REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 19.2.2014 | Karol Kováč | Čítané 2308x | 0 príspevkov v diskusii
31. Gsieser-tal Lauf / Taliansko
Reportáž z podujatia Euroloppet

V dňoch 15. a 16. februára 2014 sa v Južnom Tirolsku v doline Gsieser / Val Casies uskutočnilo, v tejto sezóne jedno z mála podujatí EUROLOPPET za výborných snehových podmienok. Táto zimná sezóna urobila škrt cez rozpočet viacerým podujatiam v bežeckom lyžovaní vrátane pretekov série Worldloppet alebo EuroLoppet.

Na podujatie sme vyrazili už po druhý krát po minuloročných dobrých skúsenostiach. V článku z 30. ročníka tohto podujatia http://www.bezkar.sk/clanok.php?id=250 podrobne popisujem toto podujatie, kde sa môžete oboznámiť s atmosférou, organizáciou a celkovým charakterom pretekov. Preto len niekoľko detailov v čom bol tento ročník odlišný.

Podľa organizátorov sa po oba dni zúčastnilo podujatia 2400 bežkárov z viacerých krajín vrátane Slovenska. Keďže boli zrušené niektoré preteky a aj Tartu maratón zo série Worldloppet, na štarte sme mohli vidieť aj pretekárov, ktorí štandardne na podujatiach Euroloppetu neštartujú ako napr. Čechov Řezáča, či Boudíkovú a ďalších. Trate boli vynikajúco pripravené. V oblasti bolo minimálne pol metra snehu a deň pred sobotnou klasikou pripadlo takmer 10 cm nového vlhkého snehu. Ranné teploty sa blížili k -10 stupňom, ale cez deň bolo nad nulou. Sobotný pretek klasikou sa bežal v ideálnom počasí keď ráno bolo asi -8 stupňov, malá oblačnosť a v priebehu dňa už svietilo slnko a teplota vystúpila na cca 2 stupne.

Nedeľná voľná technika sa už išla za zmenených podmienok. Na štarte bolo len mierne pod nulou, zamračené a v priebehu preteku začalo mrholiť a postupne bol z toho hustý drobný dážď. Napriek tomu boli trate vo výbornom stave až do cieľa. Teplota stúpla na plus 3 stupne. Po oba dni bolo úplne bezvetrie.

Organizátori zvládli preteky veľmi dobre, v tomto ročníku boli vyhodnotení prvý krát aj najlepší traja v jednotlivých kategóriách a tiež víťazi v kombinácii behov.

V tejto zimnej sezóne je situácia so snehovými podmienkami presne opačná ako v minulej, keď tu bolo snehu menej a na našich horách sme už mali metrovú nádielku. Keď sme v pondelok z oblasti odchádzali už znova husto snežilo, čo nám aj trochu skomplikovalo cestu domov.

O podujatí sa dozviete všetko na oficiálnej stránke: http://www.valcasies.com/en/index.asp kde nájdete aj odkazy na výsledky, fotografie a videá z podujatia.

Niekoľko fotografií si pozrite aj tu pod článkom.





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár