REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 22.11.2015 | Karol Kováč | Čítané 2305x | 2 príspevky v diskusii
Koncepcia bežeckého lyžovania v Kremnických vrchoch
Výsledky ankety, ktorú inicializoval užívateľ nášho servera - do ankety sa môžete stále zapojiť

V mesiaci jún 2015 užívateľ nášho servera Matej Libič zorganizoval anketu o koncepcii bežeckého lyžovania v Kremnických vrchoch.
Jej výsledky nájdete tu:
https://docs.google.com/forms/d/1t1JtaCT-N6ErH1cjjIQ7YNLkRJMQnADR5TwXIP2MXy8/viewanalytics
Do ankety sa do dnešného dňa zapojilo 263 účastníkov z radov bežkárov.
Výsledky ankety by mali mať k dispozícii všetci, ktorí sú zainteresovaní do rozvoja turizmu a bežeckého lyžovania v oblasti Kremnických vrchov.
So súhlasom iniciátora ankety si teraz dovolím zhrnúť najdôležitejšie výsledky tak trochu aj z môjho pohľadu, pretože Kremnické vrchy a situáciu okolo bežeckého lyžovania v tejto oblasti poznám pomerne dobre.
Z odpovedí v ankete som do niekoľkých bodov zhrnul podľa môjho názoru najpodstatnejšie závery.

1. Pozitívne stránky oblasti Kremnické vrchy

Ako najväčšie pozitíva účastníci uvádzajú, že Kremnické vrchy a Skalka patria dĺžkou tratí, polohou a náročnosťou medzi top oblasti na Slovensku a sú skutočným rajom pre bežkárov. Tak isto je takmer zhoda v tom, že za posledný rok sa zlepšila aj úprava tratí a náznaky zlepšenia spolupráce medzi zainteresovanými. Nie na poslednom mieste je vysoko hodnotená osvetlená inline dráha na Skalke ako jediná na Slovensku.

2. Dĺžka tratí, ich náročnosť a kvalita

Tu je celková spokojnosť, no poukazuje sa na niektoré úseky ktoré boli v minulosti udržiavané a teraz už nie sú. Problém so zosuvom na Malachovskej zvážnici, neudržiavaný západný okruh a trasa Skalka-Krahule. Sú aj nové návrhy, predĺženia tratí na Kremnický štos či Flochovú alebo ďalšie. Účastníci vo svojich odpovediach stále vnímajú problémy pri prechode na severný okruh, ktoré spôsobilo vybudovanie zjazdovky. Sú to nebezpečné serpentíny v strmom zjazde, problematický prechod okolo "stavby reštaurácie" Pekná vyhliadka. Tu sú návrhy od vybudovanie tunela popod zjazdovku alebo úprava a zmiernenie zákrut.

3. Značenie tratí a orientácia na nich

Účastníci ankety poukazujú najmä na nedostatočné a chýbajúce značenie trati v oblasti pretekárskych FIS okruhoch, ktoré sú v správe MKL Kremnica. Ja to tiež považujem za vážny problém, ktorý nevyžaduje veľké finančné prostriedky a náprava by prispela k zvýšeniu bezpečnosti prehľadnosti okruhov ako aj k odstráneniu kolízií medzi rekreačnými a športovými bežkármi. Pre väčšinu bežkárov tvoria FIS okruhy hotové bludisko a orientovať sa v ňom dokáže naozaj len malé percento návštevníkov a domáci športovci.
Čo na to predstavitelia MKL Kremnica?
Aj značenie na turistických tratiach alebo okruhoch Bielej stopy by podľa odpovedí potrebovalo zlepšenie. Nie všetci návštevníci, ktorí do Kremnických vrchov zavítajú aj dokonale poznajú terén. Najmä v zhoršenej viditeľnosti tu hrozí, že bežkár zablúdi.

4. Úprava tratí a ich spoplatnenie

Ako som už písal vyššie, úprava tratí sa najmä v poslednej sezóne zlepšila no účastníci, ktorí na anketu odpovedali by uvítali úpravu aj v týždni najmä po snežení tak, aby sa aj pri týždennom pobyte dalo behať voľnou technikou aspoň na niektorých úsekoch tratí. Je jasné, že mimo víkendov je v stredisku menej bežkárov. Otázkou je však aj to, prečo je tomu tak? Ak sú skúsenosti, že pri snežení počas týždňa sa trate neupravujú, potom si tam málo kto naplánuje týždenný pobyt alebo príde na trate z blízkeho okolia.
V otázke spoplatnenia upravovaných tratí takmer všetci odpovedali, že sú za ale pri garancii pravidelnej úpravy vždy, keď je to potrebné.
Z odpovedí vychádza, že najprijateľnejší poplatok za deň by bol v rozsahu 1 až 3 €.

