REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
Mapka strediska
Mapky strediska





ZAaRES Banská Bystrica

Stránky mesta Kremnica


Skalka-meteostanica


Horská služba
Kremnické vrchy

tel.:Skalka +421948570111
Králiky:+421948570112
web: HS Kremnické vrchy
KREMNICKÉ VRCHY
Oblasť Kremnické vrchy zahŕňa trasy v oblastiach Skalka, Králiky, Krahule, Malachov, Turček, Tajov, Kordíky...
Príspevky na úpravu trati na Skalke vo výške 4€/os./deň si môžete zakúpiť v Relaxcentre, v CykloSanté, Na Hostinci a priamo pri vstupe na štadión. Zakúpením 30€ náramku získate vstup na upravené trate na celú sezónu. Príspevky pre Kordícky Hrebenák môžete vhodiť do kasičky na Kordíckej zvážnici

SNEHOVÉ SPRÁVY - Kremnické vrchy  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
16.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 12 cm  starý sneh vlhký  neupravené pre málo snehu  rudobb 
10.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 18 cm  nový sneh mokrý  neupravené  rudobb 
4.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 25 cm  starý sneh vlhký  upravená časť  pietro1978 
3.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
2.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravená časť  rudobb 
1.3.2024  Kremnické vrchy  Skalka- štadión R. Čillíka
okruh 
5 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravená časť  cyklosante 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  nový sneh vlhký  väčšinou upravené  pietro1978 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
28.2.2024  Kremnické vrchy  Skalka
Bežkárske trasy v stredisku 
10 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravené takmer v celej dĺžke  cyklosante 
25.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
10 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 

Záznamov: 1-10 z celkom 157   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

| 6.1.2017 | Jozef Mecele | Čítané 2364x | 0 príspevkov v diskusii
Na Skalke sa pobeží vo Veľkej cene Kremnice a Slovenskom pohári
Počas pretekov budú pretekové trate pre verejnosť uzavreté

Mestský klub lyžiarov (MKL) Kremnica usporiada na Skalke v sobotu a v nedeľu 7. a 8. januára 2017 Veľkú cenu Kremnice a preteky Slovenského pohára v behu na lyžiach – 1. a 2. kolo žiactva, 2. a 3. kolo dorastu, 1. a 2. kolo dospelých a juniorov, 2. a 3. kolo veteránov. V sobotu sa uskutočnia dištančné preteky klasicky s intervalovým štartom, v nedeľu dištančné preteky voľne s hromadným štartom, len ml. žiactvo klasicky s intervalovým štartom. V sobotu je štart prvého pretekára o 11:00, v nedeľu o 10:00 hod.

V čase konania pretekov od 10:30 v sobotu a od 9:30 v nedeľu do cca 14:00 hod budú pretekové trate pre verejnosť uzavreté. Organizátori sa obracajú na návštevníkov Skalky, turistov, bežkárov, fanúšikov bežeckého lyžovania s prosbou, aby počas podujatia nevstupovali na lyžiarske bežecké trate, zvýšili svoju pozornosť, ohľaduplnosť, dbali na pokyny usporiadateľov, predišli kolíziám s účastníkmi pretekov a prispeli tým k zdarnému priebehu podujatia!

Propozície:
http://www.slovak-ski.sk/files/zavody/428/propozice_v.pdf

Info na webstránke MKL Kremnica:
http://mklkremnica.sk/ns/

     
  Kremnické vrchy - Skalka | 31.12.2016 | Miroslav ŠKODA | Čítané 3202x | 15 príspevkov v diskusii
Prepojenie Kordíckej zvážnice a severného okruhu Bielej stopy
Snaha o zlepšenie prístupu na severný okruh BS z BB strany

Ahojte priatelia bežkári,
vo svojom článku budem reagovať na dnešnú snehovú správu od Maťa. Maťo, keď si prvý raz na tomto fóre vyslovil myšlienku o prepojení Kordíckej zvážnice na severný okruh BS, okamžite ma napadla možnosť ratrakovania úseku po žltej značke nahor od konca Kordíckej zvážnice, resp. v stúpaní od Tichej po žltej značke smerom na Tunel. Sú tu tri základné otázky, ktoré by som kompetentných poprosil zodpovedať v reakcii na tento môj článok.
1. Je reálne možné ratrakovať tento úsek? Je schopný sa pred Tunelom ratrak otočiť a vrátiť sa naspäť?
2. Sú na túto aktivitu potenciálne k dispozícii na meste ďalšie finančné prostriedky?
3. Je záujem zo strany mesta pomôcť bežkárom dostať sa na severný okruh bez klasického postupu vyzutia lyží pod odbočkou na Kordícke sedlo tak, ako je tomu dnes?

Kedysi sme pravidelne šlapávali všetci na lyžiach už z Kordík až do sedla a nikto sa nad tým nepozastavoval, v rade, jeden za druhým, tak, ako sme o 8.35 ráno na Kordíkoch vystúpili z autobusu pri obecnom úrade. Mnohí si, verím, na to ešte živo pamätáte. Dnes je ale už iná doba...:-) Ak je to, čo navrhujem, reálne, stále mi to príde na niekoľko rokov ako ten najlacnejší variant pre "prevádzkovateľa", aj keď z hľadiska tých, čo korčuľujú, nie je samozrejme úsek medzi koncom Kordíckej zvážnice a dosiahnutím Tunela úplne ideálny. Z môjho pohľadu sa však toto riešenie ničím nelíši od obchvatu zjazdovky v stúpaní na Skalku na severnom okruhu (dokonca si dovolím tvrdiť, že úsek od konca Kordíckej zvážnice po Tunel je kratší, ako spomínaný obchvat, mám pocit, že to nie je viac, ako jeden kilometer po Tunel).

Stále je to lacnejší variant, ako odrážanie novej zvážnice po dosiahnutie ktoréhokoľvek bodu na severnom okruhu BS z Kordíckej zvážnice tak, ako o tom uvažoval Maťo už v mnohých svojich príspevkoch.

Priatelia, využime to, že Tunel bol zrekonštruovaný a pokúsme sa nájsť riešenie tohto problému, nad ktorým už roky rozmýšľam aj ja. Budem vďačný vo Vašich reakciách za akýkoľvek podnetný nápad.

V Novom roku všetko dobré všetkým Vám

Miro<br><br>

     
Kremnické vrchy - Skalka | 22.12.2016 | Marek Donoval | Čítané 5677x | 3 príspevky v diskusii
Kordícka zvážnica info k novej sezóne
sezóna 2016/2017 info k parkovaniu a možnosti príspevkov

Milí priatelia bežeckého lyžovania,

všetci športovo založení Kordíčania, osobne aj pán starosta, OZ Kordícky Hrebenák a samozrejme aj ja sme veľmi radi, že Kordícka zvážnica, si za tak krátky čas od začatia upravovania pre bežecké lyžovanie, získala toľko priaznivcov.

Ako sa už veľakrát popísalo (napr. v snehových správach) ani v dnešnej dobe, keď sa BB stáva európskym mestom športu, nie je jednoduché udržať a udržiavať bežecké trasy v takom peknom stave ako posledné dni. A nie len príroda, ale aj samotný človek a jeho činnosť sú častokrát proti (napr. známy druh pešiak stopokazný).

Dovoľte mi k už začatej sezóne na "našej" zvážnici niekoľko dôležitých informácií:
1.) Úprava tratí je oficiálne robená mestom BB (správa športových zariadení mesta) a ich ratrakom Pisten Bully 100. Rozsah úpravy stôp je dohodnutý minimálne 1x za týždeň, keď to dostatok snehu dovolí a je to potrebné.
Úprava tratí snežným skútrom a finišérom je robená súkromnou osobou s príspevkami na PHM od súkromných osôb prípadne organizácií. Jano je veľmi ochotný, ale sme odkázaní na jeho prítomnosť na Slovensku a na Kordíkoch. Teda nevieme garantovať, že trate v prípade keď je málo snehu (ako teraz) budú stále takto kvalitne upravené.
Veríme však, že takých dní bude minimum. Už máme prvé príspevky na PHM. Kto bude mať záujem môže poslať finančný príspevkov na účet OZ Kordícky Hrebenák č: SK 071 111 000 000 139 321 7001, keď aj len sumou 1€. Do poznámky uveďte text PHM zvážnica. Činnosť a účet OZ KH si môžete preveriť telefonicky na Obecnom úrade Kordíky. Výšku príspevkov, zoznam prispievateľov a čerpanie bude OZ KH pravidelne dopĺňať na: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FrffGeko9FYeAIuqIYQEcfg_QpqoqyEPqpp8sS7SWV8/edit?usp=drivesdk
Druhá možnosť ako prispieť, je kúpa nálepky Kordíckeho Hrebenáku za dobrovoľnú sumu na OU Kordíky alebo v obidvoch pohostinstvách na Kordíkoch (oproti OU a reštaurácia Skalnička). Celá suma bude použitá na kúpu PHM.

2.) Parkovanie na Kordíkoch
Keď som pred vyše 1,5 rokom začal riešiť a organizovať povolenia a samotnú úpravu Kordíckej zvážnice predpokladal som, že hlavný nápor bude z autobusu a bežkári na autách od Králik. Už minulý rok ukázal, že Kordíky nie sú ideálne pripravené na parkovanie bežkárov a už vôbec nie priamo pri začiatku zvážnice.
V prílohe nájdete mapku, na ktorých miestach doporučujeme parkovať. Dočasné (sezónne) parkovisko priamo na začiatku zvážnice za posledným zeleným domom je vhodnejšie pre vozidlá s pohonom 4x4. Tu sa na ľavú stranu zmestí cca 5-6 áut a na pravú stranu tesne pred tabuľou s označením bežeckých stôp cca 8-9 vozidiel (foto 1-5). Obidve miesta sú na pôde mestských lesov, preto Vás prosíme o ohľaduplnosť. Obecný úrad Kordíky bude obidve miesta odhŕňať traktorom. V prípade zaplnenia týchto miest doporučujeme parkovať priamo pred obecným úradom. Je to ďalej k zvážnici, ale blízko krčmy. :)

Milí priatelia, kamaráti prajem Vám za mňa aj za OZ KH príjemné prežitie Vianoc a do nového roku veľa snehu a ešte viac úspešných kilometrov.


Juraj Kundrata, poslanec a predseda športovej komisie Kordíky


     
Kremnické vrchy - Skalka | 16.12.2016 | Karol Kováč | Čítané 4522x | 5 príspevkov v diskusii
Večerná rozprávka na Skalke
Perfektne upravené trate pre bežkárov

Priatelia bežkári. Toto sa nedá napísať iba do snehovej správy.

Dnes po príchode na Skalku sme si išli hneď zabehať na inline dráhu. Nič neobvyklé, chodíme s priateľmi za dobrými podmienkami, ktoré tu takmer vždy nájdeme. Rozhodujúce je, či je dostatok snehu, pretože sa v tomto stredisku musíme spoliehať len na prírodu.

Chodíme do tejto oblasti už dve desaťročia ale také perfektné podmienky, aké boli dnes pri večernom bežkovaní si fakt nepamätám. Trať rovná, tvrdá, stopa pre klasiku výborne drží aj v zákrutách. K tomu príjemné počasie, bezvetrie, teplota okolo – 3 st. Ideálnejšie podmienky si neviem predstaviť.

Na trati je vidieť každodennú úpravu a starostlivosť. Od prvého sneženia v tejto sezóne je evidentné, že sa v úprave tratí niečo zmenilo.
Za všetkých bežkárov sa chcem Romanovi poďakovať. Dúfajme, že mu odhodlanie vydrží a budeme si môcť užiť bežkovanie na takto perfektne upravených tratiach počas celej sezóny.


     
Kremnické vrchy - Skalka | 24.11.2016 | Karol Kováč | Čítané 2960x | 2 príspevky v diskusii
Primátor Kremnice o bežeckom lyžovaní na Skalke v Kremnických vrchoch
Dočkáme sa zasnežovania bežkárskych tratí na Skalke?

Pred nadchádzajúcou sezónou som oslovil primátora mesta Kremnice pána Alexandra Ferenčíka s otázkami súvisiacimi s ďalším smerovaním rozvoja bežeckého lyžovania na Skalke v Kremnických vrchoch.
Ďakujem, že si našiel čas a tak môžem priniesť jeho reakcie na moje otázky. Tu sú.

Otázka:
Uvažuje sa, ak áno tak v akom horizonte s využitím zasnežovania inline dráhy alebo s iným systémom zasnežovania bežkárskych tratí?
Viem, že problém je najmä v zabezpečení vodného zdroja, techniky a samozrejme financie. Pripravuje sa v tejto oblasti niečo? Veď tak ako zjazdári ani bežkári sa už v dnešných klimatických pomeroch bez zasnežovania nezaobídu. Vrcholom boli minuloročné výjazdy za snehom športovcov z MKL do bystickej Kremničky...

Odpoveď:
Samozrejme, pracujeme na tom. Tú ľahšiu časť máme za sebou – nefunkčné čerpadlo sme vymenili za nové, to je ale len začiatok príbehu. Projekčne riešenie zasnežovania tratí vodou z vodojemu nie je práve úžasný nápad. Jednak je voda realtívne drahá (čerpá sa v podstate 400 výškových metrov) a druhým, väčším problémom, je jej teplota. V takýchto zásobníkoch zvykne mávať aj 7-8 stupňov Celzia, čo znamená, že na ceste zo zasnežovacej techniky na zem nestihne voda zamrznúť. Preto sme sa rozhodli vybudovať jazierko na zasnežovaciu vodu, momentálne sa pracuje na projektovej dokumentácii, (vrátane napojenia na možné zdroje vody a čerpaciu stanicu) mala by byť hotová v blízkej dobe. Priznávam, že túto sezónu určite nestihneme ...

Otázka:
Kto dnes zodpovedá, riadi úpravu turistických bežkárskych tratí, z akých zdrojov je financovaná?
Viem, že k úprave tratí sa hlási Biela stopa, Skalka aréna, MKL, Cyklosanté. Každý z týchto subjektov má svoje priority. V minulosti sa stávalo, že napriek dostatku snehu neboli trate upravené, bežkári boli sklamaní. Najmä v sezónach s nedostatkom snehu potom vznikali konflikty vo vzťahoch medzi zainteresovanými. Nemôže mesto určiť, poveriť, dať kompetencie jednému subjektu, ktorý by za úpravu zodpovedal od novembra do apríla? Zmluva so Skalka arénou o víkendových úpravách ako tak väčšinou fungovala len od polovice decembra. Navyše ak v nedeľu napadla hrubšia vrstva snehu nemal ju do nasledujúceho víkendu kto upraviť napriek tomu, že na Skalku chodia bežkári aj cez týždeň. Bežkári, turisti budú vďační aj za obmedzené upravené úseky, nemusí to byť vždy celý sever a juh BS.

Odpoveď:
Už po mojom nástupe na miesto primátora, kde za všetko môžem, bolo jasné, že každý zo zúčastnených má svoj recept na to, ako to má fungovať. A samozrejme, každý si subjektívne myslí, ten vlastný model je najlepší. Presne tu to celé začína. Nepodarilo sa mi nájsť osobu - súčasť systému – ktorá by si udržala ten správny nadhľad. Každý bežkár dobre vie, kam ho to najviac ťahá – niekto nedá dopustiť na sever, hlavne tí výkonnejší, niekto zas juh a cez Hostinec to vezme do Kremnice, tým rekreačným – ktorí po práci na hodinku vybehnú na kopec – stačí inline dráha alebo trochu sa pokrútiť okolo štadióna.
Tak isto je to s technikou, ktorú máme k dispozícii – všetko si prenajímame, alebo nám pomáhajú nadšenci. Výhodou je, že tým pádom pre každé snehové podmienky existuje optimálna úprava (od adaptéra, malý ratrak či veľký) ale nevýhodou je časová koordinácia. Niektoré z mechanizmov majú i iné úlohy, takisto je to aj s ľuďmi.
Podčiarknuté, sčítané – požiadavky na úpravu tratí sa stretávajú u Ivetky Ceferovej a ona ďalej zadáva úpravu tratí. Vyhovieť všetkým sa však nedá. Treba si uvedomiť, že mesto Kremnica financuje prevažnú časť zimnej aj letnej úpravy z vlastných zdrojov. Požadovať , aby bol upravený napr. severný okruh v týždni, keď sa tadiaľ preženie 5 ľudí, to by sme nedokázali fungovať dlho. Vždy bola snaha, a tak to aj ostane, aby sme „míňali múdro“ – a upravovali tam, kde sú bežkári. A samozrejme - vďaka dobrovoľníkom sa intervaly úprav a rozsah zlepšil.

Otázka:
Pripravujú sa nejaké nové projekty alebo investície, ktoré by mohli prispieť k rozvoju bežeckého lyžovania na Skalke?

Odpoveď:
Hlavným cieľom je sfunkčniť zasnežovanie, aby sme dokázali sezónu skôr začať alebo aby sme je predĺžili. V tomto smere podnikáme postupné kroky. Čo sa týka iného rozvoja – musím priznať, že na Skalke potrebujeme zastabilizovať viacero vecí, preto uvidíme, ako budú postačovať financie.

Otázka:
Som presvedčený, že ľudia si uvedomujú, že nič nie je zadarmo a to platí aj o upravovaných bežkárskych tratiach. Sú ochotní za kvalitne upravené trate zaplatiť. V zahraničí je to riešené vyberaním vstupného na upravované trate. Neuvažuje mesto zaviesť takýto systém spoplatnenia? Dobrovoľný nákup nálepiek nie je úplne fér, pretože neprispievajú všetci, ktorí trate využívajú.

Odpoveď:
Aj na túto tému je viacero pohľadov. S modelom nálepiek sme prišli hneď po mojom nástupe. Má výhody i nevýhody – jeho prevádzka je nenáročná, čo je možno aj dôvodom nízkeho výberu. Na druhej strane predaj vstupeniek na trate je dosť ťažko kontrolovateľný, nástup je možný kdekoľvek. Traťová polícia by sa asi obľube netešila ... mojim cieľom bolo, aby ste sa v komunite bežkárov, medzi sebou, tak trochu doberali a „nútili“ tých, čo známku nemajú, aby si ju kúpili. Minulú sezónu prišiel tiež návrh zahrnúť poplatok za úpravu tratí do parkovného – ale parkovné sa na Skalke nevyberá. Takže pre tento rok ešte skúsime nálepky – už dnes ich majú na predajných miestach. Môžem Vám sľúbiť len to, že každé euro, za ktoré si známky kúpite, skončí v zimnej úprave tratí.

Ďakujem za odpovede pánovi Ferenčíkovi a ak máte doplňujúce otázky, prípadne chcete inak reagovať, napíšte do diskusie pod článkom. Mám prísľub, že na otázky sa pokúsi pán primátor odpovedať a jeho reakcie potom do tohto článku doplním.

O zámeroch Kremničanov sa môžete dočítať aj v nasledujúcom článku:
http://www.kremnica.sk/2016/10/04/na-udrzbe-bezeckych-trati-sa-opat-bude-podielat-viacero-subjektov/


     
Kremnické vrchy - Skalka | 17.11.2016 | Cyklo Santé | Čítané 3548x | 0 príspevkov v diskusii
Úprava bežeckých tratí na Skalke
Bežecké trate na Skalke máme v pláne upravovať pravidelne

Keďže v Cyklo-Santé disponujeme profesionálnou technikou na úpravu bežeckých tratí, (pozri video našej "Gertrúdy")
http://www.youtube.com/watch?v=20AGJJZetQQ
dovolili sme si ponúknuť mestu Kremnica a širokej bežkárskej verejnosti svoj vlastný potenciál pri zimnej údržbe a úprave bežeckých tratí.
Nakoľko bola naša ponuka prijatá, chceme aj na tomto mieste informovať, aká je naša predstava. Našou prioritou je zabezpečiť pravidelnú údržbu a úpravu bežeckých tratí a to v maximálne možnom rozsahu. Týka sa to hlavne okruhov na Skalke- In-line dráhy, štadiónu, FIS tratí. Mojim cieľom je dokázať zabezpečiť každodennú úpravu spomenutých tratí. Či sa to podarí a či to je vôbec možné, ukáže čas. Verím, že aj s pomocou kamarátov okolo Cyklo-Santé sa to podarí. Ďalej sa budeme angažovať aj pri úprave iných bežeckých tratí, či už smerom na Hostinec, Kordícke sedlo, Krahule.
V Cyklo-Santé sme pripravení pracovať na bežeckých tratiach, ich pravidelnou úpravou ponúknuť bežkárom kvalitu zahraničných stredísk.
Prajem všetkým bežkárom peknú zimnú sezónu.
RB


     
Kremnické vrchy - Skalka | 13.11.2016 | Karol Kováč | Čítané 5357x | 3 príspevky v diskusii
Upravené trate na Skalke
Aj napriek len asi 10 cm nádielke snehu si už zabeháme na upravených okruhoch

Žiadne prekvapenie. Prvé stredisko, kde sa na Slovensku dá zabehať na bežkách na upravených tratiach je Skalka pri Kremnici. Napriek nie bohatej, len cca 10 cm vrstve snehu, vďaka kremničanom z Cyklosanté si už dnes bežkári mohli za ideálnych poveternostných podmienok užiť víkendový deň na bežkách.
Na Slovenských horách v uplynulých dňoch napadlo pár centimetrov snehu, ktoré však ešte neznamenajú skutočný začiatok sezóny. Je to z dvoch dôvodov. Prvý je ten, že napriek vhodným teplotám v posledných dňoch výška snehu, ktorá spadla je nedostatočná na to aby prežila nadchádzajúce oteplenie. Druhý je ten, že oteplenie má trvať pomerne dlho.
Napriek týmto okolnostiam sa na Skalke podarilo upraviť okruh na štadióne a inline dráhu tak, že na bežkách môžeme potrénovať aspoň niekoľko dní. V prevádzke je aj večerné osvetlenie inlajnky.

Ďalším miestom, kde by sa mohlo behať je Štrbské pleso, ak sa podarí v najbližších dňoch technicky zasnežiť oblasť štadióna, na čom sa intenzívne pracuje.
Chcem poďakovať za všetkých bežkárskych nedočkavcov chlapom, ktorí sa už v tomto čase, keď po minulé roky sme o snehu ešte len snívali, snažia pripraviť trate tak aby sme si mohli začať užívať tento krásny šport.

Priložené obrázky sú z web kamier:
Skalka - Biela stopa - http://www.euroloppet.sk/meteo.php
Štrbské pleso - projekt "Oči pre všetkých" http://www.strba.sk/webkamery?cam=stadion




     
Kremnické vrchy - Skalka | 29.10.2016 | Karol Kováč | Čítané 1615x | 0 príspevkov v diskusii
Brigáda na Malachovskej zvážnici už v nedeľu 30.10.2016
Ako zverejňovať oznamy, články a používanie snehových správ

Na serveri bola zverejnená v snehových správach informácia o brigáde na Malachovskej zvážnici.

