REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 28.12.2014 | Karol Kováč | Čítané 3389x | 2 príspevky v diskusii
Premeny Skalky
Situácia v TOP stredisku bežeckého lyžovania na Slovensku

Mnohí so mnou určite súhlasia, že najlepším strediskom bežeckého lyžovania je už dlhšiu dobu Skalka v Kremnických vrchoch. Potvrdzuje sa to aj teraz, keď v našich končinách pretrvávajú nepriaznivé snehové pomery hoci sezóna by už mala byť v plnom prúde. Jediným konkurentom by mohlo byť Štrbské pleso, no nemôžem sa ubrániť dojmu, že tam nie sú takí zanietení ľudia pre amatérske bežecké lyžovanie ako na Skalke, hoci sa jedná o oveľa lepšie vybavené lyžiarske stredisko so zázemím a históriou. Nechcem tu však polemizovať a porovnávať tieto dve strediská. Je však pravdou, že v tejto zimnej sezóne sa zatiaľ dá ako tak behať len v týchto spomínaných strediskách.
Chcem ešte zdôrazniť, že kladiem dôraz na podmienky pre amatérskych športovcov a turistických bežkárov. Koniec koncov podmienky pre podporu profesionálnych pretekárov v behu na lyžiach sú na Slovensku tak či tak biedne.
Pamätáme si uplynulú katastrofálnu zimnú sezónu a aj na spory okolo úpravy tratí pre bežkárov v Kremnických vrchoch a špeciálne na Skalke. Nechcem sa k tomu vracať, články o vtedajšej situácii sú na našom serveri zverejnené, kto chce, môže si ich znova prečítať.
Jedno čo chcem zdôrazniť, je zmena ktorú musel pocítiť každý, kto sa rozhodol aj napriek nie priaznivým snehovým pomerom a neskorému nástupu zimy, prísť na Skalku s túžbou konečne sa postaviť na bežky. Neverím, že niekto mohol byť výraznejšie sklamaný. Pri výške snehu od 10 do 20 cm sú už od začiatku decembra takmer nepretržite veľmi dobre upravené trate na inline okruhu, na ploche štadióna, 5 km okruh na FIS tratiach a dokonca už boli alebo znova sú zjazdné a upravené trate do Kordíckeho sedla, či pod Zlatú studňu. Informácie sa môžete dozvedieť od našich užívateľov v snehových správach a na facebookovej skupine Bielej stopy, kde sú denne aktuálne informácie.
V minulosti do snehových správ na náš server prispievali i predstavitelia Bielej stopy alebo Skalka arény. No po našich kritických postrehoch k úprave tratí a k rozvoju strediska na Skalke sa ich príspevky akosi vytratili. Mnohí z nás stále nedokážu stráviť kritiku aj keď je oprávnená. Aj tak si myslím, že najdôveryhodnejšie snehové správy vedia poskytnúť len bežkári, ktorí si tú ktorú trasu osobne prejdú a potom o stave informujú.
Dôkazom o tom, že dobre mienená kritika vie priniesť svoje ovocie je práve terajší stav, keď už pri výške snehu okolo 15 cm, sú trate pravidelne upravované. A pritom sa nezmenilo tak veľa, iba prístup ľudí a trochu iný pohľad na to, čo návštevníci Skalky – bežkári potrebujú. Ak v decembri 2013 niekto argumentoval, že 20-30 cm vrstva je pre strojovú úpravu málo a dnes už stačí aj 10 cm tak je to pozitívny obrat. Je pravda, že dnes sa zatiaľ trate upravujú stopovacím zariadením za skútrom, ktoré asi začiatkom minulej sezóny k dispozícii ešte nebolo. V každom prípade stav v decembri 2014 je diametrálne odlišný oproti decembru 2013.
13. decembra bolo podpísané Memorandum o partnerstve a spolupráci medzi TJ Biela stopa a Mestským klubom lyžiarov Kremnica. Toto memorandum má byť základom pre spoluprácu oboch organizácií pri organizovaní bežeckých podujatí, koordinácii činnosti a zabezpečovaní úpravy bežeckých trás v Kremnických vrchoch. Je to signál k zjednocovaniu úsilia spojiť doteraz roztrieštené aktivity v tejto oblasti. Veríme, že toto memorandum prispeje k väčšej spokojnosti bežkárskej verejnosti, ktorá si Kremnické vrchy a Skalku obľúbila a nezostane iba vo forme deklarácie.
Som rád, že po ťažkej zimnej sezóne 2013/2014 a tiež aj napriek nepriaznivému začiatku tejto zimnej sezóny to na Skalke začína fungovať konečne tak ako má. Vďaka v mene bežkárov patrí všetkým, ktorí sa o to pričinili a verím, že odhodlanie ich neopustí počas celej sezóny nech už sa bude vyvíjať z hľadiska snehových podmienok akokoľvek.
Držím palce a môžem za seba a iste aj za užívateľov servera www.bezkar.sk prisľúbiť podporu v snažení ďalej rozvíjať bežecké lyžovanie na Skalke a v Kremnických vrchoch.





Diskusia k článku (2 príspevky)

Áno je veľmi potešiteľné, že namiesto sporov nastala spolupráca. Veľká vďaka za úpravu tratí. Ešte chýba pár detailov, ako napr. pri výjazde na štadión z päťky, kde je vyfúkaný sneh hodiť pár lopát snehu a podmienky sú super. Na zamyslenie je označenie tratí, pretože na malom okruhu sa pohybuje veľké množstvo ľudí, ktorí okruhy nepoznajú. Často sa stáva, že stretávame ľudí v protismere v prudkých zjazdoch. Tu by stálo za to dať tabule so zákazom vjazdu do protismeru, ide hlavne o bezpečnosť.Ešte raz vďaka za odvedenú prácu, držím palce.
pridal branopro dňa 30.12. 9:21  
Súhlasím, stále je čo vylepšovať. Len nezaspať na vavrínoch, nikdy nie je nič bezchybné, stále treba tvrdo pracovať.
pridal vichor dňa 4.1. 11:44