REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
Mapka strediska
Mapky strediska

www.zivekamery.sk
 Pod mostíkmi


www.holidayinfo.sk
 Zjazdovka


www.holidayinfo.sk
 Veľká Lomnica


SKI TEAM Štrbské pleso
Stránka strediska:
www.abl.sk
Administrátor strediska:
chalupka.dominikgmail.com

VYSOKÉ TATRY
Štrbské Pleso, Smokovce, Tatranská Lomnica, oblasť Vysokých Tatier vrátanie podhoria (Najnovšie pridané nové trasy v Smokovcoch, Polianke, Tatranskej Lomnici a ďalšie)

SNEHOVÉ SPRÁVY - Vysoké Tatry  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Tatranská Kotlina 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené takmer v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
15 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
15 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
15 až 30 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Štrbské Pleso
Štadión 5km 
20 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  PanProfesor 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Tatranská Kotlina 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  prešlapané, ujazdené bežkármi  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
10 až 30 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
10 až 30 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 

Záznamov: 1-10 z celkom 38   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

| 10.1.2020 | Matus Jancik | Čítané 1495x | 0 príspevkov v diskusii
Verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky
Oslava svetového dňa snehu a siedmykrát aj s členmi skupiny No Name

Už 7 rokov sa dobrovoľníci zo Športového klubu Štrba snažia ponúknuť lyžiarskej verejnosti preteky, ktorých sa môžu zúčastniť všetci fanúšikovia bežeckého lyžovania bez ohľadu na ich vek a schopnosti. V nedeľu 19. januára 2020 sa na Štrbskom Plese uskutočnia verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky. Podujatie je pod záštitou hudobnej skupiny No Name a na trati si z kapely prídu zapretekať aj bratia Ivan a Igor Timkovci. Zároveň v tento deň medzinárodná lyžiarska asociácia FIS organizuje oslavu Svetového dňa snehu World Snow Day, do ktorého sa zapojí 363 podujatí a oslavy budú prebiehať v 45 krajinách.

Pre všetkých bežkárov organizátori pripravia dvoj a päť kilometrovú trať na ktorej sa každoročne konajú rôzne medzinárodné súťaže. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená víťazov na dlhej trati budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Tento šprint pomedzi rôzne prekážky ako slalom, rôzne obrátky, podlezenie a pod. si môžu bezplatne vyskúšať všetci prihlásení účastníci. Každý, kto prejde cieľom získa účastnícku medailu a zapojí sa do tomboly o atraktívne ceny. Drobné odmeny môžu získať aj deti do 10 rokov na krátkej rovinatej trati s malými prekážkami a najmenšie detičky si môžu prísť bezplatne vyskúšať detské bežky. Atmosféru vygraduje bubnová show Batida a hudobno zábavný koncert skupiny Bravo. Partneri podujatia v areáli predstavia rôzny športový materiál a oblečenie.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí v decembri zorganizovali 47. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach a v marci pripravujú Majstrovstvá Slovenskej Republiky v behu na lyžiach. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR a je súčasťou celoročného kalendára športových podujatí Tatry v pohybe.

Viac informácii o pretekoch: www.skstrba.sk, www.regiontatry.sk a www.tatryvpohybe.sk.

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 29.12.2019 | Matus Jancik | Čítané 1641x | 0 príspevkov v diskusii
Tatranský pohár v behu na lyžiach a vrtkavé počasie preverilo pretekárov z piatich krajín
Informácie o pretekoch a výsledkoch

Začiatok tohtoročnej sezóny sa do histórie navždy zapíše aj vďaka vrtkavému počasiu. Pre teplé decembrové počasie nebolo možné naplno využiť možnosti umelého zasnežovania a organizátori museli presunúť preteky zo začiatku decembra na obdobie medzi sviatkami. Vianočným darčekom pre všetkých bežcov na lyžiach bolo sneženie a ochladenie, vďaka ktorému sa pracovníkom Športového areálu Štrbské Pleso podarilo dokončiť prípravu šprintérskeho okruhu, na ktorom si účastníci 47. ročníka Tatranského pohára v behu na lyžiach mohli preveriť svoje sily aj na domácej pôde. Preteky otvorili pretekársku sezónu na Slovensku a pre nepriaznivé počasie a zrušené preteky v poľskom Zakopanom odštartovali aj kontinentálny pohár FIS Slavic Cup. Na Štrbské Pleso pricestovali pretekári z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Portugalska a Slovenska.

V sobotu 28. decembra 2019 bol v programe Tatranského pohára šprint voľnou technikou na 1,4 kilometrovej trati a Tatry privítali pretekárov snežením a silným nárazovým vetrom. Kvalifikačnú časť najrýchlejšie odbehol poľský pretekár Mateusz Haratyk. Vo finálových rozbehoch sa prebojoval až do finále, ale tam v tesnom súboji obsadil až tretie miesto. Predbehol ho Peter Mlynár zo Športového klubu polície Vysoké Tatry a prvé miesto obsadil pretekár Ludek Seller, účastník aj tohtoročného svetového pohára. V ženskom šprinte bola jednoznačnou víťazkou Magdalena Kobielusz z Poľska, ktorá zvíťazila v kvalifikácii a vo všetkých finálových rozbehoch. Jej krajanka Karolína Kaleta obsadila druhé miesto a Slovensko malo zastúpenie na stupni víťazov vďaka Barbore Klementovej z Klubu lyžiarov Nováky. V nepríjemnom tatranskom počasí si zasúťažilo 52 mužov a 48 žien.

Organizátori na sobotnej porade vedúcich družstiev sľubovali účastníkom slnečné lúče a zasnežené hory. Priaznivé predpovede počasia sa do bodky naplnili. V nedeľných individuálnych pretekoch klasickou technikou s intervalovým štartom odštartovalo 57 mužov a 48 žien. Tri okruhy s celkovou dĺžkou 5 kilometrov a prevýšením 144 metrov najrýchlejšie odbehla Magdalena Kobielusz. Táto 19 ročná poľská pretekárka absolvovala už piaty ročník Tatranského pohára a až do tohto ročníka sa jej nepodarilo dostať na stupeň víťazov. S časom 14:32,3, víťazstvom v sobotnom šprinte a ziskom najlepších FIS bodov vo svojej kariére bude určite rada spomínať na svoje úspešné pôsobenie na Štrbskom Plese. Poľka Karolina Kaleta obsadila druhé miesto s časom 15:00,8 a tretia skončila Karolina Kukuczka s časom 15:12,2. Barbora Klementová s časom 15:27,1 obsadila štvrté miesto. Muži absolvovali 6 okruhov v celkovej dĺžke 10 km a prevýšením 288 metrov. Svoju stále vynikajúcu formu ukázal Gerlachovčan Peter Mlynár, ktorý svoju účasť vo svetovom pohári ukončil už pred dvoma rokmi. S časom 25:28,6 porazil aj Poliakov Mateusza Haratyka (25:36,2) a Jana Antolca (25:53,7). Zo Slovenska bežalo spolu 26 pretekárov a pretekárok.

Preteky zorganizovalo spolu 40 dobrovoľných rozhodcov zo Športového klubu Štrba v spolupráci s obcou Štrba, ktorá je prevádzkovateľom Športového areálu. Dobrovoľníci zo Štrby v januári pripravujú aj verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky a marcové Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach.

Viac na https://www.skstrba.sk/?p=2948

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 26.12.2019 | Matus Jancik | Čítané 1570x | 1 príspevok v diskusii
Medzi sviatkami sa uskutoční 47. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach
Informácie o programe a obmedzeniach na Štrbskom Plese

Štrbské Pleso má históriu bohatú na vrcholné podujatia v zimných športoch. Prvé majstrovstvá Československa v lyžovaní sa tu konali už v roku 1920. Na rovnakom mieste sa v rokoch 1935 a 1970 uskutočnili aj Majstrovstvá sveta a len nedávno, v roku 2015 aj Svetová zimná Univerziáda. Svoj kontakt so svetovou lyžiarskou špičkou udržiava Štrbské Pleso doteraz vďaka Tatranskému poháru v behu na lyžiach, ktoré sú každoročne v medzinárodnom kalendári FIS Slavic Cup.

Tohtoročné teplé decembrové počasie sa odzrkadlilo aj v kalendári medzinárodných pretekov. Tatranský pohár bol plánovaný v prvom decembrovom týždni, no už v decembri sa organizátori rozhodli presunúť preteky na náhradný termín 28.-29. decembra 2019. Nepriaznivé počasie neumožnilo zorganizovať ani druhé kolo Slavic Cupu, ktoré bolo plánované 14.-15. decembra v Zakopanom. Aktuálne na Štrbskom Plese opäť klesla teplota pod bod mrazu a mierne sneží a vďaka umelému zasnežovaniu sa pracovníkom Športového areálu podarilo pripraviť a udržať zjazdný približne 1200 metrový okruh, na ktorom denne trénuje množstvo športovcov prevažne zo Slovenska, Čiech a Poľska. Práce na tratiach pokračovali aj počas vianočných sviatkov a organizátori zo Športového klubu robia maximum, aby sa preteky uskutočnili v plánovanom programe.

V dvoj dňovom súťažnom harmonograme 47. ročníka Tatranského pohára sa opäť predstavia pretekári z okolitých európskych krajín. Obdobie okolo Nového roka patrí v svetovom pohári sérii pretekov Tour de Ski, na ktorých sa zúčastňuje iba absolútne bežecká špička a ostatní športovci venujú toto obdobie vrcholovej príprave práve v strediskách ako je na Štrbskom Plese. V sobotu 28. decembra sa o 9:30 hodine uskutoční kvalifikácia na šprinty voľnou technikou. Finálové rozbehy budú prebiehať od 11 hodiny. V nedeľu 29. decembra odštartujú ženy na 5 km a muži na 10 km preteky klasickou technikou s intervalovým štartom a súčasťou pretekov bude aj prvé kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach dorastu a dospelých. Preteky sú určené pre pretekárov, ktorí majú licenciu FIS.

Preteky si vyžiadajú niekoľko obmedzení pre športujúcu verejnosť. Trate pre beh na lyžiach v Športovom areáli na Štrbskom Plese budú uzatvorené v piatok 27. decembra po 13:00 hodine z dôvodu oficiálneho tréningu a prípravných prác. V sobotu 28.12. budú trate uzatvorené od rána do 14:00 a v nedeľu 29.12. do 13:00 hod. Po uvedenom čase môžu návštevníci využiť trate až do 18:00. Trate na Štrbskom Plese sú denne upravované a od 16:00 do 18:00 je osvetlený šprintérsky okruh. Profil aktuálne upravenej trate je určený skôr skúsenejším bežcom na lyžiach. Organizátori prosia o rešpektovanie pokynov organizátorov a všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania pozývajú povzbudzovať aj slovenských reprezentantov.

Na podujatie sa pripravuje aj tím Národného lyžiarskeho centra, ktorý sa práve vrátil z pretekov OPA cup v rakúskom St. Ulrich am Pillersee. Štartovať budú aj juniorskí bežci, pripravujúci sa na Majstrovstvá sveta juniorov v klasickom lyžovaní, ktoré sa konajú v marci v nemeckom Oberwiesenthal a na Tatranskom pohári si zasúťaží aj štvorica už známych účastníkov Zimnej olympiády mládeže v Lausanne. Do Švajčiarska v januári cestujú dve dievčatá a dvaja chlapci: Kristína Sivoková, Timea Mazúrová, Denis Tilesch a Matúš Oravec. Seniorski reprezentanti Ján Koristek a Alena Prochádzková sa Tatranského pohára z dôvodu účasti na Tour de Ski nezúčastnia.

Už 7 rokov sa organizátori zo Športového klubu Štrba snažia ponúknuť lyžiarskej verejnosti preteky, na ktorých sa môžu zúčastniť všetci fanúšikovia bežeckého lyžovania bez ohľadu na ich vek a schopnosti. V nedeľu 19. januára 2020 sa na Štrbskom Plese uskutočnia verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky, ktoré sú pod záštitou hudobnej skupiny No Name a na trati si z kapely prídu zapretekať aj bratia Ivan a Igor Timkovci. Zároveň v tento deň medzinárodná lyžiarska asociácia FIS organizuje oslavu Svetového dňa snehu World Snow Day, do ktorého sa zapojí okolo 500 podujatí vrátane Štrbských bežiek a oslavy budú prebiehať v 45 krajinách. Pre všetkých bežkárov bude pripravený dvoj a päť kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Domáci klub na Štrbskom Plese organizuje aj marcové Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach. Bližšie informácie sú zverejnené na www.skstrba.sk.




     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 5.12.2019 | Matus Jancik | Čítané 1436x | 0 príspevkov v diskusii
Štrbské bežky
verejné preteky v behu na lyžiach

Vychutnajte si profesionálne pripravené trate a príďte sa zabaviť a zapretekať si na verejné preteky v behu na lyžiach - Štrbské bežky. V nedeľu 19. januára 2020 sa na Štrbskom Plese uskutoční už siedmy ročník podujatia Štrbské bežky. Podujatie je pod záštitou Igora a Ivana Timkovcov z hudobnej skupiny No Name, ktorí sa opäť postavia na štart.

Pre všetkých bežcov na lyžiach bude pripravený 2 a 5 kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a pripravená bude aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky.

Pre žiakov bude pripravená 800 metrová prekážková trať SnowKidz cross šprint s intervalovým štartom. Kros šprint si môžu bezplatne vyskúšať aj všetci prihlásení pretekári na verejné preteky. Najmenšie deti si môžu vyskúšať detské lyže.

Sprievodný program
Najmenšie deti si môžu vyskúšať detské bežky a atmosféru spestrí hudobný koncert. V športovom areáli je k dispozícii stan s občerstvením, lyžiarsky servis a požičovňa lyží. Všetci účastníci sú zapojený aj do tomboly.

Organizátorom podujatia je Športový klub Štrba, obec Štrba, Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a Areál bežeckého lyžovania SNOW Štrbské Pleso. Podujatie súčasťou kalendára Tatry v pohybe.

Registráciu a viac informácii o pretekoch nájdu záujemcovia na www.skstrba.sk.

Preteky sú zároveň oslavou Svetového dňa snehu (World Snow Day), ktorý minulý rok prebiehal v 45 krajinách a zapojilo sa do osláv 464 podujatí vrátane Štrbských bežiek. Organizátorom podujatia sú dobrovoľníci zo Športového klubu Štrba a verejné preteky sú každoročne súčasťou kalendára športových podujatí Tatry v pohybe.

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 14.3.2019 | Matus Jancik | Čítané 1616x | 0 príspevkov v diskusii
Majstrovstvá SR v behu na lyžiach
Informácie o programe a obmedzeniach v ABL Štrbské Pleso

Majstrovské tituly získajú 16. a 17. marca 2019 najlepší pretekári z lyžiarskych klubov z celého Slovenska a z krajín Vyšehradskej štvorky. Súťažiť bude viac ako 200 bežcov na lyžiach v žiackych, dorasteneckých, seniorských a veteránskych kategóriách. Súčasťou vrcholného podujatia Slovenského pohára v behu na lyžiach sú aj vytrvalostné preteky kategórie FIS Cup a preteky olympijských nádejí V4 Olympic Hopes v dorasteneckých a juniorských kategóriách.

V piatok 15. marca o 18:15 sa uskutoční slávnostné otvorenie v Kultúrnom dome v Štrbe. Počas programu sa účastníkom prihovoria hostia a slovenskí reprezentanti z tohtoročných súťaží EYOF v Sarajeve, Svetovej zimnej Univerziády Krasnoyarsk a účastníci Majstrovstiev sveta v lyžovaní Seefeld 2019. Tradične počas programu zložia sľub zástupcovia rozhodcov i pretekárov a každý účastník získa drobný suvenír. Program spestrí bubnová show BATIDA.

V sobotu 16. marca sa uskutočnia vytrvalostné preteky FIS Cup s hromadným štartom v kategóriách muži 30 km a ženy 15 km voľnou technikou a o majstrovské tituly zabojujú aj žiaci a dorastenci. V súčasnosti je vo výbornej kondícii celá 5 kilometrová trať vo Furkotskej doline aj štadión a okolité časti trate, ktoré sú vďaka umelému zasnežovaniu k dispozícii od začiatku decembra.

V nedeľu preteky vyvrcholia šprintom dvojíc voľnou technikou. Mladší žiaci budú súťažiť klasickou technikou, starší žiaci, dorastenci a dospelí voľnou technikou. V tejto divácky atraktívnej disciplíne sa dvojice 2 až 3-krát striedajú na šprintérskom okruhu v dĺžkach od 500 metrov až 1,4 kilometra podľa vekovej kategórie. Štarty v sobotu aj v nedeľu sú naplánované od 9:30.

Organizátorom pretekov je 70 členný tím dobrovoľných rozhodcov zo Športového klubu Štrba, ktorý v súčasnom zložení pracuje presne 10 rokov. Podujatie je realizované v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a obce Štrba s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR. Túto sezónu domáci rozhodcovský tím zorganizoval aj Tatranský pohár v behu na lyžiach, verejné preteky Štrbské bežky a tesne pred Majstrovstvami SR asistujú rozhodcovia aj pri Zimnej Kalokagatii, do ktorej sa 12. – 13. marca zapojí okolo 400 žiakov z takmer 100 slovenských základných škôl.

Preteky si vyžiadajú aj niekoľko obmedzení na tratiach pre bežecké lyžovanie. V piatok popoludní od 13:00 do 16:00 hod. budú trate pre verejnosť zatvorené z dôvodu prípravných prác a oficiálneho tréningu. V sobotu budú z dôvodu vytrvalostných pretekov uzatvorené všetky okruhy a štadión od rána do 15:30 a v nedeľu bude štadión a šprintérsky okruh uzatvorený do 13:00. Organizátori a pracovníci strediska žiadajú všetkých návštevníkov, aby rešpektovali ich pokyny a počas pretekov nevstupovali na uzatvorené lyžiarske trate. Areál bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese je pravidelne strojovo upravovaný a trate i kompletné služby pre bežkárov môžu pretekári používať denne od 9:00 do 18:00.

Informácie na https://www.skstrba.sk/majstrovstva-sr/

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 21.1.2019 | Matus Jancik | Čítané 1765x | 0 príspevkov v diskusii
Verejné preteky Štrbské bežky opäť absolvovali členovia hudobnej skupiny No Name a viac ako 300 bežkárov
V komentári nám napíšte ako sa vám páčilo

V nedeľu 20. januára 2019 sa v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese uskutočnil šiesty ročník verejných pretekov v behu na lyžiach. Na Štrbské Pleso opäť pricestovali aj Ivan a Igor Timkovci zo skupiny No Name, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou tohto podujatia. V areáli bežeckého lyžovania sa vystriedalo sneženie s polojasným počasím a skvelú atmosféru, ale aj vysokú športovú úroveň vytvorilo viac ako 300 pretekárov zo všetkých kútov Slovenska a z Českej republiky. Na preteky sa prihlásili bežci, ktorí bežkujú prvý rok, ale aj skúsení pretekári, ktorých môžete vidieť aj na medzinárodných pretekoch. O hudobno zábavný program sa postarala skupina Bravo.

Presne na nedeľné poludnie si 88 pretekárov vyskúšalo novú prekážkovú trať SnowKidz kros šprint, ktorú tvorilo 9 rôznych prekážok ako slalom, skok, rôzne obraty a odšľapávanie. 800 metrová trať preverila obratnosť aj skúsenejších lyžiarov a najrýchlejšie ju prešiel Pavol Štrba (ŠKP Banská Bystrica) v čase 2:23,1. Len dve sekundy stratil jeho tréner Branko Michalech a aj tretie miesto si odniesol Bystričan Róbert Štrbák. Ženský šprint vyhrala Barbora Klementová (KL Nováky) s časom 2:28,8 pred žiačkou Vanesou Ruskovou (ŠKP B. Bystrica) a Paulínou Chudíkovou (SportRysy Club).

Súčasne so šprintom do bielej stopy naskočilo aj 20 najmenších detí, ktoré si mohli bezplatne požičať detské bežky. Malá prekážková trať bola pripravená aj pre deti do 10 rokov a 50 z nich si spolu s najmenšími odnieslo drobné sladkosti a pamätný odznak.

Najviac bežcov sa tešilo na preteky s hromadným štartom a organizátori opäť pripravili 2 a 5 kilometrovú trať pre voľný spôsob behu s možnosťou využiť stopu pre klasickú techniku. Dvojkilometrovú trať najrýchlejšie odbehol Marek Dutko (BKL Lipa) s časom 6:10,6. Druhý najlepší čas obsadil Peter Mráz (KBL Jasná LM) a tretí bol Miloš Mydliar (MB Liptov Team). Ženské preteky najrýchlejšie zvládla Liliana Baculíková (ŠKP BB) s časom 6:59,1. Druhá skončila Paulína Chudíková (SportRysy Club) a tretia Vanesa Rusková (ŠKP BB).

Organizátori od prvého ročníka pripevňujú na staré drevené lyže štítky s víťazmi na najdlhšej trati a tento rok bežky ozdobia mená Peter Mlynár a Barbora Klementová. Peter Mlynár (ŠKP Vysoké Tatry) s časom 12:46,7 s 15 sekundovým náskokom zvíťazil nad Lukášom Olejárom z Popradu. Tretí dobehol Lukáš Nemčík z LK Metropol Košice s časom 13:29,3. Barbora Klementová (KL Nováky) si s časom 14:06,2 vytvorila náskok viac ako dve minúty nad Veronikou Holmíkovou (ŠKP BB) a tretie miesto obsadila domáca Margaréta Sokolová (ŠK Štrba) s časom 17:43,9. Spolu odbehlo 2 a 5 kilometrovú trať 151 pretekárov. Všetci pretekári získali účastnícku medailu a zároveň boli zapojení do tomboly o zaujímavé ceny.

Organizátorom pretekov boli Športový klub Štrba, obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa tento rok podieľalo 40 dobrovoľných organizátorov prevažne zo Štrby, ktorí v marci organizujú aj vrcholnú súťaž Slovenského pohára v behu na lyžiach – Majstrovstvá Slovenskej republiky a svoje skúsenosti ponúknu aj pri organizácii Zimnej Kalokagatie – olympiády detí a mládeže, ktorá sa uskutoční 12-13. marca na Štrbskom Plese.

     
Bežecké preteky | 16.1.2019 | Tomáš Willwéber | Čítané 1678x | 0 príspevkov v diskusii
1. ročník verejných pretekov v bežeckom lyžovaní - Renault Rezká Bežka
pod záštitou starostu obce Štrba pána Michala Sýkoru

Podujatie sa uskutoční dňa 23.02.2019 v areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese. V spolupráci s našimi partnermi sme pripravili bohatý a zaujímavý celodenný športový program.

Dospelí budú pretekať voľnou technikou s hromadným štartom na vzdialenosť 5 km alebo v štafetách na 2 x 2,5 km. Pre deti je pripravený 700 m a 1400 m okruh. Podvečerným vyvrcholením podujatia (16:00) bude v žiare reflektorov šprintérska vyraďovačka na 1 km okruhu. Pre deti sú pripravené celodenné športové aktivity.

Pre pretekárov budú pripravené šatne na prezlečenie, úschovňa osobných vecí, bohaté občerstvenie v cieli a hlavne jedinečná medaila!!! V priestore podujatia môžete využiť aj servis a požičovňu lyží.

Registrovať sa je možné na http://bit.ly/RenaultRezkaBezka

Bližšie informácie o podujatí nájdete na www.rezkabezka.sk<br><br> <br><br>

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 14.1.2019 | Matus Jancik | Čítané 1584x | 0 príspevkov v diskusii
Medzinárodný deň snehu sa na Štrbskom Plese bude oslavovať bežeckým lyžovaním na verejných pretekoch Štrbské bežky
Pod záštitou hudobnej skupiny No Name

Vychutnajte si profesionálne trate, na ktorých súťažia pretekári z celého sveta a príďte sa zabaviť a zapretekať si na verejné preteky v behu na lyžiach. V nedeľu 20. januára 2019 sa na Štrbskom Plese uskutoční už šiesty ročník podujatia Štrbské bežky. Podujatie je pod záštitou hudobnej skupiny No Name a na trati si z kapely prídu zapretekať aj bratia Timkovci.

Zároveň v tento deň medzinárodná lyžiarska asociácia FIS organizuje celosvetovú oslavu Medzinárodného dňa snehu World Snow Day, do ktorého sa zapojí 469 podujatí a oslavy budú prebiehať v 45 krajinách. Každé podujatie je hodnotené a môže získať ocenenie “Best World Snow Day”, ktoré minulý rok získalo poľské mesto Zakopane.

Pre všetkých bežkárov bude pripravený dvoj a päť kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a pripravená bude aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Kros šprint si môžu vyskúšať aj všetci starší pretekári prihlásení na verejné preteky. Všetci účastníci sú zapojení aj do tomboly. Najmenšie deti si môžu vyskúšať detské bežky a atmosféru spestrí hudobný koncert hudobno-zábavnej skupiny BRAVO. Partneri podujatia vám v areáli predstavia rôzny športový materiál a oblečenie. V priestore štartu a cieľa si záujemcovia môžu otestovať bežecké lyže a topánky.

Aktuálne sú na Štrbskom Plese vynikajúce snehové podmienky a pre návštevníkov je pripravených 8 tratí v dĺžkach od 500 metrov do 5 kilometrov vhodné pre klasickú aj voľnú techniku. V areáli bežeckého lyžovania Štrbské Pleso je k dispozícii stan s občerstvením, lyžiarsky servis a požičovňa lyží.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a Areál bežeckého lyžovania SNOW Štrbské Pleso. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí v decembri zorganizovali 46. Tatranský pohár v behu na lyžiach a v marci pripravujú Majstrovstvá Slovenskej Republiky v behu na lyžiach. Podujatie je realizované s finančným príspevkom Ministerstva dopravy a výstavby SR a je súčasťou celoročného kalendára športových podujatí Tatry v pohybe.

Registráciu a viac informácii o pretekoch nájdu záujemcovia na weboch www.skstrba.sk, www.regiontatry.sk a www.tatryvpohybe.sk.


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 17.12.2018 | Matus Jancik | Čítané 1547x | 0 príspevkov v diskusii
Lyžiarsku sezónu na Štrbskom Plese úspešne otvoril 46. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach
Účasť športovcov zo šiestich krajín, vrátene pretekárov Svetového pohára a olympijskej medailistky Justyny Kowalczyk

Na Štrbskom Plese sa 15.-16. decembra 2018 uskutočnilo prvé kolo kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup a prvé kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach. Pretekov sa zúčastnilo 130 súťažiacich zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny a Litvy.

V sobotu boli na programe individuálne preteky žien na 7,5 km a mužov na 10 km klasickou technikou s intervalovým štartom. Preteky boli zároveň prvým kolom Slovenského pohára staršieho dorastu a dospelých a nominačnými pretekmi na tohtoročný Európsky olympijský festival mládeže EYOF Sarajevo 2019. Počas hmlistého a mrazivého počasia sa na trať vydalo 63 žien a 67 mužov. Favoritkou bola historicky najlepšia poľská pretekárka a 4-násobná olympijská medailistka Justyna Kowalczyk, ktorá s časom 18:57,8 o viac ako minútu porazila svoju krajanku a minuloročnú víťazku kontinentálneho pohára Slavic Cup Elizu Rucku. Rucka bola zároveň najrýchlejšou juniorkou. Aj diplom za tretie miesto poputoval do Poľska vďaka Agate Warlo (20:23,2). Najrýchlejšie slovenské pretekárky boli reprezentantka Barbora Klementová (8. miesto; 21:29,7), juniorská reprezentantka Lucia Michaličková (9. miesto; 21:49,7) a domáca pretekárka Mária Danielová (10. miesto; 22:12,0), ktorá sa snaží nominovať na EYOF. V súťaži mužov sa na popredných priečkach presadili aj slovenskí bežci na lyžiach. Minuloročné dvojité víťazstvo na Tatranskom pohári obhájil Peter Mlynár, ktorý 10 kilometrovú trať odbehol v čase 23:22,5. Druhé miesto obsadil Poliak Ján Antolec so stratou 42,6 sekundy a o 4 sekundy horší čas mal tretí Ján Koristek zo slovenského reprezentačného družstva. Štvrtý Andrej Segeč stratil na bronzovú priečku 3 sekundy. O miesto na EYOF najlepšie zabojoval Denis Tilesch z Kremnice (36. miesto; 26:40,0). Vďaka trojtýždňovému zasnežovaniu a práci pracovníkov areálu bežeckého lyžovania a organizátorov sa podarilo pripraviť 2,5 kilometrový okruh, na ktorom súťažili aj preteky štafiet cez Svetovú zimnú Univerziádu v roku 2015.

Spolu s oceňovaním víťazov prvého dňa Tatranského pohára sa konalo aj Otvorenie lyžiarskej sezóny a pokrstenie snehovej vločky. Lyžiarski inštruktori zložili sľub a prevádzkovateľom areálu bežeckého lyžovania bolo odovzdané nové snehové pásové vozidlo. Program spestrila hudobná skupina Country duo Weteráni.

Druhý súťažný deň prebiehal v nádhernom zimnom počasí a šprintu voľnou technikou sa zúčastnilo 60 mužov a 53 žien. Na kvalitne pripravenej trati sa najlepšie darilo poľským bežcom na lyžiach. V kvalifikácii žien bola najrýchlejšia Weronika Kaleta, ktorá 1,4 kilometrový okruh odbehla v čase 3:14,90. Vo finále nakoniec obsadila tretie miesto. Víťazkou finále sa stala Eliza Rucka a druhé miesto si vybojovala slovenská bežkyňa Barbora Klementová. Muži súťažili na 1,6 kilometrovej trati a najrýchlejším bežcom v kvalifikácii bol Poliak Pawel Klisz s časom 3:20,79. Klisz si svoju pozíciu obhájil aj vo finále, druhé miesto si vyšprintoval Jan Antolec z Poľska a tretí skončil Ján Koristek. Zaujímavosťou v šprintoch bol aj spoločný semifinálový štart sestrier Weroniky a Karoliny Keletových z Poľska a Barbory a Marianny Klementových zo Slovenska. Marianna svojim kvalifikačným výsledkom získala cenné body pre nomináciu na EYOF. Spomedzi mužov si najlepšie nominačné body opäť odniesol Denis Tilesch.

Organizátorom 46. ročníka Tatranského pohára bol z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie Športový klub Štrba. O hladký priebeh podujatia sa postaralo 40 dobrovoľných rozhodcov. 20. januára 2019 Štrbiani organizujú aj verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky pod záštitou bratov Timkovcov z hudobnej skupiny No Name a v marci medzinárodné Majstrovstvá Slovenskej republiky.

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 22.3.2018 | Matus Jancik | Čítané 1715x | 0 príspevkov v diskusii
Na medzinárodných Majstrovstvách Slovenska v behu na lyžiach sa predstavia pretekári z celého Slovenska
Prečítajte si o programe a obmedzeniach pre bežkárov

Štrbské Pleso každoročne hostí vrcholné preteky Slovenského pohára v behu na lyžiach, na ktorom získajú titul Majster Slovenska pretekári vo všetkých vekových kategóriách. Majstrovstvá Slovenskej republiky sa konajú 24.-25. marca 2018 v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese a prihlásených je takmer 300 bežcov na lyžiach zo Slovenska, Česka a Poľska.

Podujatie začne už v piatok 23. marca o 18:15 v Kultúrnom dome v Štrbe slávnostným otvorením. Počas programu sa predstaví detský folklórny súbor Štrbianček a účastníkom sa prihovoria hostia a slovenskí reprezentanti zo ZOH v Pjongčangu. Tradične počas programu zložia sľub rozhodcovia a pretekár a každý účastník pretekov získa drobný suvenír.

V sobotu 24. marca je na programe šprint dvojíc. Mladší žiaci budú súťažiť klasickou technikou, starší žiaci, dorastenci a dospelí voľnou technikou. V tejto divácky atraktívnej disciplíne sa dvojice 2 až 3-krát striedajú na šprintérskom okruhu v dĺžkach od 500 metrov až 1,6 kilometra podľa vekovej kategórie.

V nedeľu 25. marca sú pre pretekárov pripravené vytrvalostné preteky klasickou technikou s hromadným štartom. Tieto preteky sú prvýkrát zaradené aj do medzinárodného kalendára FIS Cup. Ženy budú súťažiť na 15 kilometrovej trati a hlavná mužská kategória si zapreteká na 30 kilometrovej trati. V celodennom programe sa v klasickej stope vystriedajú bežci od 10 rokov až po 70 ročných skúsených veteránov a vďaka vynikajúcim podmienkam by pretekári mali pobežať na 5 kilometrovom homologizovanom okruhu FIS vo Furkotskej doline, na ktorom sa súťažilo aj počas Svetovej zimnej Univerziády v roku 2015. Svoju účasť na pretekoch už potvrdili aj účastníci Zimných olympijských hier v Pjongčangu Barbora Klementová, Peter Mlynár, Andrej Segeč a Miroslav Šulek. Alena Prochádzková v tom čase absolvuje medzinárodné preteky v čínskom Yan&#224;ne.

Organizácia podujatia s takým vysokým počtom účastníkov si vyžaduje množstvo práce, ale aj obmedzenia na tratiach pre beh na lyžiach. Počas oficiálneho tréningu v piatok popoludní a počas šprintu dvojíc v sobotu dopoludnia bude uzatvorený štadión, šprintérsky okruh aj začiatočnícky okruh a verejnosť môže využívať trate od jazera vo Furkotskej doline s nástupom od Hotela Solisko.

V nedeľu do 15:00 počas vytrvalostných pretekov bude sprístupnený iba 700 metrový okruh pre začiatočníkov. Organizátori prosia všetkých návštevníkov Štrbského Plesa o rešpektovanie pokynov organizátorov a odporúčajú využívať trate pre beh na lyžiach až po 15:00 so zvýšenou pozornosťou, nakoľko sa na tratiach môžu pohybovať organizátori.

Podujatie organizuje 60-členný tím dobrovoľníkov zo Športového klubu Štrba s podporou obce Štrba, Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a množstva partnerov. Vďaka nim sa organizátorom túto sezónu podarilo úspešne zorganizovať aj decembrový Tatranský pohár v behu na lyžiach a februárové verejné preteky Štrbské bežky.</p>

     

strana 1 2 3 4 5