REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 10.3.2018 | Ivan Macko | Čítané 2532x | 5 príspevkov v diskusii
Chodci na tratiach
Vraj kade máme chodiť

Po obstojnom nábehu spoplatnenia bežkárskych tratí v Kremnických vrchoch, bude podľa všetkého potrebné riešiť aj problém čo s turistami vo vibramách. V sobotu 10.3. boli trate perfektné upravené, hoci oteplenie trochu znížil kvalitu snehu. V tento deň sa ale na tratiach z Králik na Hostinec ako aj zo Skalky pohybovalo viacero skupiniek pešiakov a namiesto bežiek som u takej jednej skupinky videl ako "občerstvujú" uprostred trate alkoholom. Samozrejme po kritike nasledovalo arogantné argumentovanie, "Kade máme chodiť?" takmer po celej trati bol vidieť hlboké stopy po "turistoch". Azda sa len z Hostinca nestane krčma pre turistov.





Diskusia k článku (5 príspevkov)

Ja som tiež dnes stretol partiu chodcov od Bystrického sedla smerom na Králiky,a tí sa dokonca spúšťali p trati na vreciach,po upozornení len na mňa pozerali o čom to rozprávam.
pridal MaMi dňa 10.3. 18:47  
Táto téma je je dosť ošemetná. Ano, chodci by nemali chodiť po trati.Zvlášť vtedy nie, ked je sneh mäkký. tak ako to bolo tento víkend. Ked je to zamryzuté, tak tí chodci až tak nevadia. Mňa sa jedna skupinka - tojčlenná rodinka, spýtala, že kde sú cedule, ža sa nemôže chodiť po trati. No vysvetlil som m že na začitkutratí na Skalke takéto oznamy sú. Ale týkajú sa aj "turisticej" trasy na Hostinec ? aj zvážnice z Králik? Ja chodím klasiku a nevidel som trať od chodcov zničenú. na niektorých miestach v stredede "dialnice" boli stopy po chodcoch, ale zase to nebolo rozryté tak, že by sa na tom nedalo korčuľovať.. No a otázka : Azda sa len z Hostinca nestane krčme pre turistov je len na pousmiatie. Možno som benevolentný. Ja si ale pamätám časy, ked sa neupravovalo prakticky vôbec, zvážnice neboli, chodili sme na Hostinec cez Zlatú studňu, nie popod ňu, tak mi to možno ani nepríde ked po trati prejde nejaký chodec. Tým ich ale nechcem ospravedlňovať, ked naschvál ničiA trate a a to sa stáva
pridal Lubomir dňa 11.3. 15:50  
Ano, je to osemetne. Faktom ale je, ze pokial ludia sami prispievaju na upravu a v podstate za to nepriamo platia, tak nemaju dovod tolerovat niekoho, kto tieto trate nici. S tymto by si malo urobit poriadok mesto Kremnica, ktore vybera peniaze. Skuste ist na zjazdovku chodit na peso hore dole, co vam povedia. To je iba taky zvyk, ze pesi turisti si myslia, ze to sa upravuje pre nich. Nasledne potom vznikaju kolizne situacie a celkovo je to nebezpecne. Otazka na zamyslenie: bezecke trate na Skalke su jasne oznacene, je tam zakaz vstupu chodcom, patria mestu Kremnica a to moze nastavit pravidla. Co myslite, ze sa stane, pokial by bol uraz - zrazka lyziara s chodcom? Kto bude zodpovedny? Obavam sa, ze chodci z toho vyjdu dost chudsi o peniaze, ktore od nich budu vymahat poistovne na sposobeny uraz/skodu... Preto to treba riesit. Bud vyclenit koridor pre chodcov, alebo ich usmernit, kde mozu a kde nemozu chodit. Sucasny stav v buducnosti povedie iba k vacsej nervozite a urazom.
pridal bezkarBB dňa 12.3. 19:00  
skúste ísť na plaváreň v spodnej bielizni, alebo tam plávať v rifliach.. vykážu vás odtiaľ. Ak si niekto v zime plánuje 12 kilometrovú túru na Hostinec mal by si požičať bežky, keď na ne nemá. Ak by trať nebola utlačená ratrakom , určite by tam nikto z tých vraj turistov , v metrovom snehu nešiel.
pridal dedo dňa 13.3. 12:38  
Tak vela sposobov co s tym urobit nie je, ale jeden by aspon ciastocne urcite fungoval. Ak by sme kazdy kazdeho pesiaka slusne upozornili, ze nici trat upravenu ratrakom, tak by im to muselo byt velmi neprijemne a myslim si, ze nabudúce by uz asi peso na trat vacsina týchto ludi nesla. A jeden znamy mi minule povedal, ze na odpoved o tom, ze ako inak maju chodit po tratiach reaguje protiotazkou, ..ze ci by isli po tej trase, keby to ratrakom upravene nebolo?! :) a na to uz reagovat nevedia.
pridal pietro1978 dňa 14.3. 17:59