REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
NAJNOVŠIE PRÍSPEVKY VO FÓRE   
Pavol123 dňa 18.2. 17:27
Juraj dňa 12.2. 17:48
Pavol dňa 8.1. 16:52

NAJNOVŠIE SNEHOVÉ SPRÁVY   
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
21.4.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 0 cm  sneh len na časti trate, výskyt kameňov  neupravené  miroBB 
16.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 12 cm  starý sneh vlhký  neupravené pre málo snehu  rudobb 
10.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 18 cm  nový sneh mokrý  neupravené  rudobb 
4.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 25 cm  starý sneh vlhký  upravená časť  pietro1978 
3.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
2.3.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
0 až 20 cm  starý sneh mokrý  upravená časť  rudobb 
1.3.2024  Kremnické vrchy  Skalka- štadión R. Čillíka
okruh 
5 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravená časť  cyklosante 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  nový sneh vlhký  väčšinou upravené  pietro1978 
29.2.2024  Kremnické vrchy  Kordíky
Kordícka zvážnica 
5 až 30 cm  starý sneh mokrý  upravené takmer v celej dĺžke  OZKH 
28.2.2024  Kremnické vrchy  Skalka
Bežkárske trasy v stredisku 
10 až 30 cm  starý, špinavý sneh  upravené takmer v celej dĺžke  cyklosante 

Záznamov: 1-10 z celkom 236   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 26.12.2019 | Matus Jancik | Čítané 1570x | 1 príspevok v diskusii
Medzi sviatkami sa uskutoční 47. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach
Informácie o programe a obmedzeniach na Štrbskom Plese

Štrbské Pleso má históriu bohatú na vrcholné podujatia v zimných športoch. Prvé majstrovstvá Československa v lyžovaní sa tu konali už v roku 1920. Na rovnakom mieste sa v rokoch 1935 a 1970 uskutočnili aj Majstrovstvá sveta a len nedávno, v roku 2015 aj Svetová zimná Univerziáda. Svoj kontakt so svetovou lyžiarskou špičkou udržiava Štrbské Pleso doteraz vďaka Tatranskému poháru v behu na lyžiach, ktoré sú každoročne v medzinárodnom kalendári FIS Slavic Cup.

Tohtoročné teplé decembrové počasie sa odzrkadlilo aj v kalendári medzinárodných pretekov. Tatranský pohár bol plánovaný v prvom decembrovom týždni, no už v decembri sa organizátori rozhodli presunúť preteky na náhradný termín 28.-29. decembra 2019. Nepriaznivé počasie neumožnilo zorganizovať ani druhé kolo Slavic Cupu, ktoré bolo plánované 14.-15. decembra v Zakopanom. Aktuálne na Štrbskom Plese opäť klesla teplota pod bod mrazu a mierne sneží a vďaka umelému zasnežovaniu sa pracovníkom Športového areálu podarilo pripraviť a udržať zjazdný približne 1200 metrový okruh, na ktorom denne trénuje množstvo športovcov prevažne zo Slovenska, Čiech a Poľska. Práce na tratiach pokračovali aj počas vianočných sviatkov a organizátori zo Športového klubu robia maximum, aby sa preteky uskutočnili v plánovanom programe.

V dvoj dňovom súťažnom harmonograme 47. ročníka Tatranského pohára sa opäť predstavia pretekári z okolitých európskych krajín. Obdobie okolo Nového roka patrí v svetovom pohári sérii pretekov Tour de Ski, na ktorých sa zúčastňuje iba absolútne bežecká špička a ostatní športovci venujú toto obdobie vrcholovej príprave práve v strediskách ako je na Štrbskom Plese. V sobotu 28. decembra sa o 9:30 hodine uskutoční kvalifikácia na šprinty voľnou technikou. Finálové rozbehy budú prebiehať od 11 hodiny. V nedeľu 29. decembra odštartujú ženy na 5 km a muži na 10 km preteky klasickou technikou s intervalovým štartom a súčasťou pretekov bude aj prvé kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach dorastu a dospelých. Preteky sú určené pre pretekárov, ktorí majú licenciu FIS.

Preteky si vyžiadajú niekoľko obmedzení pre športujúcu verejnosť. Trate pre beh na lyžiach v Športovom areáli na Štrbskom Plese budú uzatvorené v piatok 27. decembra po 13:00 hodine z dôvodu oficiálneho tréningu a prípravných prác. V sobotu 28.12. budú trate uzatvorené od rána do 14:00 a v nedeľu 29.12. do 13:00 hod. Po uvedenom čase môžu návštevníci využiť trate až do 18:00. Trate na Štrbskom Plese sú denne upravované a od 16:00 do 18:00 je osvetlený šprintérsky okruh. Profil aktuálne upravenej trate je určený skôr skúsenejším bežcom na lyžiach. Organizátori prosia o rešpektovanie pokynov organizátorov a všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania pozývajú povzbudzovať aj slovenských reprezentantov.

Na podujatie sa pripravuje aj tím Národného lyžiarskeho centra, ktorý sa práve vrátil z pretekov OPA cup v rakúskom St. Ulrich am Pillersee. Štartovať budú aj juniorskí bežci, pripravujúci sa na Majstrovstvá sveta juniorov v klasickom lyžovaní, ktoré sa konajú v marci v nemeckom Oberwiesenthal a na Tatranskom pohári si zasúťaží aj štvorica už známych účastníkov Zimnej olympiády mládeže v Lausanne. Do Švajčiarska v januári cestujú dve dievčatá a dvaja chlapci: Kristína Sivoková, Timea Mazúrová, Denis Tilesch a Matúš Oravec. Seniorski reprezentanti Ján Koristek a Alena Prochádzková sa Tatranského pohára z dôvodu účasti na Tour de Ski nezúčastnia.

Už 7 rokov sa organizátori zo Športového klubu Štrba snažia ponúknuť lyžiarskej verejnosti preteky, na ktorých sa môžu zúčastniť všetci fanúšikovia bežeckého lyžovania bez ohľadu na ich vek a schopnosti. V nedeľu 19. januára 2020 sa na Štrbskom Plese uskutočnia verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky, ktoré sú pod záštitou hudobnej skupiny No Name a na trati si z kapely prídu zapretekať aj bratia Ivan a Igor Timkovci. Zároveň v tento deň medzinárodná lyžiarska asociácia FIS organizuje oslavu Svetového dňa snehu World Snow Day, do ktorého sa zapojí okolo 500 podujatí vrátane Štrbských bežiek a oslavy budú prebiehať v 45 krajinách. Pre všetkých bežkárov bude pripravený dvoj a päť kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a na trati bude pripravená aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky. Pre žiakov bude pripravená 700 metrová prekážková trať SnowKidz kros šprint s intervalovým štartom. Domáci klub na Štrbskom Plese organizuje aj marcové Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach. Bližšie informácie sú zverejnené na www.skstrba.sk.




     
Kremnické vrchy - Skalka | 16.12.2019 | Karol Kováč | Čítané 2917x | 2 príspevky v diskusii
Zimná sezóna na Skalke sa rozbieha naplno
Vydarený víkend v pravej zimnej atmosfére

K skromnej nádielke snehu zo začiatku decembra, pred víkendom pribudlo asi 20 cm nového prašanu, takže konečne sa bežkári dočkali začiatku sezóny. Skalka tak zlákala stovky bežkárov, ktorí si mohli vychutnať bežky na prvých kilometroch upravených tratí.
Upravená bola inline dráha, plocha štadióna, horná päťka a stroj prešiel aj trasu zo Skalky na Hostinec. Podľa snehových správ boli upravené aj trate na králickej strane Kremnických vrchov.
V predošlom článku som písal o novinkách, ktoré v tomto stredisku možno očakávať.
Na tratiach by malo pribudnúť nové značenie. Zatiaľ na osadených stĺpikoch žiadne nie je ale vraj v najbližších dňoch by tabuľky s vyznačenými traťami mali byť umiestnené.
Už sú na svojom mieste aj kontajnery v ktorých majú byť šatne pre bežkárov s úschovnými skrinkami. Nachádzajú sa oproti vchodu do relax centra. Zatiaľ sa ešte nedajú používať, snáď nebude trvať dlho a budú v prevádzke.

Teraz k tomu, čo na Skalke oproti minulej sezóne už funguje.

CykloSanté otvorilo požičovňu bežiek priamo na štadióne v dreveničke, ktorú poznáme ako miesto, kde sme si mohli kúpiť náramky za vstup na trate. Takto budú mať bežkári túto službu vrátane servisu a voskovania lyží priamo na štadióne.
Druhou zavedenou novinkou je platené parkovanie v celej oblasti Skalky. Spôsob platby v hodnote 4€ na deň je formou zaslania SMS správy. Tvar SMS je vyznačený na tabuliach označujúcich parkovacie plochy, ktoré sú spoplatnené. Či a kde sa budú dať zakúpiť parkovacie karty známe zatiaľ nie je.
Podrobnejšie informácie o platenom parkovaní v Kremnici, vrátane Skalky nájdete tu:
https://www.kremnica.sk/2019/11/28/parkovanie-v-kremnici-po-novom/
V najbližšom týždni sa oteplí a je teda isté, že podmienky na bežkovanie sa budú zhoršovať a je otázne, či sa sneh neroztopí úplne. Ešte niekoľko dní si však môžeme užiť upravených tratí aj keď pri zhoršujúcich sa podmienkach.

Na fotografiách okrem iného aj stĺpiky na ktorých má pribudnúť značenie tratí.
Fotku s označením plateného parkoviska s informáciami o spôsobe úhrady som si požičal z FB profilu Ivana Petráša.

     
Euroloppet | 12.12.2019 | Karol Kováč | Čítané 1320x | 0 príspevkov v diskusii
Gsiesertal Lauf - Taliansko: Justyna Kovalczyk je pripravená obhájiť svoj titul
Newsletter z 13.12.2019

Celosvetové legendy Ole Einar Bjoerndalen NOR, Mikael BotwinoW RUS, Anders Nostdahl Gloersen NOR, Silvio Fauner ITA, Bioern Daehlie NOR, Anders Aukland NOR, Alexey Chervotkin RUS a Oskar Kardin SWE zvíťazili v niektorom z ročníkov Gsiesertal Lauf.

Poľská superstar Justyna Kowalczyk vyhrala preteky klasickou technikou v roku 2019 a už sa teší na obhajobu svojho titulu v nadchádzajúcom 37. ročníku pretekov.

Prihlášky na rok 2020 rýchlo pribúdajú. Už je prihlásených viac ako 1 400 účastníkov (z celkového počtu 2 500) - zaregistrujte sa online (1)

Majstrovstvá sveta v biatlone WCS Antholz 2020 sa konajú v tom istom termíne ako Gsiesertal Lauf.
Vzhľadom na to, že sa dve hlavné športové udalosti budú konať v tom istom čase, obidve organizácie ponúkajú hosťom spoločné akcie so špeciálnymi sadzbami.
Viac sa dozviete tu. (2)

Prvé bežecké trate sú otvorené od 10. decembra. Ak chcete zistiť, koľko kilometrov tréningových tratí je v prevádzke, navštívte našu webovú stránku.
Od svojho vzniku v roku 1984 nebol nikdy Gsiesertal Lauf zrušený!

Euroloppet: Staňte sa členom Euroloppet a využívajte výhody držiteľov preukazu Euroloppet (3).

Odkazy na internetové stránky:
(1) https://www.valcasies.com/en/register
(2) https://www.valcasies.com/en/cooperation-biathlon-antholz/
(3) https://www.euroloppet.com/de/euroloppet-pass.html

Newsletter nám zaslal Walter Felderer, President OC
Zdroj obrázkov: https://www.valcasies.com/en/

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 5.12.2019 | Matus Jancik | Čítané 1436x | 0 príspevkov v diskusii
Štrbské bežky
verejné preteky v behu na lyžiach

Vychutnajte si profesionálne pripravené trate a príďte sa zabaviť a zapretekať si na verejné preteky v behu na lyžiach - Štrbské bežky. V nedeľu 19. januára 2020 sa na Štrbskom Plese uskutoční už siedmy ročník podujatia Štrbské bežky. Podujatie je pod záštitou Igora a Ivana Timkovcov z hudobnej skupiny No Name, ktorí sa opäť postavia na štart.

Pre všetkých bežcov na lyžiach bude pripravený 2 a 5 kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a pripravená bude aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky.

Pre žiakov bude pripravená 800 metrová prekážková trať SnowKidz cross šprint s intervalovým štartom. Kros šprint si môžu bezplatne vyskúšať aj všetci prihlásení pretekári na verejné preteky. Najmenšie deti si môžu vyskúšať detské lyže.

Sprievodný program
Najmenšie deti si môžu vyskúšať detské bežky a atmosféru spestrí hudobný koncert. V športovom areáli je k dispozícii stan s občerstvením, lyžiarsky servis a požičovňa lyží. Všetci účastníci sú zapojený aj do tomboly.

Organizátorom podujatia je Športový klub Štrba, obec Štrba, Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a Areál bežeckého lyžovania SNOW Štrbské Pleso. Podujatie súčasťou kalendára Tatry v pohybe.

Registráciu a viac informácii o pretekoch nájdu záujemcovia na www.skstrba.sk.

Preteky sú zároveň oslavou Svetového dňa snehu (World Snow Day), ktorý minulý rok prebiehal v 45 krajinách a zapojilo sa do osláv 464 podujatí vrátane Štrbských bežiek. Organizátorom podujatia sú dobrovoľníci zo Športového klubu Štrba a verejné preteky sú každoročne súčasťou kalendára športových podujatí Tatry v pohybe.

     
Poradňa Bežkára | 3.12.2019 | Michal Gonda | Čítané 2149x | 0 príspevkov v diskusii
Nové technológie v bežeckom lyžovaní
...radšej raz skúsiť, ako 100 krát počuť :)

Možno sa niektorí z Vás v poslednom období stretli s termíny označujúcimi pomerne nové technológie v „bežkárskom priemysle“.

Niekto vie o nich viac, niekto menej, iní vôbec nič. My vieme o nich všetko :), tak sme si dovolili pripraviť krátky popis na vysvetlenie, ktorý by Vám mohol pomôcť pri potencionálnom výbere Vašich nových bežiek.

Technológia „Skin“
veľmi jednoduchý princíp. Stúpací pás, ako ho poznáme zo skialpu je zapustený do sklznice. Pás je v sklznici na prvý pohľad integrovaný napevno, ale dá sa vybrať a vymeniť. Pri bežkách Peltonen je stúpací pás pri športových modeloch logicky o niečo dlhší (väčšia plocha) ako pri pretekárskych lyžiach. V zásade je ale integrovaný iba v stúpacej oblasti (pod pätou).

Odporúčame použiť: netreba zdôrazňovať že bežky vyberáme podľa hmotnosti bežkára. Dvojnásobne to platí, pokiaľ vyberáte bežky s technologiou „skin“. Pri odraze by sa teda mal pás vplyvom váhy bežkára dotýkať podložky – snehu. Pri sklze by mal byť nad podložkou a nebrzdiť. Takéto bežky ideálne fungujú v strojovej stope, alebo počas dní kedy nieje pravdepodobnosť padania snehu a zasneženia stopy.


Technológia „Nanogrip“
je revolučný „bezvoskový systém, ktorý exkluzívne ponúka značka Peltonen a je určený pre športových aj rekreačných bežkárov.
Nanogrip® je je najnovšia patentovaná a inovovaná technológia od Peltonenu. Jednoducho povedané ide o stúpací a zároveň aj zjazdový vosk, ktorý je do sklznice aplikovaný už v továrni. Systém funguje perfektne na premrznutom, ale aj mokrom snehu. Lyže sú tým pádom bezúdržové. Po použití stačí len očistiť od snehu …

Ako NANOGRIP® funguje v praxi?
Odrazové vlastnosti lyží sú optimálne od samého začiatku. Sklzové vlastnosti lyže sa optimalizujú už po prejdení prvých pár kilometrov prvej jazdy. Farba materiálu Nanogrip® je šedá, ale postupom času začne sklznica lyží černieť. Najprv na sklzových zónách lyží. Tento fakt nemá žiadny vplyv na odrazové ani sklzové vlastnosti lyží. V čase, keď napadne nový čerstvý sneh pri teplotách okolo nuly sa odporúča použiť fluorový sprej napr. REX ANTI ICE, ktorý zamedzí nalepovaniu snehu na sklznicu. Výrobca garantuje, že vlastnosti Nanogrip® budú rovnaké najmenej po dobu 2000 km používania bežiek.

Odporúčame použiť: Pri športovejších modeloch ideálne funguje v strojovej stope, ktorá môže byť aj mierne zapadaná novým snehom. S nanogripom sa robia aj turistické modely, kde je aplikovaný po celej dĺžke lyže a teda môžeme lyže zobrať aj mimo stopu do neupraveného terénu.



Bežky s technológiou „SKIN“ a NANOGRIP®, nájdete aj v našej ponuke: http://www.vsetkonabeh.sk/kategoria-produktu/klasika/

     
Informácie | 27.11.2019 | Štefan Oravec | Čítané 1745x | 0 príspevkov v diskusii
Na čo dobrý bežkár myslí pred zimou?
4 tipy na znásobenie radosti, keď sa začne sezóna.

Jeseň je v plnom prúde a to znamená, že "naša" sezóna sa nám nezadržateľne blíži. Trikrát hurá! Už je to raz tak. Ten, kto má bežky rád, teší sa na zimu a sneh, na čas, kedy si bude opäť môcť vychutnať pohyb v zasneženej prírode. Prinášame vám zopár inšprirácií a zaujímavých tipov, ktoré môžu pomôcť znásobiť radostné pocity z bežkovania, keď nastane deň D a opäť sa rozbehneme do zasneženej prírody.

1. Starostlivosť o výstroj a výbavu, jej oprava/obnovenie
Ako sa majú naše lyže, dopriali sme im wellness v podobe vyčistenia a zaliatia voskom počas oddychovej sezóny? A čo bežkárske topánky, budú túto zimu ešte stále nepremokavé a komfortné? Nepotrebujeme nové rukavice, alebo komfortné termoprádlo? Je dobré porozmýšľať nad týmito otázkami a porozhliadnuť sa po dobrom servise lyží vo svojom okolí, dopriať im starostlivosť, ktorú si zaslúžia. Ak uvažujeme o novej výstroji, doplnkoch, alebo zážitkoch, môžeme si predbežne urobiť prieskum možností, cien a napísať, trebárs, list Ježiškovi. Lebo nie sme takí bohatí, aby sme (narýchlo) kupovali lacné (a nekvalitné) veci.

2. Rozšírenie teoretických poznatkov o bežeckom lyžovaní
Ani hobby bežkári nezaostávajú vo vedomostiach a poznatkoch, ktoré sa týkajú tohto športu, jeho techniky, aktuálnych trendov. Dokonca mnohí z nich môžu mať viac skúseností a vedomostí, ako bývalí profesionálni športovci. Teoretických znalcov na bežky a biatlon je pri obrazovkách mnoho, ale skúsme sa zaradiť medzi tých ľudí, ktorí, keď sa niečomu aktívne venujú, snažia sa tomu porozumieť čo najlepšie a nájsť spôsoby, ako SVOJE dobré pocity a skúsenosti z tohto športu neustále vylepšovať.

3. Tréning sily a kondície predstihu
Povedzme si úprimne, v zdraví, pri sile a v kondícii sa čokoľvek v živote zvláda lepšie a rekreačný šport tobôž. Nenechajme preto nič na náhodu a skúsme sa svojmu telu venovať pravidelne už v medzisezónnom období (na jar a na jeseň), kedy sa prirodzene zvykneme hýbať menej. Posilniť dôležité partie potrebné pri bežkách, popracovať na balančných cvičeniach "nasucho", spevniť svoj stred tela "core" a nevynechať ani pravidelné aktivity na rozvoj kardiovaskulárneho systému - rýchla chôdza, beh, stacionárny bicykel, veslo, alebo bežkársky trenažér SkiErg - by malo byť samozrejmosťou. Omnoho ľahšie sa nám bude v sezóne šliapať na bežkách do kopca a oveľa menej našej energie si bude vyžadovať udržiavanie rovnováhy.

4. Stanovenie dosiahnuteľného subjektívneho cieľa pre danú zimnú sezónu
Či už máme pretekárske ambície, alebo budeme radi, ak sa na bežky dostaneme popri práci čisto rekreačne, čo tak zamyslieť sa nad konkrétnym plánom? Cyklisti si, napríklad, dávajú za cieľ počet najazdených kilometrov za sezónu, bežci nabehaných, u nás bežkárov to môže byť počet hodín strávených v teréne, spoznanie konkrétnych nových bežeckých tratí a stredísk, účasť na kurze bežkovania či privedenie k bežkám aspoň jedného ďalšieho blízkeho, alebo rodinného príslušníka.

Za tím https://www.kurzybezkovania.sk/ vám držíme palce v príprave na zimu a tešíme sa na stretnutie s vami v zasnežených bielych stopách!

     
Kremnické vrchy - Skalka | 25.11.2019 | Karol Kováč | Čítané 1749x | 3 príspevky v diskusii
Novembrová Skalka stále bez snehu
Bežky si ani na konci novembra ešte neobujeme

Ak sa v uplynulých sezónach často stávalo, že v závere novembra už bola na horách aspoň aká taká vrstva snehu a dalo sa už zabehať na bežkách, tak tento krát si ešte na príchod zimy musíme počkať.
Uplynulý víkend na Skalke pri Kremnici bol celý ponorený v hmle s teplotou len málo nad bodom mrazu. Bol som zvedavý čo sa zmenilo v stredisku od poslednej zimy.
Letná sezóna a jeseň bola v znamení obliehania Skalky ferratovými nadšencami. Takže na Skalke to už žije celý rok.
Cestou hore z Kremnice príjemne prekvapil nový asfaltový povrch vozovky. Uvidíme čo s ním urobia zimné mrazy.
Nádrž na vodu pre zasnežovanie vedľa inline dráhy, ktorá bola vykopaná ešte na jar je v pôvodnom stave. Predpoklad, že sa bude zasnežovať už túto sezónu je teda nereálny. Podľa vyjadrenia viceprimátorky Kremnice Ivety Ceferovej však budú už v tejto sezóne k dispozícii šatne pre bežkárov.
Pred dokončením je aj nový systém značenia bežkárskych tratí v okolí štadióna. Toto značenie by konečne malo pomôcť bežkárom orientovať sa na tratiach. Osadené sú už na všetkých križovatkách a odbočeniach stĺpiky pre umiestnenie značiek. Postupne by trvalé značenie malo pribudnúť aj na severnom a južnom okruhu bežkárskych tratí.
Na úpravu tratí pribudol ďalší ratrak a tak by na sezónu malo byť pripravených dosť strojov na ich úpravu. Zostáva veriť, že sa podarí aj v nasledujúcej sezóne udržať úpravu tratí na úrovni tej minulej.
Na peknej vyhliadke sa pohla aj výstavba reštaurácie, kde už stojí skelet stavby a tak možno v budúcej sezóne 2020/21 bude po rokoch stavba slúžiť svojmu účelu.

Podľa najnovších prognóz by už o pár dní malo prísť k ochladeniu a konečne sa teploty dostanú na primerané hodnoty k dátumu v kalendári. Či bude na horách aj dostatočne snežiť sa však ešte s istotou povedať nedá. Zasnežovanie bežkárskych tratí je stále v nedohľadne a tak sa musíme spoľahnúť na prírodu.

Zostáva veriť, že pri nasledujúcej návšteve Skalky už bude na tratiach dostatok snehu a budem si môcť namiesto tenisiek obuť bežky. Teším sa spolu s vami, že to bude už čoskoro.

Ospravedlňujem sa zlú kvalitu fotiek ale hustá hmla urobila svoje.


     
Informácie | 14.11.2019 | Štefan Oravec | Čítané 1720x | 0 príspevkov v diskusii
Prvé letné kempy a sústredenia pre hobby bežkárov sa stretli s pozitívnou odozvou
Využili ich všetky vekové kategórie

Tí, ktorí sa chcú v niečom zlepšovať, pracujú na sebe kontinuálne a dlhodobo. Aj preto je dobré, ak už v predstihu myslíme na to, čo môžeme urobiť pre zlepšenie našich pocitov keď príde sezóna a my sa postavíme na lyže.Tento rok Škola bežkovania Oravec pripravila pre účastníkov z radov širokej verejnosti jednorazové kempy i dlhodobý tréningový program, v rámci ktorých pracovali na zlepšovaní techniky a kondície. Stretli sme sa pri workshopoch a tréningoch koordinácie a stability, na kurze behu na kolieskových lyžiach, absolvovali sme viacero kempov zameraných na techniku suchého behu na atletických dráhach, na spoločných tréningoch sily v krajských mestách, absolvovali sme aj sústredenie na rakúskom ľadovci Dachstein a užili si prvý sneh už v októbri. Bola to čerešnička na torte po letnej príprave a účastníci pobytu (všetko hobby bežkári) po si po prvýkrát v živote vyskúšali, aké je to bežkovať na ľadovci spolu so svetovou bežeckou a biatlonovou špičkou. Ďakujeme všetkým vám, ktorí ste sa rozhodli venovať sami sebe a využili ponuku našich služieb, sme tu pre vás a už teraz sa tešíme na spoločnú – verme veľmi peknú a kvalitnú zimnú sezónu.
V priloženej galérii fotografie z letných kempov a sústredení.

     
Euroloppet | 21.10.2019 | Karol Kováč | Čítané 1497x | 0 príspevkov v diskusii
Gsiesertal Lauf 2020
Newsletter z 27.10.2019

27.10.19 - Gsiesertal Lauf - Taliansko: Už viac ako 1 100 prihlásených

Prihlášky na preteky v roku 2020 sa rýchlo vypredávajú. Viac ako 1100 štartových čísel (z celkového počtu 2500) už bolo vypredaných - Zaregistrujte sa online na (1) https://www.valcasies.com/en/register

Nový dizajn webových stránok pre Gsiesertal Lauf
V posledných mesiacoch sme úplne prepracovali našu webovú stránku tak, aby bola modernejšia a užívateľsky príjemnejšia. Tešíme sa na Vašu návštevu:
(2) https://www.valcasies.com/en/

Oficiálne brožúry 2020 sú k dispozícii už teraz - Stiahnite si ich tu:
(3) https://www.valcasies.com/en/brochure/

Majstrovstvá sveta v biatlone WCS Antholz 2020 sú v rovnakom termíne ako Gsiesertal Lauf
Vzhľadom na to, že dve hlavné športové udalosti sa budú konať v tom istom termíne, obidve organizácie ponúkajú hosťom spoločné akcie so zľavou.
Viac sa dozviete tu:
(4) https://www.valcasies.com/en/cooperation-biathlon-antholz/

36 rokov Gsiesertal Lauf bez prerušenia predstavuje jedinečný rekord. A keďže 37. ročník bude určite pokračovať vo februári 2020, výroba umelého snehu sa začne začiatkom novembra, takže okolo 10. decembra môžeme otvoriť prvé bežecké trate.

Začiatočníci bežeckého lyžovania sa môžu prihlásiť do skupiny „Just for Fun“:
(5) https://www.valcasies.com/en/just-for-fun/
a pretekať pokojným tempom bez časovej kontroly. Odporúčaná vzdialenosť je 30 km pri klasickej aj voľnej technike.

V sobotu popoludní sa uskutoční tradičný „beh Gsiesertal KIDS“
(6) https://www.valcasies.com/en/mini-gsieser/
, ktorý predstavuje vrchol roka pre mladých vo veku od 8 do 18 rokov.

Internet Links:
(1) https://www.valcasies.com/en/register
(2) https://www.valcasies.com/en/
(3) https://www.valcasies.com/en/brochure/
(4) https://www.valcasies.com/en/cooperation-biathlon-antholz/
(5) https://www.valcasies.com/en/just-for-fun/
(6) https://www.valcasies.com/en/mini-gsieser/

Newsletter nám poslal:
Walter Felderer – President OC Gsiesertal Lauf


     
Informácie | 15.10.2019 | Karol Kováč | Čítané 1616x | 0 príspevkov v diskusii
Pred 11-tou sezónou s Bežkárom.sk
Už o pár týždňov by sme sa mohli dočkať

Priatelia bežkári,
leto je už v nenávratne a tak sa môžeme pomaly pripravovať na ďalšiu zimnú sezónu.
Všetci dobre vieme, že prvý sneh na našich horách sa môže vyskytnúť už v tomto mesiaci a v novembri je to už s veľkou pravdepodobnosťou. Ak sa pozrieme do archívu snehových správ, tak tam prvé zmienky o snehu na horách v desaťročnej histórii snehových správ nájdeme až 6 krát mesiac október alebo november.
Každý z nás trávil obdobie mimo zimnej sezóny inak. Niektorí si užívali teplé počasie "leňošením", ďalší sa preorientovali na iné športové aktivity tak, aby si udržiavali kondíciu a plynulo prešli v zime na bežky.
S príchodom sezóny sa zvýši aj aktivita prispievateľov a budeme si spolu vymieňať informácie o našom obľúbenom športe. Čo je v tejto oblasti nové, aké sú možnosti bežkovania v jednotlivých kútoch Slovenska ale i za hranicami.
Verím, že v trende rozširovania a zdokonaľovania stredísk pre bežkárov bude aj nadchádzajúca sezóna optimistická.

V stredisku Skalka pri Kremnici pokračuje úsilie o spustenie zasnežovania inline dráhy a štadióna. Už na jar začali práce na budovaní vodnej nádrže a bolo zakúpené nové čerpadlo. Očakávať, že už túto sezónu bude zasnežovanie funkčné však asi nie je reálne. Mali by tu pribudnúť aj sľubované šatne so skrinkami pre bežkárov. Čo sa z toho podarí realizovať, to uvidíme na začiatku sezóny. Na sociálnych sieťach sú správy o príprave tratí, odstraňovaní spadnutých stromov, prepilovávaní úsekov od Cyklo Santé. Novinkou je, že pribudol ďalší stroj na úpravu tratí. Môžeme sa teda tešiť, že na Skalke nezaspali a bude to z hľadiska pripravenosti na nadchádzajúcu sezónu opäť o niečo lepšie.

Na Štrbskom Plese predpokladám, že budú pokračovať v nastolenom štandarde v úprave tratí tak, ako po minulé roky. Stavba novej vyhliadkovej veže asi trochu skomplikuje z priestorového hľadiska komfort pre bežkárov. Bol zabratý priestor, kde bola časť tratí, hlavne pre začiatočníkov. Snáď stavebné práce neskomplikujú úpravu tratí.

Verím, že aj v iných oblastiach Slovenska je veľa nadšených ľudí, ktorí sú pripravení vytvárať dobré podmienky pre rozvoj bežeckého lyžovania. Naše stránky sú pripravené poskytnúť priestor na propagáciu tohto športu pre všetkých.

Aj počas nadchádzajúcej sezóny ponúkame aktívnym prispievateľom možnosť voľných štartov na niektoré preteky v bežeckom lyžovaní. Prosím záujemcov aby ma kontaktovali prostredníctvom e-mailu. Registrácie na preteky v behu na lyžiach sú už v plnom prúde a tak si už môžeme plánovať aj účasť na súťažiach.

Teším sa spolu s vami na novú sezónu a na priazeň aktívnych užívateľov, bez ktorých by náš web nemohol slúžiť všetkým milovníkom bežiek.
Všetci spolu dúfame, že snehová nádielka príde skoro a sezóna bude vydarená.

administrátor webu bežkár.sk


     

strana 7 8 9 10 11