REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 28.10.2010 | Karol Kováč | Čítané 2620x | 0 príspevkov v diskusii
Skalka - Kremnické vrchy
Situácia strediska pred zimnou sezónou

Pred sezónou sme sa zaujímali o situácii v najznámejšom, najnavštevovanejšom a dovolím si tvrdiť aj najlepšom stredisku bežeckého lyžovania na Slovensku, na Skalke v Kremnických vrchoch.

Na otázky nám odpovedal Ivan Petráš, predseda TJ Biela stopa Kremnica. Táto TJ v stredisku už dlhé roky organizuje najznámejšie podujatie v diaľkových behoch na lyžiach Biela stopa, zaradeného do seriálu EUROLOPPET. Tak isto sa veľkou mierou podieľa na budovaní a údržbe bežkárskych tratí v Kremnických vrchoch. TJ sa v posledných rokoch zameriava aj na organizovanie mimosezónnych aktivít ( jar – jeseň) organizovaním podujatí Bike & Roll a Run & Walk.

1.Aké zmeny čakajú na návštevníkov vašej oblasti v novej zimnej sezóne, čo sa zlepšilo a čo naopak skomplikovalo?

Nezmenilo sa skoro nič, čakáme na voľby, kandidujem ako člen TJ a jej predseda za poslanca mestského zastupiteľstva s cieľom presadzovať záujmy TJ v oblasti bežeckého lyžovania a športových aktivít v Kremnických vrchoch.
Neviem ako to všetko dopadne ale ak podľa našich predstáv, tak máme opäť záujem (Biela Stopa) pustiť sa do úpravy tratí na základe žiadosti o prenájme, ktorú schvaľuje mestské zastupiteľstvo...ale už nové, no je to už dosť neskoro ale nič iné nám neostáva...skôr sa nedá.

2.Aké aktivity, preteky pripravujete v sezóne 2010/2011?

Teraz je to už vlastne sezóna 2011 lebo sa snažíme vyhodnocovať kalendárny rok – začína 38. Bielou stopou Euroloppet a teraz sú to aj majstrovstvá Európy diaľkových behov na lyžiach voľnou technikou, na jar 3. ročník Bike and Roll za účasti reprezentantov SVK a biatlonu, na jeseň 3.ročník Run and Walk – naše ukončenie sezóny s posedením na Skalke – opekáme prasiatko a premýšľame ako a či ďalej?
Jednu novinku a veľkú však máme! Netýka sa priamo Skalky a Kremnických vrchov ale oslovil nás z VÚC Žilina predseda pán Blanár prostredníctvom projekt- manažéra p. Ďurnecha a požiadal o pomoc pri budovaní Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály. Ide o vybudovanie upravovanej trasy na bežky (zatiaľ klasickou technikou) od hraníc s ČR v Makove až po Čadcu cca 120km (s prípojkami až 150km) bežeckých tratí. Je to napojenie na trate od Moravy. Financie majú na projekt už pripravené ,tak radíme (Ja a Libor Schmidt) „ako na to“. Nedávno sme trate prešli (na štvorkolke za jeden deň) a je to skutočne nádherný kraj na bežkovanie. Samozrejme domáci nadšenci nečakali že bude s tým toľko práce (aj u nás to trvalo niekoľko rokov) ale nahovárame ich aj na rozšírenie na 3m a viac pre voľnú techniku. Proste o čo u nás v Kremnických vrchoch musíme tvrdo bojovať a za aj vlastné peniaze realizovať, to niekde ide aj oveľa jednoduchšie (to nechápem... Fotky z obhliadky som dal aj na našu stránku http://www.bielastopa.eu

3.Koľko kilometrov tratí chcete v zimnej sezóne upravovať, akú máte techniku a kto vám v tejto činnosti pomáha?

Upravovať chceme aspoň Sever + strednú, Juh vrátane Slobodného, čiže klasika. Keď sa podarí tak aj Krahule – Skalka, západný okruh, starú cestu na Skalku, prípadne zvážnicu od Zolovej chaty na ROH v Kremnici (ak cestu lesáci neodpluhujú).
Techniku zatiaľ nemáme žiadnu zvláštnu, jeden snežný skúter a ostatné môžeme riešiť zatiaľ len externe na zmluvu. Možno niečo pribudne....ale zatiaľ nebudem predbiehať.
Novinkou môže byť úprava okolitých terénov Kremnice na klasiku (Kalvária , stred Európy, Štós, Turček...hrebeň okolo Kremnice). V jednaní máme stroj POLARIS RANGER 800 v zimnej aj letnej výbave + stopovacie zariadenie vrátane žehličky. Teraz máme podobný stroj zapožičaný od spol. ARRENT s.r.o.a je to skutočne „zázrak“ na kolesách aj pásoch...v súčasnosti realizujeme jesennú úpravu tratí – odvodnenie niektorých úsekov hlavne na juhu smerom na Slobodné . V zime sa dá Polarisom upravovať na pásoch klasika jedna alebo dve stopy vedľa seba. V lete je možné „rýchlo“ brigádovať na tratiach alebo zasahovať pri úrazoch. Teraz kupovali tento stroj + výbavu aj na Štrbské pleso. Pôjdeme na „špionáž“...

4.Koľko km tratí, aj neupravených je vo vašej oblasti bežkárom k dispozícii?

60km upravených na FT a cca 50km na CL plánujeme upravovať, pracujeme na mapke úpravy tratí pre sezónu 2010/2011 v Kremnických vrchoch a celkovom zámere pre predloženie projektu k prenájmu tratí Bielej stope.

5.S akými najväčšími problémami sa pri udržiavaní tratí stretávate?

S finančnými... ale aj s nepochopením alebo nezáujmom o riešenie rozvoja cestovného ruchu VÚC BB, vedením mesta a mestských lesov... a je nás stále menej dobrovoľníkov, nadšenie postupne opadá. Možno to niekomu aj vyhovuje...je to škoda.

6.Máte ambície v budúcnosti svoje aktivity v oblasti bežeckého lyžovania rozširovať, organizovať preteky, predlžovať dĺžku tratí, zakúpiť techniku, zaviesť spoplatnenie tratí...?

ÁNO všetko, vrátane spoplatnenia keď to bude mať oporu v zákonoch a poslancoch zastupiteľstva Kremnice a pomôže to pri úprave tratí.

7.Čo by podľa vás prispelo k zlepšeniu podmienok pre bežecké lyžovanie na Slovensku?

To čo vo všetkých športoch v SR, väčšie pochopenie a podpora štátu - rozvoj športu pre všetkých. Ocenenie dobrovoľnej práce funkcionárov a členov združení pri organizovaní pretekov a podujatí pre široké vrstvy obyvateľov – pre ich zdravší život. Realizovanie projektov EÚ v oblasti cestovného ruchu – zameranie na realizovanie turistických bežeckých tratí a infraštruktúru k tejto činnosti. V Česku a ostatných krajinách EÚ sú na tom oveľa lepšie.

8.Ako by mohol server Bežkár.sk pomôcť bežkárom na Slovensku?

Už teraz výrazne pomáha !!! za čo aj ja ďakujem za všetkých návštevníkov Kremnických vrchov. Výborné sú aktuálne informácie o stave tratí priamo od ľudí. Trochu viac treba zapojiť aj iné oblasti. Niekedy sa mi zdá že zima je len u nás v Kremnici, najviac správ je od nás, celkom ma to teší, zrejme ľudia k nám radi chodia.
Treba to len riadne rozbehať, vždy to trochu trvá pokiaľ sa ľudia naučia kde sú tie správne informácie.

Všetko dobré prajem ja a bielostopáci. Tešíme sa už na zimu, snáď bude toľko snehu ako vody v lete, to na bežky bude treba chodiť s lopatkou a lavínovou sondou...
Samozrejme pozývame všetkých bežkárov na 38. ročník Bielej stopy EUROLOPPET, ktorý sa koná v dňoch 28. až 30. januára 2011 a pretek 45 km FT je súčasťou Majstrovstiev Európy v diaľkových behoch. Všetky informácie nájdete na našich stránkach http://www.euroloppet.sk

Toľko z odpovedí Ivana Petráša, z ktorých je cítiť aj trochu pesimizmu . Pramení hlavne z nedostatočnej podpory športu a bežeckého lyžovania zo strany VUC Banská Bystrica a mesta Kremnica. Žiaľ na Slovensku je to tak. Môžeme naďalej závidieť susedom v Česku, Rakúsku, či Poľsku ako sú tam podporované masový šport a rekreačné aktivity. Držme preto palce a tí, ktorí aj máte možnosť priamo rozhodovať v nadchádzajúcich komunálnych voľbách o zložení mestského zastupiteľstva v Kremnici, prispejte k tomu aby boli zvolení ľudia, ktorým leží na srdci bežecké lyžovanie na Skalke v Kremnických vrchoch.

V odpovediach sme sa dozvedeli aj o novom projekte Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály, ktorý pripravuje VUC Žilina v spolupráci so samosprávami dotknutých obcí. O tomto projekte prinesiem informáciu v samostatnom článku. Môže to byť inšpirácia aj pre ostatné regióny a oblasti ako sa do podobnej aktivity pustiť.

Na otázky Bežkár.sk odpovedal Ivan Petráš, predseda TJ Biela stopa Kremnica





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár