. Po asi dvojkilometrovom brodení sme to vzdali. Vážne som začal pochybovať o tom, či v nedeľu vôbec pretek bude.
V noci trochu prituhlo a keď sme ráno prišli do strediska, trať preteku bola upravená a aj úpravy pod zjazdovkou naznačovali, že som bol včera pesimista a pretek bude. Odhadujem, že na štart sa postavilo okolo 40 až 50 bežcov vo všetkých kategóriách. Trať pre dospelých mala dĺžku 10 a 20 km. Bol pripravený 10 km okruh s pekným profilom, ktorý absolvovali ženy jeden krát a muži 2 krát. Miestami bolo menej snehu, trať bola tvrdá, v zákrutách zjazdov nebezpečne rozrytá. Celkovo však zjazdná a na väčšine dĺžky dobre upravená. V cieli dostal každý účastník porciu gulášovej polievky v reštaurácii pod svahom.
Toľko teda fakty.
A teraz moje postrehy a dojmy.
Na začiatku chcem ako hlavné napísať, že celkovo bol pretek pripravený aj vzhľadom na to, že to bol 1. ročník dobre a treba poďakovať organizátorom za jeho usporiadanie. Treba si želať aby takýchto pretekov bolo na Slovensku čo najviac. Moje pripomienky treba preto brať ako námety pre zlepšenie do budúcna aby bol budúci ročník lepší a zvýšila sa jeho úroveň.
Iste, úprava trate preteku nie je najlacnejšia záležitosť ale upraviť trate aspoň pred víkendom by nemal byť veľký problém. Ľudia, ktorí pricestujú z väčšej diaľky už v piatok či v sobotu by si radi zabehali na upravených tratiach. Nemusel by to byť celý 10 km okruh, stačilo by aj niekoľko km. Ďalšou vecou, ktorá by takmer nič nestála je lepšie značenie tratí. Najmä miesta odbočenia a stretávania by mohli byť výrazne vyznačené hoci aj ručne nakreslenými šípkami na tvrdom papieri. Niekedy bolo dosť ťažké odhadnúť smer kam ďalej pokračovať. No a ešte jednu pripomienku mám k občerstveniu. Keďže sa na dlhšej trati prebiehalo miestom štartu a cieľa nemal by byť problém poskytnúť pretekárom prechádzajúcim do druhého kola napr. teplý čaj na doplnenie tekutín.
Myslím si, že netreba toho až tak veľa čo by sa dalo zlepšiť pre spokojnosť pretekárov. Prírodné podmienky s kopcovitými lúkami, vybavenie strediska a priestorové možnosti v Pavčinej Lehote umožňujú usporiadať kvalitné podujatie. Držím palce organizátorom aby budúci ročník bol úspešnejší a snehové pomery umožnili pripraviť ešte lepšiu trať.

Výsledky pretekov: http://www.slovak-ski.sk/data/webdisk//Paucina%20Lehota%20vysledky%202012.pdf





Diskusia k článku (3 príspevky)

Súhlasim s Karolom...príjemne preteky s jednoduchou organizáciou. Ak viacej spropagujú existenciu tejto trate (možno aj v spolupráci s majiteľmi lyžiarského strediska v Jasnej, kde bežecké trate nie sú), trochu ju vylepšia, spevnia môže vyrásť ďalšie pekné stredisko v Nízkych Tatrách, kde bežky naozaj chýbajú. Držím palce a verím, že sa vidíme aj o rok. Bodaj by podobné preteky boli po celom Slovensku každý víkend.
pridal robertberes dňa 29.2. 22:06  
Ahojte bežkovia. V prvom rade by som vás chcel pochváliť za to, že sa pretekári takých kvalít ako Karol a Robo zúčastnia podobného neznámeho preteku. Po prečítaní vašich komentárov musím tentokrát viac súhlasiť s Robom. Podobné aktivity treba jednoznačne podporovať a chváliť. A ten Karolov príspevok vyznel skôr kriticky. Ja viem, že si to myslel dobre a že sa ťažko vychvaľujú podobné podmienky, keď poznáme aj lepšie. Ale začiatky bývajú vždy ťažké a každá pozitívna odozva organizátorov poteší. A čo tak osloviť potenciálnych organizátorov, prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk a ponúknuť im pomoc pri organizovaní pretekov. Vypracovať nejaké všeobecné pokyny. Lebo oni často netušia, že občerstvovačka po 10 km by mohla byť, že sa patrí dopredu informovať ako bude upravená trať, teda akým štýlom sa bude bežať...
pridal JOHKZA dňa 1.3. 23:01  
Pre "JOHKZA". Nie nepísal som žiadnu kritiku na organizátorov ale len podnety pre ďalší ročník. Prečítaj si to od "A teraz moje postrehy a dojmy..." Skutočne som nechcel kritizovať a myslím, že to ani tak nevyznelo. Určite na našich stránkach budem ja osobne a predpokladám, že aj ostatní užívatelia takéto podujatia propagovať a podporovať.
pridal Karol dňa 5.3. 17:04