REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 21.12.2015 | Cyklo Santé | Čítané 4821x | 13 príspevkov v diskusii
Máme riešenie úpravy tratí
Upravovať sa bude pravidelne

Ostatné zimné sezóny sme neustále riešili nepostačujúcu úpravu bežeckých tratí na Skalke, poukazovali na nedostatky a ak sme mali dovolené, tak sme sa snažili pomôcť v riešení.
Niekedy bola naša snaha vítaná, niekedy nie.
A teraz aktuálna situácia..
Počas minuloročnej zimy mesto zaviedlo predaj nálepiek /dali sa kúpiť aj u nás v predajni/, ako dobrovoľný príspevok na úpravu bež.tratí. Sledovali sme reakcie ľudí a môžem konštatovať, že boli skôr pozitívne ako naopak. Avšak boli situácie, kedy sme nálepky ľudom predali, niekedy aj vo vyšších hodnotách, ale oni sa o hodinku vrátili zo Skalky sklamaní, že trate cez týždeň nie sú upravené. Zas a zas dookola sme potom diskutovali, ako veci riešiť.Nakoľko vo vedení mesta nastali zmeny, verili sme, že je šanca aj na zmenu ohľadom smerovania a prístupu k údržbe tratí. Kroky, ktoré mesto urobilo, nás v tom utvrdili. Preto sme sa rozhodli, že znovu vstúpime do rokovaní o zimnej údržbe tratí a ponúkneme model upravovania. Ten sa zakladá na tom, že my v Cyklo-Santé zakúpime vyhovujúci pracovný skúter, MKL nám zapožičia stopovač na CT a bránu na úpravu FT. V krátkom čase chceme zohnať vlastné špeciálne zariadenie. Budeme jazdiť vždy, keď to bude potrebné a vhodné, aj dennodennne, aj viackrát cez deň, ak si to situácia vyžiada. Celú prevádzku aj phm si budeme financovať sami. Mesto Kremnica aj MKL súhlasili a našu ponuku prijali. Je jasné, že použitie ratraku je nevyhnutné, vieme však, že dennodenná úprava ťažkým strojom nie je možná a to z rôznych dôvodov. Našou snahou je docieliť to, že konečne nebudú bežkári bezradne pozerať na neupravené, zafúkané trate, ale budú spokojní a nebudú ľutovať, že na Skalku vôbec prišli.
Dostali sme mandát a možnosť spolupodieľať sa na úprave tratí. Celá úprava bude koordinovaná tak, aby to malo "logiku", aby nedošlo k nedorozumeniam. Akonáhle budú priaznivé snehové podmienky, budeme podľa potreby upravovať trate MKL, in-line okruh a trasu zo Skalky na Krahule. Toto sme si dohodli. V najbližších dňoch budeme rokovať aj o iných možnostiach. Sme si vedomí, že týmto spôsobom nedokážeme pripraviť trate, aby boli dokonalé, ale urobíme všetko preto, aby sa na Skalke a okolí dalo slušne a hlavne vždy zabežkovať.
V tomto čase potrebujeme prostriedky na splatenie skútra, ktorý máme rezervovaný. Veríme, že vďaka všetkým, ktorí boli nami oslovení, sa nám v krátkom čase podarí stroj zakúpiť. Naša vďaka patrí všetkým, ktorí sa rozhodli nám pomôcť. Skutočne si veľmi vážime každú pomoc.
Ešte stále veríme, že Skalka má potenciál pýšiť sa dobrým menom vyhľadávaného strediska bežeckého lyžovania.

Všetkým želám pokojné prežitie Vianočných sviatkov.
Za Cyklo - Santé Roman Béreš





Diskusia k článku (13 príspevkov)

len aby to nebolo na úkor úpravy ratrakom. Zariadenie ťahané za skútrom môže byť len doplnková služba- za určitých podmienok si s traťou vôbec neporadí a narobí ešte škodu, hlavne v ostrých zatáčkach. Inak veľmi dobrá iniciatíva,
pridal dedo dňa 21.12. 12:43  
Určite to na úkor jazdenia ratrakom nebude.Chceme zabezpečiť hlavne situácie,ked napr.po večernej úprave ratrakom do rána nasneží niekoľko cm snehu a ratrak ráno na trate nepôjde.Tiež pri veľmi malej vrstve snehu,kedy ešte ratrak nemôže upravovať.
pridal cyklosante dňa 21.12. 13:00  
Vítam túto iniciatívu. Avšak niečo mi v tomto článku chýba. Vôbec sa tu nespomenula koordinácia s TJ Biela stopa Kremnica. Akú úlohu bude zohrávať v tomto projekte teda TJ Biela stopa? Žiadnu?
pridal jozo dňa 21.12. 17:28  
jozo, ja tomu rozumiem tak, že je to iniciatíva Cyklo - Santé, Boli pomenované presne trate a mal by to byť doplnok toho, čo na Skalke fungovalo doteraz, teda zaplátať medzeru v kvalite úpravy tak, aby boli aspoň niektoré trate upravené non-stop, teda nie len na víkend ale po každom snežení. Úprava skútrom má svoje limity. Trate v plnej dĺžke a v profile okruhov Bielej stopy sa samozrejme touto technikou upravovať nedajú. Prínosom by malo byť, že by sa malo dať v prípade dobrých snehových podmienok bežkovať stále aj keď len na obmedzených úsekoch. Vždy lepšie ako čakať po nedeľňajšom snežení do piatka. A napríklad zamýšľaná úprava tratí smer Krahule v minulej sezóne nebola vôbec upravovaná.Biela stopa sa môže vyšantiť pri úprave tratí bez akýchkoľvek obmedzení. Držím palce Roman.
pridal Karol dňa 21.12. 18:21  
Ono by bolo fajn, keby sa upravili trate, ktoré sa málokedy upravujú. Napríklad trasa z Krahúl od štadiónu BS až na Skalku. (S prepojením na bežkárske trasy okolo vyhliadkovej veže na Krahuliach.) Alebo trasa hneď od tunela smerom nahor. (+ zakázať vstup lesným nákladiakom a džípom počas krátkej 3 mesačnej bežkárskej sezóny) Atď ...
pridal PetoSport dňa 5.1. 10:30  
Urobíme všetko preto,aby boli trate upravované v čo možno najväčšom rozsahu,v čo možno najlepšej kvalite.Čakáme na sneh ale hned,ako to bude možné,začneme s pravidelnou úpravou.V Cyklo-Santé sme presvedčení,že sa nám podarí širokej bežkárske verejnosti ponúknuť niečo,čo nádhernej Skalke jej okolí dlhšie chýbalo.
pridal cyklosante dňa 5.1. 20:39  
Ci sa Vam to paci, alebo nie, ak ma byt Skalka vyhladavane stredisko pre bezkarov, bezpodmienecne je nutne spojazdnit zasnezovanie. Zima bude cim dalej tym horsia a za chvilu budu ludia chodit iba tam, kde sa bude striekat a bude sneh. Uz Skalku predbehli aj ine oblasti - napr. Mengusovce, Osrblie, dokonca v BB je nastriekany okruh. Donekonecna sa neda zit z toho, ze "ved nasnezi"... Je to presne ako pisal niekto v minulom clanku v komentaroch. Keby Skalku mali cesi, stredisko by bolo uplne o niecom inom.
pridal bezkarBB dňa 6.1. 10:30  
Táto civilizácia už nevie čo od dobroty, vyrábať umelý sneh ... koho by to napadlo pred 100 rokmi? Ale tak myslím, že umelý 300m alebo 2 km okruh je len pre top-športovcov a fanatikov, ktorí sa tam spolu tlačia. Bežní turisti a rekreační športovci majú zábavu hlavne z dlhších trás a peknej prírody. Na Skalke by som asi zrušil zjazdové lyžovanie ... je kopec lepších stredísk, čudujem sa, že sa im tam oplatí zasnežovať zjazdovku a púšťať stroje. Večne to tam je prázdne. Ale na bežkovanie lepšej lokality na Slovensku nieto. Keď nenasneží, tak nenasneží, no ... mňa najviac hnevá, keď nasneží a trate sa neupravia, pričom turistov-bežkárov je tam dosť. Títo ľudia pôjdu nabudúce do Rakúska. Cez týždeň sa Skalka vôbec neupravovala za posledné roky.
pridal PetoSport dňa 8.1. 11:42  
Bez technického zasnežovania to už dnes pôjde ťažko. Spoliehať sa na prírodný sneh je už dnes smiešne. Samozrejme nie je to jednoduché, ale dá sa to. Na šťastie od nás máme cca 2 hoďky cesty stredisko s technickým zasnežovaním. 2 x do týždňa robia aj večerné lyžovanie. Momentálne už majú 7 km okruh. Človek tam stretne všetky kategórie, od športovcov po turistov (dokonca behajú aj nevidiaci) a všetci si prídu na svoje. Je tam šatňa na prezlečenie a odloženie vecí, dá sa tam najesť. Samozrejmosťou je WC a bezproblémové parkovanie. Človek má vždy info o stave tratí. Ako tušíte žiaľ na Slovensku to nie je. Je to v obyčajnej "zapr..." dedine v AT. Samozrejme za poplatok. Pochybujem, že pokryje náklady. Profituje celé okolie. Oni to chápu, že sú navzájom od seba závislí. Rád si zaplatím a viem čo za to dostanem. V porovnaní so zjazdovým lyžovaním je to smiešna suma. Niekedy som sa rozčuľoval nad tým, že to u nás nedokážeme. Už ma to prešlo. Na Slovensku je to tak. Skalka je jedinečné a nádherné miesto. Má obrovský potenciál. Pri troche priaznivého počasia by sa tam dalo behať na lyžiach a na snehu aj polroka od novembra do apríla. Chodilo by tam celé Slovensko a okolie. Chodili by tam všetci. Od športovcov až po turistov a výletníkov... Je už neriešim a chodím tam kde to vedia robiť, tak ako sa dnešnú dobu patrí.
pridal Cinelli dňa 8.1. 17:55  
Kolega, mohol by si aspoň pre všetkých napísať názov strediska a tej dedinky. Nech sa aj ostatní môžu ísť v tejto mizérii trochu pobežkovať. Prípadne dať nejaké fotky priamo z trate do snehových správ. Alebo aspoň link.
pridal PetoSport dňa 9.1. 18:16  
Ak sa nemýlim ide o stredisko v dedinke St. Jakob im Walde, link je aj na našej stránke v sekcii Strediská - http://www.orthofer.at/
pridal Karol dňa 9.1. 23:32  
Zdravím. Nechcel som robiť reklamu, ale áno, ide o St. Jakob im Walde. Podrobnosti na stránke, kt. uviedol Karol. Foto z dneška pripojím dám do snehových správ.
pridal Cinelli dňa 10.1. 16:31  
Aj keď sme trochu mimo témy článku len pripomeniem, že propagovanie stredísk, zariadení, či všetkého, čo sa týka bežeckého lyžovania je na týchto stránkach povolené a neberiem to ako nepovolenú reklamu. (admin)
pridal Karol dňa 10.1. 18:34