REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 15.1.2014 | Roman Beres | Čítané 3319x | 6 príspevkov v diskusii
O "úprave" bežeckých tratí
Do kedy?

Vzhľadom na opakujúcu sa situáciu okolo koordinácie a zimnej úpravy bežeckých tratí, sme sa ako zástupcovia širokej bežkárskej verejnosti rozhodli vyzvať na odstúpenie súčasných koordinátorov úpravy turistických bežeckých tratí.
Je pre nás - bežkárov nepochopiteľný prístup a postoj ľudí, ktorí sú vo veľkej miere zodpovední za to, že sa trate neupravujú tak, ako by sa mohli. V plnej miere sa ukazuje ich nezáujem o bežecké lyžovanie.
"KOORDINÁTORI" ktorí nechodia na bežecké trate, nebežkujú a ani sa neinformujú, by si mali konečne priznať a uvedomiť si, že nemajú "právo" rozhodovať o zimnej údržbe tratí. Nie, že nie sú prínosom, ale naopak, svojou
nečinnosťou znemožňujú rozvíjaniu sa strediska, bežeckého lyžovania na Skalke a dopomáhajú k jeho úpadku.
Už minulú zimu nastali problémy s koordináciou, ale čakali sme, či dôjde k náprave. Žiaľ situácia je horšia ako vlani. Nechceme a ani nemôžeme sa naďalej prizerať na neschopnosť a hlavne nezáujem zainteresovaných.
Viď. aktuálna situácia z decembra: dostatok snehu vhodného na úpravu strojom - 8.12.2013 dostatočná
snehová prikrývka, rovnako 13.12.2013., aj 1.1.2014 (viď. video: http://www.youtube.com/watch?v=C3XUCMehfWI ). Nič nebolo koordinované, nič nebolo upravené "a nevyhovárajme sa na zmluvy". Postoj zodpovedných je zarážajúci, neospravedlniteľný. Je vidieť a aj cítiť ich nezáujem o bežecké lyžovanie, čo má negatívny dopad na turizmus v Kremnických vrchoch.
Očakávame preto, že si to už konečne uvedomia, priznajú a prenechajú kompetencie tým, ktorí majú skutočný a seriózny záujem o rozvoj bežeckého lyžovania a turizmu v našom regióne. My - bežkári - máme
chuť aj záujem pracovať, máme tiež pripravenú koncepciu úpravy turistických bežeckých tratí.

Tento vyššie uvedený článok bol napísaný 8.1.2014. S jeho obsahom som v priebehu týždňa oboznámil predsedu MKL, zástupcu primátorky mesta, ako aj predsedu TJ BIELA STOPA. Reakcie boli rôzne, ale to je pochopiteľné. Súčasne sme, samozrejme, sledovali aj diskusiu, ktorá sa rozprúdila tu a aj na FB.
Dovoľte, aby som sa zasmial nad tým, ako dnes koordinátori pozorne sledujú teplomer, vývoj počasia a ako pracujú na 200%. Keď bolo v decembri dostatok snehu, neboli ochotní skoordinovať úpravu tratí. Stačilo, ak by boli pracovali na 100%, dnes by nemuseli mať "ťažkú" hlavu.
Že kritizujeme ich prácu? Nekritizujeme, lebo nie je čo kritizovať tam, kde sa neurobilo nič. ALE UPOZORŇUJEME, že kvôli zlému rozhodnutiu koordinátora a jeho nečinnosti teraz majú trpieť turisti, ubytovacie zariadenia, reštaurácie, obchody...!
DO KEDY???
Dodatok: Spolupráca koordinátora MKL a CYKLO-SANTÉ sa ukázala ako účinná. Na FIS tratiach sa dá trénovať od 8.12.2013 (hoci niekedy v obmedzenom režime).
Celý tento text bude tiež zaslaný na MÚ Kremnica ako aj poslancom mesta.
Za bežkárov a CYKLO-SANTÉ Roman Béreš.



Diskusia k článku (6 príspevkov)

Už mi je teraz jasné, že Cyklosanté a predstavitelia Bielej stopy sa nemajú v obľube. A je mi jasné, prečo mi z facebookovej skupiny Biela stopa bol dva razy vymazaný článok o podujatí v behu na lyžiach Cena Kremnických vrchov - Santé Ski Tour. Ako malí chlapci, či dievčence, tí šéfovia FCB skupiny Biela stopa, pri všetkej úcte. Nedokážu sa povzniesť cez osobné spory a vymažú mi článok o podujatí pre bežkárov, priateľov bielej stopy. Tá cena Kremnických vrchov - Santé Ski Tour však nie je len pre Romana Béreša. Je pri širokú bežkársku verejnosť, aj pre účastníkov Bielej stopy, a oni články mažú...
pridal jozo dňa 15.1. 18:22  
Zabudol som sa podpísať pod môj príspevok pod názvom jozo. Som Jozef Mecele.
pridal jozo dňa 15.1. 18:23  
Jožo, je Ti jasné, že to nemôžeš hodiť na FCB skupinu BS. Aj keď nie som zástancom tvrdých konfrontácií, poznám mnohých zainteresovaných, tak to pre objektívnosť hodím na FCB stránku Bežkár.sk. Tam sa môžu k tomu vyjadriť aj priaznivci FCB. Pridám tam aj link na článok s pred roka. Rok je podľa mňa dosť dlhá doba na to aby zainteresovaní mohli nájsť obojstranne výhodné riešenie.
pridal Karol dňa 15.1. 18:33  
Doteraz neslo a verim,ze ani nepojde o osobne spory.Z mojej strany urcite nie.Mne ide naozaj o bezkarov a o to,aby to na Skalke fungovalo konecne tak,ako v inzch strediskach v Europe.Vela k tomu netreba,ak sa chce.
pridal cyklosante dňa 15.1. 20:59  
Vďaka tomu ich prístupu som musel chodiť aj s kamošmi do Rakúska. A pritom ak by sa chcelo by bolo stredisko bežeckého lyžovania na Skalke pri Kremnici najlepšie na Slovensku. Obdivujem všetkých aktívnych bežkárov, ktorí robili, robia a chcú robiť všetko pre rozvoj bežeckého lyžovania na Slovensku. Veď pomáhajú nielen sebe ale aj spoluobčanom (reštauračné, ubytovacie a odchodné siete a služby) a svojej milovanej vlasti, bez prihliadnutia na politické dianie a život ako taký.
pridal sixao dňa 16.1. 9:51  
VÝZVA pre všetkých vyznávačov bežeckého lyžovania. Podporme pretek pána Romana Béreša - "SANTE-SKI-TOUR" svojou účasťou ako aj pomocou pri jeho organizovaní. Som ochotný osobne pomôcť. Prosím, pomôžte aj VY! Bude to odpoveď na všetky tie strasti pre TJ BS, Skalka Arénu a mesto Kremnica. Odpoveď ako sa to má robiť pre všetkých vyznávačov bežeckého lyžovania v tak krásnej lokalite. Som presvedčený, že jeho pretek bude mať budúcnosť a zatieni svojou účasťou a organizáciou TJ BS a Skalka Arénu. Ak totižto nie je vôľa, tak nie je cesta. A ako sa vidí cesta z TJ BS, Skalka Arény a mesta Kremnica nie je. Verím pánovi Romanovi Bérešovi a prajem veľa úspechov.
pridal sixao dňa 22.1. 19:07