REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 18.1.2016 | Karol Kováč | Čítané 8264x | 15 príspevkov v diskusii
Nová upravovaná trasa v Kremnických vrchoch
Kordícka zvážnica

Priatelia bežkári, v ostatných dňoch sa "narodila" v Kremnických vrchoch na banskobystrickej strane nová upravovaná bežkárska trasa. Môžete sa o nej dočítať aj v najnovších snehových správach z 18. januára, kde je zaradená medzi ostatné trasy. Na základe informácií od užívateľov servera som uvedenú trasu pridal do strediska Kremnické vrchy pod názvom: Kordíky - Kordícka zvážnica.
Nová upravovaná trasa má dĺžku 5,5 km a prevýšenie takmer 200 metrov, začína v Kordíkoch a smeruje na juh pod hrebeňom, paralelne s Tajovskou zvážnicou. Končí žltou značkou smerujúcou z Tajovskej zvážnice na Görgeliho tunel.
Podrobnejšie informácie, mapky, fotografie a kmz súbor pre Google Earth, ktorý si môžete stiahnuť tu:
http://www.bezkar.sk/podpora/Zvaznica_ponad_Kordiky.kmz
mi zaslal pán Jaroslav Murgaš z Občianskeho združenia Kordícky Hrebenák.
Citujem z jeho mailu:
V zastúpení členov občianskeho združenia Kordícky Hrebenák a ako predseda Vás chcem poprosiť o zapísanie novej bežeckej trati v Kremnických vrchoch
a to: ,, Zvážnica ponad Kordíky"
Prikladám malú mapu pre orientáciu plus trať v kmz súbore.
Trať je označená hrubou červenou čiarou.
Odbočuje sa s cesty na tunel (na paneloch) a pokračuje po zvážnici na pravú stranu Kordík.
Keď napadne viac snehu budú sa upravovať aj "Hrbočky" po lúkach ponad dedinu.
Údržbu tratí zabezpečuje mesto Banská Bystrica.
Trať,,vyčistili" členovia OZ KH. S mestom to vybavoval p. Kundrata.
Ratrak obsluhuje pán Jozef Chmelík z Králik.
Dnes 17-1-2016 cca o 19 hod. bola trať rozprávkovo upravená pánom Chmelíkom.
Hovoril že je tu najviac snehu!!! Viac ako na s fúkanej Skalke!
Dúfame, že si slušný ľudia prídu na svoje a mesto nájde peniaze aj po iné roky.

Ďakujem pánovi Murgašovi za informácie, iniciatívu a teším sa aj ja na novú trasu, ktorá vyzerá byť naozaj pekná. Vďaka za úpravu mestu Banská Bystrica.
Len tak ďalej.

Prikladám mapky a foto z nočnej úpravy.
- Na prvej mapke je výškový profil trate smerom z Kordík.
- Na obr. č.6 je teoretická možnosť prechodu do Kordíclkeho sedla najkratšou no najstrmšou cestou
- Na obr. č.7 je ďalšia ale stále strmá varianta možného prechodu na severný okruh BS.
Ako vidieť týmito cestami to na bežkách nepôjde.
- Na obr. č.8 je mapka, ktorú v diskusii pod článkom popisuje užívateľ "kordiky"
- Na fotke č.9 je partia, ktorá prispela k úprave trasy pred zimnou sezónou




Diskusia k článku (15 príspevkov)

