REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 7.12.2015 | Karol Kováč | Čítané 2361x | 0 príspevkov v diskusii
43. ročník Tatranského pohára - Štrbské pleso 12. a 13. decembra 2015
Informácie o podujatí a prosba o pomoc pri úprave tratí

Štrbské Pleso 12.-13. decembra 2015 privíta pretekárov z okolitých krajín na 43. ročníku Tatranského pohára v behu na lyžiach. Preteky sú súčasťou kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup a nominačnými pretekmi na Zimné olympijské hry mládeže Lillehamer 2016.

Športový klub Štrba už po štvrtý krát v rade organizuje kontinentálny pohár FIS Slavic Cup najmä pretekárov z krajín Vyšehradskej skupiny a to Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko. Riaditeľ pretekov Michal Šerfel informoval, že v plánovanom dvojdňovom súťažnom programe budú súťažiť kategórie mužov a žien v klasickom šprinte so štartom kvalifikácie v sobotu o 9:30 hod. Šprinty vyvrcholia finálovými rozbehmi o 11:00 hod. V nedeľu sú pripravené preteky klasickou technikou s intervalovým štartom na 5 km pre ženy a 10 km pre
mužov. Pretekov sa môžu zúčastniť všetci záujemcovia, ktorých na preteky nominuje príslušná lyžiarska asociácia a majú platnú licenciu FIS. V pohári Slavic Cup sú spolu 4 podujatia. Tatranský pohár je prvý, druhé kolo sa uskutoční v januári v poľskom Zakopanom a vo februári sa uskutočnia preteky v českom Harrachove a finále na Skalke pri Kremnici.

Podľa športového riaditeľa Slovenskej lyžiarskej asociácie Michala Maláka sa decembrových pretekov zúčastnia v prvom rade všetci záujemcovia o nomináciu na YOG Lillehamer 2016 na čele s reprezentačným družstvom OH nádeje. Na pretekoch sa predstavia aj juniorské reprezentantky na čele s Anetou Smerčiakovou, . Z juniorov sa pretekov zúčastní Ján Koristek, ktorý v novembri vo švédskej Bruksvallarne obsadil 9. miesto. Z rakúskeho Seefeldu príde na preteky reprezentačné družstvo do 23 rokov v zložení Barbora Klementová, Andrej Segeč, Miroslav Šulek a Erik Urgela. Elitný pretekári Mlynár a Prochádzková sa na Tatranskom pohári nepredstavia, nakoľko štartujú na svetovom pohári v Davose. Športový areál na Štrbskom Plese bol súčasťou úspešne zorganizovanej Svetovej zimnej Univerziády 2015, ktorá preskúšala nielen organizátorov, ale aj obec Štrba ako správcu strediska.
V letných mesiacoch sa pokračovalo na zveľaďovaní areálu a bežeckých tratí. V súčasnosti je na šprintérskom okruhu a na 2,5 km okruhu v okolí štadióna 15 - 20 centimetrová vrstva snehu. Na upravených tratiach denne trénuje niekoľko desiatok športovcov najmä zo slovenských, českých a poľských klubov. Starosta obce Štrba Michal Sýkora informoval, že bežecké lyžovanie na Štrbskom Plese je jednou z priorít rozvoja cestovného ruchu a preto obec bude naďalej rozvíjať športovisko a podporovať organizovanie pretekov. Organizátormi Tatranského pohára sú dobrovoľní rozhodcovia zo Športového klubu Štrba, ktorí pracovali aj na Univerziáde a v závere zimnej sezóny v marci sú usporiadateľmi Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach. 28. februára pripravujú aj Verejné preteky pod záštitou hudobnej skupiny No Name.

V súvislosti s prípravou Tatranského pohára organizátori prosia o pomoc pri zabezpečení vhodných podmienok na úspešné zvládnutie preteku:


Vážení športoví priatelia,

ŠK Štrba pracuje na príprave Tatranského pohára v behu na lyžiach, ktorý sa uskutoční 12.-13. decembra 2015.
Aby organizátori dokázali zabezpečiť kvalitné podmienky na trati, bude nutné nahadzovať sneh na niektoré úseky.
Od utorka do štvrtka bude na tratiach brigáda.
Prosíme všetkých, ktorí sa môžu zúčastniť brigády, aby sa hlásili vždy ráno o 8:00 správcovi areálu pri garáži pri servisných bunkách. Ak máte možnosť, prineste si vlastné lopaty.

Dôležitá informácia pre bežkárov:
Počas pretekov cez budúci víkend budú pre verejnosť uzavreté bežecké trate na Štrbskom Plese.

Piatok: 13:00 - 15:00 oficiálny tréning
Sobota: šprint kvalifikácia 9:30 - 10:30, finále 11:00 - 13:00, 14:00 - 15:30 oficiálny tréning
Nedeľa: intervalový štart 9:30 ženy, 10:00 muži.

Organizátori prosia bežkárov o ohľaduplnosť a odporúčajú, aby si tréningy plánovali mimo uvedených hodín, ideálne v piatok dopoludnia a v nedeľu po 12:00.

Informácie o pripravovanom podujatí a oznam o organizovaní brigád nám za Športový klub Štrba poslal

Matúš Jančík
rozhodca bežeckého lyžovania
http://www.skstrba.sk/preteky
http://www.facebook.com/skstrba

Kompletné propozície Tatranského pohára si môžete stiahnuť tu:
http://www.bezkar.sk/2015-16/CoC_201512_invitation.pdf





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár