REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 18.4.2021 | Karol Kováč | Čítané 2843x | 0 príspevkov v diskusii
Ako ošetriť a uložiť bežky po sezóne
Venujme lyžiam patričnú pozornosť, aby boli v ďalšej sezóny v dobrom stave

Sezóna končí a my odkladáme bežky na leto niekam do kúta, kde nás počkajú až ich budeme znova potrebovať na začiatku novej zimy. Robíte to tak aj vy alebo ich pred odložením špeciálne ošetríte?

Ak volíte druhú možnosť, tak robíte správne.
Bežky si vyžadujú aspoň základné úkony, ktoré by sme mali urobiť skôr, než ich odložíme niekam do pivnice, garáže, či na iné vhodné miesto.
Ako teda na to?
Ak si netrúfame alebo nemáme potrebné vybavenie a nástroje, tak odporúčam po skončení sezóny obrátiť sa na servis bežiek, kde nám lyže ošetria tak, aby sme ich pred ďalšou sezónou našli v čo najlepšom stave.
Ak sme zruční a počas sezóny si bežky voskujeme sami, tak tu sú najzákladnejšie veci, ktoré by sme mali urobiť.

V prvom rade bežky očistíme od nečistôt, nezabudnime ani na viazanie. Lyže môžeme opláchnuť prúdom vody, osprchovať alebo vytrieť vlhkou handrou. Po vyutieraní a vysušení potom pristúpime k ošetreniu povrchu lyží. Najdôležitejšia časť je sklznica, pretože táto by nemala zostať suchá aby počas letných mesiacov nezoxidovala, čím by stratila svoje vlastnosti aby sa lyže po snehu dobre kĺzali. Vhodné je aj viazanie potrieť jemným olejovým filtrom, najmä pohyblivé časti mechanizmu.

Sklznicu ošetrujeme trochu inak ak ide o bežky na klasickú techniku alebo voľný štýl. Pri lyžiach na klasiku rozlišujeme podľa toho ako majú konštruovanú časť stúpacej (mazacej) zóny.
Ak je stúpacia zóna od výrobcu neupravená a vtedy túto zónu v priebehu sezóny mažeme stúpacími voskami, tak musíme najskôr z tejto zóny odstrániť aj zvyšky stúpacích voskov pomocou odstraňovačov voskov. Ak je na sklznici väčšia vrstva tohto vosku, tak ho najskôr škrabkou mechanicky odstránime a až potom použijeme odstraňovač, ktorým dokonale očistíme stúpaciu zónu ale aj ostatné časti sklznice aby sme zbavili sklznicu nečistôt. Sklznicu budeme následne zalievať sklzovým voskom, čo popíšem neskôr.
Ak je stúpacia zóna tvorená tzv. šupinkami, tak túto časť očistíme od všetkých nečistôt tiež odstraňovačom voskov, ktorý použijeme aj na ostatné časti sklznice aby sme ju zbavili nečistôt.
Ak je stúpacia zóna tvorená plsteným pásikom (skin), tak tento tiež očistíme vhodným prípravkom tak, aby sme odstránili všetku nečistotu z tejto časti sklznice.

Pri bežkách na voľný štýl stúpacia zóna neexistuje, takže tu sa zameriame na celú dĺžku sklznice a vyčistíme ju prípravkom na odstránenie starých voskov. Na odstránenie nečistôt môžeme ešte pred zaliatím sklznice zažehliť mäkký parafín, ktorý po chvíľke stiahneme škrabkou a dobre vykartáčujeme.
Ak máme sklznicu čistú, tak pristúpime k procesu zalievania sklznice sklzovým voskom (parafínom).
Pri bežkách na klasiku budeme zalievať sklznicu iba mimo stúpacej zóny - tú necháme suchú a pri bežkách na voľný štýl zalievame celú sklznicu. Použijeme vosk na teplejší sneh bez fluóru (červený, žltý...), ktorý je mäkší a nebude nám po vytvrdnutí praskať.
Účelom voskovania je zaliať povrch sklznice aby počas mesiacov nezoxidovala a nestratila tak sklzové vlastnosti.

Najskôr sklznicu vykartáčujeme oceľovým alebo bronzovým kartáčom aby sme sklznicu prevzdušnili a odstránili sme aj prípadné drobné nečistoty. Postupujeme od špičky lyže smerom k pätke. Všetky pohyby pri ošetrovaní sklznice robíme týmto smerom. Čistou handričkou alebo papierovou utierkou odstránime drobné zrniečka.
Pomocou žehličky, ktorú nahrejeme na teplotu vhodnú pre príslušný vosk, nanášame vrstvu sklzového vosku, ktorý následne do sklznice zažehlíme. Voskom nešetríme, aby bola sklznica dokonale zaliata.
Po navoskovaní necháme vosk vychladnúť vo vodorovnej polohe.

Takto ošetrené bežky potom uskladnime niekam na suché miesto bez výrazných teplotných výkyvov, kde nesvieti priame slnko, ideálne do vodorovnej polohy.
Bežky na nás potom počkajú ak príde vhodný čas a opäť si ich budeme môcť obuť. Dovtedy nezabúdajme na udržiavanie kondície aby sme aj my boli pripravení po napadnutí nového snehu vybehnúť do bielej stopy čo najlepšie pripravení.





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár