REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 9.10.2015 | Karol Kováč | Čítané 1690x | 1 príspevok v diskusii
Spolu už pred siedmou bežkárskou sezónou
Trochu štatistiky z našej databázy

Pred dverami je už siedma bežkárska sezóna, ktorú budeme spolu prežívať so serverom www.bezkar.sk. Vďaka aktívnym užívateľom našich stránok môžeme dnes už trochu bilancovať a obzrieť sa za uplynulými sezónami.
Priatelia bežkári, ako iste viete, v sekcii Snehové správy nájdete archív správ za všetky uplynulé sezóny od existencie Bežkára.
Z týchto správ som urobil nasledovnú štatistiku. Pripomínam, že v štatistike sezón sú použité subjektívne údaje užívateľov servera, ktoré uvádzali v snehových správach. Preto ich nemožno brať ako presné čísla ale pre účely porovnania jednotlivých sezón je to dobrá metóda.
Zo snehových správ som bral do úvahy ako začiatok sezóny prvú správu o snehových podmienkach a koniec potom určila posledná správa, všetko iba z domácich slovenských oblastí.

Pozrite si obrázky, kde sú zobrazené grafy hrúbky snehovej pokrývky uvádzané v jednotlivých sezónach podľa snehových správ. Môžeme si tak porovnať sezóny od roku 2009. Prázdne miesta v grafe neznamenajú, že vtedy sneh nikde nebol ale, že z konkrétneho dňa nebola zaznamenaná žiadna správa.

V poslednom grafe je pokus o percentuálne vyjadrenie, kedy môžeme očakávať začiatok sezóny, ktoré vychádza zo začiatkov sezón v krátkej histórii našich záznamov. Vychádza z neho, že sezóna môže začať už v októbri so 16% pravdepodobnosťou, prvého decembra je tá pravdepodobnosť už 50% a 9. decembra by sme už mali na 100% brázdiť bielu stopu.

Na záver ešte pripomeniem, že prvý sneh na ktorom sa dalo už solídne bežkovať napadol v polovici októbra, presnejšie 16.10. v roku 2009. Záznam máme aj v snehových správach zo dňa 18.10.2009. Prvá fotografia je práve z tohto dátumu.

V najnovších prognózach počasia to vyzerá tak, že história by sa mohla čiastočne zopakovať a prvý sneh na horách by sme mohli zaregistrovať dokonca ešte skôr, okolo 12. októbra. Snáď sa ale potom nezopakuje scenár z r. 2009, keď skutočná sezóna začala až v polovici decembra a patrila k tým slabším.





Diskusia k článku (1 príspevok)

Fiiiha, zaujimava statistika. Sice mi to nijako nepomohlo, lebo kalendar mam plny az do zaciatku decembra, ale aspon ma navnadila na spravnu notu a tesim sa na sezonu. A o to viac, ze aj moj najstarsi si vlani prvykrat obul bezky (sice len na 2 hodiny) a veeelmi sa mu to pacilo, takze budu argumenty na "opustak" od rodiny :)
pridal soske dňa 11.10. 10:05