5. Infraštruktúra pre bežkárov v oblasti

Tu sa poukazuje najmä na nedostatočné možnosti občerstvenia na dlhých tratiach severného ale aj južného okruhu Bielej stopy. Na južnom okruhu je aspoň počas víkendov v prevádzke chata Hostinec. Táto by mohla byť otvorená aj počas týždňa. Na severnom okruhu by boli možnosti na Cabanke, či chate Obrázok v Širokej. Tiež ako na nedostatok poukazujú návštevníci najväčšieho strediska Skalka absenciu šatní, či možnosti odložiť si veci a v teple sa prezliecť. Tiež sú tu vnímané ako nedostatočné možnosti stravovania, ubytovania, servisu či nie vždy bezproblémové parkovanie. Na parkovisku pri zjazdovke Králiky je kritizované spoplatnenie parkoviska pre nezjazdárov bez pridanej hodnoty a negatívny postoj obsluhy vlekov k bežkárom.

6. Najväčšie nedostatky, návrhy na zlepšenie

Vážnym problémom je ničenie tratí skútrami, či pešími turistami. Tu by sa žiadalo viac aktivity príslušných orgánov v rámci kontroly, prevencie, značenia ale aj úpravy v legislatíve na Slovensku všeobecne. Špeciálne na Skalke odpovedajúci uvádzajú fakt, že draho vybudované zasneženie inline dráhy nebolo nikdy uvedené do prevádzky. Vynárajú sa tu otázky kto je za to zodpovedný, kde je zasnežovacia technika a prečo vlastne takýto stav nastal. Stačí nám odpoveď, že "Na Slovensku je to tak, zvyknite si"? Ako problém je ešte stále nedostatočná koordinácia úpravy tratí a s tým súvisiace spoplatnenie. Zaregistrované boli nálepky ako príspevok na úpravu tratí no oficiálne informácie o možnosti a podmienkach zakúpenia sa nikde nedali nájsť.
V návrhoch na zlepšenie podmienok sú uvádzané už spomínané oblastí v úprave tratí a jej koordinácie, zlepšiť možnosti občerstvenia, stravovania, ubytovania, zázemia pre bežkárov, servis, parkovanie, značenie... Je toho samozrejme dosť.
Limitujúce sú v prvom rade finančné možnosti ale je stále čo naprávať aj v spolupráci zainteresovaných, ochote obetovať prostriedky a čas pre zlepšenie situácie. Významnú úlohu majú obce a mestá v regióne a organizácie, ktoré sa združujú za účelom aktivít podporujúcich turizmus a bežecké lyžovanie.

Na záver jeden citát z odpovedí v ankete ktorý veľa hovorí:
"Poznajúc Jizerské hory - keby Češi mali Skalku, tak urobia z toho stredisko tip-top bez enviromentálnych zásahov". Z mojej strany absolútny súhlas.

Všetci sa už tešíme na novú sezónu a snáď aj na realizáciu niektorých vylepšení pre bežkárov v oblasti Kremnických vrchov ku ktorým sa odpovedajúci v ankete vyjadrovali. Možno si výsledky ankety prečítali aj ľudia, ktorí môžu s úrovňou bežeckého lyžovania v Kremnických vrchoch aj niečo urobiť.

Ak chcete ešte pripojiť svoj názor, anketa je stále otvorená na:
https://docs.google.com/forms/d/1t1JtaCT-N6ErH1cjjIQ7YNLkRJMQnADR5TwXIP2MXy8/viewform

Na obrázku foto zo štadióna z 15.11.2015 ktorý naznačuje, že zimná sezóna je už predo dvermi.






Diskusia k článku (2 príspevky)

Je dobre, že sa takáto anketa robí. Škoda len, že termín jej konania bol taký dosť neaktuálny. V lete túto stránku asi málokto navštevuje a o ankete som teda nevedel ani ja a nezúčastnil sa jej. Rád by som sa však zúčastnil a mohla by sa preto zopakovať. Som si istý že by jej výsledok bol o čosi iný, ale nemyslím si že priaznivejší, skôr naopak. Pouvažujte nad jej zopakovaním s väčším počtom respondentov v zimných mesiacoch.
pridal vichor dňa 30.11. 11:35  
Dotazník je stále online a odpovede priebežne pribúdajú. Vyplniť ho je možné tu: https://docs.google.com/forms/d/1t1JtaCT-N6ErH1cjjIQ7YNLkRJMQnADR5TwXIP2MXy8/viewform
pridal Matobb dňa 30.11. 16:09