REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 16.1.2021 | Karol Kováč | Čítané 3522x | 4 príspevky v diskusii
Bežecké lyžovanie a pandémia Covid-19
STOP pre cezpoľných!

Priatelia bežkári, váhal som, či je vhodné v súčasnej situácii vyjadrovať svoj názor k aktuálnemu stavu a opatreniach zameraných na zamedzenie šírenia vírusu SARS Cov2 ale nedokážem mlčať.
Uvedomujem si, že každé verejné prezentovanie názoru v tak citlivej otázke môže vyvolať nesúhlasné reakcie a útoky za to, že si to vôbec dovoľujem. Ctím si však slobodu prejavu a tak neočakávam, že so mnou musia všetci súhlasiť.
V bežkárskej komunite to však najmä na sociálnych sieťach v súčasnosti vrie pre opatrenia, ktoré vychádzajú z Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 808 z 31. decembra 2020, ktorým bol nariadený zákaz vychádzania denne v čase od 05:00 do 01:00 nasledujúceho dňa.

Zo zákazu vychádzania bolo udelených 19 výnimiek a jednou z nich je:
12. pobyt v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu, v prípade hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy a Košíc v rámci územia mesta, a cestu späť.

Z opatrenia a znenia tejto výnimky je jasné, že bežkári žijúci v oblastiach, kde nie je sneh môžu zabudnúť na to, že sa počas vrcholiacej sezóny dostanú k svojmu športu.
Bodka.
Tu by sa dalo (malo?) skončiť.
Naša vláda rozhodla tak to rešpektujme (chcel som to napísať zrozumiteľnejšie ale neodvážim sa).

Najskôr ešte chcem prezentovať svoj postoj k pandémii a situácii u nás či vo svete aby ma niekto nepriradil do skupiny ľudí, kam nepatrím. Pretože na Slovensku je to už raz tak, buď si za alebo proti. Buď si čierny alebo biely. Buď si s nami alebo proti nám.
Takto to v reálnom živote nikdy nemôže fungovať.

Pandémia, ktorá zasiahla celý svet je veľmi vážny problém, situácia u nás je ešte vážnejšia. Najmä, čo sa týka stavu zdravotníctva, jeho preťaženie a limity, ktoré sú už na hrane.
O tom, že je potrebné zo strany štátnych orgánov prijímať opatrenia niet pochýb. Opatrenia by mali byť zmysluplné, také aby zabránili šíreniu vírusu.
Takže nepopieram vážnosť situácie a potrebu prijímať adekvátnych opatrení.

Pandémiu tu máme už takmer rok. Denne sa zahlcovaní množstvom informácií z médií a sociálnych sietí na túto tému. Vieme teda už veľmi veľa o tom čo vírus spôsobuje, ako sa šíri a čo všetko je potrebné robiť aby sme sa vyhli nákaze, neochoreli a nešírili vírus ďalej.
Ľudia sú však často nepoučiteľní a veľká časť z nich verí hoaxom a dezinformáciám a tak sú medzi nimi takí, ktorí dokonca existenciu vírusu popierajú alebo spochybňujú účinnosť opatrení na zabráneniu šírenia pandémie.

Vo všetkých krajinách sa prijímajú rôzne obmedzenia a opatrenia pre zvládnutie aktuálnej situácie.

Pozrime sa do susedných krajín, aké obmedzenia platia pre individuálne športovanie vo voľnej prírode do ktorého patrí aj bežecké lyžovanie.

V Českej republike je zavedený systém PES, kde pri jeho najvyššom stupni, v ktorom sú teraz je zákaz vychádzania v nočných hodinách, individuálne športovanie v exteriéri je obmedzené na 2 osoby na jednom športovisku, žiadne obmedzenia presunov z okresu do okresu a tak tento víkend sa očakáva po bohatej nádielke snehu invázia bežkárov na horách. Iste budeme súhlasiť, že pod jedným športoviskom v tomto zmysle nemôžeme chápať celé pohorie. V médiách vidíme reportáže z oblastí, ktoré usmerňujú ako sa počas víkendu správať, o tom ako budú fungovať požičovne bežiek (zjazdovky sú zatvorené)...

V Rakúsku platí zákaz vychádzania po celý deň ale výnimku majú cesty spojené s psychickou a fyzickou regeneráciou. Bežkárske strediská sú v prevádzke, dokonca premávajú lanovky a vleky.

Porovnajme to so situáciou u nás.

Máme zákaz vychádzania počas dňa od 05:00 do 01:00 nasledujúceho dňa. Povolený pobyt v prírode ale len v rámci okresu alebo územia mesta Bratislavy a Košíc.
Aj u nás na horách sú výborné snehové podmienky a preto sa ľudia vyrojili v rámci okresov na zasnežené kopce.
A médiá?
Plné reportáží a článkov ako nedodržiavame lockdown. Polícia zablokovala prístupy do stredísk a kontroluje vozidlá, či nie sú náhodou z iného okresu. Ani hranice nie sú azda chránené dôslednejšie. Dozvedáme sa o nezodpovednom správaní ľudí, pretože si dovolili využiť výnimku a išli do prírody. Ak sa náhodou niekto zo susedného okresu pokúša dostať na upravenú bežkársku trať (BA-Pezinská Baba), polícia ho nekompromisne otočí, prípadne pokutuje. Takto hnusobu určite rýchlo porazíme.

V prvej vlne v období veľkonočných sviatkov toto opatrenie, ktoré sleduje zníženie mobility malo opodstatnenie, lebo malo zabrániť cestovanie po celej krajine za príbuznými, dávalo to zmysel.

V súčasnej dobe má zabrániť mobilite pri ceste do prírody za individuálnym športom.
A pritom vieme, že vírus sa najlepšie šíri pri blízkom kontakte ľudí vo vnútorných priestoroch s nedostatočným odstupom a nezakrytými dýchacími cestami.
Šírenie vírusu v prírode pri športovaní s dodržaním základných pravidiel o rozostupe a prekrytí tváre, je takmer nemožné.
Toto všetko vieme aj my, obyčajní ľudia, ktorí nie sme odborníci v infektológii.
Vedia to aj kompetentní, no napriek tomu prijali takéto opatrenie.
Hľadáme logiku v tomto opatrení?
Ja ju nevidím!

Nie, nevyzývam k nedodržiavaniu opatrení ale vyzývam k zmysluplným opatreniam, ktoré sú potrebné a môžu situáciu zlepšiť. Takto veľkej časti verejnosti bránime v zdravom pohybe v prírode, spôsobujeme škody na zdraví a psychike ľudí. A to si kompetentní neuvedomujú.

Čo nám teda v tejto situácii zostáva? Vziať čelovky a ísť si zabehať na upravené trate v čase od 01:00 do 05:00.

Na fotkách smutný pohľad do jedného z najnavštevovanejších a najrozsiahlejších stredísk bežeckého lyžovania na Slovensku, Skalku v Kremnických vrchoch. Kamery Bielej stopy a penziónu Guldiner zobrazujú vyľudnený štadión Rudolfa Čillíka v sobotu dopoludnia.





Diskusia k článku (4 príspevky)

Keby som silou mocou chcel mudrovat, tak "v rámci okresu" a nič viac k tomu. Nikde ani zmienka v rámci ktorého okresu. Inak, je mi ostatných bezkarskych kolegov ozaj ľúto a som rád, že v okrese BB máme také široké možnosti, aj keď je nutné časovo sa prispôsobiť. Kto nevyrazi hneď za svitania, tak sa bude preplietat pomedzi davy.
pridal andrej25 dňa 16.1. 10:45  
Presne tak. Právne také nariadenie porušujú takí, ktorí z jedného okresu prekročia do druhého. Z Králik, Kordík - BB na Skalku alebo Hostinec - ZH a pod. Aké absurdné. Návod? Presunúť sa v čase neplatnosti zákazu do okresu, kde sú vhodné podmienky a potom sa už zdržiavať iba "v rámci okresu".
pridal Karol dňa 16.1. 11:41  
Tažko pochopiť nezmyselné rozhodnutia o návšteve prírody s využitím bežkárskych tratí, rozumné rozhodnutie to určite nie je. Niekto si ale vymyslel, že ten vírus u jedného okresu ja prenesiem do druhého okresu v aute na bežky do prírody. V prírode je tá možnosť nákazy takmer žiadna, jednak z dôvodu dostatočných odstupov a zase na tie tŕy na bežkách predpokladám, že ide zdravý človek, kto je chorý s príznakmi, má zostať sedieť doma. Toto je moja úvaha, lebo iné riešenie z tohto momentálne nie je.
pridal Rydley dňa 16.1. 15:33  
Takze od 27.1.2021 do prirody iba s testom, prajem vela stastia, kedze rozum tu uz neostal.
pridal bezkarBB dňa 17.1. 20:38