REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 27.1.2013 | Róbert Bereš | Čítané 4844x | 40 príspevkov v diskusii
Biela stopa 2013
Super preteky.

Priatelia pozdravujem.
Myslím, že zbytočne si budeme písať obsiahle reportáže z BS, väčšina čitateľov Bežkára sme sa jej aj tak zúčastnili. Neodpustil som si však tento príspevok ako vyjadrenie pochvaly pre usporiadateľov. Neviem, či by som v tomto ročníku našiel nejaké negatíva, pretek bol výborne zorganizovaný po športovej aj organizačnej stránke a počasie bolo zrejme dohodnuté tiež. Bezvetrie a krásnych -7 stupňov, predpovedalo rýchly pretek, trate tvrdé, dobre pripravené, možno mäkšie až pre záverečnú skupinu pretekárov. Mám pocit, že aj občerstvovačiek pribudlo a výborne jonťáčiky ENERVIT nemali chybu. Alebo bolo viacej dobrovoľných tetušiek?
Osobne oceňujem , vynechanie a naháňanie zbytočných kilometrov po FIS tratiach a rýchle vypustenie pretekárov na okruhy BS a to isté nasmerovanie do cieľa pri návrate z okruhov, už aj tak najprofilovanejšej trate Euroloppetu (prevýšenie 1080m, minulý rok 1160m). No a hladkému priebehu pomohli zrejme aj tri koridory, čo natiahlo a zúžilo pretekárske pole do väčšieho priestoru, k tomu sa však musia vyjadriť aj pretekári práve z týchto koridorov.
Suma sumárum, veľka vďaka pre všetkých pracovníkov organizačného štábu…dúfam, že budú súhlasiť všetci zúčastnení štartujúci.
S pozdravom a veľkou chuťou do ďalších pretekov.
A v zavere pridavam link na vysledky a prve fotky od sukromneho fotografa Lacka Marasa. V blizkej dobe pribudnu dalsie od faxcopy a p. Cilika.

http://www.sportsofttiming.sk/
www.lacom.rajce.idnes.cz

Prave som nasiel foto od p. Cilika, taze studujte a hladajte sa na nadhernych momentkach.
http://www.ivancillik.eu/28904-40-biela-stopa-sobota-26-01-2013

A ďalšia úžasná fotogaléria od Andreji Korytkovej (Vajsovej), ďakujeme.
http://www.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2F114065040237457785244%2F2013_26_03_BS_Kremnica&h=2AQEQh9a0&s=1




Diskusia k článku (40 príspevkov)

Robo, vďaka za názor a verím, že na tomto mieste napíšu v diskusii svoje názory aj ďalší bežkári, ktorí sa preteku zúčastnili. Ja v podstate s Tebou súhlasím takmer vo všetkom. Konečne sa organizátori odhodlali k štartu po vlnách. Ukázalo sa, že to bol dobrý ťah a ako zhodnotil aj Viktor Halíř, osvedčilo sa to. Medzi prvým a druhým koridorom to bolo OK, ale po druhom by sa žiadala ešte väčšia pauza. V budúcnosti sa rozostupy ešte zväčšia a možno pribudne ešte ďalší koridor. Trate boli výborne pripravené, občerstvovačky už tradične super.
pridal Karol dňa 27.1. 21:52  
Áno súhlasím, boli to naozaj pekné preteky. Vďaka patrí všetkým organizátorom. Štart po vlnách sa mi páčil, naozaj som nemala pocit tej hroznej "tlačenky". Na tomto mieste sa chcem osobne poďakovať štart.číslu 236, ktorý ma posledné 3km doslova očami tlačil na kopec na Skalke. Vďaka jeho nástojčivým povelom "makaj, ideš, si dobrá" som to morálne nevzdala. Kým som si to ja valila do cieľa, on sa ešte vydal na ďalšiu etapu jeho 45km trate. Neviem kto to bol, ale je to skvelý pocit, keď nie si na trati sám....Takže "236" dík a verím, že si to dotiahol do zdarného konca :-) Už teraz sa teším, že sa všetci stretneme na Skalke na budúci rok.
pridal Ingrid dňa 28.1. 8:39  
Ingrid vylustroval som ti z vyskedkovej listiny tvojho coach-a a sparinga cislo 236, je to pan Peter Pokojny z Bielej stopy...takze aj tu este ostali dzentlmeni...
pridal robertberes dňa 28.1. 8:50  
Po pridaní nových foto na stránku Bielej stopy, musím svoje poďakovanie za skvelý psychický "doping" opraviť a poslať št.číslu 336 Antonovi z RK. Až teraz som zistila, kto bol celé stúpanie za mnou. V tom "kyslikáči" som to nejako prehliadla. Takže Anton zdravím Ťa a blahoželám k peknému výsledku :))))
pridal Ingrid dňa 7.2. 9:07  
Ahojte, išiel som z 3. vlny a ten 1 min. interval po druhej vlne je krátky. 2. vlna sa nestihla vypratať z lievika a už prileteli prvý pretekári z 3. vlny, čo už na prvých stúpaniach spôsobilo zápchy.... Navyše mám pocit, že hodne 25-károv z 2.vlny boli výkonnostne slabších a celé to brzdili. Keď išli paralelne vedľa seba tak ich ani nebolo možné obehnúť... Od Cabanky sa už dalo...
pridal jaroschreiber dňa 28.1. 8:39  
Z pozície pretekárov druhej a tretej vlny sa toho veľa nezmenilo. Minútový interval bol nedostatočný. Akonáhle zmizol za stromami hneď za štartovnou rovinkou posledný z predchádzajúcej vlny, bola odštartovaná ďalšia vlna. Trvalo krátku chvíľku, keď sa to zlialo a bola tlačenica ako minulý rok, je pravda, že sa presunula o 100 m ďalej. A to bol celý efekt. Je nepochopiteľné, prečo organizátori neberú do úvahy názory pretekárov a ten interval nebol aspoň 2-3 minúty. A prečo sa neštartuje po cca do 150 pretekárov v intervale 3 minúty, čo by sa stalo? Počet popadaných pretekárov v serpentínach pri zjazdovke je nepochybne svetový unikát. Niekto si presadí cestu na Chopok a tu nebolo možné potiahnuť serpentínu hlbšie do lesa, aby zo štyroch nepríjemných zákrut boli napríklad len dve.Treba oceniť snahu orgnizátorov prečítať si názory pretekárov a na stránku BS pridalo anketu, tam sa možeme vyjadriť. V tomto roku aj klasická stopa ostala zachovaná počas celých pretekov, trate boli krásne široké. Možnosť prezlečenia pred či po štarte, občerstvenie a jedlo po pretekoch, pozornosti v balíčkoch ďaleko prekonávajú napr. takú Jizerskú.
pridal peterbr dňa 28.1. 8:49  
Peter, ako som už písal v prvej reakcii na článok. Organizátori a osobne Viktor Halír si uvedomujú, že časový odstup od druhej a tretej vlny bol nedostatočný a aj rozdelenie len do troch koridorov sa ukázalo tiež nedostatočné. Prisľúbil, že v budúcom ročníku sa interval predĺži a pridajú ďalší koridor. Ja som štartoval z druhého a tam tá jedna minúta za rýchlikmi z prvého naozaj stačila.
pridal Karol dňa 28.1. 9:57  
Ako si organizátori pripomienky uvedomujú sa ukáže o rok. Veď o nedostatkoch a návrhoch na zlepšenie sa nepíše mesiac, Podľa pripomienok sa ukazuje, že ani prvá vlna nebola celkom spokojná. Ja som videl množstvo skrížených lyží a z úst sa rinuli nadávky. Tu ide o to, kto na to všetko má vplyv? Na prvom mieste by mal byť pretekár, aspoň podľa mňa. Takže ostáva dúfať, že to nebude v pozícii možno. po toľkých rokoch organizácie pretekov je pre mňa neuveriteľné, že doposiaľ na toorganizátori nemajú jasný názor. Veď mne sa tieto preteky tiež páčia, len som si zatiaľ nekúpil vstupenku do druhého koridoru.
pridal peterbr dňa 28.1. 12:24  
No veď aj preto je tu táto diskusia a verím, že sa ozvú aj organizátori a dajú nám prísľub, že budú brať ohľad na pripomienky. Priestor na pripomienky, pochvalu i návrhy na zlepšenie je aj cez anketu Euroloppetu zo stránky bielastopa.eu. Iste ste si všimli napríklad, že dĺžka trate bola perfektne značená po kilometri, čo v minulosti tiež nebola samozrejmosť. A ešte dovetok. Peter, Ty so svojou výkonnosťou by si mal mať nárok na II. koridor, nič si netreba predplácať.
pridal Karol dňa 28.1. 12:51  
Ani ja som si zatiaľ "vstupenku" do druhého koridoru nekúpila, aj keď už som zopárkrát to nutkanie mala. Zatiaľ sa mi 2.koridor vždy podarilo vlastným úsilím vybehnúť. A to už som tiež veteránska category :-). Pozerajme sa na to optimisticky, aj tento malý krok zo strany organizátorov je úspech a verme tomu, že sa to bude len zlepšovať. Aj mne sa x-krát stalo na trati, že som musela zastať, počkať, obísť niekoho, raz zľava, raz zprava, ale sú to preteky a s tým treba počítať. Tiež som chcela vyhrať a nepodarilo sa, no a čo. Skúsim zas na budúce. Bavila som sa a to je dôležité.
pridal Ingrid dňa 28.1. 13:30  
S tým všetkým súhlasím, veď keby som netoleroval tie všelijaké organizačné pokusy za celé tie dlhé roky a bral si k srdcu každé pristúpenie lyže či paličky, tak by som na pretek nechodil. Snáď svitá na lepšie časy, veď roky mi pribúdajú :-)) a to vraj Ingrid je vo veteránskej category? Pred chvíľkou som vyplnil anketu a popísal som čo viem. Keď každý, kto tam bol pridá svoj rozum, tak sa niečo musí ujať.
pridal peterbr dňa 28.1. 15:32  
Peter myslím, že každý kto má nad 40 rokov je už veterán :-)))
pridal Ingrid dňa 28.1. 16:21  
Bol som na JIZERSKEJ 50 ako pretekár a môžem povedať, že bola lepšie organizačne zvládnutá ako BS na Skalke. Trate boli dobre upravené, prezliecť sa bolo možné ihneď vedľa miesta štartu a cieľa vo vyhrievanom stane, občerstvenie (teplé jedlo) po pretekoch taktiež vo vyhrievanom stane povedľa miesta štartu a cieľa, pozornosti v balíčku, maskot podujatia, zdarma rozdávanie mini švajčiarskych čokolády, inotových nápojov, kávy, čaju,a až štyri servisné miesta na voskovanie lyží a 1 stroj na úpravu kĺznice lyží z Talianska. A atmosféra úplne iná ako na Bielej stope na Skalke-priateľská a hlavne pohodová. My na Slovensku sa nedokážeme pri akejkoľvek akcii dostatočne uvoľniť. Túto pohodu som s kamarátmi pociťoval i v koridore. Výsledky boli ihneď vyvesené v papaierovej podobe v mieste cieľa. Nehovoriac o elektornických výsledkoch, ktoré informovali i o dianí na trati. Samozrejmosťou bolo fotografovanie pretekárov viacerými fotografmi. V mieste štartu bolo veľa predajných stánkov bežeckého oblečenia, stravy pre športovcov. A necelých 100 m od miesta štartu a cieľa veľké parkovisko, poblíž veľa možností na ubytovanie, stravovanie. NUŽ ČO JE LEPŠIE, JE LEPŠIE.
pridal sixao dňa 30.1. 9:18  
Sixao, neberiem Ti Tvoj názor a Tvoje pocity ale dovolím si krátku reakciu na Tvoj príspevok. Na Jizerskej 50-tke som nikdy neštartoval, som skejtár a ani termínovo mi ten pretek nevyhovuje. Absolvoval som však niekoľko podujatí rangu Euro – Worldloppet. Môžem však s hrdosťou prehlásiť, že Biela stopa je u mňa zaradená na rebríčku v hornej polovici pretekov, ktoré som absolvoval, čo sa týka podmienok, organizácie a servisu pre pretekárov. Zažil som oveľa horšie podmienky a to píšem o podujatiach v Nemecku, Česku či v Rakúsku. Tak ideálne situovanú halu pri štarte a cieli nemajú hádam nikde ako tomu je na Skalke. Občerstvovačky sú suverénne najlepšie na Bielej stope, tohtoročné značenie tratí bolo dokonalé, takú medailu v cieli nedostaneš azda nikde na svete. Áno, boli aj drobné nedostatky ale sú to maličkosti oproti tomu, čo bolo super. Takže zhodnotím. Buďme hrdí na to, čo na Slovensku dokážeme a spoločne sa snažme o to, aby sme boli stále lepší. Dávajme návrhy, pripomienky a motivujme ľudí, ktorí pretek pripravujú. V tomto kontexte som zámer Tvojho príspevku nepochopil...
pridal Karol dňa 30.1. 16:54  
Je pravda, že som pozabudol aj také maličkosti ako ihneď po dobenhutí SMS s gratuláciou, výsledným časom, umiestnením a pod. V darčekovom balíčku naozaj pekný odznak z preteku. Z doterajších príspevkov mi vyplýva, že mi slováci by sme sa len chválili a uspokojovali. Lenže z chváli človek neprežije. A ak bude na Slovensku viac pretekov vytrvalostných behov na lyžiach. môžeme sa so zahraničím porovnávať.
pridal sixao dňa 30.1. 17:35  
Súhlasím, nemáme ani jeden pretek u nás doma, ktorý by konkuroval Bielej stope. Inak servis, čo sa týka časomiery robila tá istá firma ako Jizerku. Tu nikto nehovorí o chválení ale o uznaní. Podpora akú má Jizerská 50-tka a BS u štátnych orgánov, v médiách a sponzorov sa nedá ani porovnať. U nás na Slovensku všetci papaláši z vysoka s.... na nejaké bežecké lyžovanie. U nás sa v tomto porovnaní robí Stopa na kolene s úzkym tímom organizátorov. Kto Ťa na Jizerke odštartoval? Nebol to náhodou sám prezident republiky? U nás sa toho dočkáme, len ak by vymysleli bežky na motorový pohon značky SEAT...
pridal Karol dňa 30.1. 18:34  
Sixao rozmýšľam kde sa v športovci berie toľko nenávisti voči vlastným organizátorom. riešit a spájať relax a vyhliadku s organizáciou bs (mimochodom, ktorá s tým nič nemá spoločné)sa mi zdá zbytočné, čím zase nechcem povedať, že v niečom nemáš pravdu. ale k tvojím výhradam...jizerka, tvoja pozitívna emócia z jizerky doznieva len preto, lebo bolo nádherne počasie, premrznutá pevná stopa, slnečno a organizátory potrebovali vyžehliť prúsery z predchádzajúceho ročníka, ktoré tam narobili, nehovoriac o úprave tratí, ktoré naopak vďaka zlému počasiu boli po prechode pár stoviek pretekárov nepoužiteľné...ale to sa popýtaj ľudí, ktorí tam boli, stačí pozrieť rozdiel v časoch vo výsledkovej listine týchto ročníkov. no a stáť s bežkami v zástupe, utekať po výstrele a potom čistiť topánky od snehu paličkami, zametať s nimi okolo seba a čakať, kto mi vypichne oko, to som včera videl v správach pri štarte freerajdovych pretekov bajkerov...a že worldloppet. bol si v engadine? mimochodom najkrajší pretek na svete, na najkrajších tratiach na svete. dalši worldloppet za 100 – 130 euro, nádherna atmosféra, všetko super, až kým neprídeš do cieľa – prezliekaš sa medzi vojenskými autami, teple jedlo si dáš, tak z vlastnej mikrovlny na priváte (za 100 ero/noc), občerstvenie dostaneš hneď po dobehnutí, keď v ruke držíš bežky a paličky, máš rozbitý metabolizmus a nemáš chuť ani na čistú vodu…samozrejme naoko pohotové občerstvenie, čím organizátori ušetria neuveriteľne peňeží, lebo keby dali občerstvenie za brány “prezliekarne”, potrebovali by 10x viac zásob. a skús si dať pred pretekom v engadine navoskovať lyže…jedine deň pred tým, komerčne za 20 – 50 eur v športových obchodoch. a už ma nabaví pokračovať, lebo sa stanem negativistom aj ja. pozitivne na tvojích negatívnych pripomienkach je to, že organizátori začali počúvať a prejavili vôľu veci meniť. rozmýšľaj radšej ako pomôcť.
pridal robertberes dňa 30.1. 19:13  
robertberes - si ešte mladý aby si dokázal vyčítať medzi riadkami. Chcem sa opýťať, čo ste osobne VY urobili pre rozvoj bežeckého lyžovania na Slovensku? Myslím si, že nič. Takých, čo dokážu len mudrovať je u nás na Slovensku až priveľmi. VY vydíte totižto len seba, aby ste mali možnosť len lyžovať.
pridal sixao dňa 5.2. 22:02  
krasny vikend, s krasnymi pretekmi, s vybornou organizaciou v prajnej atmosfere. Isiel som z 2. vlny a vsetko bolo OK. V zaciatkoch pekny vlacik, vpravo pomalsi vlavo rychlejsi, dalo sa aj predbiehat. Carovna bola atmosfera v hale po dobehnuti. Ziclivost a dobrota sa dali krajat :o) Ak vyhrady, tak malinke pre organizatorov - este teraz nevidim na web- stranke (aktuality, vysledky) vysledky z pretekov (hoci SMS ihned po dobehnuti) potesila. pomohol by aspon odkaz na http://www.sportsofttiming.sk/ A este nieco - aj ked trate boli vzorne, na niektorych miestach pri rozsireni trate pretrcali kricky omladiny, ktore kazili celkovy "umelecky" dojem. No aj napriek tymto drobnostiam velke dakujem a pridem rad znova...
pridal igorva dňa 28.1. 9:18  
Verím, že pretekári z druhej vlny nedobehli tých prvých (výnimky isto budú) ale medzi 2. a 3. vlnou také rozdiely až neboli a druhá vlna bola 2x väčšia ako prvá - preto mal byť intreval 2x až 3x dlhší, potom by sa to viac roztiahlo, čo by bolo na prosprech.
pridal jaroschreiber dňa 28.1. 9:25  
Robo pekny clanok. Moj pohlad na pretek. Nakolko som sa z casoveho hladiska dostatocne nerozbehal nezahrial pred pretekom celkom logicky som sa zaradil v prvom koridore uplne na koniec a opustal som stadion asi ako posledny. Z tohto pohladu mozem potvrdit ze 1 min interval pred 2 kor. bol tiez nedostacujuci. Skoda len ze aj v 1 koridore boli bezci ktori kazde stupanie az na vysielac isli stylom "medvdik" a poriadne brzdili celu skupinu bezcov. Mozno aj tych "pretekarov" v 1 koridore by bolo dobre preriedit. Ved tym tlacenim predo mnou som regisroval hned niekolko polamanych palic comu by sa dalo predist.
pridal robow dňa 28.1. 11:26  
Inak ozaj pekny pretek
pridal robow dňa 28.1. 11:27  
Súhlasím. Naozaj pekný pretek. Dobre zorganizovaný, dobre upravená trať. Štart po vlnách organizátori vyskúšali po minúte, potvrdilo sa že to bola dobrá voľba a budúci rok , tak ako organizátori avizujú spravia väčšie časové odstupy aj viac koridorov. Radenie pretekárov do koridorov by malo byť jednoznačne podľa časov - a tých čo idu na 25 km v cieli a tých čo idu na 45 km by to mal byť medzičas na 25 km , tak sa veľmi presne rozdelia pretekári do koridorov podľa času a nie podľa poradia v cieli. Pozeral som podľa časov a medzičasov na 25 km , tak tí ktorí skončili okolo 200 miesta na 45 km mali cca. také isté medzičasy ako výsledné časy na 25 km, pričom títo 25 - kári sú zaraďovaní do 2. koridoru, ale 45 - kári do tretieho, potom aj tento rozdiel vo výkonnosti už na štarte robí tie zápchy. A ako robow píše, ako my syn hovoril, problém bol už aj v 1.koridore, keď si tam niektorí pretekári idú zavčasu chytiť flek do prvej lajny , hoci či už vzhľadom na vek, alebo výkonnosť by sa mali vpohode zaradiť do druhej lajny a nechať tých namakaných v kľude vyštartovať. Pozrite sa ako sú tam aj v 1.koridore natlačení ako haringy ( viď foto ), pričom podľa čísel aj veku aj postavy, pri všetkej úcte, v kľude sa môžu postaviť do druhej rady a zbytočne nebrzdiť tých celkovo najlepších.
pridal ivanbb dňa 28.1. 18:34  
Nedá sa tu opravovať, tak len upresnenie, že 25 - kári okolo 120 miesta majú tie isté časy ako 45 - kári okolo 200 miesta..
pridal ivanbb dňa 28.1. 18:43  
V každom prípade musíme priznať posun k lepšiemu, ak budú tieto triezve názory vypočuté do budúceho ročníka, bude to super ...stačí rozšíriť počet koridorov na 4, natiahnuť čas medzi štartami neskorších koridorov, lepšie ustriehnuť zadeľovanie pretekárov do koridorov. V iných pretekoch Euro a Worldloppetu sa to kontroluje približne ako na BS, zmeniť zadelenie sa dá, niekde za poplatok, niekde na základe dobrého výsledku a niekde len tak poza chrbát organizátorov. Výnimkou je Švajčiarsko, kde vás za 40 chf dajú maximálne do 2. koridoru a pri nástupe na štart vás kontrolujú rozhodcovia aj minútu pred výstrelom. A ešte je tam jeden dôležitý rozdiel, štartová rovinka je užšia a po štarte je dlho rovnaká, alebo sa rozširuje a na Skalke naopak zužuje sa, čo je fakt, ktorý nezmeníme a tomu treba prispôsobiť ostatné podmienky. A skrížené lyže a paličky medzi lyžami nájdete aj tam, akurát vie každý objektívnejšie zhodnotiť svoje schopnosti a nepchá sa medzi rýchlejších, keď na to nemá. Takže tešme sa na nasledujúci ročník
pridal robertberes dňa 28.1. 22:53  
Ja by som sa kľudne prihováral aj za 5 koridorov po 120 bežcov. Časový interval 2 min. Za 8 min. by bolo odštartované čo si myslím by nespôsobilo problém na Vaclaváku a lieviku ako aj zjazdu pri obchvate zjazdovky by to pomohlo.
pridal ivanbb dňa 29.1. 10:50  
Uplne suhlasim, efekt, ktory dostaneme odstranenim strkanic v lieviku a relativne bezpecnejsi prejazd zjazdovkou je ovela, ovela, ovela podstatnejsi a ucinejsi, ako to, ze sa zopar pretekarov bude 2 min na Vaclavaku stretavat. Aj tak je tam kopec turistov, ktorych strate nevyhodime.
pridal robertberes dňa 29.1. 12:29  
ivanbb - porovnávať časy pretekárov na dlhú trať FT s pretekármi na kratšiu trať FT je dosť ťažké, a neobjektívné. Sú pretekári, ktorí by mali iný čas ak by sa štartovalo s nižším počtom pretekárov v koridore, lebo sa nebudú silou mocou predierať dopredu. Lepšie by bolo aby štartovali o 10 h na kratšiu trať ako prví v určitých časových intervaloch, napr. po 2 min. Potom by bol 30 min. voľný priestor na to aby sa pripravili pretekári na dlhšiu trasu, a títo by štartovali v intervaloch ako tí na kratšiu trať. Opačne by to nebolo dobré, lebo určite pôjdu rýchlejšie pretekári na tú kratšiu trať. Ale robil by som to každý rok naopak, nech majú podmienky na obe trate rovnaké. Úplná spravodlivosť sa ale dosiahnuť nedá, pretože iné majú podmienky tí, čo sú úplne napredu a úplne iné tí, čo sú nazadu. Klobúk dolu pre tých posledných na tom pieskovisku bez odrazu. No ak by chcel byť organizátor spravodlivý, tak by mohol každý rok meniť do koridorov tak, že prví by odštartovali tí najslabší, a ako poslední tí najlepší. Toto by sa takriež obmieňalo každý rok. To by boli prekvapení mnohí ako sa časy dosť pomenili. Neviem, či by takého pravidlá nevyviedli z miery hlavne našich reprezentantov a aktívnych bežkárov. Ale položme si otázku, zvládne organizátor odštartovať pretek napr. pri účasti 4000, či 8000 pretekárov?
pridal sixao dňa 5.2. 21:56  
Pridal som aj ja niekoľko fotografií z preteku a atmosféry okolo podujatia na stránku Foto/video.
pridal Karol dňa 28.1. 21:02  
Pod článok som aj ja uviedol novú rozsiahlu fotogalériu od ďalšieho profi fotografa (-ky)
pridal robertberes dňa 28.1. 21:11  
Caveste ja som tiez v celku spokojny organizacia super, obcerstvovacky super, akurat som nebol upne spokojny s upravou trati. Trate ktore upravovala Bystricka starna boli super, Kremnickej strane chybalo 20%. Trate boli miestami makke, miestami akokeby o poschodie vyssie alebo nizsie. ty ktory vela neprebiehali si to mozno ani nevsimli. Jediny poriadny vrchol sezony zaziva Skalka pocas Bielej stopy a ani vtedy tie trate neboli reprezentacne, preco. Prisli cudzinci cas sa odprezentovat ukazat co tu mame, co myslite pridu znova? Ak nie su narocny mozno! Nechapem preco to tan kralicka strana zvlada upravovat pravidelne a ta kremnicka nie uprava . Ale aj tak som si skvele zazavodil. Sportu Zdar
pridal peterhlavac dňa 28.1. 23:32  
Rad si precitame vase napady a pripomienky a verte, ze sa budeme snazit to dobre a mozne zapracovat. Buduci rocnik je Biela stopa zaroven Majstrovstva Europy dialkovych behov, nas tim ma desiate vyrocie a tiez je 100 rokov lyzovania v Kremnici. K jednej pripomienke sa vsak musim vyjadrit, lebo sa ma dotkla osobne. Pan Peter Hlavac, dovolujem si Vas vyviest z omylu, co sa tyka upravyv trati. V pondelok a utorok pred Bielou stopou na Skalke poriadne prslalo, viac ako 36 hodin v kuse. V stredu zacalo mrznut, dali sme upravit obe trate sirokymi ratrakmi, vsetko poriadne zamrzlo. Dalsia uprava bola tesne pred pretekmi. V piatok 21,15 h sme vyrazili so sirokym strojom a hned za nim isiel uzky, ktory tahal stopu. Kde sa dalo, rozsirovali sme trate na 12m, niekde to vsak nejde. Na velkom stroji dokonca zacala blbnut aj freza, ked sme prechadzali od Zolovej chaty na Hostinec. skoncili sme rano 4,00 h. V noci malo byt -20 -15 st. No najchladnejsie bolo v Sirokej -15 st. Na Skalke o jednej v noci -10, ale o stvrtej rano len -8 st. Ked hovorite, ze bolo makko, preco potom stopa vydrzala az do nedelneho preteku, a dokonca aj po nom bola dobra. Z tohto dovodu sme mali v nedelu tri stopy zhruba na 26 km. A len na okraj, ani jeden stroj ani strojnik neboli z BB, vsetko robila Skalka Arena (velky stroj Viktor a Viktor, maly stroj Dano a Juraj). Mnoho ludi prislo za mnou a osobne si pochvalovalo upravu, kvalitu a aj sirku trati. Je pravda, ze nie kazdemu sa da ulahodit. Tolko k uprave trati...
pridal Euroloppet dňa 29.1. 13:19  
Dakujem za kompletne info o uprave trati. Snahu, usilie a nadsenie Vam vobec nemozno upriet. Je mi ulne jasne ze ste tam posledne 3 dni pred pretekom nechali dusu, to je na Vasu chvalu. Ja vsak narazam na systemovu upravu trati sirokym ratrakom, ktora ked sa nerobi aspon 2tyzdne pred pretekmi sa posledne 3dni mozno neda dobehnut. Neviem nie som odbornik na upravu trati len potom nerozumiem preco ked som na severnom okruhu obiehal mi casto vbiehala polovica palice do snehu a casto som musel zdolavat nerovnosti na druhej polovici trate. Ty ktori chodili trenovat na skalku tyzden dva pret stopou vedia o com hovorim. Aaale dokelu ved ja nechcem byt kritik, ja by som len chcel aby ta nasa Biela stopa ,na ktoru ja nedam dopustit, stale napredovala a zlepsovala. Nechcel som sa nikoho dotknut a vazim si vasu pracu dakujem.
pridal peterhlavac dňa 29.1. 22:13  
Kremnický fotograf Ivan Čillík pridal na svoju webovú stránku fotografie aj z druhého dňa 40. roč. Bielej stopy, nedele, 27. jan.:http://www.ivancillik.eu/29509-40-biela-stopa-nedela-27-01-2013-subor-va-vyss-rozl-zasl-mailom
pridal jozo dňa 29.1. 8:53  
Organizácia a samotný priebeh BS bol dobre zvládnutý. Škoda, že nebolo viac stánkov na mazanie lyží. Nepáči sa mi, keď si dávajú namazať lyže tí, ktorí idú pretekať až na druhý deň. Zbytočne zdržujú tých, ktorí zrovna nastupujú na pretek. Myslím, že servis na mazanie lyží nie je dobre zmenežovaný. pretekári zbytočne vymrznú a riskujú nachladnutie. Určite by sa táto vec dala poriešiť aj inak. po preteku som sa prihovoril aj českým pretekárom, ktorí boli s pretekom spokojní, a nemali žiadne výhrady. Čo sa týka časových intervalov medzi koridormi, tak tento čas by mal byť určite dlhší, no najviac 5 minút. Taktiež by som vytvoril viac koridorov, tiež najviac 5, a do týchto koridorov by som rovnomerne rozdelil pretekárov. A ak by spodné poschodie objektu Šport relax centra bola reštaurácia, boli by to ideálne podmienky pre pretekárov. Nemuseli by sa pretekári v Kremnici vypytovať na školy. Ten, čo pretlačil Šport Relax centrum na Skalke len na ubytovanie by si zaslúžil dostať prinajmenšom pol roka natvrdo. Ako by nevedel, že v prvom rade išlo o podporu zimných športov. Takto si byty odkúpili a teraz zarábajú nezdanené peniaze.
pridal sixao dňa 29.1. 13:45  
A radšej sa nebudem vyjadrovať k Peknej vyhliadke. U majiteľa zjazdovky to s vedomím nepohne a nič sa nezmení. Osobne si myslím, že štart Bielej Stopy by bol lepší na Krahuliach.
pridal sixao dňa 30.1. 8:28  
spoliehal som sa na to, že budú 4 koridory tak ako to uvádzali v štartovej listine, mal som byť podľa štartovej listiny v 3., teda nie v poslednom, čo ma celkom potešilo :)...tak som sa ani veľmi neponáhlal na štart, s vedomím, že nebudem na konci...na moje prekvapenie boli len 3 koridory a zase som skončil na konci štartového poľa...ale aspoň som si zazávodil a mal koho predbiehať :)
pridal vipper dňa 29.1. 15:26  
Tu pod článkom sa rozvynula celkom slušná diskusia. Pripravil som aj v našom fóre tému, kde môžete písať svoje ohlasy a hlasovať aj v ankete. Tému vo fóre nájdete tu: http://www.bezkar.sk/forumbezkar/viewtopic.php?f=24&t=3378
pridal Karol dňa 29.1. 20:02  
Trochu mimo tému ale súvisí to s Bielou stopou. V diskusnom fóre http://www.bezkar.sk/forumbezkar/viewtopic.php?f=28&t=3379 užívateľ popisuje, že na trati Bielej stopy našiel hodinky. Rád ich vráti majiteľovi. Prečítajte si uvedený oznam tu: http://www.bezkar.sk/forumbezkar/viewtopic.php?f=28&t=3379
pridal Karol dňa 30.1. 17:23  
A ešte jeden návrat k Bielej stope. Môžete si pozrieť v sekcii Foto/Video reportáž z TA3.
pridal Karol dňa 31.1. 22:45