REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 26.2.2015 | Ivan Macko | Čítané 3145x | 6 príspevkov v diskusii
Ďakujeme králičania, ale...
čo so skútrami?

Počas tejto krátkej zimy, bežkári nemali veľa dôvodov sťažovať sa na úpravu trati. Veľkú vďaku si zaslúžia aj prevádzkovatelia lyžiarskeho strediska Králiky. Trate od strediska do Kordík, či zvážnica pod Zlatú studňu, boli takmer vždy ak, to počasie dovolilo, vo výbornom stave. Je tu, ale to ale. V stredisku parkuje odhadom 6-8 snežných skútrov a štvorpásové široké snežné vozidlo. Podľa všetkého tieto „snežné motorky“ prevádzkovatelia strediska požičiavajú zákazníkom. A žiaľ stáva sa, že niektorí nedisciplinovaní vandali, ničia to čo predtým, tí čo mu skúter požičali, s nákladmi sami upravili. O zničených tratiach svedčia aj príspevky bežkárov, ktorí uverejňujú snežné správy. Sám som bol svedkom, keď počas psičkárskeho víkendu si to v nedeľu cez obed jeden maník šinul na hrebeň a späť. (PD- 10 ??) Ohrozoval tak aj zjazdujúcich bežkárov. Po poslednom závodnom víkende bola trať smerom na Kordíky jedná báseň, hoci už bol odmäk. Vzápätí už trať zdevastoval vandal na zmienenom štvorpasáku. Na trati je ešte dostatok snehu a je predpoklad, že sa vytvorí aj firn. Takže by nebolo od veci dohliadnuť aby sa neničilo to čo sami urobíme. Stačilo by označiť skútre číslami a vyberať od požičiavajúcich zálohu na úpravu trati ak ju poškodia. Bežkári radi zatelefonujú prevádzkovateľom a oznámia im číslo skútra, ktoré poškodzuje trať. Osobne som za to aby sa našiel spôsob, ktorý by neodradzoval bežkárov, a umožnil aj im nejako finančne prispievať na úpravu tratí. Napríklad umožniť bežkárom vyviesť sa po zjazdovke vlekom a uľahčiť prístup na hrebeň. Parkovaciu kartu za 3 eurá spropagovať tak, že je to aj parkovné aj jedna jazda vlekom. Atď... Tak ešte raz- vďaka králičania , tento článok nie je Vaša kritika, ale vďaka s podnetom
<br><br>




Diskusia k článku (6 príspevkov)

Bol som na Skalke cez jarné prázdniny na jedne týždeň a všetko som tam pobehal. Môžem len dodať, že všetky upravené trate boli nakoniec postupne porozbíjané najmä snežnými skútrami ako aj pešími turistami. Navyše od Tunela hore po Zolovu chatu to prešlo ešte pre istotu aj nákladné auto. Toto sa týka každej trate - či je to Severný okruh, Južný okruh, Trasa na Králiky, Kordíky + ich odbočky. Týka sa to skejtu či klasiky - upravených alebo len nadšencami prešlapaných tratí. Je to smutné, ale v Kremnických vrchoch je to proste tak. Nikdy sa to nezmení. Niektorí ľudia sú proste vandali a ostatní to tolerujú. Pre mňa je Skalka už len na víkend - a ak pôjdem niekam zase na dlhšie - tak už len mimo SR, kde si turistov vážia.
pridal PetoSport dňa 26.2. 9:29  
Myslím,že ďakovať lyžiarskemu stredisku Králiky za úpravu tratí je trochu mylné.Ono totižto s úpravou bežeckých tratí nemá nič spoločné a je dosť zaujaté proti bežkárom. Správanie a vyjadrenia zamestnancov tohto strediska ma v tom len utvrdili. Mám s nimi zlé skúsenosti - čo si myslieť o pracovníkovi ktorý pokrikuje z ratracu po bežkároch aby nechodili po zjazdovke - však z Vás nič nemáme. A ono tých negatívnych skúseností je viac.
pridal Kocka dňa 27.2. 18:17  
Súhlas s Kockou. Úpravu tratí nezabezpečuje stredisko Králiky, ktoré práveže nemá v láske bežkárov, ale Správa športových a telovýchovných zariadení mesta BB. Ja pravidelne chodím na ich stránku kde mám hneď aktuálne info o úprave tratí.
pridal sportovec dňa 3.3. 9:02  
je podnikanie so skútrami legálne? využívajú na to pozemky, ktoré prevádzkovateľom nepatria.
pridal dedo dňa 4.3. 10:35  
Pan Macko, Vas clanok je uplne mylny. Lyziarske stredisko nema bezkarov v laske, neprenajima skutre, parkovaciu kartu nechcu propagovat a vobec ich netrapia skutrami znicene trate. Iba nadpis je spravny, ale nepatri lyziarskemu stredisku, ale Romanovi Ch. (a jeho kolegovi), to je ten chlap, co o 4 rano vyraza na ratraku z chaty Dukly a "prebehne" Tajovsku zvaznicu, trat na Hostinec (niekedy az pod Ceresnu), na Vyhliadku. Co sa tyka skutrov - aj dnes Roman rozmysla, kedy pojde upravovat trate - idealne by bolo ist teraz vecer, aby do rana sneh premrzol a mali sme trate ako na "svetaku". No ak pojde vecer, tak ako keby poslal "pozvanku" pre skutristov, ktori to pojdu "rozbit".
pridal jemo dňa 6.3. 19:36  
Neviem kto je autor, ale nemá ani potuchy ako to tam chodí. Králičania (lyžiarske stredisko)sú tí ktorí trate ničia a nie upravujú. V lyžiarskom stredisku Králiky vyložene proti bežkárom arogantne útočia. Sú chamtiví, agresívni, vulgárni. V BB máme predsedu parlamentu, bolo by dobre ak sa s ním niekto pozná dať mu podnet na zákonné riešenie problému so skútrami, ktoré zneužívajú anonymitu. Tak ako tu bolo spomenuté aj tieto vozidlá by mali mať evidenčné čísla a hneď by sa inak správali. Aj ja osobne som bol ohrozený na králickej svažnici na hrebeň skútrom.
pridal vichor dňa 14.3. 15:51