Thomas v nej napísal:
C.K. Malachov a ďalší nadšenci bežiek z Malachova po vzore kolegov z Kordík organizujeme v nedeľu 30.10. brigádu na Malachovskej zvážnici na časti od Králickej zvážnice smer Horná Roveň, po bývalé prepadlisko zvážnice pred Krpcovou. Sezóna sa nám blíži a potešujúcou správou je, že sľuby sa naplnili a Malachovská zvážnica je zprevádzkovaná. Prepadlisko medzi Krpcovou a Hornou Rovňou je parádne zrovnané, za to patrí vďaka pravdepodobne Štátnym Lesom SR v spolupráci s mestomBB. Smerom od prepadliska na Hornú Roveň a Králickú zvážnicu je na zvážnici ale dosť popadaných kameňov a po prvom októbrovom snehu aj polámaných konárov. Okolo 9:30 odchádzame z Králického vleku, naspäť pôjdeme do Ortút. Ak by sa chcel niekto pridať, každý je samozrejme vítaný, podľa možností si môžete doniesť hrable, nožnice na konáre alebo dáku tú sekerku...
Toľko zo "snehovej správy"

Predchádzajúca informácia zo snehových správ od užívateľa "kordíky":

Kordíky a Kordicky Hrebenák organizujú v sobotu brigadu na vyčistenie a prípravu Kordíckej zvážnice na zimnú sezonu. skoré snežnie na ešte zelené listy spôsobilo dosť polámaných stromov. uvítame aj pomoc z vonka ( mimo Kordičanov) zraz 22/10/2016 sobota 9,00 na začiatku zvážnice pri poslednom Kordickom dome.


Veľmi ma teší, že bežkári v oblasti Kremnických vrchov sú aktívni a nesedia doma so založenými rukami ale organizujú brigády na príprave tratí. Tiež som rád, keď aj prostredníctvom servera bežkár.sk o týchto aktivitách informujú.

Chcem ale pripomenúť, že pre tieto informácie by sme mali používať oznamy vo forme článku tak ako o brigáde na Skalke pred dvoma týždňami informoval V. Michalech.
Chcem vás poprosiť, v snehových správach uvádzať naozaj iba informácie, ktoré tam majú byť.

Pre pripomenutie ako uverejňovať články na serveri je tu krátky návod ako na to.
Celý návod si môžete stiahnuť z http://www.bezkar.sk/Navod.doc

Návod pre užívateľov servera www.bezkar.sk

V nasledujúcom návode sú popísané funkcie servera, ktoré sú prístupné pre registrovaného používateľa. Podmienkou je, aby bol užívateľ prihlásený. Bez prihlásenia je možné využívať server len na prezeranie obsahu bez možnosti vkladania informácií.

Pri registrácii si užívateľ servera vyberie úroveň užívateľských práv, ktoré chce na stránkach využívať.
A – Užívateľ ( má možnosť pridávať informácie o snehových podmienkach )
B – Prispievateľ ( môže na serveri publikovať aj články vrátane fotografií )
C – Administrátor strediska ( môže na stredisku, ktoré označil ako domovské definovať trasy a zároveň aj prispievať článkami a fotografiami ).

B. Prispievateľ
1.Ako pridať nový článok vrátane fotografií

Nové články pridávajú Prispievatelia a Administrátori stredísk po prihlásení zo stránky Články. Tu kliknite na tlačítko Pridaj článok. Rozbalí sa formulár, do ktorého napíšete nadpis, podnadpis, vyberiete kategóriu a vpíšete text článku. Text je formátovaný ako jednoduchý predvolený font. Ak chcete do textu vložiť hypertextový odkaz – odkaz na inú stránku, musíte ho vpísať aj s http:// v tvare http://www.bezkar.sk.
Uložte text článku kliknutím na tlačidlo Odošli. Článok sa ihneď zobrazí ako prvý v poradí na hlavnej stránke a na stránke podľa vybratej kategórie. Ako autor článku bude automaticky zverejnené Vaše celé meno preto nie je potrebné sa pod článok „podpisovať“.

Celý návod pre užívateľov si stiahnite tu: http://www.bezkar.sk/Navod.doc

Ďakujem za pochopenie a teším sa na všetky vaše príspevky v nadchádzajúcej sezóne, ktorá už silno klope na dvere.

Prípadné otázky rád zodpoviem na mailovej adrese

Administrátor www.bezkar.sk
admin(zav)bezkar.sk

     
Kremnické vrchy - Skalka | 10.10.2016 | Karol Kováč | Čítané 2787x | 5 príspevkov v diskusii
Malachovská zvážnica sa opravuje
Pred nadchádzajúcou zimnou sezónou to vyzerá v tejto časti Kremnických vrchov nádejne

Na oprave zosuvu v časti Malachovskej zvážnice sa intenzívne pracuje. Pred nadchádzajúcou zimnou sezónou je nádej, že bude táto časť lyžiarskej turistickej trasy v Kremnických vrchoch opäť prejazdná.
Fotografie z aktuálneho stavu prác nám poslal Slavo Luštík, za čo mu ďakujem.
Ak má niekto aktuálne info o zámeroch a predpokladanom termíne ukončenia prác prosím o informácie v rámci diskusie pod týmto článkom.
Ďakujeme za všetkých bežkárov ale aj cykloturistov všetkým, ktorí sa pričinili o opravu prepadnutej časti turistickej trasy a už len treba dúfať, že zima bude priaznivá na sneh a práce budú včas ukončené.

     
Kremnické vrchy - Skalka | 7.10.2016 | Karol Kováč | Čítané 1923x | 0 príspevkov v diskusii
Zima sa pripomína veľmi skoro, prvé sneženie prišlo už 5. októbra
Prví nadšenci si už odskúšali bežky

Priatelia bežkári, ak v roku 2009 prišlo prvé sneženie na slovenské hory 15. októbra, zdalo sa, že to bolo niečo neprekonateľné. Mám samozrejme na mysli sneženie, po ktorom vznikla dostatočná vrstva snehu aby bolo možné na nej behať na lyžiach. Vtedy to bolo cca 50 cm. Po niekoľkých dňoch sa však sneh roztopil, prišlo teplé obdobie babieho leta a skutočná sezóna sa potom rozbiehala až niekedy v druhej polovici decembra. Priebeh sezóny si môžete pozrieť tu: http://www.bezkar.sk/snehove_spravy0910.php .
Bude sa opakovať podobný scenár aj tento rok? Ťažko povedať ale zatiaľ to tak nevyzerá. Tohtoročné sneženie prinieslo trochu menej snehu. Napríklad na Skalke to bolo cca 20 cm. Prognóza vývoja počasia ani pre dlhodobejšie obdobie nepredpovedá výraznejšie oteplenie ale naopak, je nádej na ďalšie vlny ochladenia. Ako to bude naozaj, ukáže až čas.
Prvé snehové správy máme ako tradične zo Skalky v Kremnických vrchoch, ktoré potvrdzujú, že skutočne sa už na štadióne behá a dokonca je upravený aspoň okruh na ploche štadióna, kde to snehové pomery dovolili. Vďaka Romanovi z Cyklo-Santé si mohli prísť na svoje na upravenom okruhu aj voľnoštýliari. Zareagoval veľmi promptne a je to prísľub, že snáď úprava tratí v tejto sezóne na Skalke bude fungovať znova lepšie a k spokojnosti návštevníkov Skalky.
Niekoľko obrázkov pod článkom sú práve zo Skalky a prístupovej cesty po intenzívnom snežení. Zdroj fotiek sú kamery Bielej stopy na štadióne a penzióna Guldiner. Ďalšie fotky mi poslal I. Králik.
Teším sa už spolu s vami na novú zimnú sezónu 2016/2017.


     

strana 5 6 7 8 9