REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Poradňa Bežkára | 6.12.2009 | Karol Kováč | Čítané 1190x | 0 príspevkov v diskusii
Kedy už konečne napadne na horách sneh?
Ako si urobíť vlastnú prognózu počasia - priebežne aktualizované

Snáď žiaden šport nie je odkázaný na priaznivé poveternostné podmienky tak, ako bežecké lyžovanie. Ak ho chceme vykonávať potrebujeme sneh, ktorý nám môže poskytnúť len príroda. Sú už strediská, kde sa krátke úseky tratí dajú pripraviť aj technickým zasnežovaním ale tých je oproti zjazdovému lyžovaniu mizivé percento. Aj pre výrobu „umelého“ snehu je však potrebná teplota pod bodom mrazu.
A keďže počasie je všeobecne nestále, nikdy sa nedá predpovedať, kedy začne sezóna pre bežkárov. V tomto roku sa nám zdá, že príchod zimy sa oneskoruje. Je to naozaj tak? Dva roky dozadu mohli bežkári už využívať zasnežené kopce cca od 1000 m. n. m., od polovice novembra. Boli však aj roky, keď sa dalo na bežky vybehnúť až v januári a dokonca aj uprostred zimy sú niekedy snehové podmienky nevyhovujúce. Príroda je nevyspytateľná, čo nám ukázala aj túto jeseň, keď už 16. októbra bolo na horách pol metra snehu. Ten však nemal šancu vydržať a už o týždeň, pri teplotách vysoko nad nulou z hôr zmizol. Nechcem sa tu zaoberať príčinami prečo je to s počasím také nestále. Spôsobuje to cirkulácia vzduchových hmôt, od ktorej záleží či, na tom ktorom mieste zemegule, bude pršať a či snežiť alebo bude zima či teplo. V našom klimatickom pásme je normálne ak je na horách dostatok snehu od decembra do marca. Teda v ideálnych podmienkach sú to maximálne 4 mesiace v roku.
Asi každý z nás je netrpezlivý a zvedavý a tak so záujmom sleduje predpovede počasia v televízii, rozhlase, na internete či v novinách. Ja osobne predpovede v médiách beriem s veľkou rezervou. Tieto predpovede sa predbiehajú v grafickom spracovaní, ďalej v túžbe priniesť senzáciu aby sa dosiahla čo najväčšia sledovanosť a tak sa človek o počasí dozvie naozaj len v hrubých rysoch. Z týchto predpovedí sa ťažko dozvieme či v oblasti do ktorej chodíme na bežky bude snežiť alebo nie, či sa snehová prikrývka udrží alebo nie. Dokonca aj niektoré internetové stránky, ktoré môžu byť najaktuálnejšie, prinášajú len hrubé neadresné údaje vo forme ikoniek či obrázkov a tak isto nám veľa nepovedia.
Dnes v čase internetu sa v tejto sieti nachádza množstvo informácií, z ktorých si môžeme vybrať a urobiť si vlastnú prognózu o vývoji počasia. Chce to však trochu sa vyznať v mapách a údajoch ktoré dodávajú výkonné počítačové systémy nazývané Global Forecast System – GFS. Pre záujemcov, ktorí by si chceli urobiť vlastný názor na vývoj počasia na niekoľko dní dopredu sa pokúsim vysvetliť ako na to.
Jedným zo serverov, ktoré prinášajú výstupy z GFS je aj server http://www.wetterzentrale.de/topkarten. Na tomto mieste získame prístup na zobrazenie predpovedných máp až na 14 dní dopredu. Aj napriek tomu, je možné seriózne brať do úvahy len predpovede na max. 5 až 7 dni. Ďalšie údaje už treba brať so vzďaľujúcim sa časom, s veľkou rezervou.
Údaje sa aktualizujú nepretržite každých 6 hodín.
Asi najzaujímavejšou mapou pre nás je mapa znázorňujúca teplota vzduchu v tlakovom pásme 850 hPa. Otvoríme si ju po kliknutí na „GFS“ vľavo a potom hore na „850hPa Temperatur”. Potom si už len vyberáme v riadku hore časový údaj, pre ktorý chceme mapku zobraziť. Táto mapa udáva pre nás zaujímavú informáciu o teplote vzduchu vo výške cca 1000 m. n. m. a zároveň aj o tom, či v týchto výškach bude snežiť alebo pršať. Je to trochu zjednodušené ale predsa to väčšinou vychádza, že ak nad územím , pre ktoré chceme vedieť ako sa bude počasie vyvíjať, je na mapke zelená farba ( teplota 0 stupňov a nižšia) bude vo výške cca 1000 m. teplota pod bodom mrazu a ak budú zrážky, tak to bude sneženie. Nižšej teplote zodpovedajú farby cez tmavozelenú, bledomodrú, modrú až po fialovú, kde sú teploty najnižšie. Teplotný rozsah mapy je uvedený vpravo v legende. Ďalšou mapkou je potom predpovedná mapka zrážok, kde nájdeme predpovedané množstvo spadnutých zrážok za obdobie 6 hodín. Tento údaj treba brať s rezervou už pri predpovede na tretí a ďalšie dni. Intenzita zrážok aj na malom území býva často rozdielna. Ale pre celkovú predpoveď či vôbec je šanca, že bude snežiť, tieto mapky postačujú. Intenzita zrážok je aj na týchto mapkách rozlíšená farebne od bledozelenej až po fialovú.
Na stránkach je ešte množstvo ďalších máp a grafov z ktorých je možné usúdiť ako sa bude počasie vyvíjať. Spomeniem ešte jeden graf na ktorom vysvetlím ako ho čítať. Je to graf predpokladaných teplôt a zrážok pre obdobie až 14 dní dopredu.
Kliknite si na obrázok pre zväčšenie.
Čo na ňom vidíme. Všimnime si hrubú červenú čiaru, ktorá predstavuje dlhodobý priemer teploty pre daný dátum. Zelená hrubá čiara znázorňuje predpovedanú teplotu a dolu aj množstvo zrážok. Modrá čiara je kontrolná z predchádzajúcich predpovedí. Je tu ešte jedna hrúbá čiara šedej farby, ktorá predstavuje vypočítaný priemer k dátumu predpovede.
Všetky ostatné tenké farebné čiary vznikajú tak, že sa do modelu vložia mierne odchýlky oproti skutočným, tak smerom do plusu ako aj do mínusu (teplota). Potom vznikne určitý rozptyl s ktorým je potrebné počítať. Aj z grafu je vidieť, že údaje od piateho až siedmeho dňa sa už začínajú výrazne rozchádzať.
Celá problematika predpovede počasia je veľmi zložitá a preto aj tento článok nemá ambície vysvetliť ju podrobne. Chcel som len naviesť čitateľov aby sa nespoliehali len na to, čo prinesú médiá ale využili možnosti internetovej siete, kde je možné nájsť informácie, z ktorých je možné urobiť si svoju vlastnú prognózu.

Na záver sa pokúsim o svoju vlastnú predpoveď, ktorú môžete porovnať s tým, čo ponúkajú profesionálne zdroje a médiá. Je to prognóza zameraná pre bežkárov.

Predpoveď vychádza z údajov dostupných dňa 6.12.2009 o 12:00 hod a mala by platiť pre hory na Slovensku vo výške cca 1000 m n. m.
Zdá sa, že konečne sa počasie dostáva do normálnych hodnôt pre túto ročnú dobu. V pondelok až stredu by mali byť najvyššie teploty na horách okolo nuly a v noci mrazy do -5 st. Snežiť by mohlo najmä v utorok a hranica sneženia okolo 1200 m n. m. sa bude neskôr posúvať nižšie a cez víkend okolo Lucie (13.12.) by mohlo snežiť i v nížinách. Žiaľ intenzita sneženia by mala klesať a skôr by to mali byť len prehánky ako trvalé sneženie. Do konca budúceho týždňa sa nepredpokladá výraznejšie sneženie a tak si asi ešte na vyhovujúce podmienky musíme pár dní počkať. Výška snehovej vrstvy by mohla na konci budúceho týždňa dosiahnuť hodnotu od niekoľkých cm až po cca 20 cm v niektorých oblastiach, najmä na severe. Z dlhodobejšieho hľadiska sa ďalej predpokladá výraznejšie ochladenie od cca 15. decembra s nočnými teplotami aj okolo -10 stupňov. Žiaľ, mal by to byť suchý vzduch zo severu bez výdatnejšieho sneženia.
Na obrázkoch dolu sú na porovnanie predpovedné mapky pre 17.12. 2009 z ktorých prvá mapka je zo 6.12.2009 o 6:00 hod. zobrazuje vpád studeného vzduchu na naše územie ale druhá, ktorá je z 12:00 hod. už znázorňuje oteplenie v našej oblasti a studený vzduch zo severu smeruje západne od nás. Táto situácia len potvrdzuje aké sú nepresné dlhodobé predpovede. Na ďalších obrázkoch sledujte ako sa s časom menia predpovedné mapky pre deň 17.12.2009.






Na záver krátky komentár k mapkám. Ako je vidieť až na extrémnu odchýľku v mapkách zo 6.12. vyšla predpovedaná situácia na 17.12. pre naše územie výnimočne presne, čo nebýva pravidlo a častejšie sa stáva, že nakoniec sa situácia vyvinie úplne opačne. Na záver ešte vpravo predpoveď na 23.12. teda tesne pred Vianocami, kde to vyzerá na vpád teplého vzduchu od juhu s predpokladanými teplotami v nížinách na juhozápade až okolo +10 stupňov.Takže Vianoce opäť na blate? Necháme sa prekvapiť ale žiaľ predpoveď na toto obdobie ružovo pre bežkárov nevyzerá.


Keďže som už dostal niekoľko ohlasov na článok, pridal som vo fóre v sekcii PORADŇA tému "Všetko o počasí", kde si môžeme k tejto problematike vymieňať názory a skúsenosti.



Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár