REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | august 2009 | Karol Kováč - admin | Čítané 2298x | 0 príspevkov v diskusii
Obchvat zjazdovky na Skalke je dokončený!
Dobrá správa pre bežkárov.

Ako sa zdá, problémy, ktoré vznikli spustením prevádzky na zjazdovke Pekná vyhliadka začiatkom uplynulej zimnej sezóny sa podarilo odstrániť a mesto Kremnica dobudovalo obchvat zjazdovky tak, aby nedochádzalo ku kolíziám bežkárov so zjazdármi. Tento obchvat sa začal budovať ešte na sklonku minulého roka ale mesto ho nestihlo do začiatku sezóny ukončiť. Bližšie o tejto problematike nájdete aj vo fóre na našich stránkach.
Informáciu o ukončení prác mi poskytol Ing. Ivan Králik, ktorý bol jedným z autorov navrhovaného riešenia.
V 32. týždni t.r. boli vykonané zemné práce na lyžiarskej trase Tunel - Skalka ("obchvat"). Toto riešenie umožní lyžiarom prechod mimo vybudovanej zjazdovky Pekná vyhliadka a podstatne odstráni riziko možnej zrážky lyžiarov zjazdárov a lyžiarov bežcov, ako aj vyhnutie sa tvrdému úseku zjazdovky. Aj keď dôjde k predĺženiu trasy, odmenou za to budú pekné výhľady z hrebeňa Kremnických vrchov. Využívanie medzinárodnej trasy E8 turistického chodníka č.0801 Cesta hrdinov SNP zostáva nezmenená, ale v zimnom období z hľadiska bezpečnosti je nutné, aby turisti a lyžiari používali vybudovanú zimnú lyžiarsku trasu v predmetnej lokalite "Pod Skalkou". Začiatok obchádzky začína pri prístrešku cyklotrasy na Zlatej ceste a končí na vrchole lyžiarskej zjazdovke pri sedačkovej lanovke na Skalke.
Toľko teda horúca informácia ktorú poskytol pán Králik z Kremnice. Dole niekoľko fotografií od autora emailu.
Iste potešujúca správa pre bežkárov, ktorí si Skalku obľúbili. Opáť sa bude dať v plnom rozsahu využívať aj severný okruh bežeckej stopy, ktorý je z hľadiska snehových podmienok vhodnejši a pre bežecké lyžovanie atraktívnejší. Cez víkend od 14. do 16. augusta počas pobytu na Skalke, ktorý organizoval Klub turistov APOLLO sme si tento nový úsek bežeckej trasy pozreli osobne. Čo sa týka terénnych úprav, je urobený perfektne. Treba veriť, že prípadné dažde neurobia na trase výmoly a hlavne, že úsek nebude slúžiť pre lesné stroje. Verím, že autori projektu našli v rámci možností najlepšie možné riešenie. Kritickým miestom bude podľa môjho názoru prvá ľavotočivá, takmer 180 stupňová zákruta, ktorá prichádza po pomerne prudkom klesaní zo zjazdovky. Takéto ostré zákruty sú na trase ďalšie tri. Nájazd do nich je už miernejší a tak ich prejazd by mal byť bez väčších problémov. Ako to naozaj bude, ukáže až zima.
Pozrite si už teraz tento úsek trasy prostredníctvom videa a fotografií ktoré nájdete na našich stránkach v sekcii Foto/Video. Videoklip si môžete prezrieť aj priamo tu: Skalka - obchvat zjazdovky Poďakovanie za realizáciu tochto úseku patrí všetkým, ktorí prispeli k riešeniu vzniknutej situácie a predovšetkým mestu Kremnica na vedenie ktorého sa v tejto súvislosti znieslo veľa kritiky. Treba veriť, že budúca sezóna bude na Skalke lepšia a podarí sa dotiahnuť aj systém úpravy tratí tak, aby to bolo na prospech bežeckého lyžovania a prinieslo úžitok aj mestu Kremnica. Autor fotografií Ivan Králik, Kremnica.



Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár