REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
WORLDLOPPET - EUROLOPPET - SKITOUR
Ostatné bežkárske preteky a súťaže
Worldloppet.com Euroloppet.com SkiTour.cz
Worldloppet | 24.3.2014 | Miroslav Sedláček | Čítané 2856x | 3 príspevky v diskusii
2 x Oppet spar + Vasaloppet - 3 x 90 km
Môj postreh

Rekord s trpkou príchuťou

Pred desiatimi rokmi som sa ako vášnivý amatérsky bežkár zúčastnil na jednom z bežkárskych maratónov Öppet spar v dĺžke 90 km vo Švédsku v meste Mora. Keď som sa tam dozvedel, že v tomto mestečku Mora sa už 80 rokov usporadúva aj najstarší maratón sveta Vasaloppet – Vasov, rozhodol som sa, že sa sem v jeho jubilejnom ročníku určite vrátim. Táto myšlienka má vtedy nadchla aj preto, lebo sa črtala unikátna kombinácia, ktorá sa už nikdy nezopakuje: 90. ročník behu na lyžiach v disciplíne klasik amatér s dĺžkou trate 90 km. Pri mojej kalkulácii som zistil, že ešte budem vo veku, v ktorom by som mohol maratón zvládnuť. Moje sebavedomie podporoval aj fakt, že v tom roku 2004 som ako jeden z mála Slovákov – ak nie jediný – absolvoval šesť maratónov zaradených do Euroloppet a štyri zaradené do Worldloppet, svetovej ligy diaľkových behov na lyžiach. Počas desiatich rokov som sa zúčastnil mnohých ďalších amatérskych súťaží týchto kategórií.
Trénoval som v zime aj v lete, v mraze i horúčavách. Keď bolo v Bratislave a na okolí snehu dosť, nebol problém, ale tejto zimnej sezóne 2013/2014 som si musel vystačiť s kolieskovými lyžami určenými pre klasický štýl. Od jari som prípravu sústredil na bicykel. Absolvoval som dlhé, 120- až 240-kilometrové etapy. Bol to skvelý tréning vytrvalosti, ktorý zároveň cibril aj psychiku. Ročne som takto najazdil niekoľko tisíc km najmä v susednom Rakúsku a čiastočne po okolí Bratislavy, pričom som stihol obdivovať aj prírodu a kultúrne pamiatky.
V roku 2013 som sa chcel zúčastniť jubilejného, 40. ročníka behu v Taliansku na maratóne Marcialonga. V čase, keď bola otvorená on-line registrácia na preteky, som ale sedel za volantom autobusu, v práci. Keď som sa dostal k počítaču, že sa zaregistrujem, zostal som v nemom úžase: on-line registrácia už bola ukončená, pretože limit účastníkov, myslím, že to bolo 7000, bol naplnený v priebehu dvoch hodín!
Poučený touto skúsenosťou som si už rok dopredu zistil presný postup pri on-line registrácii na Vasaloppet – ide o jubilejný ročník najstaršieho bežkárskeho maratónu sveta, takže záujem bude enormný. A ešte taká zhoda čísiel: 90 km na 90. ročníku! Tento maratón je vo svete bežkárov niečo podobné ako pre horolezcov Mont Everest. Včasráno v deň registrácie som si otvoril príslušnú stránku a nachystal doklady potrebné na registráciu a len čo prišiel čas, okamžite som sa do nej pustil. A dobre, že som nezaváhal, lebo za desať minút bol počet účastníkov na Vasov beh – 16 000 – naplnený. Bol to najrýchlejšie splnený limit registrácie účastníkov na beh vo svete a vo všetkých maratónoch. Po ukončení registrácie mi ešte napadla myšlienka absolvovať aj dva ďalšie 90-kilometrové maratóny, Öppet spar, ktoré sa konajú v blízkom okolí a čase Vasovho behu. Tušil som, že budem jediný Slovák s takýmto maximalistickým želaním. Dodatočne som sa ešte stihol zaregistrovať aj na tieto dva preteky – jeden sa bežal v nedeľu, ďalší v pondelok. Od tejto chvíle mi ostávalo iba tvrdé trénovanie po celý rok.
Počas leta som si zabezpečil ubytovanie cca 2 km od cieľa pretekov a rezervoval cestovné lístky na miesto diania. Do Prahy som využil výhodné lístky na autobus, aj druhá etapa, Praha–Kodaň vlakom v lôžkovom vozni bola za veľmi prijateľnú cenu. Vo Švédsku, ktoré má drahé cestovné na vlaky, som využíval autobusovú dopravu.
Cesta bola zaujímavá až dobrodružná, spojená s obhliadkou miest, kde som čakal na prestup. Do mesta Mora som pricestoval poobede a svoje ubytovanie som našiel ihneď aj vďaka GPS. V bývalej škole sme v jednej miestnosti bývali desiati. Každý mal rozkladaciu posteľ, matrac, paplón a podhlavník. Nič luxusné, ale na prespatie stačilo. V suteréne jedáleň a komplet zariadená kuchyňa, sprchovací kút, vedľa dielňa, ktorá sa používala ako servis, na mazanie lyží.
Na druhý deň som sa vybral s lyžami, že si prejdem časť trate. Ale nedalo sa, lebo na nej práve prebiehali preteky a inde ako na trati nebol sneh. Od cieľa popri trati som prešiel cca 2 - 3 km, aby som sa niekde napojil, ale nešlo to: stále prichádzali pretekári do cieľa a boli roztrúsení po celej šírky trate. Vybral som sa teda do hlavného stanu, kde sa vyzdvihovali štartovné čísla na preteky Öppet spar a boli tam aj rôzne prezentácie a predaj.
Prvý pretek na 90 km Öppet spar sa uskutočnil v nedeľu v meste Salen necelé 2 hodiny jazdy autobusom od mesta Mora. Bol to voľný štart, kto si stihol skôr stať do nachystanej stopy bližšie ku štartovej čiare, mal to jednoduchšie. Teplota cca plus 1 stupeň Celzia a fúkal vietor. Všetko v okolí štartu aj v priestore štartu sa topilo.
Rovnaký priebeh štartu mali aj druhé preteky v pondelok, ale teplota na štarte už bola plus 4 stupne Celzia. Trasy oboch pretekov viedli krásnou prírodou, lesom popri jazerách i cestách.
Úprava trate bola ale katastrofálna: stopy zlé alebo žiadne. Mazanie ani klasický štýl bežkovania neboli použiteľné. V takých traťových podmienkach sa nedali robiť časové osobné rekordy. Občerstvovacie stanice boli zabezpečené dobre.
Po absolvovaní dvoch za sebou nasledujúcich pretekov 2 x 90 km som od utorka do soboty relaxoval. Prechádzal som sa po meste Mora a fotil miesta, kde som bol pred desiatimi rokmi. Za tých pár dní sa sneh v meste úplne stratil a teplota na obed dosiahla cca 10 stupňov Celzia. Pozrel som si múzeum pretekov Vasa s jeho históriou aj exponátmi, ktoré odzrkadľovali vývoj výroby lyží až po tie posledné, najrýchlejšie, na ktorých bol v roku 2012 vytvorený traťový rekord 3 hodiny a 38 minút. Bol tam aj trenažér s obrazovkou, na ktorom som si vyskúšal beh na 200 m do cieľa súpažným štýlom. V hlavnom stane som si napokon vyzdvihol štartovné číslo na Vasov pretek – 11 149.
Vo veľký deň sa mierne ochladilo, na štarte bolo okolo mínus 1 stupeň Celzia a bezvetrie, začalo jemne snežiť. Po odštartovaní pretekov o 8. hodine nastala pri prvom stúpaní bezhlavá tlačenica. Keď sme sa šťastlivo dostali na záver asi 5 km dlhého tiahleho stúpania na miernu rovinu, čakalo ma nesmierne prekvapenie až sklamanie: stopa sa takmer úplne stratila a ak aj nejaká bola, nedala sa vôbec použiť. V tom okamihu mi bolo jasné, že mazanie je mi nanič, nehovoriac o tom, že žiadna z techník v klasike sa nedala použiť. Mal som dojem, že tieto preteky nie sú v klasike, ale voľný štýl. Mal som sto chutí to na prvej občerstvovacej stanici, asi 10 km od štartu, ukončiť. Všetci sme hopkali ako tie zajace po poli, ako začiatočníci, ktorí stoja na bežkách prvýkrát. V mojom okolí bolo veľa zbytočných pádov zapríčinených absolútne zlou až nulovou úpravou trate pre klasickú techniku. Až na cca 45 km prešli prvé skútre či maličký ratrak s dvoma „papučami“, ktoré spravili stopu. S radosťou sme naskákali do stôp a hneď sme išli ako rýchlik, vyžívajúc sa v klasickej technike. Po prestávke na poslednej občerstvovacej stanici, asi 9 km do cieľa som už bežkoval pozvoľna, aby som do cieľa pretekov neprišiel vyčerpaný. Vďaka tomu som zažil aj trochu romantiky: večerné bežkovanie pod svietiacimi lampami a pri svite kahanov rozmiestnených pozdĺž trate. Bolo to nádhera, aj keď slabá náplasť na celkový pocit sklamania. Prevzal som si diplom účastníka, kyvadlovou dopravou si zašiel po batožinu a po prezlečení do suchých šiat som sa pobral k ubytovaciemu zariadeniu. Na druhý deň som sa z Mory vrátil rovnakou cestou, ako som pred týždňom prišiel.
Splnil som si sen: podarilo sa mi úspešne absolvovať tri 90-kilometrové maratóny, medzi nimi aj najstarší vo svete – 90. ročník. Mám ale trochu ťažké srdce na usporiadateľov pretekov, pretože nezvládli úpravu trate. Výhovorky na teplo neobstoja, zo skúseností viem, že keby trať pravidelne prešli ratrakom a premleli ľad so snehom, stopa by bola pevnejšia. Jedna z najvyspelejších ekonomík sveta sa nemôže vyhovárať na nedostatok financií.
Chaosu na štarte sa dalo zabrániť označením koridorov pre vstup pretekárov podľa štartovného čísla, navyše na takú masu pretekárov – 16 000 – bola trať úzka. Niektorí stáli medzi dvoma stopami a počas štartu sa predierali, čo spôsobovalo zbytočné kolízie aj pády. Nepríjemne ma tiež prekvapila maximálna nedisciplinovanosť a arogancia bežcov voči iným: počas štartu a pri prvom tiahlom stúpaní šli hlava – hlava, šliapali na lyže, lámali sa palice. Pritom stačilo trochu disciplíny a kopec by bol ľahšie priepustný bez väčších komplikácií. S niečím podobným a v takej miere som sa stretol prvýkrát, a to chodím na maratóny po celej Európe 15 rokov. Viem, že za toto organizátori pretekov nemôžu, je to iba vo vyspelosti a uvedomelosti samotných pretekárov.
Vynaložil som veľa úsilia, aby som sa mohol zúčastniť jubilejného Vasovho behu a hoci ma mimoriadne hreje vedomie, že som ako jediný Slovák v histórii týchto maratónov absolvoval v jednom týždni všetky tri, už sa do Mory viackrát nevrátim. Kto má rád krásu klasického štýlu na dobre upravenej trati, pohodu, disciplinovanosť a ohľaduplnosť, dobrú organizáciu a pohodu a chce mať z pretekov zážitok, hľadal by ich tam márne.
Miro Sedláček


     
  Euroloppet | 3.3.2014 | Karol Kováč | Čítané 2485x | 2 príspevky v diskusii
41. ročník Biela stopa a 5. ročník ME v diaľkových behoch definitívne zrušené
Ani v náhradnom termíne sa podujatie Euroloppet na Skalke neuskutoční

Podobný osud ako niekoľko ďalších pretekov v diaľkových behoch v tejto zimnej sezóne, postihol aj najväčšie podujatie v bežeckom lyžovaní na Slovensku.
Organizačný výbor 41. ročníka Bielej stopy a 5. ročníka ME diaľkových behov v sobotu 1. marca rozhodol o zrušení podujatia, ktoré bolo preložené z pôvodného januárového termínu a malo sa konať nasledujúci víkend 8. a 9. 3. 2014. Dôvodom sú nevhodné snehové podmienky.

Text vyhlásenia prevzatý z oficiálnej stránky TJ Biela stopa uvádzam v plnom znení:

OV 41. Bielej stopy a 5. ME diaľkových behov na dnešnom krízovom zasadaní definitívne rozhodli o zrušení 41. Bielej stopy a 5. ME diaľkových behov v termíne 7.- 9. 3. 2014.
Na Skalke a v Kremnických vrchoch je nedostatok snehu, k dnešnému dňu 13 cm a predpoveď počasia na najbližší týždeň predpovedá teploty vo výške cca 1000 m od 1 do 5 stupňov, a bez snehových zrážok. Na tratiach Severného a Južného okruhu nedokážeme pripraviť okruhy pre preteky a na tratiach nie je dostatok snehu, aby sa mohli bežať obojsmerne. Zamýšľaná alternatíva pretekov na 10 km okruhu v okolí bežeckého štadióna je na základe snehovej vrstvy na ploche štadióna a na tratiach taktiež neuskutočniteľná.
OV nedokáže zabezpečiť bezpečnosť pretekárov podľa platných súťažných pravidiel FIS pre masové bežecké podujatia.

Vážení pretekári,
41. Biela stopa sa zapíše do histórie ako druhé neuskutočnené podujatia v celej histórii vášho obľúbeného behu na lyžiach. Veríme, že bežeckému lyžovaniu a vytrvalostným pretekom zostanete aj naďalej verní a k 42. Bielej stope sme pre Vás všetkých, ktorí ste boli prihlásení a uhradili ste štartovné na 41. Bielu stopu, pripravili mimoriadne štartovné v jednotnej cene 10 € na rok 2015.

Viktor Halíř, predseda OV 41. Bielej stopy a 5. ME diaľkových behov
Dalibor Schmidt riaditeľ 41. Bielej stopy a 5. ME diaľkových behov
Ivan Ivanič predseda TJ Biela stopa.
     
Euroloppet | 19.2.2014 | Karol Kováč | Čítané 2314x | 0 príspevkov v diskusii
31. Gsieser-tal Lauf / Taliansko
Reportáž z podujatia Euroloppet

V dňoch 15. a 16. februára 2014 sa v Južnom Tirolsku v doline Gsieser / Val Casies uskutočnilo, v tejto sezóne jedno z mála podujatí EUROLOPPET za výborných snehových podmienok. Táto zimná sezóna urobila škrt cez rozpočet viacerým podujatiam v bežeckom lyžovaní vrátane pretekov série Worldloppet alebo EuroLoppet.

Na podujatie sme vyrazili už po druhý krát po minuloročných dobrých skúsenostiach. V článku z 30. ročníka tohto podujatia http://www.bezkar.sk/clanok.php?id=250 podrobne popisujem toto podujatie, kde sa môžete oboznámiť s atmosférou, organizáciou a celkovým charakterom pretekov. Preto len niekoľko detailov v čom bol tento ročník odlišný.

Podľa organizátorov sa po oba dni zúčastnilo podujatia 2400 bežkárov z viacerých krajín vrátane Slovenska. Keďže boli zrušené niektoré preteky a aj Tartu maratón zo série Worldloppet, na štarte sme mohli vidieť aj pretekárov, ktorí štandardne na podujatiach Euroloppetu neštartujú ako napr. Čechov Řezáča, či Boudíkovú a ďalších. Trate boli vynikajúco pripravené. V oblasti bolo minimálne pol metra snehu a deň pred sobotnou klasikou pripadlo takmer 10 cm nového vlhkého snehu. Ranné teploty sa blížili k -10 stupňom, ale cez deň bolo nad nulou. Sobotný pretek klasikou sa bežal v ideálnom počasí keď ráno bolo asi -8 stupňov, malá oblačnosť a v priebehu dňa už svietilo slnko a teplota vystúpila na cca 2 stupne.

Nedeľná voľná technika sa už išla za zmenených podmienok. Na štarte bolo len mierne pod nulou, zamračené a v priebehu preteku začalo mrholiť a postupne bol z toho hustý drobný dážď. Napriek tomu boli trate vo výbornom stave až do cieľa. Teplota stúpla na plus 3 stupne. Po oba dni bolo úplne bezvetrie.

Organizátori zvládli preteky veľmi dobre, v tomto ročníku boli vyhodnotení prvý krát aj najlepší traja v jednotlivých kategóriách a tiež víťazi v kombinácii behov.

V tejto zimnej sezóne je situácia so snehovými podmienkami presne opačná ako v minulej, keď tu bolo snehu menej a na našich horách sme už mali metrovú nádielku. Keď sme v pondelok z oblasti odchádzali už znova husto snežilo, čo nám aj trochu skomplikovalo cestu domov.

O podujatí sa dozviete všetko na oficiálnej stránke: http://www.valcasies.com/en/index.asp kde nájdete aj odkazy na výsledky, fotografie a videá z podujatia.

Niekoľko fotografií si pozrite aj tu pod článkom.


     
  Euroloppet | 19.1.2014 | Viliam Michalech | Čítané 3800x | 20 príspevkov v diskusii
Vyjadrenie T.J.Biela Stopa ku článku R.Béreša : ,,O úprave bežeckých tratí ,,
Koordinátori

Vyjadrenie TJ Biela stopa k článku Romana Béreša

Citácia z listu Romana Béreša: Vzhľadom na opakujúcu sa situáciu okolo koordinácie a zimnej úpravy bežeckých tratí, sme sa ako zástupcovia širokej bežkárskej verejnosti rozhodli vyzvať na odstúpenie súčasných koordinátorov úpravy turistických bežeckých tratí.

Stanovisko Bielej stopy: Je ťažké nereagovať resp. reagovať neemotívne vo veci „skoro“ urážky množstva dobrovoľníkov, sponzorov a obetavcov, vďaka ktorým aj tento rok vôbec bude v hrebeni Kremnických vrchov existovať bežecká stopa.
Vzhľadom na opakujúcu sa situáciu okolo neustáleho, nezmyselného filozofovania samozvaných zástupcov širokej bežkárskej verejnosti o úprave bežeckých tratí bez ochoty pristúpiť ku koncepčnému riešeniu sme sa rozhodli vyzvať skupinu neprajníkov a nepriaznivcov rozširovania a posilňovania cestovného ruchu a lyžiarskeho bežeckého športu v Kremnických vrchoch na čele s autorom listu pánom Bérešom Romanom ku konštruktívnemu prístupu, k riešeniam a pomoci v spoločnej veci. Je už skoro symptomatické, ako jednostranne a nekompetentne sa zasahuje do danej problematiky. Aká principiálna nevôľa srší z úst a pera niektorých ľudí ku možnosti využitia čo najviac synergii.
Ja ako predseda TJ Biela stopa, ktorý som súčasne predsedom celého registrovaného bežeckého lyžovania na Slovensku a jeden zo zodpovedných aj za fungovanie medzinárodnej amatérskej série pretekov EUROLOPPET stále dúfam, že je to celé nie „naschvál...“
Podmienky pre náš šport sú v našom regióne problematické (toľko už vieme), ale riešenia v nedohľadne. V nedohľadne práve pre jednu jedinú skutočnosť na ktorú je 100%-tný spoľah, že je: „každý proti každému“.

Vlaňajšie „veľké“ stretnutie zúčastnených strán dospelo k spoločným uzáverom a deklarácii. Žiaľ zúčastnení do dnešného dňa nesplnili svoje deklarované sľuby.
Pre ilustráciu stav veci:
TJ Biela stopa je správcom a zodpovedným prevádzkovateľom takzvaných turistických okruhov JUH a SEVER. Vlastní však len techniku na letnú úpravu tratí (terénne vozidlo POLARIS, krovinorezy, motorové píly a pod.) nie však techniku na ich dostačujúcu zimnú úpravu a údržbu. Finančné účelové prostriedky, ktoré máme k dispozícii sú práve na údržbu letnú. Obnova, údržba a prevádzka danej techniky je dodatočne dotovaná z vlastných zdrojov TJ Biela stopa.
V prípade zimnej úpravy sme koordinátorom zmluvy o vzájomnej spolupráce medzi mestom Kremnica (majiteľom pozemkov, parkovísk ...,) a spoločnosťou Skalka Aréna (majiteľom snežného vozidla pre zimnú úpravu a prevádzkovateľom lyžiarskeho strediska) a TJ Biela stopa (prevádzkovateľ bežeckých okruhov JUH a SEVER).
Funkciu koordinátora robíme bezplatne a v záujme zjazdnosti našich okruhov. Počas každoročného podujatia Biela stopa si nasadenie zimnej techniky hradíme z vlastných zdrojov. Vlastné zdroje na úpravu tratí nasadzujeme takisto aj v prípade nedostatočného zmluvného krytia.
Preto je pre nás – bežkárov nepochopiteľný prístup a postoj ľudí zodpovedných za zlú náladu a nevraživosť vzťahov v kremnických vrchoch a na Skalke.

Citácia z listu Romana Béreša: Je pre nás – bežkárov nepochopiteľný prístup a postoj ľudí , ktorí sú vo veľkej miere zodpovední za to, že sa trate neupravujú tak, ako by sa mohli. V plnej miere sa ukazuje ich nezáujem o bežecké lyžovanie.
"KOORDINÁTORI" ktorí nechodia na bežecké trate, nebežkujú a ani sa neinformujú, by si mali konečne priznať a uvedomiť si, že nemajú "právo" rozhodovať o zimnej údržbe tratí. Nie, že nie sú prínosom, ale naopak, svojou nečinnosťou znemožňujú rozvíjaniu sa strediska, bežeckého lyžovania na Skalke a dopomáhajú k jeho úpadku.
Už minulú zimu nastali problémy s koordináciou, ale čakali sme, či dôjde k náprave. Žiaľ situácia je horšia ako vlani. Nechceme a ani nemôžeme sa naďalej prizerať na neschopnosť a hlavne nezáujem zainteresovaných.
Viď. aktuálna situácia z decembra: dostatok snehu vhodného na úpravu strojom - 8.12.2013 dostatočná snehová prikrývka, rovnako 13.12.2013., aj 1.1.2014 (viď. video).

Stanovisko Bielej Stopy: stroj bol k dispozícii podľa zmluvy od 20. 12. 2013. Už pred týmto termínom bolo iniciatívne jazdené v okolí štadióna pánom Gabčíkom, no napriek tomu boli odvolané všetky na Skalke plánované podujatia bežeckého lyžovania.
Aj preto je zaujímavý postoj, že „zmluva/nezmluva a vy ... sa na stroj“ či prežije prechod po kameňoch na severný okruh, alebo či sa rozrýpe na zimu preparovaný obchvat (v tom čase bez snehu ako aj vyhliadka), ... (dodatočné zverejňovanie subjektívnych názorov a osočovanie je číry populizmus).
Koordinátori sa rozhodli pre jeden jediný správny krok. Tento krok, toto rozhodnutie bolo konzultované zo strojvodcom, s majiteľom stroja a s predsedom TJ Biela stopa.
Neohroziť ďalšiu zimnú úpravu bežeckých tratí v tejto sezóne skratovým, nekompetentným a hlúpym rozhodnutím.

Citácia z listu Romana Béreša: Nič nebolo koordinované, nič nebolo upravené "a nevyhovárajme sa na zmluvy". Postoj zodpovedných je zarážajúci, neospravedlniteľný. Je vidieť a aj cítiť ich nezáujem o bežecké lyžovanie, čo má negatívny dopad na turizmus v Kremnických vrchoch.
Očakávame preto, že si to už konečne uvedomia, priznajú a prenechajú kompetencie tým, ktorí majú skutočný a seriózny záujem o rozvoj bežeckého lyžovania a turizmu v našom regióne. My - bežkári – máme chuť aj záujem pracovať, máme tiež pripravenú koncepciu úpravy turistických bežeckých tratí.
Tento vyššie uvedený článok bol napísaný 8.1.2014. S jeho obsahom som v priebehu týždňa oboznámil predsedu MKL, zástupcu primátorky mesta, ako aj predsedu TJ BIELA STOPA. Reakcie boli rôzne, ale to je pochopiteľné. Súčasne sme, samozrejme, sledovali aj diskusiu, ktorá sa rozprúdila tu a aj na FB.
Dovoľte, aby som sa zasmial nad tým, ako dnes koordinátori pozorne sledujú teplomer, vývoj počasia a ako pracujú na 200%. Keď bolo v decembri dostatok snehu, neboli ochotní skoordinovať úpravu tratí. Stačilo, ak by boli pracovali na 100%, dnes by nemuseli mať "ťažkú" hlavu.
Že kritizujeme ich prácu? Nekritizujeme, lebo nie je čo kritizovať tam, kde sa neurobilo nič. ALE UPOZORŇUJEME, že kvôli zlému rozhodnutiu koordinátora a jeho nečinnosti teraz majú trpieť turisti, ubytovacie zariadenia, reštaurácie, obchody...!
DOKEDY???
Stanovisko Bielej Stopy : Do momentu kým ľudská hlúposť nezmizne a turistická a športová verejnosť prestane vnímať cielené budovanie negatívneho image Kremnických vzťahov.
To, že to dokážu politici má málo logiky, ale nejaká sa nájde.
To, že to dokážu športovci a kamaráti, to zaskakuje.

Na záver. Prečo administrátor v skupine Biela stopa nezverejňuje odkazy o Santé tour?
Biela stopa je o Bielej stope (o pretekároch, turistoch, fanúšikoch a o všetkom čo nás spája v bežeckom lyžovaní)
• nie o podujatiach, ktoré si neželali byť v partnerskom vzťahu
• nie o neserióznych informáciách, lebo my ako partner FIS (svetová lyžiarska federácia) nemôžeme a nebudeme zverejňovať neoprávnené informácie o FIS – podujatí, ktoré žiadnym nie je.
Je znovu zaujímavé, ako sa hľadajú nepriatelia a nie pozitívne vzťahy, len preto, lebo niekto nie je zaviazaný nikomu/ničomu/ničím iba svojmu vlastnému egu.

Citácia z listu Romana Béreša: Dodatok: Spolupráca koordinátora MKL a CYKLO-SANTÉ sa ukázala ako účinná. Na FIS tratiach sa dá trénovať od 8.12.2013 (hoci niekedy v obmedzenom režime).
Celý tento text bude tiež zaslaný na MÚ Kremnica ako aj poslancom mesta.
Za bežkárov a CYKLO-SANTÉ Roman Béreš.

Za bežkárov a prezídium TJ Biela stopa, predseda TJ Biela stopa Ivo Ivanič


     
Euroloppet | 18.1.2014 | Karol Kováč | Čítané 2414x | 0 príspevkov v diskusii
41. ročník Bielej stopy odložený
Náhradný termín je 8. a 9. marca 2014

Ako vyplýva z dnešného oznamu na oficiálnej stránke organizátora pretekov Biela stopa - http://www.euroloppet.sk, OV preteku rozhodol, že podujatie sa uskutoční v náhradnom termíne 8. a 9. 3. 2014.
41. ročník, ktorý je súčasne aj 5. ročníkom Majstrovstiev Európy v diaľkových behoch sa mal uskutočniť v pôvodnom termíne už budúci víkend 24. až 26. januára. Z dôvodu nepriaznivých snehových podmienok a beznádejného vývoja počasia na nasledujúce dni sa nič iné ani čakať nedalo. Organizátori sa mohli rozhodnúť pre zrušenie preteku, alebo o preloženie na iný termín.
Aj keď nikto dnes nezaručí, že začiatkom marca budú lepšie snehové podmienky, určite široká bežkárska verejnosť uvítala rozhodnutie OV a je tak nádej, že sa toto podujatie nakoniec uskutoční.

     
Kremnické vrchy - Skalka | 11.1.2014 | Karol Kováč | Čítané 4124x | 12 príspevkov v diskusii
Skalka pri Kremnici – dojmy z pobytu na bežkách
Situácia dva týždne pred 41. ročníkom Bielej stopy

V mojom prvom článku z víkendového pobytu na Skalke v Kremnických vrchoch zo začiatku decembra 2013 som opisoval aktuálnu situáciu celkom optimisticky. Začínajúca sezóna sa ukazovala sľubne. No už 10 decembra za začalo otepľovať, sneženie ustalo a nastúpilo dlhé obdobie teplého a inverzného počasia bez zrážok. Vtedy som odhadoval výšku snehovej pokrývky na cca 20 cm. Zjavne to však nebol správny odhad ako sa ukázalo neskôr. Ratrak MKL vtedy upravil inline dráhu a niektoré úseky okruhov FIS na štadióne.

O mesiac neskôr sme napriek zlým snehovým pomerom a nie najlepšiemu výhľadu vo vývoji počasia absolvovali s priateľmi tradičný týždenný „tréningový kemp“ na Skalke s cieľom potrénovať a pripraviť sa na začínajúcu sezónu diaľkových behov.
Na začiatku sme boli milo prekvapení, že sa dá celkom dobre behať na inlajnovej dráhe a na časti okruhov FIS. Aj vzhľadom na úsilie Romana Béreša, ktorý zorganizoval brigádu na nahadzovanie snehu, kde kus práce odviedli vodáci z Komárna a samozrejme aj s prispením strojovej úpravy sa podarilo vytvoriť okruh v dĺžke cca 1 km s veľmi dobrými podmienkami na tréning. Za aktuálnych snehových pomerov to bolo obdivuhodné. Aj keď sme nemohli absolvovať tradičné dlhé trate BS, napriek tomu sa nám podarilo nabehať celkom slušný objem kilometrov. Chcem preto poďakovať skupinke aktívnych ľudí za ich úsilie.

Potiaľto to teda bola vzhľadom na mizériu v počasí príjemná skúsenosť. Zarazilo ma však nasledovné. V nedeľu 5. januára po nočnom intenzívnom daždi sme sa vybrali zo Skalky smer Hostinec. Po štvortýždňovom období bez sneženia a v prevažnej väčšine dní aj s teplým počasím sme našli trasu s prekvapujúcou výškou snehovej pokrývky, keď najmä spod Zlatej studne po sedlo Tri kríže bola v 90% trate snehová hrúbka 20 až 30 cm usadnutého tvrdého snehu. Nastáva teda otázka, koľko snehu tu muselo byť 10. decembra, keď ešte po tak dlhom období nepriaznivého počasia by sa veľká väčšina trate dala upraviť ratrakom aj dnes? Prečo sa teda odhadom 40 až 50 cm vrstva snehu vtedy neupravila? Je pravda, že boli aj krátke vyfúkané úseky ale práve tie sa pomocou stroja dali zahrnúť. Podobnú situáciu sme našli aj na časti severného okruhu BS kde sme boli bez lyží dokonca 10. januára. Znovu nepochopiteľné, že trasa aspoň k Cabanke nebola po decembrovom snežení upravená. Žeby skorý príchod zimy? Alebo je za tým niečo iné? To druhé skôr bude pravda. Bežecké trate na Skalke nemajú doteraz svojho prevádzkovateľa. Každoročne opakujúci sa problém už dokonale otravuje bežkársku verejnosť. To naozaj nedokážu zainteresované strany nájsť spoločnú reč a dohodnúť sa v prospech bežkárov, mesta, podnikateľov tak, aby mali z toho prospech všetci?

Znova sa ukazuje aká škoda, že na inlajnovom okruhu nebolo nikdy uvedené do prevádzky technické zasnežovanie! To nikoho v tomto banánistane netrápi, že peniaze z eurofondov boli rozflákané zbytočne? Čo je so zariadením, ktoré malo k tomuto účelu slúžiť? Pri takomto hospodárení sa ešte dlho naše obce, regióny a štát nedostanú na úroveň turisticky vyspelých krajín.

Biela stopa sa blíži. Trate sú dva týždne pred podujatím v zúfalom stave napriek tomu, že časť z nich mohla byť v súčasnosti schopná na tréning, utlačená a rovná. No namiesto toho je rozdupaná od peších turistov s miestami bez snehu ale aj s pozostatkami závejov, ktoré v tomto stave nepretlačí ani buldozér. Áno počasie je nepriaznivé, snehu málo ale ako som už písal vyššie, bolo možné trate po decembrovom snežení upraviť a dnes by stačila aj 10 – 15 cm snehová nádielka aby sa dalo podujatie zrealizovať aspoň v obmedzenom rozsahu. Vyhliadky počasia nie sú priaznivé, intenzívnejšie sneženie v nedohľadne a tak je žiaľ Biela stopa v termíne 24. – 26. januára ohrozená.

Na fotografiách je stav niektorých úsekov tratí BS a FIS okruhov v týždni od 5. do 10. januára.


     
Worldloppet | 6.1.2014 | Karol Kováč | Čítané 1984x | 1 príspevok v diskusii
47. ročník ČEZ Jizerské 50 je kvůli nedostatku sněhu odvolán
V dôsledku nepriaznivého počasie je zrušený ďalší pretek.

Kvůli nedostatku přírodního sněhu je 47. ČEZ Jizerská 50 zrušena. Dlouhodobé teploty nad nulou a víkendový déšť znemožnily úpravu tratě, která je na mnoha kilometrech zcela bez sněhové pokrývky. Pořadatelé proto dnes museli tradiční svátek běžeckého lyžování odvolat.
„Je nám to líto. V Bedřichově se teploty stále drží nad nulou a v dalších dnech se má ještě více oteplit. Tato kritická situace nás bohužel donutila k definitivnímu rozhodnutí, že se letošní ČEZ Jizerská 50 neuskuteční,“ potvrdil zrušení závodu Marek Tesař z pořádající agentury Mather Activation.
Organizátoři se do poslední chvíle snažili situaci zachránit, během prosince naváželi na trať přírodní sníh, ale nepříznivé počasí jejich snahu zhatilo. „Dokud se držely teploty pod bodem mrazu, vyráběli jsme intenzivně umělý sníh, pokryli jím část trati včetně stadionu v Bedřichově, ale bohužel to nestačilo. Už několik týdnů máme v Jizerských horách jarní počasí,“ konstatoval předseda organizačního výboru Martin Koucký.
Pořadatelé se zabývali do poslední chvíle řadou záložních variant, snažili se najít i náhradní termín konání závodu. Kvůli nabitému kalendáři seriálů dálkových běhů Swix Ski Classics a pevně stanoveným termínům v seriálu dálkových běhů Worldloppet není přeložení možné. „Naší snahou bude si s oběma seriály vyjednat do příštích let pevný náhradní termín Jizerské 50,“ dodal David Douša z agentury Mather Activation.
„Mrzí nás zrušený závod, na který jsme se všichni velice těšili, a na jehož přípravách po celý rok pracoval náš organizační tým. Ačkoli v takových případech je ve světě běžné, že se závodníkům nedostává žádné kompenzace, což je uvedeno i v podmínkách závodu, rozhodli jsme se přihlášeným závodníkům vyjít vstříc maximální možnou slevou ze startovného pro příští ročník, která zároveň nebude pro náš závod v roce 2015 likvidační,“ říká Marek Tesař. Zaplacené parkovné bude závodníkům převedeno na příští rok, nebo vráceno na jejich žádost v plné výši na účet.

Informáciu nám zaslal pán Richard Valoušek


     
Worldloppet | 3.1.2014 | Karol Kováč | Čítané 1801x | 0 príspevkov v diskusii
Počasí nepřeje Jizerské 50. O jejím osudu se rozhodne 6. ledna
Weather does not favour the Jizerská 50. The race’s fate will be decided on 6 January

Týden před startem nejslavnějšího českého závodu v běhu na lyžích, Jizerské 50, trápí české hory teplé počasí. I když se sníh v Jizerských horách a kolem Bedřichova stále drží, hrozící oteplení může vážně ohrozit start 47. ročníku ČEZ Jizerské 50.
Většina běžeckých tratí Jizerské magistrály, kde se závod v termínu 10. – 12. ledna koná, je sice v tuto chvíli sjízdných, ovšem nesplňují závodní podmínky. A to ani přes intenzivní práci desítek organizátorů i dobrovolníků, kteří v uplynulých týdnech nahazovali sníh na trať závodu. Protože meteorologové avizují další oteplení, hledají pořadatelé náhradní varianty tras jednotlivých závodů.
„Počasí nám bohužel vůbec nepřeje, teploty se již několik týdnů drží nad nulou. Sněhové srážky byly minimální. Navíc se má ještě více oteplit. Start 47. ČEZ Jizerské 50 je proto ohrožen,“ vysvětluje David Douša z pořádající agentury Mather Activation.
Definitivní rozhodnutí, zda se 47. ČEZ Jizerská 50 pojede a případně v jaké podobě, padne v pondělí 6. ledna. „V tuto chvíli nám nezbývá, než čekat, jestli nám počasí přinese alespoň deset centimetrů sněhu. Přírodní sníh už nemáme odkud brát a kladné teploty nám ani neumožňují vyrábět sníh umělý,“ dodává Douša.
Více informací a aktuální vývoj situace sledujte na oficiálním webu www.jiz50.cz.
---------------------------------------------------------------------
The Czech mountains are suffering from unseasonably warm weather only a week before the most renowned Czech cross-country ski race, the Jizerská 50, is set to take place. Even though there is snow in the Jizera Mountain and the area around Bedřichov, warming poses a serious threat to the start of the 47th ČEZ Jizerská 50.
Most of the cross-country ski trails of the Jizera arterial route, where the event will take place from 10 to 12 January, are currently passable but do not fulfil race conditions, despite the intensive work of dozens of organisers and volunteers who have laid snow on the race route in recent weeks. Because meteorologists are forecasting further warming, the organisers are seeking alternate variants of the routes of individual races.
“Unfortunately, the weather does not favour us at all, as temperatures have been above freezing for several weeks already. There has been minimal snowfall. Furthermore, it is supposed to get even warmer, so the start of the 47th ČEZ Jizerská 50 is threatened,” explains David Douša of the organising agency, Mather Activation.
The definitive decision as to whether the 47th Jizerská 50 will take place and in what form will be taken on Monday, 6 January. “At this time there is nothing we can do but wait and see if the weather will bring us at least ten centimetres of snow. We don’t have anywhere from which to bring in natural snow and the above-freezing temperatures do not allow us to produce artificial snow,” Douša adds.
You can find more information and monitor the current development of the situation on the race’s official website at www.jiz50.cz.

Informácie nám zaslal pán Richard Valoušek.

     
Worldloppet | 12.12.2013 | Karol Kováč | Čítané 1907x | 0 príspevkov v diskusii
ČEZ Jizerská 50 dává druhou šanci, nabízí nevyužité startovné
Burza startovních čísel

Dobrá zpráva pro všechny, kteří se nestihli přihlásit na 47. ČEZ Jizerskou 50. Ta spustila burzu startovních čísel, díky které si mohou zájemci zakoupit registraci od závodníků, kteří se závodů z jakéhokoliv důvodu nemohou účastnit.
Během sta dní zmizela všechna startovní čísla na hlavní závod 47. ČEZ Jizerské 50, která se koná 10. – 12. ledna 2014 v Bedřichově. Na stovky zájemců se tak vůbec nedostalo. Ti všichni ale mají nyní druhou šanci, protože pořadatelé prestižního závodu v běhu na lyžích spustili burzu startovních čísel.
Do ní budou nabízet startovní čísla závodníci, kteří se přihlásili, ale závodů se nemohou účastnit. Zájemci se následně o nabízené číslo mohou přihlásit a za příplatek 200 Kč ho získají. „Letos se nám do 47. ročníku přihlásilo kolem tisícovky nováčků, takže je jasné, že se nedostalo na řadu stálých účastníků. Tohle je pro ně ideální a možná také poslední šance, jak se na start dostat,“ upozorňuje David Douša z pořádající agentury Mather Activation.
Závodníci, kteří získají v burze startovní číslo na Jizerskou 50, budou zařazeni do startovní vlny podle své výkonnosti a svých dosažených časů na stejné trati. V online registraci stále zbývají poslední volná místa na závody Intersport Jizerská 25 a Volkswagen Bedřichovská 30.
Do burzy startovních čísel se lze přihlásit přes facebookový profil Jizerské 50. Více informací se dočtete na http://www.jiz50.cz.

Richard Valoušek
Junior Account Manager



     
Euroloppet | 14.11.2013 | Karol Kováč | Čítané 2174x | 0 príspevkov v diskusii
Gsiesertal Lauf - 31. ročník Euroloppet
Vizitka 2. najväčšieho skimaratónu v Taliansku

Gsiesertal Lauf je druhé najväčšie podujatie v diaľkových behoch - Ski-Maratónov v Taliansku (po Marcialonge).
Podujatie je zaradené do série Euroloppet a každý rok sa ho zúčastňuje asi 2 500 bežcov na lyžiach, ktorí pochádzajú z viac ako 30 krajín. Pretek sa koná vždy 3. víkend vo februári.
31. ročník má na programe preteky klasickým štýlom v dĺžke 42 a 30 km v sobotu 15. februára a voľnou technikou sa beží v nedeľu 16. februára tá istá trať v dĺžke 42 a 30 km.
Za posledných 30 rokov sa ani raz nestalo, že by bol pretek zrušený.
Doteraz sa podujatia zúčastnilo spolu 54 313 pretekárov.
Gsiesertal sa nachádza 15 km od Toblachu, dejiska Tour de Ski a 20 km od strediska Antholz / Anterselva, kde sa konajú preteky svetového pohára v biathlone.

Top víťazi a účastníci pretekov:

Ole Einar Bjoerndalen NOR (2001),
Silvio Fauner ITA (1996 + 2000),
Christian Zorzi ITA (1999),
Michail Botwinov Rus. (1998),
Anders Aukland NOR (2007),
Roland Clara ITA (2012 + 2013),
Jens Filbrich GER (2013)
Bjoern Daehlie (7. miesto 2003),
Vladimir Smirnov KAZ (11. miesto 1999)


Vizitku preteku a fotografie z uplynulého ročníka nám zaslal pán Walter Felderer

Web stránka podujatia: http://www.valcasies.com/en/index.asp

Reportáž z uplynulého ročníka podujatia na našom portáli: http://www.bezkar.sk/clanok.php?id=250

Videoreportáž z minulého ročníka: http://youtu.be/DgZYtRssimY


     

strana 6 7 8 9 10