Táto zvážnica má podľa profilu svoj najvyšší bod vo výške 1113 m. n. m., Kordícke sedlo je len o štyri metre vyššie, t. j. 1117 m.n.m. Keby sa možno niekedy v budúcnosti v nejakej výške okolo 1050 m.n.m. odrazila z tejto zvážnica nejaká nová, dalo by sa strojom upravovať trať až do Kordíckeho sedla, čo by tu z BB otváralo nové možnosti pravidelného bežkovania na Severnom okruhu, ktorý je momentálne ťažko dostupný keď idete hore z Králikov a cez Skalku. Vynášať bežky do Kordíckeho sedla nie je úplne ono :) Podľa mňa by stačilo tak cca 800 metrov novej zvážnice do Kordíckeho sedla (pekne to vidno na druhom obrázku). Vzniklo by tak niečo ako Východný okruh: Skalka-Pod Zlatou studňou-Králiky-Tichá-Kordícka zvážnica-Kordícke sedlo-Václavák-Skalka. Možno utópia, no nikdy nehovor nikdy... :)
pridal Matobb dňa 18.1. 19:03  
Maťo, presne na toto som myslel aj ja. Bola by to super vec takto prepojiť bystrickú a kremnickú stranu. Ono už aj teraz je to z pod Kordíckeho sedla na "novú" zvážnicu iba 80 výškových metrov na dĺžke cca 400 metrov, čo sa už asi oplatí prejsť aj s bežkami v rukách. Môžem ešte pridať mapku pod článok.
pridal Karol dňa 18.1. 19:11  
Karol, keď tak pozerám na mapu, ty asi myslíš tých 80 výškových metrov na 400 metroch z Kordíckeho sedla rovno dolu lesom najkratšou trasou na túto tzv. Kordícku zvážnicu. Reálne sa ale bežky vynášajú hlavne po žltej turistickej značke vedúcej z Kordíkov. Tá túto zvážnicu križuje cca vo výške 960 m.n.m. Takže mne to vychádza s bežkami v rukách stále cca 160 výškových metrov na dĺžke 1,5 - 2 kilometre. Naposledy som to vynášal na jar v apríli. Nevravím, že je to také hrozné, ale po upravenom by to bolo o inom... :)
pridal Matobb dňa 18.1. 19:32  
Pridal som dve mapky na koniec, zmerané na Google Earth, po žltej je to podľa tohto cca 450 metrov dĺžky a 100 výškových. Tá modrá čiara je výškovo iba 75 m no strmosť až 69%, čo je asi cez zimu nezvládnuteľné... Pozri to, či sa nemýlim.
pridal Karol dňa 18.1. 20:03  
Tak sa musím poopraviť, to čo som vyznačil ja ako turistickú značku nebude asi pravda, je to moc strmé a žltá naozaj križuje zvážnicu v cca 960-970 m n.m. ale celková dĺžka mi vychádza cca 900 metrov s prevýšením do 150 m
pridal Karol dňa 18.1. 20:22  
Áno, tak... tu je link, kde to je po priblížení pekne vidno http://mapy.hiking.sk/?ref=navigator Aj ja som to pozrel ešte raz a na tom prevýšení to bude ako píšeš tak okolo kilometra. Žltá križuje zvážnicu v ostrej pravotočivej zákrute smerom od Kordíkov.
pridal Matobb dňa 18.1. 20:30  
Zdravím Vás. Na Kordícke sedlo sa dá dostať na šupináčoch, backconuntry (náš hit), skialpoch, pešo podľa obrázka č. 7. Slušne sa zapotíťe. Je to z hruba 140m prevýšenie. Na vianoce sme čiastočne vyčistili cestu v pravo na obrázok. Dnes 18-1-2016 to bol kamarát prejsť až za Flochovú. Nechcite vidieť tie rozprávkové fotky. Určite by ste dali v práci výpoveď! Posielam mapku pánovi K.Kováčovi. Ja to sem neviem dať. Trať by sa dala prejsť len skutrom a nie ratrakom. Traktor, alebo tereňák tadial prejde bez problemov. Zdá sa mi že tadial okolo 80 tych rokov išla 2 x Biela stopa SNP cez Kordíky... Nájsť spôsoby, chuť a dalo by sa to upraviť aj pre ratrak. V hlave máme aj iné rozprávky....
pridal kordiky dňa 18.1. 22:41  
Mapku aj s výškovým profilom som pridal ako obr. č.8. A ešte k pridávaniu obrázkov. Do článkov môže obrázky/fotky pridávať iba autor konkrétneho článku. Vy máte práva prispievateľa a tak môžete pridávať aj svoje články s fotkami. V sekcii články v hornej časti sa dočítate ako články pridávať, prípadne rád poradím.
pridal Karol dňa 18.1. 23:10  
Tá situácia na obrázku č. 8 má podľa mňa dve úskalia. Aj keby tade prešiel ratrak, stále je to hlavne na začiatku veľmi strmé, t.j. ťažké dohora pre FT, rovnako zjazd dolu by bol náročný. Druhý problém vidím v tom, že by sa hrebeň dosiahol niekde medzi Tablou a miestom Pod Tablou, odkiaľ by bolo treba upraviť ešte trať buď späť do Kordíckeho sedla, alebo cez odbočku do Mokrej doliny do tej ostrej ľavotočivej zákruty pred zjazdom do Širokej. Teraz keď ohliadnem od nejakej finančnej náročnosti a vôle budovať kúsok novej zvážnice, podľa mňa ideálne riešenie nám ponúka samotná Králická zvážnica, ktorú všetci poznáme. Odmyslime si na nej odbočku na hrebeň Pod Zlatou studňou. Tak vtedy by bola rovnaká, ako je momentálne táto Kordícka. Išla by z Králik na Tri Kríže, dosiahla by potrebnú nadmorskú výšku, ale na hrebeň by sa ľudia z BB nedostali. Ja si myslím, že vytvorením podobnej odbočky ako je Pod zlatou studňou tesne pred vrcholom stúpania Kordíckej zvážnice, by sa Kordícke sedlo dosiahlo najpohodlnejšie, nemalo by to veľké prevýšenie a po pár stovkách metrov úpravy navyše by sme boli priamo na Severnom okruhu BS.
pridal Matobb dňa 19.1. 7:24  
Pekné ráno chlapci, tak sa pridám do tejto diskusie aj ja a pokúsim sa objasniť vznik... ( ja = jeden z členov OZ Kordícky hrebenák, poslanec za Kordíky rekreačný bežkár...) To že dnes po tejto zvážnici môže chodiť ratrak je niekoľko mesačné úsilie relatívne malej skupiny ľudí a dlhého presvedčovania ostatných strán. Myšlienku som začal aktívne rozvíjať v lete tohto roku. Niekoľko rokovaní na pôde šport BB. obhliadky terénu s pánom Romanom CH. ( ratrakista). žiadosti na mestské a štátne lesy, ochranu prírody. a v neposlednom rade velká jesenná brigáda Kordíčanov na nových tratiach.... výsledok je dnes už čiastočne známi. čiastočne preto lebo pri vyššej snehovej pokrývke sa budú robiť ešte prepojenia na Kordícke lúky a na týchto lúkach nad Kordíkmi 2-3 okruhy na rekreačné bežkovanie (FT a CT) . verím, že nám nasneží. Chcem sa teda poďakovať za všetky pozitívne ohlasy a všetkým čo priložili ruku k dielu ( Mesto BB, ratrakista Roman, starosta Kordík, OZ Kordícky hrebenák .) Samozrejme sú myšlienky už od začiatku dostať sa až hore... tu som len chcel naznačiť že aká je zložitá cesta niečo také vybaviť ja na existujúcich cestách... všetkým prajem pekné bežkovanie....
pridal kordiky dňa 19.1. 8:20  
Je mi jasné, že za každým kilometrom upravenej zvážnice je mnoho papierovačiek a aj fyzickej práce. Veľmi sa teším, že aj na Kordíkoch sa našla skupinka ľudí, ktorí spolu s mestom BB nám bežkárom zase o niečo vylepšili o rozšírili možnosti bežkovania. Verím, že po spropagovaní týchto nových tratí, tam v budúcnosti zažije taký nával endorfínov, aký som tak včera zažil ja, ešte mnoho bežkárov. A možno niekedy v budúcnosti bude aj ten hrebeň, všetko má svoj čas a postupnosť... :)
pridal Matobb dňa 19.1. 8:47  
Iste, je aj mne jasné, že to nebolo také jednoduché pripraviť kus novej trate. Cením si to aj ja, ďakujem za všetkých bežkárov a pripájam sa k Maťovi, že ak by sa podarilo v budúcnosti prepojiť túto zvážnicu na hrebeň, bol by to veľký prínos najmä pre bežkárov z bystrickej strany ale aj opačne.
pridal Karol dňa 19.1. 9:01  
Gratulujem OZ KH!!! A samozrejme rešpekt a veľká vďaka :-)))
pridal Ingrid dňa 19.1. 9:56  
Na slovenské pomery je až neuveriteľné, ako sa v tejto veci začalo všetko vyvíjať pozitívnym smerom. Opäť sa chcem poďakovať všetkým zúčastneným na stane mesta, obce Kordíky, či OZ Kordícky Hrebenák za tento počin. Pre nás, fanatických bežkárov, je takéto čosi nové emočne nepopísateľné:-) Som absolútne presvedčený o tom, že skôr či neskôr sa túto zvážnicu podarí prepojiť až do Kordíckeho sedla a potom to už bude úplná fantázia.
pridal miroBB dňa 20.1. 8:03  
Skvela sprava. Chvilku mi trvalo kym som sa zorientoval v terene, ale na moje velke prekvapenie som zistil ze asi 3/4 tejto novej trasy som pred dvomi rokmi nahodou presuchtal CT na FT bezkach v starsej stope :D Ale prostredie tam je krasne. A moje napojenie na Kralicko-Kordicku trasu s bezkami v rukach si doteraz zivo pamatam :D Velka VDAKA vsetkym zucastnenym! Uz len toho snieziku nech nam navala aspon pol metra ;)
pridal rudobb dňa 20.1. 23:19