REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 30.1.2013 | Karol Kováč | Čítané 2874x | 16 príspevkov v diskusii
Preteky pre detičky na podujatiach Euro-Worldloppet
Ako to robia inde – St. Johann /Rakúsko/

Peter Hlaváč ma svojim článkom inšpiroval k tomu, aby som sa širšie vyjadril k nastolenej téme, ktorú popisuje vo svojom príspevku „Biela stopa deti“. V diskusii pod článkom nie je toľko priestoru a tak som sa rozhodol pre samostatný článok doplnený fotografiami.
Keďže sa počas sezóny zúčastňujem diaľkových behov v zahraničí, môžem posúdiť ako sa venujú malým deťom v rámci podujatí Euroloppet alebo Worldloppet. V rámci každého podujatia je samozrejmosťou pretek pre žiakov a juniorov. Tu Biela stopa v ničom nezaostáva. Otázkou je len masovosť týchto behov. To už organizátori nemôžu ovplyvniť. Vždy to záleží od bežkárskej základne mládeže, ktorá u nás je žalostne malá.
Chcem sa však venovať deťom v predškolskom veku a tých najmenších, ktorí si len začínajú zvykať na drievka na nohách. Takmer na všetkých podujatiach vidieť tento drobizg súťažiť na tratiach a forma je rôznorodá.
Avšak masovosť a organizáciu akú som videl na podujatí Koasalauf v rakúskom St. Johanne ma uchvátila. Pretek tých najmenších v predškolskom veku zorganizovali v nedeľu po odštartovaní behu dospelých klasickou technikou. Organizátori tak využili časový priestor a zorganizovali preteky pre deti všetkých vekových kategórií.
Tie najmenšie detičky súťažili na niekoľko stometrovej trati. Komentátor v cieli robil rozhovory s malými šampiónmi a vítal ich ako olympijských víťazov. Tí najrýchlejší boli odmenení košom plným cukríkov, ktorých hmotnosť bola vyvážená hmotnosťou víťaza. Je to vidieť na deviatom obrázku. Malý šampión sa tak mohol podeliť o svoju výhru s ostatnými pretekármi, spolužiakmi v škôlke, či kamarátmi v dedine. Každý pretekár mal na sebe „štartovné číslo“ bez čísla. Na tvárach detičiek bolo vidieť radosť z prekonania pretekárskej trate. Iste to bol pre nich silný zážitok a motivácia do budúcich rokov. Detičky, ktorých bolo niekoľko desiatok pretekali v prostredí, kde štartovali aj veľký pretekári. Prítomnosť rodičov a starých rodičov prispela k zlepšeniu atmosféry podujatia. A po preteku mnohé detičky čakali na dobehnutie svojich rodičov vo veľkom preteku.
Atmosféru dokresľujú fotografie z tohto podujatia.





Diskusia k článku (16 príspevkov)

Karol to je presne ono je uplne jedno aky napad vzplanie organizatorom v hlavach ale je cas sa tomu povenovat a nieco pre tie detska vymisliet. Strasne sa mi paci ako v Bratislave najskor rodicia a neskor deti naskocili na beh a meranie si svojich sil. Hovorime o upadku bezeckeho lyzovania tak s tym kazdy jeden z nas nieco urobme.Karol az teraz si uvedomujem ako dolezita je tato web stranka. Zelam vela progresivnych debat.
pridal peterhlavac dňa 30.1. 23:27  
neviem preco mi opat nenapisalo moje meno, peter hlavac, pridal prispevok.
pridal peterhlavac dňa 30.1. 23:32  
Na stránke je nejaká chybička, v niektorých situáciách sa neuvedie autor príspevku. Musím to prebrať s mojim programátorom stránok. A ešte k veci. Ten pretek sa konal pred rokom, nafotil som tam veľa fotiek detičiek. Nepoužil som to nikde a až Tvoj príspevok ma nakopol. Snáď sa podarí aj v tejto oblasti posunúť sa vyššie. Hodím reč s organizátormi BS pred budúcim ročníkom, snáď sa podarí pripraviť pre najmenších "pretek" lepšie ako to bolo tento rok.
pridal Karol dňa 30.1. 23:43  
Ahoj, Karol. A keď už budete pritom programovaní, bolo by dobré v diskusiách aby sa okrem mena autora komentára uvádzal aj dátum aj čas. Bude to prehladnejšie hlavne u reakcií v rozsiahlej diskusii, lebo tie sa zobrazia uprostred diskusie.
pridal jaroschreiber dňa 31.1. 7:58  
Karol ,ale ve´d my takýto ,,pretek,, pre deti predškolského veku robíme v Kremnici na námestí už niekoľko rokov ! Je to v Piatok pred BS .25.jan. tam bolo oklo90 detí .Celé to je na webe www.ivancillik.eu
pridal Viliam dňa 31.1. 8:26  
Dik Vilo.
pridal Euroloppet dňa 31.1. 9:32  
Ludia si asi myslia, ze pre deti nic nerobime, Nie davno sme mali pre deti ceny v hodnote cca 150 tis. Sk a na starte ich bolo tusim 30. Je to klasicka, pisat a nepoznat fakty.
pridal Euroloppet dňa 31.1. 9:35  
Viliam, viem o tom, prečítaj si článok nižšie. Tento môj článok je len reakcia, čo by sa dalo zlepšiť. Robiť to hore na Skalke v deň veľkého preteku aby detičky pričuchli atmosfére, pripraviť pre detičky drobné darčeky, ktoré im pripomenú ich prvé kroky. Robiť to tak, aby sa mohli zúčastniť aj cezpolní, nepýtať nekresťanské štartovné...
pridal Karol dňa 31.1. 9:35  
Priatelia, fakty sú od priameho účastníka rodiča nižšie v predchádzajúcom článku. Berte to ako inšpiráciu pre zlepšenie do budúcna. Nikto tu nepíše, že pre deti nič nerobíte, ale možno by sa to dalo robiť ešte lepšie, či máte pocit, že vy to viete najlepšie? Nikto tu nemá patent na rozum a hlavne sa hneď neurážajme. Všetkým nám ide o dobrú vec.
pridal Karol dňa 31.1. 9:42  
Dobrý nápad, určite to vylepšíme.
pridal Karol dňa 31.1. 9:37  
Tak už je to pridané ako vidíš. A zväčšili sme aj okienko pre pridávanie nového príspevku pre lepšiu kontrolu napísaného textu.
pridal Karol dňa 2.2. 22:11  
Vidím.. vidím, tak som si to predstavoval.. A vo väčšom okienku sa aj text píše lepšie.
pridal jaroschreiber dňa 3.2. 10:19  
Myslím, že organizátor Bielej Stopy robí najlepšie ako vie. V jeho silách je preteky ale zlepšovať. My všetci musíme ale byť nápomocní. Aby sa zlepšila celková účasť na preteku Bielej Stopy, čím by sa určite aj dalo niečo robiť s výškou štartovného, je potrebné najskôr na Slovensku vybudovať členskú základňu. Najlepšie by bolo aby vznikli kluby patriace pod zástupcu Euroloppet na Slovensku. V každom kúte Slovenska sa určite najde dostatok snehu cez zimnú sezónu. A len my nadšenci dokážeme posunúť bežecké lyžovanie vyššie. Nikto to za nás nespraví, ani starosta, majiteľ penzionu, a pod. Preto ten ktorý si trúfa by mal spoločne s kamarátmi vytvoriť podmienky na bežecké lyžovanie, prilákať každého bez rozdielu veku, a potom zorganizovať pretek. Vrcholom bude postup na Bielu Stopu. Ja si už vyberám lokalitu. Musím dať dokopy partiu, ktorá to aspoň skúsi. "Na bežky - za zdravím!"
pridal sixao dňa 5.2. 13:26  
Nedá sa do ponuky urobiť zvlásť priečinok pre domáce podujatia, kde by sa vkladali len domáce preteky. Len kvôli zprehľadneniu, a aby sa hlavne podporovali tieto preteky. Len tak sa to môže lepšie rozbehnúť. Určite by som radšej išiel na pretek doma ako do zahraničia. Nebude ma to stáť viac a budem podporovať domácich svojimi nákupmi.
pridal sixao dňa 5.2. 13:33  
No určite vytvorím samostatnú stránku pre domáce preteky. Či to stihnem ešte túto sezónu, to neviem, posnažím sa. V spolupráci aj so serverom nabezky.sk a dalšími kompetentnými by sme chceli pre budúcu sezónu založiť akúsi domácu "ligu" behov na lyžiach s bodovaním. Ak by sa našiel nejaký sponzor, tak potom aj s nejakým finále a cenami pre najlepších. Regionálne preteky na Slovensku sú, chcelo by to však ich zorganizovať a zastrešiť pod jednu súťaž. Či sa to podarí, bude záležať aj od organizátorov jednotlivých pretekov. Trochu sme odbočili od detičiek, ale nie je vylúčené ani to, že súčasťou týchto pretekov by boli aj tí najmenší.
pridal Karol dňa 5.2. 18:50  
Bolo by to super, zorganizovať také detské preteky počas hlavných pretekov. Moja malá by satiež rada zúčastnila, ale keďže sme prišli na BS len v sobotu, tak už nemala možnosť. Určite by to bola pre decká veľká motivácia.
pridal Agata dňa 20.2. 8:33