REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 21.1.2015 | Karol Kováč | Čítané 2906x | 2 príspevky v diskusii
42. ročník Biela stopa EUROLOPPET sa blíži
2 dni do začiatku podujatia - očakávané sneženie by malo byť miernejšie

Po ročnej odmlke sa blíži ďalší ročník najväčšieho masového podujatia v diaľkových behoch na lyžiach na Slovensku, Biela stopa Euroloppet, ktoré sa uskutoční 31.1. a 1.2. 2015 na Skalke v Kremnických vrchoch.
Po mizernej minuloročnej zime tu máme trochu menej mizernú tohtoročnú sezónu. Január sa blíži ku koncu a ako tak bežkovať sa dá len vo výškach cca 1000 m. n. morom a vyššie. Bolo krátke obdobie, keď sa dalo na bežkách absolvovať pár dní aj v nižších polohách. Aj keď zima ešte nekončí, zdá sa, že nebude patriť medzi tie lepšie.
V Kremnických vrchoch, kde sa už o 10 dní uskutoční ( veríme že áno) 42. Ročník podujatia Euroloppet – Biela stopa majú organizátori problémy so snehom. Aj keď na hrebeni je ho do 40 cm už o pár desiatok metrov nižšie, najmä v lesných častiach tratí centimetre rapídne ubúdajú.
Ak nepribudne do pretekov aspoň 20 - 30 cm snehu v tých nižších partiách, budú musieť organizátori trate redukovať. V takom prípade bude treba na niektorých úsekoch dohádzať, doviesť na trať sneh aby mohol byť použitý aspoň nejaký okruh na severnej časti tratí.
V článku na http://www.euroloppet.sk/historia.html sa môžeme dočítať, že v 2. Ročníku podujatia Biela stopa SNP museli organizátori naviesť na trať 1 800 m3 snehu ! Viete si predstaviť to množstvo? No ale dnes je na Slovensku iná doba.
Aj v iných strediskách, v ktorých sa konajú podujatia v behoch na lyžiach majú starosti so snehom. Ako sme sa mohli dočítať v snehových správach, v talianskom stredisku Toblach, prírodného snehu je tam len do 5 cm ale sneh na tratiach pribúda – navážajú ho nákladnými autami. Aj v Južnom Tyrolsku, podľa informácií od organizátorov podujatia Gsiesertal Lauf je zatiaľ s odretými ušami do 10 cm snehu ale každým týždňom k tratiam pribúdajú nové kilometre a podujatie bude aj keby „traktory padali“ ( The Gsiesertal Lauf Race has never failed to take place and this year will be no different! ) http://blogen.valcasies.com/2015/01/08/09-01-15-extension-to-ski-trail/. V nemeckom Klingenthali museli pretek Euroloppet preložiť na marec.
Takže žiadna sláva to nie je vo väčšine stredísk bežeckého lyžovania.

Ako to teda vyzerá na Skalke dnes, 10 dní pred pretekmi.
V štartovnej listine je prihlásených 427 pretekárov. Nič výnimočné, aj v predošlých ročníkoch sa väčšia polovica registrovala až v poslednom týždni. Pripomínam, že tí, ktorí mali zaplatené štartovné na minuloročný pretek a chcú využiť zvýhodnené 10 eurové štartovné, musia túto sumu uhradiť do 25. januára.
Na FB skupine Biela stopa dnes informoval predseda OV BS Viktor Halíř ( kto nemá FB, tak ako by ani nežil )o tom, že Organizačný výbor oznámi v pondelok v akom profile sa BS uskutoční. Tak isto informuje, že organizujú dobrovoľníkov na nahadzovanie tratí.

Na oficiálnej webovej stránke BS sú uvedené pre tento ročník nasledovné novinky:
________________________________________
19.1.2015 Majstrovstvá ČeskoSlovenska diaľkových behov na lyžiach
Pretekov sa zúčastnia občania Česka a Slovenska, ktorí sa prihlásia na Bielu stopu - preteky freestyle 45 km (koná sa v sobotu 31.1.2015) a Šumavský skimaratón - preteky 45 km klasicky (koná sa v nedeľu 22.2.2015). Vyhodnotení budú pretekári, ktorí absolvovali oba preteky podľa súčtu časov z oboch pretekov. Ocenení budú traja najlepší muži a tri najlepšie ženy v dvoch kategóriách. Na Majstrovstvá ČS sa netreba špeciálne prihlasovať, stačí oba preteky absolvovať.
________________________________________
19.1.2015 Tímové vyhodnotenia
Ide o vyhodnotenie najlepších pretekárov z tímu, napr. firemné preteky, klubové preteky atď. Pretekári sa prihlásia prostredníctvom on-line prihlášky je len potrebné, aby tím mal rovnaký názov klubu a pri prezentácii si tím dohodol pravidlá vyhodnotenia tímových pretekov (kategórie, rozsah, atď). Tím po odbehnutí dostane výsledky podľa dohodnutých pravidiel pri prezentácii. Vyhodnotenie a ocenenie najlepších si robí organizátor tímových pretekov bez asistencie BS.
________________________________________
19.1.2015 Skupinový beh
prihlásiť sa môžu 3 až 5 členné skupiny, bez rozdielu pohlavia a veku. Na výber sú trate v sobotu 25 km voľnou technikou alebo v nedeľu 30 km klasickou technikou. Vyhrá skupina s najrýchlejším časom, ktorý tvorí súčet troch najlepších časov, pretekárov skupiny. Ocenené budú 3 skupiny vecnými cenami v sobotu aj v nedeľu. Členovia skupiny sa prihlásia cez on-line prihlášku na preteky, je potrebné, aby skupina mala rovnaký názov klubu, zaškrtnuté preteky (BS freestyle 25km FS alebo BS classic 30km ) a pri prezentácii si nahlásili názov skupiny a jej členov. Štartovné platia pretekári samostatne, podľa cenníka. Štartovné čísla dostanú pretekári zo sady určenej na trať a budú vyhodnotení aj individuálne.
Toľko teda môj pohľad na blížiaci sa 42. Ročník Bielej stopy a aktuálne dostupné informácie od organizátorov.
Prognózy ( myslím teda dlhodobé predpovede ) dnes sľubujú, že by dokonca organizátorom mohol spôsobiť problém opačný extrém a to je nadbytok snehu, pretože podľa dnešnej situácie by mohlo do začiatku pretekov spadnúť 1-3 dni pred podujatím až viac ako pol metra snehu. Panika je však zatiaľ neodôvodnená, pretože je to ešte veľmi ďaleko na serióznu predpoveď ale treba počítať aj s takýmto variantom.

Želám nám všetkým, ktorí sa pretekov zúčastníme a samozrejme aj organizátorom aby sa počasie nezbláznilo a podujatie sa mohlo uskutočniť v čo najlepších podmienkach.

Aktualizované 27.1.2015
To že sa 42. ročník Bielej stopy uskutoční je už jasné.
Už dnes sú trate na severnom okruhu dostatočne pripravené na podujatie. Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií bude trasa sobotného preteku FT skrátená na 35 km a mal by sa ísť severný okruh s odbočením na strednú zvážnicu znova cez Kordícke sedlo späť na Skalku, kde sa ešte na FIS tratiach pôjde 5 km okruh. Vážnejší problém môže spôsobiť očakávané intenzívne sneženie tesne pred pretekom vo štvrtok a najmä v piatok, keď má spadnúť 30 až 40 cm nového snehu. Tentokrát by sme uvítali ak by sa predpovede nesplnili a bolo toho snehu menej. Bude to ale v každom prípade tvrdá makačka pre organizátorov aby trate upravili.
Na obr. č. 2 je predpokladaný vývoj snehovej prikrývky na víkend. Podrobnejšie môžete aktualizovaný vývoj počasia sledovať v článku http://www.bezkar.sk/clanok.php?id=356

29. 1. 2015
Tak snáď sneženie dnes a zajtra bude oproti predpokladom miernejšie a nespadne viac ako 30 cm snehu.




Diskusia k článku (2 príspevky)

Trosku zamrzi ze organizator pretekov nevie refundovat startovne za neuskutocneny minulorocny pretek, na druhej strane startovne v tomto rocniku za 10e potesi. Len tym ktori sa nemozu z roznych dovodov zucastnit tej tohtorocnej je to malo platne. Bolo by pekne keby obcianske zdruzenie zverejnilo zoznam na co vsetko boli vyzbierane peniaze za neuskutocneny pretek pouzite.
pridal rudobb dňa 25.1. 14:00  
Vysledky pretekov najdete na www.sportsoft.cz
pridal Karol dňa 31.1. 17:03