REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 4.1.2014 | Peter Brečka | Čítané 2172x | 1 príspevok v diskusii
Králiky su obstojne OK
Tam sa to stále dá

Nevedeli sme, čo sa deje na Králikoch, ale môj syn vyhlásil, že po týždni sa nemohlo stať nič až tak hrozné a ide sa. Basta!
Už stav parkoviska avizoval, že sa toho snáď až tak veľa nezmenilo, parkovníci nás nasmerovali takmer až k okraju zjazdovky, a tam bolo pod kolesami aj čo-to firno-ľadíku a vyzeralo to naozaj ako pred týždňom. Dokonca aj hmla, ktorá odrezávala zjazdovku od zvyšku sveta sa vznášala tak nejako rovnako, chvíľu obliekla stĺp nad detským vlekom, potom zas kúsok stromu nad priesekom na stopu. Nech sa teda hrá, náš cieľ je iný, šup cez zjazdovku na prístupovú lesnú cestu...tu bežky skôr na ruky a palice na nohy, najlepšie ako sa dostať k strelnici pod mostíky, ale každý podľa predstáv. Od strelnice doľava pod mostíky na kopček a späť s rozbehom už na trasu. Senzory zraku skúmali skaly, senzory uší zvuk sklzu, hmat zabodávanie palíc a povrch trate. Do nosa ťahal vlhký sneh – ako na jar. Prvá jazda smerom k odbočke na tunel ukázala, že to ide celkom fajn, len 300 m pre odbočkou bolo treba spozornieť alebo sa vrátiť – supažou sa dalo pretlačiť a aj taký mini skejtík sa tam dal, trvalo to len chvíľku a už tam bola obrátka pri odpílenom strome, dvojkmeň ponúka flek na šarkana a kontrolu pitného režimu. Napodiv naspäť to bolo rovnaké, to nám odľahlo , senzory sa dostali do rutiny a spozorovali , že pod miestami podmočeným ale dostatočne tvrdým povrchom sa črtajú také úžasné krásy prírody ako listy, nažky bukvíc, tvary skaliek, konáriky ...a my si nad tým krásne korčulujeme. A ako to už býva, na trase sa objavili aj zvodné tvary v elasťákoch na viditeľnej klasickej stope a tak prečo to neotočiť tri či štyrikrát?

Na Králikoch sa stále dá, lepšie je vziať si staršie lyže, ale to už záleží na našej citlivosti. Vosk na teplý sneh – zrnitý firn s vodou. Povrch je hladký, dostatočne tvrdý, snehu 5-20 cm, teplota nad nulou, neupravené, veď načo aj, lyžiari to dávajú do dobrého stavu, stroj by to len rozryl. Vďaka za minulé strojové úpravy, ktoré umožnili bežkárom držiavať tento prijateľný stav aj v týchto nie bežných snehových podmienkach.






Diskusia k článku (1 príspevok)

bol som sa dnes 13.1. prebehnúť v maratonkách po tej trati. ostal tam ľadový podklad. Stačilo by 5 cm ťažšieho snehu a dalo by sa bez rizika poškriabania bežiek. Aj som k tomu prispel asi 200 padnutých kameňov som odstráni. (čerstvovyprané rukavice pred manželkou schovám)Prekvapila ma skupinka mladých skejtárov, ktorí trénovali pri vrchnej ľavej časti králickej zjazdovky. Točili okolo lesíka - hore prudkým svahom a dolu náročným zjazdom. Nič pre naše staré kosti
pridal dedo dňa 13.1. 17:02